Wystartował świąteczny konkurs PC Format! Zainteresowanych zapraszamy do TEMATU .

Odpowiedz 

Jak jednym divem lub classem przypisywać style co dałego formularza?

Autor Wiadomość
Paweł13 Offline
Bywalec
***

Liczba postów: 941
Dołączył: VI 2007
Poziom ostrzeżeń: 0%
Post: #1
Jak jednym divem lub classem przypisywać style co dałego formularza?
Chodzi o to, że mam spory formularz i chciałbym jedną zmienną w CSS ustawiać to raz a nie za każdym razem to samo pisać. Próbowałem w input type dodawać class="cos" i w CSS input.cos ale to nic nie daje. Doradźcie coś. I czy takie rozwiązanie jest lepsze za pomocą CSS czy takie ręczne?

P.S Czy da się zmienić jakoś rozmiar/kolor input type checkbox i radio za pomocą atrybutów CSS?
12 luty 2010 19:52
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post  System operacyjny: windows_xp_2003 Przeglądarka: firefox
Ogłoszenie


Link sponsorowany
$Kamil Offline
Częsty bywalec
****

Liczba postów: 1114
Dołączył: IX 2009
Poziom ostrzeżeń: 0%
Post: #2
RE: Jak jednym divem lub classem przypisywać style co dałego formularza?
Może spróbuj cały formularz wsadzić w diva:
Kod:
<div id="xxx">
<form ...>
....
</form>

I potem np. jak chcesz edytować kolor inputów to daj w CSS"
Kod:
#xxx input {
parametry;
}

Nie, nie możesz zmienić rozmiaru ani koloru.

Kamienie szlachetne
12 luty 2010 19:59
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post  System operacyjny: windows_seven Przeglądarka: chrome
Paweł Pela
Niezarejestrowany

 
Post: #3
RE: Jak jednym divem lub classem przypisywać style co dałego formularza?
Można ustawiać w CSS np. border, color, width, height itp., ale niektórych rzeczy nie zmienisz w checkbox i w radio.

I rzeczywiście najlepiej zrobić to za pomocą klas i id, wtedy możesz kontrolowac wygląd całego formularza za pomocą jednej pozycji w pliku ze stylem.

Dlaczego to nie działa? Z tego, co piszesz - powinno. Jest sposób na wymuszenie danego stylu, np.:

Kod:
input.cos {
  border: 1px solid black !important;
  padding: 1px 2px 3px 4px !important;
}

Spróbuj tak, może to coś da.
12 luty 2010 20:02
Odpowiedz cytując ten post  System operacyjny: windows_seven Przeglądarka: firefox
Paweł13 Offline
Bywalec
***

Liczba postów: 941
Dołączył: VI 2007
Poziom ostrzeżeń: 0%
Post: #4
RE: Jak jednym divem lub classem przypisywać style co dałego formularza?
Nie wiem, daje
Kod:
class="wozki"
i w CSS
Kod:
input.wozki {
  border: 1px solid black !important;
  padding: 1px 2px 3px 4px !important;
}
i też nie ma nic. A ręczne dodanie style="Treść" dodaje, ale wiadomo tylko do jednego.
At$Kamil, też próbowałem i nic.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 12 luty 2010 20:41 przez Paweł13.)
12 luty 2010 20:40
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post  System operacyjny: windows_xp_2003 Przeglądarka: firefox
Ogłoszenie


Link sponsorowany
$Kamil Offline
Częsty bywalec
****

Liczba postów: 1114
Dołączył: IX 2009
Poziom ostrzeżeń: 0%
Post: #5
RE: Jak jednym divem lub classem przypisywać style co dałego formularza?
To może pokaż ten kod formularza bo u mnie wszystko działa.

Kamienie szlachetne
12 luty 2010 20:57
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post  System operacyjny: windows_seven Przeglądarka: chrome
Paweł13 Offline
Bywalec
***

Liczba postów: 941
Dołączył: VI 2007
Poziom ostrzeżeń: 0%
Post: #6
RE: Jak jednym divem lub classem przypisywać style co dałego formularza?
Kod PHP:
<form method="POST" action="admin.php?wozki=dopisz">
        <
table border="0" width="100%">
            <
tr>
                <
td>Model:</td>
                <
td align="left"><input type="text" class="wozki" name="model" size="25"></td>
            </
tr>
            <
tr>
                <
td align="left">WysPodnoszenia: </td>
                <
td align="left"><input type="text" class="wozki" name="wys_podn" size="5"> <b>m</b></td>
            </
tr>
            <
tr>
                           <
td align="left">WysPo złożeniu: </td>
               <
td align="left"><input type="text" class="wozki" name="wys_zloz" size="5"> <b>m</b></td>
            </
tr>
            <
tr
Taka część.
12 luty 2010 21:05
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post  System operacyjny: windows_xp_2003 Przeglądarka: firefox
$Kamil Offline
Częsty bywalec
****

Liczba postów: 1114
Dołączył: IX 2009
Poziom ostrzeżeń: 0%
Post: #7
RE: Jak jednym divem lub classem przypisywać style co dałego formularza?
Ale u mnie wszystko działa (tylko, że ja sobie zamknąłem <table> i <form> czego Ty może nie zrobiłeś).

Jak coś to tu masz kod, który u mnie działał: http://www.speedyshare.com/files/20901221/formularz.rar

Kamienie szlachetne
12 luty 2010 22:08
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post  System operacyjny: windows_seven Przeglądarka: chrome
Paweł Pela
Niezarejestrowany

 
Post: #8
RE: Jak jednym divem lub classem przypisywać style co dałego formularza?
Jesteś pewien, że plik stylu jest na pewno załączony?

