Nastąpiła aktualizacja regulaminu dotyczącego linkowania w dziale sprzęt. Wszystkich zainteresowanych zachęcam do zapoznania się z jego treścią.

Jak jednym divem lub classem przypisywać style co dałego formularza?

#1
Jak jednym divem lub classem przypisywać style co dałego formularza?
Chodzi o to, że mam spory formularz i chciałbym jedną zmienną w CSS ustawiać to raz a nie za każdym razem to samo pisać. Próbowałem w input type dodawać class="cos" i w CSS input.cos ale to nic nie daje. Doradźcie coś. I czy takie rozwiązanie jest lepsze za pomocą CSS czy takie ręczne?

P.S Czy da się zmienić jakoś rozmiar/kolor input type checkbox i radio za pomocą atrybutów CSS?
 System operacyjny: windows_xp_2003 Przeglądarka: firefox
#2
RE: Jak jednym divem lub classem przypisywać style co dałego formularza?
Może spróbuj cały formularz wsadzić w diva:
Kod:
<div id="xxx">
<form ...>
....
</form>

I potem np. jak chcesz edytować kolor inputów to daj w CSS"
Kod:
#xxx input {
parametry;
}

Nie, nie możesz zmienić rozmiaru ani koloru.
 System operacyjny: windows_seven Przeglądarka: chrome
#3
RE: Jak jednym divem lub classem przypisywać style co dałego formularza?
Można ustawiać w CSS np. border, color, width, height itp., ale niektórych rzeczy nie zmienisz w checkbox i w radio.

I rzeczywiście najlepiej zrobić to za pomocą klas i id, wtedy możesz kontrolowac wygląd całego formularza za pomocą jednej pozycji w pliku ze stylem.

Dlaczego to nie działa? Z tego, co piszesz - powinno. Jest sposób na wymuszenie danego stylu, np.:

Kod:
input.cos {
  border: 1px solid black !important;
  padding: 1px 2px 3px 4px !important;
}

Spróbuj tak, może to coś da.
 System operacyjny: windows_seven Przeglądarka: firefox
#4
RE: Jak jednym divem lub classem przypisywać style co dałego formularza?
Nie wiem, daje
Kod:
class="wozki"
i w CSS
Kod:
input.wozki {
  border: 1px solid black !important;
  padding: 1px 2px 3px 4px !important;
}
i też nie ma nic. A ręczne dodanie style="Treść" dodaje, ale wiadomo tylko do jednego.
At$Kamil, też próbowałem i nic.
 System operacyjny: windows_xp_2003 Przeglądarka: firefox
#5
RE: Jak jednym divem lub classem przypisywać style co dałego formularza?
To może pokaż ten kod formularza bo u mnie wszystko działa.
 System operacyjny: windows_seven Przeglądarka: chrome
#6
RE: Jak jednym divem lub classem przypisywać style co dałego formularza?
Kod PHP:
<form method="POST" action="admin.php?wozki=dopisz">
        <
table border="0" width="100%">
            <
tr>
                <
td>Model:</td>
                <
td align="left"><input type="text" class="wozki" name="model" size="25"></td>
            </
tr>
            <
tr>
                <
td align="left">WysPodnoszenia: </td>
                <
td align="left"><input type="text" class="wozki" name="wys_podn" size="5"> <b>m</b></td>
            </
tr>
            <
tr>
                           <
td align="left">WysPo złożeniu: </td>
               <
td align="left"><input type="text" class="wozki" name="wys_zloz" size="5"> <b>m</b></td>
            </
tr>
            <
tr
Taka część.
 System operacyjny: windows_xp_2003 Przeglądarka: firefox
#7
RE: Jak jednym divem lub classem przypisywać style co dałego formularza?
Ale u mnie wszystko działa (tylko, że ja sobie zamknąłem <table> i <form> czego Ty może nie zrobiłeś).

Jak coś to tu masz kod, który u mnie działał: http://www.speedyshare.com/files/20901221/formularz.rar
 System operacyjny: windows_seven Przeglądarka: chrome
#8
RE: Jak jednym divem lub classem przypisywać style co dałego formularza?
Jesteś pewien, że plik stylu jest na pewno załączony?

