Świąteczny konkurs PC Format wystartował. Jak co roku do zdobycia czekają ciekawe nagrody. Zainteresowanych zapraszamy do NEWSA.


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Jak jednym divem lub classem przypisywać style co dałego formularza?

#1
Jak jednym divem lub classem przypisywać style co dałego formularza?
Chodzi o to, że mam spory formularz i chciałbym jedną zmienną w CSS ustawiać to raz a nie za każdym razem to samo pisać. Próbowałem w input type dodawać class="cos" i w CSS input.cos ale to nic nie daje. Doradźcie coś. I czy takie rozwiązanie jest lepsze za pomocą CSS czy takie ręczne?

P.S Czy da się zmienić jakoś rozmiar/kolor input type checkbox i radio za pomocą atrybutów CSS?
 System operacyjny: windows_xp_2003 Przeglądarka: firefox
#2
RE: Jak jednym divem lub classem przypisywać style co dałego formularza?
Może spróbuj cały formularz wsadzić w diva:
Kod:
<div id="xxx">
<form ...>
....
</form>

I potem np. jak chcesz edytować kolor inputów to daj w CSS"
Kod:
#xxx input {
parametry;
}

Nie, nie możesz zmienić rozmiaru ani koloru.
 System operacyjny: windows_seven Przeglądarka: chrome
#3
RE: Jak jednym divem lub classem przypisywać style co dałego formularza?
Można ustawiać w CSS np. border, color, width, height itp., ale niektórych rzeczy nie zmienisz w checkbox i w radio.

I rzeczywiście najlepiej zrobić to za pomocą klas i id, wtedy możesz kontrolowac wygląd całego formularza za pomocą jednej pozycji w pliku ze stylem.

Dlaczego to nie działa? Z tego, co piszesz - powinno. Jest sposób na wymuszenie danego stylu, np.:

Kod:
input.cos {
  border: 1px solid black !important;
  padding: 1px 2px 3px 4px !important;
}

Spróbuj tak, może to coś da.
 System operacyjny: windows_seven Przeglądarka: firefox
#4
RE: Jak jednym divem lub classem przypisywać style co dałego formularza?
Nie wiem, daje
Kod:
class="wozki"
i w CSS
Kod:
input.wozki {
  border: 1px solid black !important;
  padding: 1px 2px 3px 4px !important;
}
i też nie ma nic. A ręczne dodanie style="Treść" dodaje, ale wiadomo tylko do jednego.
At$Kamil, też próbowałem i nic.
 System operacyjny: windows_xp_2003 Przeglądarka: firefox
#5
RE: Jak jednym divem lub classem przypisywać style co dałego formularza?
To może pokaż ten kod formularza bo u mnie wszystko działa.
 System operacyjny: windows_seven Przeglądarka: chrome
#6
RE: Jak jednym divem lub classem przypisywać style co dałego formularza?
Kod PHP:
<form method="POST" action="admin.php?wozki=dopisz">
        <
table border="0" width="100%">
            <
tr>
                <
td>Model:</td>
                <
td align="left"><input type="text" class="wozki" name="model" size="25"></td>
            </
tr>
            <
tr>
                <
td align="left">WysPodnoszenia: </td>
                <
td align="left"><input type="text" class="wozki" name="wys_podn" size="5"> <b>m</b></td>
            </
tr>
            <
tr>
                           <
td align="left">WysPo złożeniu: </td>
               <
td align="left"><input type="text" class="wozki" name="wys_zloz" size="5"> <b>m</b></td>
            </
tr>
            <
tr
Taka część.
 System operacyjny: windows_xp_2003 Przeglądarka: firefox
#7
RE: Jak jednym divem lub classem przypisywać style co dałego formularza?
Ale u mnie wszystko działa (tylko, że ja sobie zamknąłem <table> i <form> czego Ty może nie zrobiłeś).

Jak coś to tu masz kod, który u mnie działał: http://www.speedyshare.com/files/20901221/formularz.rar
 System operacyjny: windows_seven Przeglądarka: chrome
#8
RE: Jak jednym divem lub classem przypisywać style co dałego formularza?
Jesteś pewien, że plik stylu jest na pewno załączony?

