Znamy już zwycięzców IV edycji konkursu FAQ PC Format. Zainteresowanych zapraszamy do tematu.

Po podłączeniu dysku system nie uruchamia się

Autor Wiadomość
Ziele878
Niezarejestrowany

 
Post: #1
Po podłączeniu dysku system nie uruchamia się
Tak jak w temacie. Mam podłączone w komputerze dwa dyski S-ATA z czego na jednym jest system (Windows 7) oraz jeden ATA. Problem polega na tym, gdy odłączę ATA i podłącze zamiast niego któryś z innych dysków ATA na którym mam filmy, system nie chce się uruchomić. Dlaczego? wiem że dyski z filmami są sprawne ponieważ na XP wszystko działa. Mam wszędzie system plików NTFS.
7 październik 2011 13:37
 System operacyjny: windows_seven Przeglądarka: chrome
Ogłoszenie


Link sponsorowany
Armo Offline
1100101
*****

Liczba postów: 2557
Dołączył: VIII 2008
Poziom ostrzeżeń: 0%
Post: #2
RE: Po podłączeniu dysku system nie uruchamia się
Prawdopodobnie dysk ATA jest ustawiony jako startowy. Masz na nim wrzucony MBR. Aby uniknąć takiej sytuacji w przyszłości odłącz dysk ATA od kompa w czasie instalacji systemu.

SPRZĘT

Ludzie, Google nie gryzie...
Nie rób z siebie durnia, opisz dokładnie Twój problem, jak próbowałeś go rozwiązać i nie zapomnij poprawnie się wypowiadać.
Nie pomagam na PW.
7 październik 2011 15:15
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika  System operacyjny: windows_seven Przeglądarka: firefox
sebaf7 Offline
I've got balls of steel!
***

Liczba postów: 589
Dołączył: XII 2007
Poziom ostrzeżeń: 0%
Post: #3
RE: Po podłączeniu dysku system nie uruchamia się
Sprawdź czy w biosie nie przestawia Ci się w Boot Priority> First Boot Device na ten dysk ATA który podłączasz. Na 1st Boot Device ma być dysk S-ATA na którym jest system.

xFire - paradise307
http://www.youtube.com/user/sebaf7 Wow
Nie pomagam na priv!
7 październik 2011 15:15
Znajdź wszystkie posty użytkownika  System operacyjny: windows_vista Przeglądarka: ie7
Loleeek Offline
Mocno wypieczony
*****

Liczba postów: 2670
Dołączył: V 2009
Poziom ostrzeżeń: 0%
Post: #4
RE: Po podłączeniu dysku system nie uruchamia się
Ustawiałeś zworki? Masz coś jeszcze podłączone na jednej taśmie ATA?

Boję się
7 październik 2011 15:36
Znajdź wszystkie posty użytkownika  System operacyjny: windows_xp_2003 Przeglądarka: firefox
Ogłoszenie


Link sponsorowany
Ziele878
Niezarejestrowany

 
Post: #5
RE: Po podłączeniu dysku system nie uruchamia się
Armo może masz racje ale jak to zmienić?

First Boot Device był ustawiony na ATA ale przestawiłem na systemowy ale i tak problem występuje ciągle. Tak jak wcześniej wyskakuje powiadomienie "DISK BOOT FAILURE, INSERT SYSTEM DISK AND PRESS ENTER".

Mam tylko podłączony ten jeden dysk na tej taśmie oraz DVD-ROM. Dysk znajduje się w takiej szufladce. Zworki czyli Master lub Slave? Mam ustawione na Slave tak jak ten dysk ATA
8 październik 2011 14:30
 System operacyjny: windows_seven Przeglądarka: chrome
muflon37 Offline
Wyleniały dinozaur.
Prowadzący

Liczba postów: 41578
Dołączył: XI 2008
Post: #6
RE: Po podłączeniu dysku system nie uruchamia się
Napęd DVD i dysk twardy ATA masz ustawione na Slave?
9 październik 2011 00:31
Znajdź wszystkie posty użytkownika  System operacyjny: windows_xp_2003 Przeglądarka: ie7
Ziele878
Niezarejestrowany

 
Post: #7
RE: Po podłączeniu dysku system nie uruchamia się
ATA mam na Slave, a napęd DVD na Master jak zmieniłem na Slave to dzieje się to co wyżej napisałem nawet z tym dyskiem podstawowym ATA.
9 październik 2011 17:33
 System operacyjny: windows_seven Przeglądarka: chrome
muflon37 Offline
Wyleniały dinozaur.
Prowadzący

Liczba postów: 41578
Dołączył: XI 2008
Post: #8
RE: Po podłączeniu dysku system nie uruchamia się
Na jednym kablu ATA urządzenia muszą pracować jedno w trybie Master a drugie jako Slave. Nie bardzo rozumiem sedna problemu. Przy takim podłączeniu wszystko musi działać.
9 październik 2011 17:57
Znajdź wszystkie posty użytkownika  System operacyjny: windows_xp_2003 Przeglądarka: ie7
SimooN Offline
The Sorcerer
*****

Liczba postów: 3974
Dołączył: XII 2007
Poziom ostrzeżeń: 0%
Post: #9
RE: Po podłączeniu dysku system nie uruchamia się
( 7 październik 2011 13:37) Ziele878 napisał(a):  Tak jak w temacie. Mam podłączone w komputerze dwa dyski S-ATA z czego na jednym jest system (Windows 7) oraz jeden ATA. Problem polega na tym, gdy odłączę ATA i podłącze zamiast niego któryś z innych dysków ATA na którym mam filmy, system nie chce się uruchomić. Dlaczego? wiem że dyski z filmami są sprawne ponieważ na XP wszystko działa. Mam wszędzie system plików NTFS.
Prawidłowa odpowiedź:

( 7 październik 2011 15:15) Armo napisał(a):  Prawdopodobnie dysk ATA jest ustawiony jako startowy. Masz na nim wrzucony MBR.