PS widzę, że lubisz Firefoxa - używasz wtyczki Firebug? Jeśli nie, a chcesz bawić się HTML i CSS, to jest to genialne narzędzie. Link: http://getfirebug.com/
12 luty 2010 22:09
Odpowiedz cytując ten post  System operacyjny: windows_seven Przeglądarka: firefox
Paweł13 Offline
Bywalec
***

Liczba postów: 941
Dołączył: VI 2007
Poziom ostrzeżeń: 0%
Post: #9
RE: Jak jednym divem lub classem przypisywać style co dałego formularza?
Pobrałem, fajne :D
Co do problemu to go rozwinąłem, sam nie wiem jak popatrzyłem na to od Kamila no i u siebie dałem
Kod PHP:
input.wozki {
backgroundyellow;
border-bottom:1px solid black ;

i śmiga.
Co do skryptu to table i wszystko mam pozamykane, po prostu dałem kawałek kodu tylko.

Jeszcze jedno mam pytanie, czy da się zmienić te pola tekstowe kolorem np. jak na któregoś kliknę to zmienia kolor ale już jak kliknę na innego to teraz ten drugi ma inny kolor a tamten taki jak pozostałe. W CSS to możliwe? Na takiej samej zasadzie może jak linki a:link a:hover itp?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 12 luty 2010 23:11 przez Paweł13.)
12 luty 2010 23:10
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post  System operacyjny: windows_xp_2003 Przeglądarka: firefox
Paweł Pela
Niezarejestrowany

 
Post: #10
RE: Jak jednym divem lub classem przypisywać style co dałego formularza?
(12 luty 2010 23:10) Paweł13 napisał(a):  Jeszcze jedno mam pytanie, czy da się zmienić te pola tekstowe kolorem np. jak na któregoś kliknę to zmienia kolor ale już jak kliknę na innego to teraz ten drugi ma inny kolor a tamten taki jak pozostałe. W CSS to możliwe? Na takiej samej zasadzie może jak linki a:link a:hover itp?

Spróbuj np. tak, to jest co prawda JavaScript, ale bardzo prosty:

Kod:
<input ... onfocus="this.style.background=red" onblur="this.style.background=blue" >

Tylko pozamieniaj sobie red i blue na kolory odpowiadające twojej stronie i powinno być.

Jeśli chcesz zmienić kolor tekstu, to zamiast this.style.background dajesz oczywiście color.
12 luty 2010 23:16
Odpowiedz cytując ten post  System operacyjny: windows_seven Przeglądarka: firefox
Programy: Polecane / Nowe / Inne

Odpowiedz 


Podobne wątki (Jak jednym divem lub classem przypisywać style co dałego formularza?)
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  Walidacja kilku pól formularza PC- 3 1023 16 czerwiec 2014 22:03
Ostatni post: koneton
  PHP-Zapis z formularza do tabel pawel0789 3 1127 21 luty 2014 14:02
Ostatni post: Ajgor
  Dynamiczne sortowanie wierszy formularza W o j a k 5 1017 13 luty 2014 02:08
Ostatni post: Sebuś'ik



Skocz do:


Wybrane wątki (Jak jednym divem lub classem przypisywać style co dałego formularza?)
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  Jak pobrać konkretny szablon do bloggera z innej strony? Lukaskov 0 1308 27 sierpień 2013 13:09
Ostatni post: Lukaskov
  Z jaką końcówką wybrać domenę? bolojang 2 1935 26 sierpień 2013 21:14
Ostatni post: DarkSilver
  [JS] funkcja wyświetlająca teks o danej godzinie w skrypcie z data & godzina devil91 2 1892 26 sierpień 2013 15:35
Ostatni post: devil91
  Domena zablokowana. hansnclothes 9 1650 26 sierpień 2013 14:30
Ostatni post: breko
  .htaccess, mod rewrite - jak pozbyć się pętli przekierowań? sserek 0 1574 24 sierpień 2013 22:52
Ostatni post: sserek
  Pobieranie danych z bazy i umieszczanie ich w tabeli na stronie michal16202 7 1335 24 sierpień 2013 19:37
Ostatni post: Ajgor
Question Tworzenie forum na stronie www. milena22111 12 11483 23 sierpień 2013 14:24
Ostatni post: Ajgor
  Skrypt - rezerwacje on-line. kapsel007 4 3014 22 sierpień 2013 14:09
Ostatni post: Ajgor
  VPS a strona www MiNt95 4 1800 19 sierpień 2013 10:29
Ostatni post: breko
  jak można anulować transakcje na allegro ? mika777 1 1830 17 sierpień 2013 16:08
Ostatni post: raxer
  Zmiana pozycji reklam na stronie typu kwejk.Proszę o pomoc. Black.ws 0 1723 16 sierpień 2013 22:28
Ostatni post: Black.ws
  Jak uzyskać panel kontrtolny przy video? Casprov 3 1033 16 sierpień 2013 21:04
Ostatni post: Casprov
  Jak dodać plik na moją stronę ? kew 3 1487 16 sierpień 2013 18:43
Ostatni post: Ajgor
  SPAM w komentarzach na blogu Wordpress maciekXVI 6 1607 16 sierpień 2013 13:12
Ostatni post: d2b
  "Użytkownicy forum szukali" - jak to zrobić? maciekXVI 3 2386 13 sierpień 2013 15:11
Ostatni post: witeq1