Wystartowała kolejna edycja Konkursu FAQ PC Format! Zainteresowanych odsyłamy do Odpowiedniego TEMATU

Jak jednym divem lub classem przypisywać style co dałego formularza?

#1
Jak jednym divem lub classem przypisywać style co dałego formularza?
Chodzi o to, że mam spory formularz i chciałbym jedną zmienną w CSS ustawiać to raz a nie za każdym razem to samo pisać. Próbowałem w input type dodawać class="cos" i w CSS input.cos ale to nic nie daje. Doradźcie coś. I czy takie rozwiązanie jest lepsze za pomocą CSS czy takie ręczne?

P.S Czy da się zmienić jakoś rozmiar/kolor input type checkbox i radio za pomocą atrybutów CSS?
Odpowiedz  System operacyjny: windows_xp_2003 Przeglądarka: firefox
#2
RE: Jak jednym divem lub classem przypisywać style co dałego formularza?
Może spróbuj cały formularz wsadzić w diva:
Kod:
<div id="xxx">
<form ...>
....
</form>

I potem np. jak chcesz edytować kolor inputów to daj w CSS"
Kod:
#xxx input {
parametry;
}

Nie, nie możesz zmienić rozmiaru ani koloru.
Odpowiedz  System operacyjny: windows_seven Przeglądarka: chrome
#3
RE: Jak jednym divem lub classem przypisywać style co dałego formularza?
Można ustawiać w CSS np. border, color, width, height itp., ale niektórych rzeczy nie zmienisz w checkbox i w radio.

I rzeczywiście najlepiej zrobić to za pomocą klas i id, wtedy możesz kontrolowac wygląd całego formularza za pomocą jednej pozycji w pliku ze stylem.

Dlaczego to nie działa? Z tego, co piszesz - powinno. Jest sposób na wymuszenie danego stylu, np.:

Kod:
input.cos {
  border: 1px solid black !important;
  padding: 1px 2px 3px 4px !important;
}

Spróbuj tak, może to coś da.
Odpowiedz  System operacyjny: windows_seven Przeglądarka: firefox
#4
RE: Jak jednym divem lub classem przypisywać style co dałego formularza?
Nie wiem, daje
Kod:
class="wozki"
i w CSS
Kod:
input.wozki {
  border: 1px solid black !important;
  padding: 1px 2px 3px 4px !important;
}
i też nie ma nic. A ręczne dodanie style="Treść" dodaje, ale wiadomo tylko do jednego.
At$Kamil, też próbowałem i nic.
Odpowiedz  System operacyjny: windows_xp_2003 Przeglądarka: firefox
#5
RE: Jak jednym divem lub classem przypisywać style co dałego formularza?
To może pokaż ten kod formularza bo u mnie wszystko działa.
Odpowiedz  System operacyjny: windows_seven Przeglądarka: chrome
#6
RE: Jak jednym divem lub classem przypisywać style co dałego formularza?
Kod PHP:
<form method="POST" action="admin.php?wozki=dopisz">
        <
table border="0" width="100%">
            <
tr>
                <
td>Model:</td>
                <
td align="left"><input type="text" class="wozki" name="model" size="25"></td>
            </
tr>
            <
tr>
                <
td align="left">WysPodnoszenia: </td>
                <
td align="left"><input type="text" class="wozki" name="wys_podn" size="5"> <b>m</b></td>
            </
tr>
            <
tr>
                           <
td align="left">WysPo złożeniu: </td>
               <
td align="left"><input type="text" class="wozki" name="wys_zloz" size="5"> <b>m</b></td>
            </
tr>
            <
tr
Taka część.
Odpowiedz  System operacyjny: windows_xp_2003 Przeglądarka: firefox
#7
RE: Jak jednym divem lub classem przypisywać style co dałego formularza?
Ale u mnie wszystko działa (tylko, że ja sobie zamknąłem <table> i <form> czego Ty może nie zrobiłeś).

Jak coś to tu masz kod, który u mnie działał: http://www.speedyshare.com/files/20901221/formularz.rar
Odpowiedz  System operacyjny: windows_seven Przeglądarka: chrome
#8
RE: Jak jednym divem lub classem przypisywać style co dałego formularza?
Jesteś pewien, że plik stylu jest na pewno załączony?

