Znamy już zwycięzców VI edycji konkursu FAQ PC Format. Zainteresowanych odsyłamy do odpowiedniego TEMATU

Jak jednym divem lub classem przypisywać style co dałego formularza?

#1
Jak jednym divem lub classem przypisywać style co dałego formularza?
Chodzi o to, że mam spory formularz i chciałbym jedną zmienną w CSS ustawiać to raz a nie za każdym razem to samo pisać. Próbowałem w input type dodawać class="cos" i w CSS input.cos ale to nic nie daje. Doradźcie coś. I czy takie rozwiązanie jest lepsze za pomocą CSS czy takie ręczne?

P.S Czy da się zmienić jakoś rozmiar/kolor input type checkbox i radio za pomocą atrybutów CSS?
Odpowiedz  System operacyjny: windows_xp_2003 Przeglądarka: firefox
#2
RE: Jak jednym divem lub classem przypisywać style co dałego formularza?
Może spróbuj cały formularz wsadzić w diva:
Kod:
<div id="xxx">
<form ...>
....
</form>

I potem np. jak chcesz edytować kolor inputów to daj w CSS"
Kod:
#xxx input {
parametry;
}

Nie, nie możesz zmienić rozmiaru ani koloru.
Odpowiedz  System operacyjny: windows_seven Przeglądarka: chrome
#3
RE: Jak jednym divem lub classem przypisywać style co dałego formularza?
Można ustawiać w CSS np. border, color, width, height itp., ale niektórych rzeczy nie zmienisz w checkbox i w radio.

I rzeczywiście najlepiej zrobić to za pomocą klas i id, wtedy możesz kontrolowac wygląd całego formularza za pomocą jednej pozycji w pliku ze stylem.

Dlaczego to nie działa? Z tego, co piszesz - powinno. Jest sposób na wymuszenie danego stylu, np.:

Kod:
input.cos {
  border: 1px solid black !important;
  padding: 1px 2px 3px 4px !important;
}

Spróbuj tak, może to coś da.
Odpowiedz  System operacyjny: windows_seven Przeglądarka: firefox
#4
RE: Jak jednym divem lub classem przypisywać style co dałego formularza?
Nie wiem, daje
Kod:
class="wozki"
i w CSS
Kod:
input.wozki {
  border: 1px solid black !important;
  padding: 1px 2px 3px 4px !important;
}
i też nie ma nic. A ręczne dodanie style="Treść" dodaje, ale wiadomo tylko do jednego.
At$Kamil, też próbowałem i nic.
Odpowiedz  System operacyjny: windows_xp_2003 Przeglądarka: firefox
#5
RE: Jak jednym divem lub classem przypisywać style co dałego formularza?
To może pokaż ten kod formularza bo u mnie wszystko działa.
Odpowiedz  System operacyjny: windows_seven Przeglądarka: chrome
#6
RE: Jak jednym divem lub classem przypisywać style co dałego formularza?
Kod PHP:
<form method="POST" action="admin.php?wozki=dopisz">
        <
table border="0" width="100%">
            <
tr>
                <
td>Model:</td>
                <
td align="left"><input type="text" class="wozki" name="model" size="25"></td>
            </
tr>
            <
tr>
                <
td align="left">WysPodnoszenia: </td>
                <
td align="left"><input type="text" class="wozki" name="wys_podn" size="5"> <b>m</b></td>
            </
tr>
            <
tr>
                           <
td align="left">WysPo złożeniu: </td>
               <
td align="left"><input type="text" class="wozki" name="wys_zloz" size="5"> <b>m</b></td>
            </
tr>
            <
tr
Taka część.
Odpowiedz  System operacyjny: windows_xp_2003 Przeglądarka: firefox
#7
RE: Jak jednym divem lub classem przypisywać style co dałego formularza?
Ale u mnie wszystko działa (tylko, że ja sobie zamknąłem <table> i <form> czego Ty może nie zrobiłeś).

Jak coś to tu masz kod, który u mnie działał: http://www.speedyshare.com/files/20901221/formularz.rar
Odpowiedz  System operacyjny: windows_seven Przeglądarka: chrome
#8
RE: Jak jednym divem lub classem przypisywać style co dałego formularza?
Jesteś pewien, że plik stylu jest na pewno załączony?

