Nastąpiła aktualizacja regulaminu dotyczącego linkowania w dziale sprzęt. Wszystkich zainteresowanych zachęcam do zapoznania się z jego treścią.

[c++]Liczenie liczby cyfr po przecinku

#1
[c++]Liczenie liczby cyfr po przecinku
Witam,
mam pytanie, czy jest jakiś sposób na policzenie liczby cyfr po przecinku ? np. 13,3324 4 miejsca, 0.003 3 miejsca.
 System operacyjny: windows_seven Przeglądarka: firefox
#2
RE: [c++]Liczenie liczby cyfr po przecinku
Zakładając, że liczba przechowywana jest jako ciąg znaków, to wystarczy znać jego długość i odjąć od niej pozycję na której znajduje się symbol miejsca dziesiętnego.
 System operacyjny: windows_seven Przeglądarka: firefox
#3
RE: [c++]Liczenie liczby cyfr po przecinku
jak zapisać liczbę jako ciag znaków ? W takim ciągu będzie "," jako osoby znak ? np : 32,1304 by było jako " 3 2 , 1 3 0 4" ?

for (i=0;i<ilosc_znakow;i++)
{
if(znak==,)
a=i;
}

ilosc_po_przecinku=ilosc_znakow-a;


tak sie da zrobic ?
 System operacyjny: windows_seven Przeglądarka: firefox
#4
RE: [c++]Liczenie liczby cyfr po przecinku
Coś takiego jest możliwe.
Musisz użyć klasy ostringstream i stworzyć szablon funkcji która zmieni podany typ na string. Szablon nie jest wymagany ale pozwoli na zmianę wszystkich przekazanych argumentów na typ string. Następnie musisz tylko stworzyć pętlę która policzy długość przekazanego wyrażenia, znajdzie kropkę i zacznie liczyć miejsca po przecinku.

Na przyszłość używaj znaczników
Kod PHP:
[code][/code
do zamieszczania kodu źródłowego.
 System operacyjny: windows_seven Przeglądarka: firefox
#5
RE: [c++]Liczenie liczby cyfr po przecinku
Zacznijmy może od tego, co jest na wejściu programu/funkcji. Jeżeli jest to liczba w postaci typu rzeczywistego to masz problem, bo jak wiadomo nie zawsze da się ją przedstawić jednoznacznie (zaokrąglenia).
 System operacyjny: windows_seven Przeglądarka: firefox
#6
RE: [c++]Liczenie liczby cyfr po przecinku
zrobiłem tak (jest to program żeby sprawdzić jak to działa ):

Kod:
#include<iostream>
#include<string>
using namespace std;

int main()
{
string liczba;
int a;
cout << "podaj liczbe" << endl;
cin >> liczba;
cout << liczba.length() << endl;
cout << liczba[3];
a=(int)liczba[3];

if ( a==44)
    cout << "ok " << endl;
system("pause");


}

Program pokazuje długość podanej liczby, jej 4. znak, i jeżeli jest on "," to wyświetla "ok" ( 44 to znak ascii przecinka)

Działa bez zarzutu, ale jeżeli wprowadziłem 3 zmienne typu string to nie moglem dwóch od siebie np. odjąć żeby wyszła 3 ( nie kompilowało się ). czy jest jakiś sposób żeby przeprowadzać obliczenie na zmiennych typu string ?
 System operacyjny: windows_seven Przeglądarka: firefox
#7
RE: [c++]Liczenie liczby cyfr po przecinku
Rzutować je do typu w jakim są przedstawione, wykonać obliczenie i rzutować ponownie do stringa?
 System operacyjny: windows_seven Przeglądarka: firefox
#8
RE: [c++]Liczenie liczby cyfr po przecinku
ok dziękuje wszystkim za pomoc : D

edit:

zrobiłem krótki program, żeby sprawdzic jak sie konwertuje ale nie działa. Program :
Kod:
{
string liczba;
double a;

scanf("%s",liczba);
printf("%s",liczba);

a= atof(liczba.c_str());

cout << a << endl;

system("pause");


}

a zawsze wychodzi 0.

zrobiłem jeszcze prostszy :

