Wystartowaliśmy ze świątecznym konkursem PC Format. Zainteresowanych zapraszamy do odpowiedniego TEMATU

Jak jednym divem lub classem przypisywać style co dałego formularza?

#1
Jak jednym divem lub classem przypisywać style co dałego formularza?
Chodzi o to, że mam spory formularz i chciałbym jedną zmienną w CSS ustawiać to raz a nie za każdym razem to samo pisać. Próbowałem w input type dodawać class="cos" i w CSS input.cos ale to nic nie daje. Doradźcie coś. I czy takie rozwiązanie jest lepsze za pomocą CSS czy takie ręczne?

P.S Czy da się zmienić jakoś rozmiar/kolor input type checkbox i radio za pomocą atrybutów CSS?
 System operacyjny: windows_xp_2003 Przeglądarka: firefox
#2
RE: Jak jednym divem lub classem przypisywać style co dałego formularza?
Może spróbuj cały formularz wsadzić w diva:
Kod:
<div id="xxx">
<form ...>
....
</form>

I potem np. jak chcesz edytować kolor inputów to daj w CSS"
Kod:
#xxx input {
parametry;
}

Nie, nie możesz zmienić rozmiaru ani koloru.
 System operacyjny: windows_seven Przeglądarka: chrome
#3
RE: Jak jednym divem lub classem przypisywać style co dałego formularza?
Można ustawiać w CSS np. border, color, width, height itp., ale niektórych rzeczy nie zmienisz w checkbox i w radio.

I rzeczywiście najlepiej zrobić to za pomocą klas i id, wtedy możesz kontrolowac wygląd całego formularza za pomocą jednej pozycji w pliku ze stylem.

Dlaczego to nie działa? Z tego, co piszesz - powinno. Jest sposób na wymuszenie danego stylu, np.:

Kod:
input.cos {
  border: 1px solid black !important;
  padding: 1px 2px 3px 4px !important;
}

Spróbuj tak, może to coś da.
 System operacyjny: windows_seven Przeglądarka: firefox
#4
RE: Jak jednym divem lub classem przypisywać style co dałego formularza?
Nie wiem, daje
Kod:
class="wozki"
i w CSS
Kod:
input.wozki {
  border: 1px solid black !important;
  padding: 1px 2px 3px 4px !important;
}
i też nie ma nic. A ręczne dodanie style="Treść" dodaje, ale wiadomo tylko do jednego.
At$Kamil, też próbowałem i nic.
 System operacyjny: windows_xp_2003 Przeglądarka: firefox
#5
RE: Jak jednym divem lub classem przypisywać style co dałego formularza?
To może pokaż ten kod formularza bo u mnie wszystko działa.
 System operacyjny: windows_seven Przeglądarka: chrome
#6
RE: Jak jednym divem lub classem przypisywać style co dałego formularza?
Kod PHP:
<form method="POST" action="admin.php?wozki=dopisz">
        <
table border="0" width="100%">
            <
tr>
                <
td>Model:</td>
                <
td align="left"><input type="text" class="wozki" name="model" size="25"></td>
            </
tr>
            <
tr>
                <
td align="left">WysPodnoszenia: </td>
                <
td align="left"><input type="text" class="wozki" name="wys_podn" size="5"> <b>m</b></td>
            </
tr>
            <
tr>
                           <
td align="left">WysPo złożeniu: </td>
               <
td align="left"><input type="text" class="wozki" name="wys_zloz" size="5"> <b>m</b></td>
            </
tr>
            <
tr
Taka część.
 System operacyjny: windows_xp_2003 Przeglądarka: firefox
#7
RE: Jak jednym divem lub classem przypisywać style co dałego formularza?
Ale u mnie wszystko działa (tylko, że ja sobie zamknąłem <table> i <form> czego Ty może nie zrobiłeś).

Jak coś to tu masz kod, który u mnie działał: http://www.speedyshare.com/files/20901221/formularz.rar
 System operacyjny: windows_seven Przeglądarka: chrome
#8
RE: Jak jednym divem lub classem przypisywać style co dałego formularza?
Jesteś pewien, że plik stylu jest na pewno załączony?