PS widzę, że lubisz Firefoxa - używasz wtyczki Firebug? Jeśli nie, a chcesz bawić się HTML i CSS, to jest to genialne narzędzie. Link: http://getfirebug.com/
Odpowiedz  System operacyjny: windows_seven Przeglądarka: firefox
#9
RE: Jak jednym divem lub classem przypisywać style co dałego formularza?
Pobrałem, fajne :D
Co do problemu to go rozwinąłem, sam nie wiem jak popatrzyłem na to od Kamila no i u siebie dałem
Kod PHP:
input.wozki {
backgroundyellow;
border-bottom:1px solid black ;

i śmiga.
Co do skryptu to table i wszystko mam pozamykane, po prostu dałem kawałek kodu tylko.

Jeszcze jedno mam pytanie, czy da się zmienić te pola tekstowe kolorem np. jak na któregoś kliknę to zmienia kolor ale już jak kliknę na innego to teraz ten drugi ma inny kolor a tamten taki jak pozostałe. W CSS to możliwe? Na takiej samej zasadzie może jak linki a:link a:hover itp?
Odpowiedz  System operacyjny: windows_xp_2003 Przeglądarka: firefox
#10
RE: Jak jednym divem lub classem przypisywać style co dałego formularza?
(12.02.2010, 23:10)Paweł13 napisał(a): Jeszcze jedno mam pytanie, czy da się zmienić te pola tekstowe kolorem np. jak na któregoś kliknę to zmienia kolor ale już jak kliknę na innego to teraz ten drugi ma inny kolor a tamten taki jak pozostałe. W CSS to możliwe? Na takiej samej zasadzie może jak linki a:link a:hover itp?

Spróbuj np. tak, to jest co prawda JavaScript, ale bardzo prosty:

Kod:
<input ... onfocus="this.style.background=red" onblur="this.style.background=blue" >

Tylko pozamieniaj sobie red i blue na kolory odpowiadające twojej stronie i powinno być.

Jeśli chcesz zmienić kolor tekstu, to zamiast this.style.background dajesz oczywiście color.
Odpowiedz  System operacyjny: windows_seven Przeglądarka: firefox
Programy: Polecane / Nowe / Inne




Podobne wątki (Jak jednym divem lub classem przypisywać style co dałego formularza?)
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  Style CSS - co i jak insygnia 0 465 27.04.2015, 19:17
Ostatni post: insygnia
  Wysyłanie formularza xerez 1 1154 06.01.2015, 07:16
Ostatni post: tomon
  Walidacja kilku pól formularza PC- 3 1592 16.06.2014, 22:03
Ostatni post: koneton

Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Wybrane wątki (Jak jednym divem lub classem przypisywać style co dałego formularza?)
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  jak na hosting i serwer darmowy wgrac plki? sroka2 17 3297 15.04.2014 16:14
Ostatni post: breko
  Szukam uploadera obrazów gdzie tylko ja mogę dodawać szymon1051 0 392 14.04.2014 23:48
Ostatni post: szymon1051
Question Znacie jakiś przyzwoity darmowy hosting pod ASP.NET i PHP? hubot 6 1760 14.04.2014 16:06
Ostatni post: breko
  [PHP][SMARTY] Dodawanie nowych podstron tpl diego93z 6 1532 14.04.2014 08:42
Ostatni post: diego93z
  [PHP] IF - gdzie tu jest błąd? youuw 1 1183 13.04.2014 20:40
Ostatni post: Sebuś'ik
  Prestashop 1.6 slideshow nie można wgrać zdjęć... Metaco 0 2297 12.04.2014 15:00
Ostatni post: Metaco
  wspolny folder obrazkow html? sroka2 1 2370 10.04.2014 18:56
Ostatni post: raxer
  [PHP][MYSQL] Wysyłanie danych do bazy BartusZak 2 1517 10.04.2014 15:19
Ostatni post: jeje
  Kiedy VPS lepszy? breko 0 1207 09.04.2014 15:54
Ostatni post: breko
  Podwójny pasek przewijania w Szablonie robertosc1 4 1629 09.04.2014 08:54
Ostatni post: robertosc1
  który hosting onuse, hostinger czy friko ? dawid653 28 6993 07.04.2014 15:58
Ostatni post: breko
  problem przy instalacji DRUPALA z bibliotęką GD slawciu15 4 1368 07.04.2014 12:37
Ostatni post: slawciu15
  javascript czas z serwera patS_ 2 488 06.04.2014 14:31
Ostatni post: patS_
  [PHP]Walidacja adresów url tajpan87 2 513 05.04.2014 12:49
Ostatni post: tajpan87
Sad Czy da się coś takiego dodać na własną stronę.? maciek3203 1 2109 03.04.2014 21:04
Ostatni post: Mgniot