Zwycięzcy wakacyjnego konkursu PC Format ogłoszeni! Zainteresowanych zapraszamy do TEMATU.


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

[c++]Liczenie liczby cyfr po przecinku

#1
[c++]Liczenie liczby cyfr po przecinku
Witam,
mam pytanie, czy jest jakiś sposób na policzenie liczby cyfr po przecinku ? np. 13,3324 4 miejsca, 0.003 3 miejsca.
 System operacyjny: windows_seven Przeglądarka: firefox
#2
RE: [c++]Liczenie liczby cyfr po przecinku
Zakładając, że liczba przechowywana jest jako ciąg znaków, to wystarczy znać jego długość i odjąć od niej pozycję na której znajduje się symbol miejsca dziesiętnego.
 System operacyjny: windows_seven Przeglądarka: firefox
#3
RE: [c++]Liczenie liczby cyfr po przecinku
jak zapisać liczbę jako ciag znaków ? W takim ciągu będzie "," jako osoby znak ? np : 32,1304 by było jako " 3 2 , 1 3 0 4" ?

for (i=0;i<ilosc_znakow;i++)
{
if(znak==,)
a=i;
}

ilosc_po_przecinku=ilosc_znakow-a;


tak sie da zrobic ?
 System operacyjny: windows_seven Przeglądarka: firefox
#4
RE: [c++]Liczenie liczby cyfr po przecinku
Coś takiego jest możliwe.
Musisz użyć klasy ostringstream i stworzyć szablon funkcji która zmieni podany typ na string. Szablon nie jest wymagany ale pozwoli na zmianę wszystkich przekazanych argumentów na typ string. Następnie musisz tylko stworzyć pętlę która policzy długość przekazanego wyrażenia, znajdzie kropkę i zacznie liczyć miejsca po przecinku.

Na przyszłość używaj znaczników
Kod PHP:
[code][/code
do zamieszczania kodu źródłowego.
Bądź sobą. Wszyscy inni są już zajęci.
-Oscar Wilde
 System operacyjny: windows_seven Przeglądarka: firefox
#5
RE: [c++]Liczenie liczby cyfr po przecinku
Zacznijmy może od tego, co jest na wejściu programu/funkcji. Jeżeli jest to liczba w postaci typu rzeczywistego to masz problem, bo jak wiadomo nie zawsze da się ją przedstawić jednoznacznie (zaokrąglenia).
 System operacyjny: windows_seven Przeglądarka: firefox
#6
RE: [c++]Liczenie liczby cyfr po przecinku
zrobiłem tak (jest to program żeby sprawdzić jak to działa ):

Kod:
#include<iostream>
#include<string>
using namespace std;

int main()
{
string liczba;
int a;
cout << "podaj liczbe" << endl;
cin >> liczba;
cout << liczba.length() << endl;
cout << liczba[3];
a=(int)liczba[3];

if ( a==44)
    cout << "ok " << endl;
system("pause");


}

Program pokazuje długość podanej liczby, jej 4. znak, i jeżeli jest on "," to wyświetla "ok" ( 44 to znak ascii przecinka)

Działa bez zarzutu, ale jeżeli wprowadziłem 3 zmienne typu string to nie moglem dwóch od siebie np. odjąć żeby wyszła 3 ( nie kompilowało się ). czy jest jakiś sposób żeby przeprowadzać obliczenie na zmiennych typu string ?
 System operacyjny: windows_seven Przeglądarka: firefox
#7
RE: [c++]Liczenie liczby cyfr po przecinku
Rzutować je do typu w jakim są przedstawione, wykonać obliczenie i rzutować ponownie do stringa?
Bądź sobą. Wszyscy inni są już zajęci.
-Oscar Wilde
 System operacyjny: windows_seven Przeglądarka: firefox
#8
RE: [c++]Liczenie liczby cyfr po przecinku
ok dziękuje wszystkim za pomoc : D

edit:

zrobiłem krótki program, żeby sprawdzic jak sie konwertuje ale nie działa. Program :
Kod:
{
string liczba;
double a;

scanf("%s",liczba);
printf("%s",liczba);

a= atof(liczba.c_str());

cout << a << endl;

system("pause");


}

a zawsze wychodzi 0.

zrobiłem jeszcze prostszy :

