Wystartowaliśmy z mobilną wersją Forum PC Format! Zapraszamy do testowania i zgłaszania swych uwag w TEMACIE .

Odpowiedz 

Windows XP - gubienie sygnału sieci wlan

Autor Wiadomość
zawias2704
Niezarejestrowany

 
Post: #1
Windows XP - gubienie sygnału sieci wlan
Witam,
Mam nadzieję, że to dobry dział. Na początek przedstawię, jak wygląda sytuacja:
[Obrazek: 606290.jpeg]

(Na schemacie sygnał wifi jest tylko w jedną stronę, ale tak naprawdę idzie w obie)
Komputer z ubuntu ma dostęp do routera prez kabel, i działa bardzo dobrze.
Komputer z windowsem - na nim internet działa, czasem godzinę, czasem 5 minut, i znika - treba uruchomić ponownie komputer, co i tak często nie pomaga, i nie ma innego wyjścia, jak zostawić komputer "do ostudzenia". Jest to bardzo denerwujące, ponieważ kompter nie spełnia swojego zadania (przeglądanie internetu). Czy wie ktoś, co może być przyczyną tego problemu?
Kiedy internet "znika" - windows sygnalizuje, że nie ma żadnych sieci bezprzewodowych w zasięgu, co jest dziwne, bo:
-przed chwilą była [sieć]
-na innych komputerach z wifi, które nie są tu na stałe, nie ma tego problemu

Zainstalowałem na tymże komputerze także ubuntu przez Wubi. Efekt ten sam.
Karta sieciowa wg Everesta:
Realtek RTL8187 Wireless 802.11g 54Mbps USB 2.0 Network Adapter (zintegrowana)
Adres IP pobierany jest z DHCP.
3 kwiecień 2010 13:50
Odpowiedz cytując ten post  System operacyjny: windows_xp_2003 Przeglądarka: firefox
Ogłoszenie


Link sponsorowany
kiaX
Niezarejestrowany

 
Post: #2
RE: Windows XP - gubienie sygnału sieci wlan
Zapewne coś dzieje się z kartą sieciową.
Po tym rysunku wnioskuję, że komputer jest niedaleko routera?
(oczywiście chodzi mi o komputer z XP).
A co do instalacji na nim Ubuntu to na pewno nie zależy to od systemu.
Szkoda, że nie masz możliwości sprawdzenia innej karty sieciowej lub innego sprzętu czy jest to samo (choć na pewno nie), ale wtedy byłaby większa pewność, że to od karty.
3 kwiecień 2010 17:43
Odpowiedz cytując ten post  System operacyjny: windows_seven Przeglądarka: firefox
zawias2704
Niezarejestrowany

 
Post: #3
RE: Windows XP - gubienie sygnału sieci wlan
Też zastanawiam się nad tą kartą sieciową.
Komputer jest około 8,5 metra od routera.
Nie mam możliwości sprawdzenia innej karty.
3 kwiecień 2010 20:18
Odpowiedz cytując ten post  System operacyjny: linux_ubuntu Przeglądarka: mozilla
Programy: Polecane / Nowe / Inne

Odpowiedz 

Użytkownicy forum szukali:
realtek rtl8187 wireless 802.11g 54mbps usb 2.0 network adapter nie widzi sieci

Podobne wątki (Windows XP - gubienie sygnału sieci wlan)
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  Windows 8.1 widzi sieci bezprzewodowe, ale nie łączy yardin 0 548 15 luty 2015 12:45
Ostatni post: yardin
  Krótkie skoki pingu i gubienie pakietów logan0125 2 1298 20 czerwiec 2014 12:35
Ostatni post: logan0125
  Notebook z Windows XP SP3 nie widzi pobliskiej sieci bezprzewodowej. cxxiv 2 1827 26 październik 2013 06:12
Ostatni post: cxxiv



Skocz do:


Wybrane wątki (Windows XP - gubienie sygnału sieci wlan)
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  Problem z konfiguracją PPPOE TL-WR543G djkipero14 2 1453 18 listopad 2013 18:16
Ostatni post: djkipero14
  TL-WR1043ND v2 dobry wybór ?? colin89 0 1982 18 listopad 2013 15:16
Ostatni post: colin89
Cry Jak udostępnić folder? rafal1730 1 573 17 listopad 2013 05:07
Ostatni post: tomon
  router tp link WR743ND przemek568 7 1976 16 listopad 2013 16:48
Ostatni post: jimasek
  Internet rozłącza się samoczynnie... geforc 0 1203 16 listopad 2013 13:15
Ostatni post: geforc
  TL-MR3220 - "Brak dostępu do internetu" mariusz5891 1 1781 16 listopad 2013 10:43
Ostatni post: jimasek
  Jak wejść do Access Pointa TP-LINK TD-W8951ND Nerdzik 4 2511 15 listopad 2013 19:55
Ostatni post: LeSiuu
  Konfiguracja QoS mortrat 0 1163 15 listopad 2013 16:53
Ostatni post: mortrat
  Problem z drukarką WI-Fi francuz96167 2 1200 15 listopad 2013 15:43
Ostatni post: francuz96167
  Po wymianie routera prędkość spadła o ponad 5 razy! luki1004 25 3778 13 listopad 2013 20:45
Ostatni post: luki1004
Question nowy router do domu rafixd 8 1760 12 listopad 2013 15:01
Ostatni post: breko
  Nie wyszukuje urzadzenia router axess mv500 impos 2 1386 11 listopad 2013 00:31
Ostatni post: impos
  [TP-Link N300] "ograniczony" dostęp do internetu przez WiFi. Realm 1 1748 9 listopad 2013 10:40
Ostatni post: jimasek
  Asus k8v-mx/s sterowniki sieciówki przemo8426 5 1802 7 listopad 2013 21:05
Ostatni post: przemo8426
  Problem z serwerem SMTP hMailServer. Kaburabu.pl 0 1348 6 listopad 2013 23:54
Ostatni post: Kaburabu.pl