UWAGA – wystartowała IV edycja konkursu FAQ PC Format. Wszelkie potrzebne informację znajdziecie w TYM WĄTKU.

Odpowiedz 

[c++]Liczenie liczby cyfr po przecinku

Autor Wiadomość
Kazer Offline
Nowy użytkownik
*

Liczba postów: 11
Dołączył: XII 2013
Poziom ostrzeżeń: 0%
Post: #1
[c++]Liczenie liczby cyfr po przecinku
Witam,
mam pytanie, czy jest jakiś sposób na policzenie liczby cyfr po przecinku ? np. 13,3324 4 miejsca, 0.003 3 miejsca.
12 grudzień 2013 15:08
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post  System operacyjny: windows_seven Przeglądarka: firefox
koneton Offline
Prowadzący
Prowadzący

Liczba postów: 2996
Dołączył: II 2010
Post: #2
RE: [c++]Liczenie liczby cyfr po przecinku
Zakładając, że liczba przechowywana jest jako ciąg znaków, to wystarczy znać jego długość i odjąć od niej pozycję na której znajduje się symbol miejsca dziesiętnego.
12 grudzień 2013 15:46
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post  System operacyjny: windows_seven Przeglądarka: firefox
Kazer Offline
Nowy użytkownik
*

Liczba postów: 11
Dołączył: XII 2013
Poziom ostrzeżeń: 0%
Post: #3
RE: [c++]Liczenie liczby cyfr po przecinku
jak zapisać liczbę jako ciag znaków ? W takim ciągu będzie "," jako osoby znak ? np : 32,1304 by było jako " 3 2 , 1 3 0 4" ?

for (i=0;i<ilosc_znakow;i++)
{
if(znak==,)
a=i;
}

ilosc_po_przecinku=ilosc_znakow-a;


tak sie da zrobic ?
12 grudzień 2013 16:08
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post  System operacyjny: windows_seven Przeglądarka: firefox
Rincewind Niedostępny
_/ Digital Shadow \_
Prowadzący

Liczba postów: 5241
Dołączył: VIII 2009
Post: #4
RE: [c++]Liczenie liczby cyfr po przecinku
Coś takiego jest możliwe.
Musisz użyć klasy ostringstream i stworzyć szablon funkcji która zmieni podany typ na string. Szablon nie jest wymagany ale pozwoli na zmianę wszystkich przekazanych argumentów na typ string. Następnie musisz tylko stworzyć pętlę która policzy długość przekazanego wyrażenia, znajdzie kropkę i zacznie liczyć miejsca po przecinku.

Na przyszłość używaj znaczników
Kod PHP:
[code][/code
do zamieszczania kodu źródłowego.

#define TRUE FALSE
//Happy debugging suckers
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 12 grudzień 2013 16:24 przez Rincewind.)
12 grudzień 2013 16:22
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post  System operacyjny: windows_seven Przeglądarka: firefox
koneton Offline
Prowadzący
Prowadzący

Liczba postów: 2996
Dołączył: II 2010
Post: #5
RE: [c++]Liczenie liczby cyfr po przecinku
Zacznijmy może od tego, co jest na wejściu programu/funkcji. Jeżeli jest to liczba w postaci typu rzeczywistego to masz problem, bo jak wiadomo nie zawsze da się ją przedstawić jednoznacznie (zaokrąglenia).
12 grudzień 2013 16:44
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post  System operacyjny: windows_seven Przeglądarka: firefox
Kazer Offline
Nowy użytkownik
*

Liczba postów: 11
Dołączył: XII 2013
Poziom ostrzeżeń: 0%
Post: #6
RE: [c++]Liczenie liczby cyfr po przecinku
zrobiłem tak (jest to program żeby sprawdzić jak to działa ):

Kod:
#include<iostream>
#include<string>
using namespace std;

int main()
{
string liczba;
int a;
cout << "podaj liczbe" << endl;
cin >> liczba;
cout << liczba.length() << endl;
cout << liczba[3];
a=(int)liczba[3];

if ( a==44)
    cout << "ok " << endl;
system("pause");


}

Program pokazuje długość podanej liczby, jej 4. znak, i jeżeli jest on "," to wyświetla "ok" ( 44 to znak ascii przecinka)

Działa bez zarzutu, ale jeżeli wprowadziłem 3 zmienne typu string to nie moglem dwóch od siebie np. odjąć żeby wyszła 3 ( nie kompilowało się ). czy jest jakiś sposób żeby przeprowadzać obliczenie na zmiennych typu string ?
12 grudzień 2013 16:53
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post  System operacyjny: windows_seven Przeglądarka: firefox
Rincewind Niedostępny
_/ Digital Shadow \_
Prowadzący

Liczba postów: 5241
Dołączył: VIII 2009
Post: #7
RE: [c++]Liczenie liczby cyfr po przecinku
Rzutować je do typu w jakim są przedstawione, wykonać obliczenie i rzutować ponownie do stringa?