Kod:
#include<iostream>
#include<string>
#include<cstdlib>
using namespace std;

int main()
{

int a;
string liczba;

scanf("%i",liczba);

a=atoi(liczba.c_str());

printf("%i",a);

system("pause");

}

i tez nie działa O_O
 System operacyjny: windows_seven Przeglądarka: firefox
#9
RE: [c++]Liczenie liczby cyfr po przecinku
Mamma mia, pisać w C++ i korzystać z funkcji, zamiast ze strumienia Wesoły
Kod:
string n;
double a;
cin >> n;
sscanf(n.c_str(), "%lf", &a); // bądź bardziej elegancko wykorzystując istringstream
cout << a;
Nie odpowiadam na PW, więc proszę nie pisać do mnie.
 System operacyjny: linux_ubuntu Przeglądarka: firefox
#10
RE: [c++]Liczenie liczby cyfr po przecinku
działa, ale nie wyświetla liczb po przecinku np zamiast 342,13 wyświetla 342. Zna ktoś jeszcze jakiś sposób ? I z double na string też.
 System operacyjny: windows_seven Przeglądarka: firefox
Programy: Polecane / Nowe / Inne



Użytkownicy forum szukali:
jak obliczać liczby po przecinkuzliczanie liczby cyfr argumentu w c++jak obliczyc dzialanie po przecinku?jak obliczac miejsce po przecinku??jak liczy sie jaka cyfra znajduje się na .. miejscu po przecinkuformatowanie do 3 miejsc po przecinku c++dwunasta cyfra po przecinku liczby 2,1ciąg po przecinku do tablicy cc++ nie liczy po przecinkuc++ jak zrobić 9 cyfr

Podobne wątki ([c++]Liczenie liczby cyfr po przecinku)
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  SPOJ Liczby pierwsze piotr92 11 1015 22.06.2016, 11:11
Ostatni post: aht
  liczba cyfr w liczbie ser-x7 2 2478 01.03.2016, 01:15
Ostatni post: ser-x7
  liczby Fibonacciego - C++ Martus 1 1817 16.10.2015, 20:24
Ostatni post: Darekg11

Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek:

Wybrane wątki ([c++]Liczenie liczby cyfr po przecinku)
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  [Java] dziedziczenie, zastąpienie akcesorów off-line 4 2488 04.03.2016 09:05
Ostatni post: koneton
  [C++] kontrola danych chwm 3 2364 03.03.2016 19:52
Ostatni post: Szachista
  Skrypty do gier/Greasmonkey Wojcieszy 0 2323 01.03.2016 19:21
Ostatni post: Wojcieszy
  liczba cyfr w liczbie ser-x7 2 2478 01.03.2016 01:15
Ostatni post: ser-x7
  Bot do Youtube'a - jakimi narzędziami da się to zrobić (język programowania + framewo Dreamer1x6xX 6 2664 29.02.2016 16:29
Ostatni post: Darekg11
  Stworzenie prostej gry z pytaniami Maciek1704 4 2516 29.02.2016 12:57
Ostatni post: Hugo
  Programowanie w Unity3D v5 Arato 1 2442 27.02.2016 01:32
Ostatni post: siabuba121
  Arduino moduły rf Mimal9999 0 2278 25.02.2016 17:27
Ostatni post: Mimal9999
  [SQL] TOP N i procedura Sortowanie Cixi 2 2355 22.02.2016 09:09
Ostatni post: Cixi
  Unity-obsługa przycisku terminator 0 2278 20.02.2016 21:55
Ostatni post: terminator
  C++ (sortowanie bąbelkowe) Chudy2000 6 2729 20.02.2016 15:07
Ostatni post: wojta241
  wpadanie programu w pętlę (czasami) ser-x7 4 2497 20.02.2016 11:33
Ostatni post: ser-x7
  NWD i NWW - pascal (pomocy) MatGpu 1 2059 19.02.2016 17:25
Ostatni post: Szachista
  JTable - domyślny wygląd zaznaczenia w klasie rozszerzającej DefaultTableCellRenderer jurek2 0 2146 16.02.2016 00:15
Ostatni post: jurek2
  Aplikacja webowa Sobiepan 5 2328 15.02.2016 23:34
Ostatni post: koneton