PS widzę, że lubisz Firefoxa - używasz wtyczki Firebug? Jeśli nie, a chcesz bawić się HTML i CSS, to jest to genialne narzędzie. Link: http://getfirebug.com/
 System operacyjny: windows_seven Przeglądarka: firefox
#9
RE: Jak jednym divem lub classem przypisywać style co dałego formularza?
Pobrałem, fajne :D
Co do problemu to go rozwinąłem, sam nie wiem jak popatrzyłem na to od Kamila no i u siebie dałem
Kod PHP:
input.wozki {
backgroundyellow;
border-bottom:1px solid black ;

i śmiga.
Co do skryptu to table i wszystko mam pozamykane, po prostu dałem kawałek kodu tylko.

Jeszcze jedno mam pytanie, czy da się zmienić te pola tekstowe kolorem np. jak na któregoś kliknę to zmienia kolor ale już jak kliknę na innego to teraz ten drugi ma inny kolor a tamten taki jak pozostałe. W CSS to możliwe? Na takiej samej zasadzie może jak linki a:link a:hover itp?
 System operacyjny: windows_xp_2003 Przeglądarka: firefox
#10
RE: Jak jednym divem lub classem przypisywać style co dałego formularza?
(12.02.2010, 23:10)Paweł13 napisał(a): Jeszcze jedno mam pytanie, czy da się zmienić te pola tekstowe kolorem np. jak na któregoś kliknę to zmienia kolor ale już jak kliknę na innego to teraz ten drugi ma inny kolor a tamten taki jak pozostałe. W CSS to możliwe? Na takiej samej zasadzie może jak linki a:link a:hover itp?

Spróbuj np. tak, to jest co prawda JavaScript, ale bardzo prosty:

Kod:
<input ... onfocus="this.style.background=red" onblur="this.style.background=blue" >

Tylko pozamieniaj sobie red i blue na kolory odpowiadające twojej stronie i powinno być.

Jeśli chcesz zmienić kolor tekstu, to zamiast this.style.background dajesz oczywiście color.
 System operacyjny: windows_seven Przeglądarka: firefox
Programy: Polecane / Nowe / Inne




Podobne wątki (Jak jednym divem lub classem przypisywać style co dałego formularza?)
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  Style CSS - co i jak insygnia 0 3300 27.04.2015, 19:17
Ostatni post: insygnia
  Wysyłanie formularza xerez 1 3335 06.01.2015, 07:16
Ostatni post: tomon
Sad Logowanie i rejestracja w jednym pliku panel.php Kerth 1 3147 25.09.2014, 16:30
Ostatni post: Kerth

Skocz do:


Wybrane wątki (Jak jednym divem lub classem przypisywać style co dałego formularza?)
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  zatrzymanie menu - hover Motherb 0 3253 13.07.2016 15:54
Ostatni post: Motherb
  Hosting strony na portalu CBA.pl Kamyyk96 8 3238 11.07.2016 16:14
Ostatni post: Kamyyk96
  Wybór serwera VPS Tazz 1 3802 27.06.2016 12:37
Ostatni post: breko
  Szablon enliven WP skalowanie zdjęć na różnych urządzeniach szakal87 0 662 15.06.2016 21:13
Ostatni post: szakal87
  mchat wywalił mi forum Tazz 1 3294 13.06.2016 08:25
Ostatni post: raxer
  Problem ze spamem - recaptcha Tazz 3 3161 12.06.2016 21:20
Ostatni post: raxer
  Import bazy danych zapisanej w pliku mdb do bazy SQL phpmyadmin kamiss 1 3143 12.06.2016 13:04
Ostatni post: koneton
  Schemat bazy danych mysql - baza filmów gangsta 10 7212 10.06.2016 00:29
Ostatni post: koneton
  Menu dołączane do krawędzi ekranu BlakPL 1 3291 04.06.2016 16:46
Ostatni post: Nitek
  Domena i serwer - problem połączenia insygnia 7 3924 29.05.2016 22:11
Ostatni post: raxer
  Darmowe kreatory stron WWW online Carkvad 2 3956 23.05.2016 11:43
Ostatni post: tomas79
  jak przenieść footer wyżej na str tytułowej szablonie enliven na wordpress? szakal87 8 3310 21.05.2016 20:09
Ostatni post: szakal87
  wyświetlanie wyników zapytania w formie tabeli Tajpan 1 3432 19.05.2016 18:42
Ostatni post: Haker2048
  Jaki hosting pod forum ? Arato 35 29610 17.05.2016 17:41
Ostatni post: Ajgor
  Problem z hostingiem strony igor123456789 2 3117 17.05.2016 16:35
Ostatni post: breko