PS widzę, że lubisz Firefoxa - używasz wtyczki Firebug? Jeśli nie, a chcesz bawić się HTML i CSS, to jest to genialne narzędzie. Link: http://getfirebug.com/
Odpowiedz  System operacyjny: windows_seven Przeglądarka: firefox
#9
RE: Jak jednym divem lub classem przypisywać style co dałego formularza?
Pobrałem, fajne :D
Co do problemu to go rozwinąłem, sam nie wiem jak popatrzyłem na to od Kamila no i u siebie dałem
Kod PHP:
input.wozki {
backgroundyellow;
border-bottom:1px solid black ;

i śmiga.
Co do skryptu to table i wszystko mam pozamykane, po prostu dałem kawałek kodu tylko.

Jeszcze jedno mam pytanie, czy da się zmienić te pola tekstowe kolorem np. jak na któregoś kliknę to zmienia kolor ale już jak kliknę na innego to teraz ten drugi ma inny kolor a tamten taki jak pozostałe. W CSS to możliwe? Na takiej samej zasadzie może jak linki a:link a:hover itp?
Odpowiedz  System operacyjny: windows_xp_2003 Przeglądarka: firefox
#10
RE: Jak jednym divem lub classem przypisywać style co dałego formularza?
(12.02.2010, 23:10)Paweł13 napisał(a): Jeszcze jedno mam pytanie, czy da się zmienić te pola tekstowe kolorem np. jak na któregoś kliknę to zmienia kolor ale już jak kliknę na innego to teraz ten drugi ma inny kolor a tamten taki jak pozostałe. W CSS to możliwe? Na takiej samej zasadzie może jak linki a:link a:hover itp?

Spróbuj np. tak, to jest co prawda JavaScript, ale bardzo prosty:

Kod:
<input ... onfocus="this.style.background=red" onblur="this.style.background=blue" >

Tylko pozamieniaj sobie red i blue na kolory odpowiadające twojej stronie i powinno być.

Jeśli chcesz zmienić kolor tekstu, to zamiast this.style.background dajesz oczywiście color.
Odpowiedz  System operacyjny: windows_seven Przeglądarka: firefox
Programy: Polecane / Nowe / Inne




Podobne wątki (Jak jednym divem lub classem przypisywać style co dałego formularza?)
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  Style CSS - co i jak insygnia 0 153 Wczoraj, 19:17
Ostatni post: insygnia
  Wysyłanie formularza xerez 1 1068 06.01.2015, 07:16
Ostatni post: tomon
  Walidacja kilku pól formularza PC- 3 1504 16.06.2014, 22:03
Ostatni post: koneton

Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Wybrane wątki (Jak jednym divem lub classem przypisywać style co dałego formularza?)
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  Zwężenie forum Tazz 1 599 29.03.2015 15:16
Ostatni post: rafineria888
  Strona jako hiperłącze w WordPressie Tazz 4 602 27.03.2015 15:10
Ostatni post: Tazz
  Dodanie tagu [center] w phpbb 3.1.3 Tazz 0 448 26.03.2015 19:16
Ostatni post: Tazz
  Problem z zainstalowaniem lightboxa lionelius 2 1238 25.03.2015 12:57
Ostatni post: Giraffex
  Lista errorów po instalacji stylu simplicity_gray Tazz 5 683 25.03.2015 12:29
Ostatni post: raxer
  Jaki VPS wybrać? wiktormuller 0 657 24.03.2015 18:20
Ostatni post: wiktormuller
  [PHP] Skrypt - błąd - prośba o wytłumaczenie go dawswi1 16 1740 22.03.2015 17:17
Ostatni post: dawswi1
  Problem z przypisaniem domeny, domena zablokowana lipolop 4 755 20.03.2015 20:44
Ostatni post: lipolop
  Localhost się posypał? Tazz 5 955 16.03.2015 08:48
Ostatni post: Zibi7071
  hekko phpmyadmin nie przyjmuje bazy danych Tazz 18 1909 15.03.2015 21:11
Ostatni post: raxer
  Kawałki kodu c++ na stronie sebekmakaron 1 709 15.03.2015 20:19
Ostatni post: dorion300
  Remote URL - dodanie możliwości pobierania wielu plików. buger 4 801 14.03.2015 20:31
Ostatni post: koneton
  Problem z sliderem i pol.znakami mabi 0 1365 13.03.2015 16:34
Ostatni post: mabi
  Silder w zależności od podanych danych pancza 1 1085 11.03.2015 13:22
Ostatni post: giertych97
  Jak przerobić stronę www na responsywną? kamini 1 1753 11.03.2015 00:32
Ostatni post: giertych97