Cytat:Aby uniknąć takiej sytuacji w przyszłości odłącz dysk ATA od kompa w czasie instalacji systemu.
... albo napraw MBR - dysk(-i) ATA muszą być w czasie naprawy odłączone, najlepiej na czas naprawy zostaw tylko jeden dysk (z systemem).

( 9 październik 2011 17:57) muflon37 napisał(a):  Na jednym kablu ATA urządzenia muszą pracować jedno w trybie Master a drugie jako Slave. Nie bardzo rozumiem sedna problemu. Przy takim podłączeniu wszystko musi działać.
A właśnie że nie musi -> kabel ATA 40-to żyłowy można podłączyć byle jak, ale kable 80 ("gęste") wymagają odpowiedniego podłączenia (są przystosowane do używania trybu CSEL).

http://www.pcguide.com/ref/hdd/if/ide/co...e80-c.html
9 październik 2011 18:12
Znajdź wszystkie posty użytkownika  System operacyjny: windows_98_nt Przeglądarka: opera
Ziele878
Niezarejestrowany

 
Post: #10
RE: Po podłączeniu dysku system nie uruchamia się
Zobaczę czy to zadziała . Jeśli chodzi o podłączenie to mam i tak na Master i Slave
Podłączyłem tylko dysk systemowy wsadziłem płytki i odpaliłem wina z płyty zrobiłem napraw i w wierszu poleceń wpisałem Bootrec.exe/FixMbr oraz Bootrec.exe/FixBoot. Przy FixMbr wypisało powiadomienie że się powiodło... natomiast FixBoot nie działało. Lecz nic z tego system nie chciał się uruchomić bez dysku ATA. Zrobiłem jeszcze raz to samo ale nie użyłem wiersza poleceń tylko "automatyczne sprawdzenie i naprawienie problemów związanych ze startem systemu Windows" niestety nic to nie dało czyli MBR się nie stworzył Smutek
10 październik 2011 16:02
 System operacyjny: windows_seven Przeglądarka: chrome
Programy: Polecane / Nowe / Inne


Użytkownicy forum szukali:
zmiqnq dysku jak odpalic system2 dyski ata windows nie włącza siępo podłączeniu dysku windows sie nie właczapodłączyłem drugi dysk i windows nie startuje odlaczylem dysk twardysystem nie odpala po podlaczeniu drugiego dysku twardegosystem na dysku nie uruchamia się po podłączeniu do innego laptopasprawny dysk ata nieuruchamia sieprzy zmianie dysku z innym systemem nie startujepodłączyłem dysk od laptopa system się nie uruchamia

Podobne wątki (Po podłączeniu dysku system nie uruchamia się)
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  Format dysku na którym jest system (windows 7). Brak płyty do systemu. RadnoK 4 3176 3 sierpień 2012 00:01
Ostatni post: TadziU
  "System Windows nie może uzyskać dostępu do tego dysku. xzbit1122 0 1418 24 lipiec 2012 18:40
Ostatni post: xzbit1122
  System nie wykrywa dysku twardego szymihej 1 1647 18 czerwiec 2012 20:32
Ostatni post: Trawertyn



Skocz do:


Wybrane wątki (Po podłączeniu dysku system nie uruchamia się)
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  Czy wejdzie ta karta graficzna na ta plyte głowna godzilla7088 3 905 7 sierpień 2012 14:23
Ostatni post: Racerowiec
  Logic 350W- Geforce 9600 gt? fiflak 13 2418 7 sierpień 2012 14:10
Ostatni post: fiflak
  Toshiba Satelite P200-1EE Problem kakashi212 0 673 7 sierpień 2012 14:01
Ostatni post: kakashi212
  Dziwne zachowanie komputera z położonym telefonem na kablu USB Misterius 5 1164 7 sierpień 2012 13:28
Ostatni post: Armo
Ściana Asus EN210 - karta się przegrzewa ? Adrian1998 3 968 7 sierpień 2012 13:19
Ostatni post: Adrian1998
  Czy temperatury są w normie? Baero 4 740 7 sierpień 2012 13:10
Ostatni post: Baero
  Obniżone parametry procesora cantante 13 2478 7 sierpień 2012 13:05
Ostatni post: lucky512
  Komputer sie resetuje Pretorianin 3 1290 7 sierpień 2012 12:55
Ostatni post: proallone14
  Procesor AMD Athlon II X2 250, 3000 MHz dobry do gier dawajkolacje27 11 5456 7 sierpień 2012 12:27
Ostatni post: kokos0912
  Komputer nie chce się włączyć sowa332 0 888 7 sierpień 2012 12:17
Ostatni post: sowa332
Sad Brak sygnalu do monitora Whinter 17 3440 7 sierpień 2012 11:32
Ostatni post: muflon37
  Komputer nie budzi się po uśpieniu Mscis 3 2401 7 sierpień 2012 10:53
Ostatni post: sebaf7
  Precyzyjna mysz dla leworęcznych mat-ked 0 591 7 sierpień 2012 10:15
Ostatni post: mat-ked
  Drukarka Laserowa Lexmark - Problem Techniczny Nadis 0 555 7 sierpień 2012 10:12
Ostatni post: Nadis
  Problem z vtx HD4850? A może z czymś innym? adam94 17 3607 7 sierpień 2012 09:16
Ostatni post: adam94