Powakacyjny KONKURS FAQ PC Format wystartował! Do zdobycia kolejne ciekawe nagrody. Zainteresowanych zapraszamy do TEMATU .

Odpowiedz 

Jak jednym divem lub classem przypisywać style co dałego formularza?

Autor Wiadomość
Paweł13 Offline
Bywalec
***

Liczba postów: 938
Dołączył: VI 2007
Poziom ostrzeżeń: 0%
Post: #1
Jak jednym divem lub classem przypisywać style co dałego formularza?
Chodzi o to, że mam spory formularz i chciałbym jedną zmienną w CSS ustawiać to raz a nie za każdym razem to samo pisać. Próbowałem w input type dodawać class="cos" i w CSS input.cos ale to nic nie daje. Doradźcie coś. I czy takie rozwiązanie jest lepsze za pomocą CSS czy takie ręczne?

P.S Czy da się zmienić jakoś rozmiar/kolor input type checkbox i radio za pomocą atrybutów CSS?
12 luty 2010 19:52
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post  System operacyjny: windows_xp_2003 Przeglądarka: firefox
Ogłoszenie


Link sponsorowany
$Kamil Offline
Częsty bywalec
****

Liczba postów: 1114
Dołączył: IX 2009
Poziom ostrzeżeń: 0%
Post: #2
RE: Jak jednym divem lub classem przypisywać style co dałego formularza?
Może spróbuj cały formularz wsadzić w diva:
Kod:
<div id="xxx">
<form ...>
....
</form>

I potem np. jak chcesz edytować kolor inputów to daj w CSS"
Kod:
#xxx input {
parametry;
}

Nie, nie możesz zmienić rozmiaru ani koloru.

Kamienie szlachetne
12 luty 2010 19:59
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post  System operacyjny: windows_seven Przeglądarka: chrome
Paweł Pela
Niezarejestrowany

 
Post: #3
RE: Jak jednym divem lub classem przypisywać style co dałego formularza?
Można ustawiać w CSS np. border, color, width, height itp., ale niektórych rzeczy nie zmienisz w checkbox i w radio.

I rzeczywiście najlepiej zrobić to za pomocą klas i id, wtedy możesz kontrolowac wygląd całego formularza za pomocą jednej pozycji w pliku ze stylem.

Dlaczego to nie działa? Z tego, co piszesz - powinno. Jest sposób na wymuszenie danego stylu, np.:

Kod:
input.cos {
  border: 1px solid black !important;
  padding: 1px 2px 3px 4px !important;
}

Spróbuj tak, może to coś da.
12 luty 2010 20:02
Odpowiedz cytując ten post  System operacyjny: windows_seven Przeglądarka: firefox
Paweł13 Offline
Bywalec
***

Liczba postów: 938
Dołączył: VI 2007
Poziom ostrzeżeń: 0%
Post: #4
RE: Jak jednym divem lub classem przypisywać style co dałego formularza?
Nie wiem, daje
Kod:
class="wozki"
i w CSS
Kod:
input.wozki {
  border: 1px solid black !important;
  padding: 1px 2px 3px 4px !important;
}
i też nie ma nic. A ręczne dodanie style="Treść" dodaje, ale wiadomo tylko do jednego.
At$Kamil, też próbowałem i nic.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 12 luty 2010 20:41 przez Paweł13.)
12 luty 2010 20:40
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post  System operacyjny: windows_xp_2003 Przeglądarka: firefox
Ogłoszenie


Link sponsorowany
$Kamil Offline
Częsty bywalec
****

Liczba postów: 1114
Dołączył: IX 2009
Poziom ostrzeżeń: 0%
Post: #5
RE: Jak jednym divem lub classem przypisywać style co dałego formularza?
To może pokaż ten kod formularza bo u mnie wszystko działa.

Kamienie szlachetne
12 luty 2010 20:57
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post  System operacyjny: windows_seven Przeglądarka: chrome
Paweł13 Offline
Bywalec
***

Liczba postów: 938
Dołączył: VI 2007
Poziom ostrzeżeń: 0%
Post: #6
RE: Jak jednym divem lub classem przypisywać style co dałego formularza?
Kod PHP:
<form method="POST" action="admin.php?wozki=dopisz">
        <
table border="0" width="100%">
            <
tr>
                <
td>Model:</td>
                <
td align="left"><input type="text" class="wozki" name="model" size="25"></td>
            </
tr>
            <
tr>
                <
td align="left">WysPodnoszenia: </td>
                <
td align="left"><input type="text" class="wozki" name="wys_podn" size="5"> <b>m</b></td>
            </
tr>
            <
tr>
                           <
td align="left">WysPo złożeniu: </td>
               <
td align="left"><input type="text" class="wozki" name="wys_zloz" size="5"> <b>m</b></td>
            </
tr>
            <
tr
Taka część.
12 luty 2010 21:05
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post  System operacyjny: windows_xp_2003 Przeglądarka: firefox
$Kamil Offline
Częsty bywalec
****

Liczba postów: 1114
Dołączył: IX 2009
Poziom ostrzeżeń: 0%
Post: #7
RE: Jak jednym divem lub classem przypisywać style co dałego formularza?
Ale u mnie wszystko działa (tylko, że ja sobie zamknąłem <table> i <form> czego Ty może nie zrobiłeś).

Jak coś to tu masz kod, który u mnie działał: http://www.speedyshare.com/files/20901221/formularz.rar

Kamienie szlachetne
12 luty 2010 22:08
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post  System operacyjny: windows_seven Przeglądarka: chrome
Paweł Pela
Niezarejestrowany

 
Post: #8
RE: Jak jednym divem lub classem przypisywać style co dałego formularza?
Jesteś pewien, że plik stylu jest na pewno załączony?