#define TRUE FALSE
//Happy debugging suckers
12 grudzień 2013 17:02
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post  System operacyjny: windows_seven Przeglądarka: firefox
Kazer Offline
Nowy użytkownik
*

Liczba postów: 11
Dołączył: XII 2013
Poziom ostrzeżeń: 0%
Post: #8
RE: [c++]Liczenie liczby cyfr po przecinku
ok dziękuje wszystkim za pomoc : D

edit:

zrobiłem krótki program, żeby sprawdzic jak sie konwertuje ale nie działa. Program :
Kod:
{
string liczba;
double a;

scanf("%s",liczba);
printf("%s",liczba);

a= atof(liczba.c_str());

cout << a << endl;

system("pause");


}

a zawsze wychodzi 0.

zrobiłem jeszcze prostszy :

Kod:
#include<iostream>
#include<string>
#include<cstdlib>
using namespace std;

int main()
{

int a;
string liczba;

scanf("%i",liczba);

a=atoi(liczba.c_str());

printf("%i",a);

system("pause");

}

i tez nie działa O_O
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 12 grudzień 2013 18:51 przez Kazer.)
12 grudzień 2013 17:38
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post  System operacyjny: windows_seven Przeglądarka: firefox
Szachista Online
Prowadzący
Prowadzący

Liczba postów: 1747
Dołączył: XI 2007
Post: #9
RE: [c++]Liczenie liczby cyfr po przecinku
Mamma mia, pisać w C++ i korzystać z funkcji, zamiast ze strumienia Wesoły
Kod:
string n;
double a;
cin >> n;
sscanf(n.c_str(), "%lf", &a); // bądź bardziej elegancko wykorzystując istringstream
cout << a;

"Jeśli chcesz się przygotować na powtórne przyjście Chrystusa, koniecznie tu wejdź
12 grudzień 2013 19:47
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post  System operacyjny: linux_ubuntu Przeglądarka: firefox
Kazer Offline
Nowy użytkownik
*

Liczba postów: 11
Dołączył: XII 2013
Poziom ostrzeżeń: 0%
Post: #10
RE: [c++]Liczenie liczby cyfr po przecinku
działa, ale nie wyświetla liczb po przecinku np zamiast 342,13 wyświetla 342. Zna ktoś jeszcze jakiś sposób ? I z double na string też.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 12 grudzień 2013 21:44 przez Kazer.)
12 grudzień 2013 20:47
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post  System operacyjny: windows_seven Przeglądarka: firefox
Programy: Polecane / Nowe / Inne
Odpowiedz 

Użytkownicy forum szukali:
c++ jak zrobić 9 cyfrjak szukać cyfry po przecinkuliczenie liczby miejsc po przecinkuzliczanie liczby cyfr argumentu w c++

Podobne wątki ([c++]Liczenie liczby cyfr po przecinku)
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  Liczenie operacji w kodzie [C] mateush998 3 334 23 marzec 2014 10:34
Ostatni post: Szachista
  Liczenie zapełnionych linii w pliku tekstowym C# kazik1899 1 636 4 grudzień 2013 08:21
Ostatni post: msartin
  [C++] Dla wczytanej z klawiatury liczby naturalnej wypisuje ilość cyfr tej liczby Erdo 3 1709 6 listopad 2012 15:37
Ostatni post: Erdo



Skocz do:


Wybrane wątki ([c++]Liczenie liczby cyfr po przecinku)
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  [C++] Macierz rzadka pomocy Zimmon 0 1422 15 styczeń 2013 11:19
Ostatni post: Zimmon
  Największa zmienna jaką znacie w C++ Ardzej16 17 5379 14 styczeń 2013 18:27
Ostatni post: Ardzej16
  [VBS 2k10] Jak ustawic Ikone?? olsz 5 648 14 styczeń 2013 16:45
Ostatni post: broda99
  (C++) Program zamieniający małą na wielką literę kamilkar1 3 1647 14 styczeń 2013 15:03
Ostatni post: pk1001100011
  Prosty konwerter jednostek język C karol_1357 2 1939 14 styczeń 2013 13:55
Ostatni post: kaju0019
  prosze o zidentyfikowanie elementu winForms adom 11 2642 14 styczeń 2013 13:34
Ostatni post: Ajgor
  Too few arguments to function - pomoc Nekron 3 1740 13 styczeń 2013 23:45
Ostatni post: Paweł01
  Poradnik do App Inventor i Kodu Game Lab wiknow 0 1592 13 styczeń 2013 23:42
Ostatni post: wiknow
  Schemat blokowy,znalezienie bledow i troche pomocy. dewiktor 1 1164 13 styczeń 2013 21:11
Ostatni post: Szachista
  C++ losowanie liczb RazorNieogar 2 1323 13 styczeń 2013 20:01
Ostatni post: SzateX
  prosty matematyczny program - problem [C] joolz 1 1520 13 styczeń 2013 11:55
Ostatni post: Szachista
  [VB.Net10]Modalny msgbox nie działa michal16202 7 1295 12 styczeń 2013 07:38
Ostatni post: michal16202
  [VB.Net10] Sprawdzanie czy dany proces działa - pomoc michal16202 5 1479 12 styczeń 2013 05:28
Ostatni post: michal16202
  [C++, SDL] Skok postaci JategoNwM 10 2877 11 styczeń 2013 17:42
Ostatni post: JategoNwM
  Wypisywanie największej i najmniejszej liczby jeff hardy 1 1108 11 styczeń 2013 08:50
Ostatni post: Szachista