Znamy już zwycięzców świątecznego konkursu PC Format. Zainteresowanych zapraszamy do odpowiedniego TEMATU

[c++]Liczenie liczby cyfr po przecinku

#1
[c++]Liczenie liczby cyfr po przecinku
Witam,
mam pytanie, czy jest jakiś sposób na policzenie liczby cyfr po przecinku ? np. 13,3324 4 miejsca, 0.003 3 miejsca.
 System operacyjny: windows_seven Przeglądarka: firefox
#2
RE: [c++]Liczenie liczby cyfr po przecinku
Zakładając, że liczba przechowywana jest jako ciąg znaków, to wystarczy znać jego długość i odjąć od niej pozycję na której znajduje się symbol miejsca dziesiętnego.
 System operacyjny: windows_seven Przeglądarka: firefox
#3
RE: [c++]Liczenie liczby cyfr po przecinku
jak zapisać liczbę jako ciag znaków ? W takim ciągu będzie "," jako osoby znak ? np : 32,1304 by było jako " 3 2 , 1 3 0 4" ?

for (i=0;i<ilosc_znakow;i++)
{
if(znak==,)
a=i;
}

ilosc_po_przecinku=ilosc_znakow-a;


tak sie da zrobic ?
 System operacyjny: windows_seven Przeglądarka: firefox
#4
RE: [c++]Liczenie liczby cyfr po przecinku
Coś takiego jest możliwe.
Musisz użyć klasy ostringstream i stworzyć szablon funkcji która zmieni podany typ na string. Szablon nie jest wymagany ale pozwoli na zmianę wszystkich przekazanych argumentów na typ string. Następnie musisz tylko stworzyć pętlę która policzy długość przekazanego wyrażenia, znajdzie kropkę i zacznie liczyć miejsca po przecinku.

Na przyszłość używaj znaczników
Kod PHP:
[code][/code
do zamieszczania kodu źródłowego.
 System operacyjny: windows_seven Przeglądarka: firefox
#5
RE: [c++]Liczenie liczby cyfr po przecinku
Zacznijmy może od tego, co jest na wejściu programu/funkcji. Jeżeli jest to liczba w postaci typu rzeczywistego to masz problem, bo jak wiadomo nie zawsze da się ją przedstawić jednoznacznie (zaokrąglenia).
 System operacyjny: windows_seven Przeglądarka: firefox
#6
RE: [c++]Liczenie liczby cyfr po przecinku
zrobiłem tak (jest to program żeby sprawdzić jak to działa ):

Kod:
#include<iostream>
#include<string>
using namespace std;

int main()
{
string liczba;
int a;
cout << "podaj liczbe" << endl;
cin >> liczba;
cout << liczba.length() << endl;
cout << liczba[3];
a=(int)liczba[3];

if ( a==44)
    cout << "ok " << endl;
system("pause");


}

Program pokazuje długość podanej liczby, jej 4. znak, i jeżeli jest on "," to wyświetla "ok" ( 44 to znak ascii przecinka)

Działa bez zarzutu, ale jeżeli wprowadziłem 3 zmienne typu string to nie moglem dwóch od siebie np. odjąć żeby wyszła 3 ( nie kompilowało się ). czy jest jakiś sposób żeby przeprowadzać obliczenie na zmiennych typu string ?
 System operacyjny: windows_seven Przeglądarka: firefox
#7
RE: [c++]Liczenie liczby cyfr po przecinku
Rzutować je do typu w jakim są przedstawione, wykonać obliczenie i rzutować ponownie do stringa?
 System operacyjny: windows_seven Przeglądarka: firefox
#8
RE: [c++]Liczenie liczby cyfr po przecinku
ok dziękuje wszystkim za pomoc : D

edit:

zrobiłem krótki program, żeby sprawdzic jak sie konwertuje ale nie działa. Program :
Kod:
{
string liczba;
double a;

scanf("%s",liczba);
printf("%s",liczba);

a= atof(liczba.c_str());

cout << a << endl;

system("pause");


}

a zawsze wychodzi 0.

zrobiłem jeszcze prostszy :

Kod:
#include<iostream>
#include<string>
#include<cstdlib>
using namespace std;

int main()
{

int a;
string liczba;

scanf("%i",liczba);

a=atoi(liczba.c_str());

printf("%i",a);

system("pause");