PS widzę, że lubisz Firefoxa - używasz wtyczki Firebug? Jeśli nie, a chcesz bawić się HTML i CSS, to jest to genialne narzędzie. Link: http://getfirebug.com/
 System operacyjny: windows_seven Przeglądarka: firefox
#9
RE: Jak jednym divem lub classem przypisywać style co dałego formularza?
Pobrałem, fajne :D
Co do problemu to go rozwinąłem, sam nie wiem jak popatrzyłem na to od Kamila no i u siebie dałem
Kod PHP:
input.wozki {
backgroundyellow;
border-bottom:1px solid black ;

i śmiga.
Co do skryptu to table i wszystko mam pozamykane, po prostu dałem kawałek kodu tylko.

Jeszcze jedno mam pytanie, czy da się zmienić te pola tekstowe kolorem np. jak na któregoś kliknę to zmienia kolor ale już jak kliknę na innego to teraz ten drugi ma inny kolor a tamten taki jak pozostałe. W CSS to możliwe? Na takiej samej zasadzie może jak linki a:link a:hover itp?
 System operacyjny: windows_xp_2003 Przeglądarka: firefox
#10
RE: Jak jednym divem lub classem przypisywać style co dałego formularza?
(12.02.2010, 23:10)Paweł13 napisał(a): Jeszcze jedno mam pytanie, czy da się zmienić te pola tekstowe kolorem np. jak na któregoś kliknę to zmienia kolor ale już jak kliknę na innego to teraz ten drugi ma inny kolor a tamten taki jak pozostałe. W CSS to możliwe? Na takiej samej zasadzie może jak linki a:link a:hover itp?

Spróbuj np. tak, to jest co prawda JavaScript, ale bardzo prosty:

Kod:
<input ... onfocus="this.style.background=red" onblur="this.style.background=blue" >

Tylko pozamieniaj sobie red i blue na kolory odpowiadające twojej stronie i powinno być.

Jeśli chcesz zmienić kolor tekstu, to zamiast this.style.background dajesz oczywiście color.
 System operacyjny: windows_seven Przeglądarka: firefox
Programy: Polecane / Nowe / Inne




Podobne wątki (Jak jednym divem lub classem przypisywać style co dałego formularza?)
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  Style CSS - co i jak insygnia 0 2507 27.04.2015, 19:17
Ostatni post: insygnia
  Wysyłanie formularza xerez 1 2481 06.01.2015, 07:16
Ostatni post: tomon
Sad Logowanie i rejestracja w jednym pliku panel.php Kerth 1 2384 25.09.2014, 16:30
Ostatni post: Kerth

Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Wybrane wątki (Jak jednym divem lub classem przypisywać style co dałego formularza?)
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  [PHP] Gra wieloosobowa, stoliki chwm 1 1857 08.03.2016 00:09
Ostatni post: Ajgor
  Ksiązki/Kursy HTML CSS PHP SEO michal95nh 1 1953 07.03.2016 09:54
Ostatni post: Rincewind
  Szablon Wordpress + Bootstrap 3 Gorzki16 7 4724 04.03.2016 23:40
Ostatni post: HelenaWilla
  Jaki system płatności do katalogu stron pawelek12 1 2091 03.03.2016 14:23
Ostatni post: pebe
  wordpress - Slider do podlinkowywania zdjęć snake125 1 2274 02.03.2016 18:33
Ostatni post: kmaksiu
  PHP / HTML naprawa czytelności kodu chwm 1 2048 01.03.2016 23:45
Ostatni post: Ajgor
Question Baner/reklama na stronę główną firewall-it 1 2249 01.03.2016 23:31
Ostatni post: Gorzki16
  [HTML][CSS][FONTS]Nietypowa czcionka na stronie zurek7 1 2268 01.03.2016 23:29
Ostatni post: Gorzki16
  gdzie znaleźć szablon dla BuddyPressa na WordPress? DANIAL11 1 1994 01.03.2016 23:27
Ostatni post: Gorzki16
  [Wordpress] Brak trybu wizualnego edycji postów szuflad 0 1948 23.02.2016 22:20
Ostatni post: szuflad
  Szybki płatny hosting na strone www m!kE'86 14 8848 23.02.2016 11:06
Ostatni post: Ajgor
  WordPress jak usunąć wyszukiwarkę? green-justyna 6 628 04.02.2016 12:57
Ostatni post: green-justyna
  Tworzenie layoutów, jak się nauczyć Jureq 2 2181 26.01.2016 18:16
Ostatni post: dzikuu86
  Dynamiczna wyszukiwarka jQuery chwm 0 2027 26.01.2016 16:54
Ostatni post: chwm
  Strona www wewnatrz lokalnej sieci dzikuu86 2 2135 24.01.2016 17:09
Ostatni post: dzikuu86