Kod:
#include<iostream>
#include<string>
#include<cstdlib>
using namespace std;

int main()
{

int a;
string liczba;

scanf("%i",liczba);

a=atoi(liczba.c_str());

printf("%i",a);

system("pause");

}

i tez nie działa O_O
 System operacyjny: windows_seven Przeglądarka: firefox
#9
RE: [c++]Liczenie liczby cyfr po przecinku
Mamma mia, pisać w C++ i korzystać z funkcji, zamiast ze strumienia Wesoły
Kod:
string n;
double a;
cin >> n;
sscanf(n.c_str(), "%lf", &a); // bądź bardziej elegancko wykorzystując istringstream
cout << a;
Nie odpowiadam na PW, więc proszę nie pisać do mnie.
 System operacyjny: linux_ubuntu Przeglądarka: firefox
#10
RE: [c++]Liczenie liczby cyfr po przecinku
działa, ale nie wyświetla liczb po przecinku np zamiast 342,13 wyświetla 342. Zna ktoś jeszcze jakiś sposób ? I z double na string też.
 System operacyjny: windows_seven Przeglądarka: firefox
Programy: Polecane / Nowe / Inne



Użytkownicy forum szukali:
jak obliczać liczby po przecinkuzliczanie liczby cyfr argumentu w c++jak obliczyc dzialanie po przecinku?jak obliczac miejsce po przecinku??jak liczy sie jaka cyfra znajduje się na .. miejscu po przecinkuformatowanie do 3 miejsc po przecinku c++dwunasta cyfra po przecinku liczby 2,1ciąg po przecinku do tablicy cc++ nie liczy po przecinkuc++ jak zrobić 9 cyfr

Podobne wątki ([c++]Liczenie liczby cyfr po przecinku)
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  SPOJ Liczby pierwsze piotr92 11 6334 22.06.2016, 11:11
Ostatni post: aht
  liczba cyfr w liczbie ser-x7 2 3761 01.03.2016, 01:15
Ostatni post: ser-x7
  liczby Fibonacciego - C++ Martus 1 2474 16.10.2015, 20:24
Ostatni post: Darekg11

Skocz do:


Wybrane wątki ([c++]Liczenie liczby cyfr po przecinku)
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  [JavaFX] - animacja - setDuration() działa tylko dla milisekund. Rincewind 5 3197 31.03.2015 00:31
Ostatni post: koneton
Toungue Język programowania do gry. ZanziBar 9 3330 29.03.2015 18:15
Ostatni post: ZanziBar
  Klasa, a funkcja zapisująca dane do pliku. Dreamer1x6xX 3 2970 26.03.2015 08:47
Ostatni post: Szachista
  Darmowy silnik gry C++ kikiw 1 2976 26.03.2015 00:28
Ostatni post: Ajgor
  jak proprawnie odczytać wybrany wyraz z pliku c++ Mordrak 5 3374 25.03.2015 21:56
Ostatni post: Mordrak
  Java program typu Netlimiter braders2 2 3050 23.03.2015 19:02
Ostatni post: braders2
  [JAVA] problem z napisaniem funkcji kasia2_w11 0 2659 23.03.2015 14:10
Ostatni post: kasia2_w11
  Jaka książka do OpenGL? emku 3 3135 22.03.2015 20:53
Ostatni post: emku
  Projekt gry na informatykę (wybór)?? Dreamer1x6xX 10 6463 22.03.2015 14:59
Ostatni post: Rincewind
Ściana jak dodać dev c++ do NetBeans mati_94_000 2 3078 20.03.2015 17:34
Ostatni post: Szachista
  Jaki budżet na aplikacje? KarolK 6 3038 20.03.2015 05:03
Ostatni post: KarolK
  Czy na tablecie można tworzyć kod i uruchamiać z użyciem JDK Robert414 7 1000 19.03.2015 15:03
Ostatni post: koneton
  OpenGL - jak wygenerować animację klatka po klatce. Dreamer1x6xX 3 3034 19.03.2015 08:55
Ostatni post: Szachista
  Oscylacja wokół środka ekranu - OpenGL. Dreamer1x6xX 1 2840 17.03.2015 01:09
Ostatni post: Dreamer1x6xX
  OpenGL - przesunięcie kwadratu w miejsce koła? Dreamer1x6xX 1 2795 16.03.2015 16:40
Ostatni post: Dreamer1x6xX