}

i tez nie działa O_O
 System operacyjny: windows_seven Przeglądarka: firefox
#9
RE: [c++]Liczenie liczby cyfr po przecinku
Mamma mia, pisać w C++ i korzystać z funkcji, zamiast ze strumienia Wesoły
Kod:
string n;
double a;
cin >> n;
sscanf(n.c_str(), "%lf", &a); // bądź bardziej elegancko wykorzystując istringstream
cout << a;
Nie odpowiadam na PW, więc proszę nie pisać do mnie.
 System operacyjny: linux_ubuntu Przeglądarka: firefox
#10
RE: [c++]Liczenie liczby cyfr po przecinku
działa, ale nie wyświetla liczb po przecinku np zamiast 342,13 wyświetla 342. Zna ktoś jeszcze jakiś sposób ? I z double na string też.
 System operacyjny: windows_seven Przeglądarka: firefox
Programy: Polecane / Nowe / Inne



Użytkownicy forum szukali:
jak obliczać liczby po przecinkuzliczanie liczby cyfr argumentu w c++jak obliczyc dzialanie po przecinku?jak obliczac miejsce po przecinku??jak liczy sie jaka cyfra znajduje się na .. miejscu po przecinkuformatowanie do 3 miejsc po przecinku c++dwunasta cyfra po przecinku liczby 2,1ciąg po przecinku do tablicy cc++ nie liczy po przecinkuc++ jak zrobić 9 cyfr

Podobne wątki ([c++]Liczenie liczby cyfr po przecinku)
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  liczba cyfr w liczbie ser-x7 2 1399 01.03.2016, 01:15
Ostatni post: ser-x7
  liczby Fibonacciego - C++ Martus 1 1577 16.10.2015, 20:24
Ostatni post: Darekg11
  Określenie liczby porównań if'a w sortowaniu bąbelkowym. Trojan3000 4 1796 03.01.2015, 12:20
Ostatni post: Trojan3000

Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Wybrane wątki ([c++]Liczenie liczby cyfr po przecinku)
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  AI do gry "Kółko i krzyżyk". Dreamer1x6xX 1 1758 22.05.2015 08:34
Ostatni post: Szachista
  [JAVA] Kurs, książka? Od czego zacząć . DoggoneCracker7 1 1630 21.05.2015 14:00
Ostatni post: Ajgor
  [Zadanie]Wydruk na ekranie kolejnych liter alfabetu szefusik 6 1967 17.05.2015 21:51
Ostatni post: szefusik
  Możliwe jest to żeby przekonwertować z EXE do C++ ????? pawhox 11 9863 17.05.2015 15:51
Ostatni post: Ajgor
  Nauka programowania od zera. mgnm 15 8859 15.05.2015 19:21
Ostatni post: Ajgor
  Dobór odpowiedniej książki do nauki szefusik 3 2346 15.05.2015 14:38
Ostatni post: Starfish
  [SQL] Połączenie z bazą danych za pomocą SSH DoggoneCracker7 0 1764 14.05.2015 19:13
Ostatni post: DoggoneCracker7
Cool [PYTHON] Wirtualny Swiat FastCod3r 0 1774 13.05.2015 01:28
Ostatni post: FastCod3r
  Kilka pytań do Visual Studio Mateusz130701 3 1636 10.05.2015 20:36
Ostatni post: Darekg11
  Masowe tworzenie folderów + segregacja plików wg nazwy bebox 6 1937 08.05.2015 20:53
Ostatni post: Darekg11
  błąd w void w borlandzie Chr1stian 14 4079 08.05.2015 08:10
Ostatni post: Chr1stian
  Przypisywanie struktury do tablicy karol8023 5 1751 06.05.2015 18:35
Ostatni post: Darekg11
  Videolab a Borlad Builder c++ Alphi 3 1591 05.05.2015 21:52
Ostatni post: Szachista
Ściana JAVA problem z keyListenerem FastCod3r 2 1522 05.05.2015 13:31
Ostatni post: FastCod3r
  Różnica pomiędzy bazą danych a sys. bazodanowym. KalQ1 0 1400 04.05.2015 20:22
Ostatni post: KalQ1