PS widzę, że lubisz Firefoxa - używasz wtyczki Firebug? Jeśli nie, a chcesz bawić się HTML i CSS, to jest to genialne narzędzie. Link: http://getfirebug.com/
12 luty 2010 22:09
Odpowiedz cytując ten post  System operacyjny: windows_seven Przeglądarka: firefox
Paweł13 Offline
Bywalec
***

Liczba postów: 938
Dołączył: VI 2007
Poziom ostrzeżeń: 0%
Post: #9
RE: Jak jednym divem lub classem przypisywać style co dałego formularza?
Pobrałem, fajne :D
Co do problemu to go rozwinąłem, sam nie wiem jak popatrzyłem na to od Kamila no i u siebie dałem
Kod PHP:
input.wozki {
backgroundyellow;
border-bottom:1px solid black ;

i śmiga.
Co do skryptu to table i wszystko mam pozamykane, po prostu dałem kawałek kodu tylko.

Jeszcze jedno mam pytanie, czy da się zmienić te pola tekstowe kolorem np. jak na któregoś kliknę to zmienia kolor ale już jak kliknę na innego to teraz ten drugi ma inny kolor a tamten taki jak pozostałe. W CSS to możliwe? Na takiej samej zasadzie może jak linki a:link a:hover itp?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 12 luty 2010 23:11 przez Paweł13.)
12 luty 2010 23:10
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post  System operacyjny: windows_xp_2003 Przeglądarka: firefox
Paweł Pela
Niezarejestrowany

 
Post: #10
RE: Jak jednym divem lub classem przypisywać style co dałego formularza?
(12 luty 2010 23:10) Paweł13 napisał(a):  Jeszcze jedno mam pytanie, czy da się zmienić te pola tekstowe kolorem np. jak na któregoś kliknę to zmienia kolor ale już jak kliknę na innego to teraz ten drugi ma inny kolor a tamten taki jak pozostałe. W CSS to możliwe? Na takiej samej zasadzie może jak linki a:link a:hover itp?

Spróbuj np. tak, to jest co prawda JavaScript, ale bardzo prosty:

Kod:
<input ... onfocus="this.style.background=red" onblur="this.style.background=blue" >

Tylko pozamieniaj sobie red i blue na kolory odpowiadające twojej stronie i powinno być.

Jeśli chcesz zmienić kolor tekstu, to zamiast this.style.background dajesz oczywiście color.
12 luty 2010 23:16
Odpowiedz cytując ten post  System operacyjny: windows_seven Przeglądarka: firefox
Programy: Polecane / Nowe / Inne

Odpowiedz 


Podobne wątki (Jak jednym divem lub classem przypisywać style co dałego formularza?)
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  Walidacja kilku pól formularza PC- 3 828 16 czerwiec 2014 22:03
Ostatni post: koneton
  PHP-Zapis z formularza do tabel pawel0789 3 851 21 luty 2014 14:02
Ostatni post: Ajgor
  Dynamiczne sortowanie wierszy formularza W o j a k 5 806 13 luty 2014 02:08
Ostatni post: Sebuś'ik



Skocz do:


Wybrane wątki (Jak jednym divem lub classem przypisywać style co dałego formularza?)
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  Program do tworzenia aukcji/szablonów allegro.pl tomon 1 2255 24 czerwiec 2013 15:12
Ostatni post: YoJoe
  Szablon allegro Boska 3 1468 24 czerwiec 2013 15:07
Ostatni post: Dyzajash
  Który darmowy hosting oferuje najwięcej miejsca na dysku? pawinf 11 3301 24 czerwiec 2013 14:26
Ostatni post: breko
  Jaką firmę pozycjonującą polecacie? Ktoś korzystał z firmy BusinessWeb.pl - opinie? comandor 4 3299 24 czerwiec 2013 09:58
Ostatni post: koneton
  Proszę mi powiedzieć jak jest ta technologia zrobiona - Inteligentny czat?? cuso 1 1848 24 czerwiec 2013 09:22
Ostatni post: koneton
  Jak przekonwertować baze phpbbprzemo (najnowsza) adis977 9 1196 23 czerwiec 2013 11:44
Ostatni post: raxer
  Adresy kategorii - sklep z cukrowymi ozdobami ślubnymi komunijnymi Prez 3 1557 22 czerwiec 2013 18:47
Ostatni post: Adik
  "Podstrony" w jQuery GiboNPL 7 1947 21 czerwiec 2013 18:17
Ostatni post: GiboNPL
  Problem z CSS. Nakładanie tekstu Greckifilozof 2 2034 20 czerwiec 2013 17:34
Ostatni post: tomon
  Jak zrobić aktywny element obrazka? milek66666 6 1386 20 czerwiec 2013 10:56
Ostatni post: milek66666
  [PHP] Problem z wysyłaniem formularza na e-mail set229 16 3070 20 czerwiec 2013 10:01
Ostatni post: tomon
  Czy jest widżet Archive? hansnclothes 1 1043 17 czerwiec 2013 15:26
Ostatni post: Dyzajash
  Blokada reklam w cba.pl TajemniczyX 33 14980 16 czerwiec 2013 19:29
Ostatni post: Ajgor
  [mysql] Import i eksport mike95 4 1539 15 czerwiec 2013 21:47
Ostatni post: Fineas
  WordPress - jak usunąć górne menu? Erdo 4 1176 15 czerwiec 2013 14:04
Ostatni post: Erdo