PS widzę, że lubisz Firefoxa - używasz wtyczki Firebug? Jeśli nie, a chcesz bawić się HTML i CSS, to jest to genialne narzędzie. Link: http://getfirebug.com/
 System operacyjny: windows_seven Przeglądarka: firefox
#9
RE: Jak jednym divem lub classem przypisywać style co dałego formularza?
Pobrałem, fajne :D
Co do problemu to go rozwinąłem, sam nie wiem jak popatrzyłem na to od Kamila no i u siebie dałem
Kod PHP:
input.wozki {
backgroundyellow;
border-bottom:1px solid black ;

i śmiga.
Co do skryptu to table i wszystko mam pozamykane, po prostu dałem kawałek kodu tylko.

Jeszcze jedno mam pytanie, czy da się zmienić te pola tekstowe kolorem np. jak na któregoś kliknę to zmienia kolor ale już jak kliknę na innego to teraz ten drugi ma inny kolor a tamten taki jak pozostałe. W CSS to możliwe? Na takiej samej zasadzie może jak linki a:link a:hover itp?
 System operacyjny: windows_xp_2003 Przeglądarka: firefox
#10
RE: Jak jednym divem lub classem przypisywać style co dałego formularza?
(12.02.2010, 23:10)Paweł13 napisał(a): Jeszcze jedno mam pytanie, czy da się zmienić te pola tekstowe kolorem np. jak na któregoś kliknę to zmienia kolor ale już jak kliknę na innego to teraz ten drugi ma inny kolor a tamten taki jak pozostałe. W CSS to możliwe? Na takiej samej zasadzie może jak linki a:link a:hover itp?

Spróbuj np. tak, to jest co prawda JavaScript, ale bardzo prosty:

Kod:
<input ... onfocus="this.style.background=red" onblur="this.style.background=blue" >

Tylko pozamieniaj sobie red i blue na kolory odpowiadające twojej stronie i powinno być.

Jeśli chcesz zmienić kolor tekstu, to zamiast this.style.background dajesz oczywiście color.
 System operacyjny: windows_seven Przeglądarka: firefox
Programy: Polecane / Nowe / Inne




Podobne wątki (Jak jednym divem lub classem przypisywać style co dałego formularza?)
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  Style CSS - co i jak insygnia 0 2004 27.04.2015, 19:17
Ostatni post: insygnia
  Wysyłanie formularza xerez 1 1943 06.01.2015, 07:16
Ostatni post: tomon
  Walidacja kilku pól formularza PC- 3 2389 16.06.2014, 22:03
Ostatni post: koneton

Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Wybrane wątki (Jak jednym divem lub classem przypisywać style co dałego formularza?)
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  Blokowanie wyświetlania się komentarzy, które w sobie zawierają pewne słowa - jak to rozgryźć? Misterius 4 1792 07.01.2015 15:18
Ostatni post: Misterius
  Wysyłanie formularza xerez 1 1943 06.01.2015 07:16
Ostatni post: tomon
  [code igniter] Prezentacja danych z mysql Kazuhiro 6 2287 05.01.2015 18:34
Ostatni post: Kazuhiro
  Udostępnianie plików na serwerze VPS. tymekwj 0 3037 01.01.2015 20:08
Ostatni post: tymekwj
  Obliczanie współczynnika konwersji Rafii-W 3 2161 31.12.2014 15:33
Ostatni post: JohnnyWeb
  Usunięcie statusu w silniku phpBB3 Tomek01 8 2070 31.12.2014 00:58
Ostatni post: Tomek01
  Tworzenie strony dla liderów klanu w grze Raivik 1 1891 30.12.2014 23:24
Ostatni post: 3en
  Przeniesienie www na inny hosting lukaszled 18 5297 30.12.2014 23:15
Ostatni post: 3en
  Odsyłacz do forum w AS2 PatrioxD 3 2100 28.12.2014 12:12
Ostatni post: andreasz
  Czy tak w ogóle robi się strony internetowe alphasygma1 2 1886 28.12.2014 12:09
Ostatni post: andreasz
  php zmienne w if MiNt95 2 2114 20.12.2014 10:04
Ostatni post: MiNt95
  php zmienne w if MiNt95 0 1648 19.12.2014 09:13
Ostatni post: MiNt95
Question [JavaScript] Dziedziczenie wartości zmiennej pamk22 3 754 17.12.2014 12:59
Ostatni post: rafineria888
  [JavaScript] Scieżka do pliku exe RipRidah 0 786 16.12.2014 19:10
Ostatni post: RipRidah
  Otwarcie pliku xls z makrem brahmor 1 2485 16.12.2014 09:24
Ostatni post: koneton