Znamy zwycięzców V edycji konkursu FAQ PCF! Zainteresowanych zapraszamy do TEMATU .

Odpowiedz 

[c++]Liczenie liczby cyfr po przecinku

Autor Wiadomość
Kazer Offline
Nowy użytkownik
*

Liczba postów: 11
Dołączył: XII 2013
Poziom ostrzeżeń: 0%
Post: #1
[c++]Liczenie liczby cyfr po przecinku
Witam,
mam pytanie, czy jest jakiś sposób na policzenie liczby cyfr po przecinku ? np. 13,3324 4 miejsca, 0.003 3 miejsca.
12 grudzień 2013 15:08
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post  System operacyjny: windows_seven Przeglądarka: firefox
Ogłoszenie


Link sponsorowany
koneton Offline
Prowadzący
Prowadzący

Liczba postów: 3183
Dołączył: II 2010
Post: #2
RE: [c++]Liczenie liczby cyfr po przecinku
Zakładając, że liczba przechowywana jest jako ciąg znaków, to wystarczy znać jego długość i odjąć od niej pozycję na której znajduje się symbol miejsca dziesiętnego.
12 grudzień 2013 15:46
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post  System operacyjny: windows_seven Przeglądarka: firefox
Kazer Offline
Nowy użytkownik
*

Liczba postów: 11
Dołączył: XII 2013
Poziom ostrzeżeń: 0%
Post: #3
RE: [c++]Liczenie liczby cyfr po przecinku
jak zapisać liczbę jako ciag znaków ? W takim ciągu będzie "," jako osoby znak ? np : 32,1304 by było jako " 3 2 , 1 3 0 4" ?

for (i=0;i<ilosc_znakow;i++)
{
if(znak==,)
a=i;
}

ilosc_po_przecinku=ilosc_znakow-a;


tak sie da zrobic ?
12 grudzień 2013 16:08
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post  System operacyjny: windows_seven Przeglądarka: firefox
Rincewind Offline
_/ Digital Shadow \_
Prowadzący

Liczba postów: 5710
Dołączył: VIII 2009
Post: #4
RE: [c++]Liczenie liczby cyfr po przecinku
Coś takiego jest możliwe.
Musisz użyć klasy ostringstream i stworzyć szablon funkcji która zmieni podany typ na string. Szablon nie jest wymagany ale pozwoli na zmianę wszystkich przekazanych argumentów na typ string. Następnie musisz tylko stworzyć pętlę która policzy długość przekazanego wyrażenia, znajdzie kropkę i zacznie liczyć miejsca po przecinku.

Na przyszłość używaj znaczników
Kod PHP:
[code][/code
do zamieszczania kodu źródłowego.

Sprawdź nową stronę Rincka!
[Obrazek: 1786769]
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 12 grudzień 2013 16:24 przez Rincewind.)
12 grudzień 2013 16:22
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post  System operacyjny: windows_seven Przeglądarka: firefox
Ogłoszenie


Link sponsorowany
koneton Offline
Prowadzący
Prowadzący

Liczba postów: 3183
Dołączył: II 2010
Post: #5
RE: [c++]Liczenie liczby cyfr po przecinku
Zacznijmy może od tego, co jest na wejściu programu/funkcji. Jeżeli jest to liczba w postaci typu rzeczywistego to masz problem, bo jak wiadomo nie zawsze da się ją przedstawić jednoznacznie (zaokrąglenia).
12 grudzień 2013 16:44
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post  System operacyjny: windows_seven Przeglądarka: firefox
Kazer Offline
Nowy użytkownik
*

Liczba postów: 11
Dołączył: XII 2013
Poziom ostrzeżeń: 0%
Post: #6
RE: [c++]Liczenie liczby cyfr po przecinku
zrobiłem tak (jest to program żeby sprawdzić jak to działa ):

Kod:
#include<iostream>
#include<string>
using namespace std;

int main()
{
string liczba;
int a;
cout << "podaj liczbe" << endl;
cin >> liczba;
cout << liczba.length() << endl;
cout << liczba[3];
a=(int)liczba[3];

if ( a==44)
    cout << "ok " << endl;
system("pause");


}

Program pokazuje długość podanej liczby, jej 4. znak, i jeżeli jest on "," to wyświetla "ok" ( 44 to znak ascii przecinka)

Działa bez zarzutu, ale jeżeli wprowadziłem 3 zmienne typu string to nie moglem dwóch od siebie np. odjąć żeby wyszła 3 ( nie kompilowało się ). czy jest jakiś sposób żeby przeprowadzać obliczenie na zmiennych typu string ?
12 grudzień 2013 16:53
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post  System operacyjny: windows_seven Przeglądarka: firefox
Rincewind Offline
_/ Digital Shadow \_
Prowadzący

Liczba postów: 5710
Dołączył: VIII 2009
Post: #7
RE: [c++]Liczenie liczby cyfr po przecinku
Rzutować je do typu w jakim są przedstawione, wykonać obliczenie i rzutować ponownie do stringa?

Sprawdź nową stronę Rincka!
[Obrazek: 1786769]
12 grudzień 2013 17:02
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post  System operacyjny: windows_seven Przeglądarka: firefox
Kazer Offline
Nowy użytkownik
*

Liczba postów: 11
Dołączył: XII 2013
Poziom ostrzeżeń: 0%
Post: #8
RE: [c++]Liczenie liczby cyfr po przecinku
ok dziękuje wszystkim za pomoc : D

edit:

zrobiłem krótki program, żeby sprawdzic jak sie konwertuje ale nie działa. Program :
Kod:
{
string liczba;
double a;

scanf("%s",liczba);
printf("%s",liczba);

a= atof(liczba.c_str());

cout << a << endl;

system("pause");


}

a zawsze wychodzi 0.

zrobiłem jeszcze prostszy :

Kod:
#include<iostream>
#include<string>
#include<cstdlib>
using namespace std;

int main()
{

int a;
string liczba;

scanf("%i",liczba);

a=atoi(liczba.c_str());

printf("%i",a);

system("pause");

}

i tez nie działa O_O
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 12 grudzień 2013 18:51 przez Kazer.)
12 grudzień 2013 17:38
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post  System operacyjny: windows_seven Przeglądarka: firefox
Szachista Offline
Prowadzący
Prowadzący

Liczba postów: 1863
Dołączył: XI 2007
Post: #9
RE: [c++]Liczenie liczby cyfr po przecinku
Mamma mia, pisać w C++ i korzystać z funkcji, zamiast ze strumienia Wesoły
Kod:
string n;
double a;
cin >> n;
sscanf(n.c_str(), "%lf", &a); // bądź bardziej elegancko wykorzystując istringstream
cout << a;

Nie odpowiadam na PW, więc proszę nie pisać do mnie.
12 grudzień 2013 19:47
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post  System operacyjny: linux_ubuntu Przeglądarka: firefox
Kazer Offline
Nowy użytkownik
*

Liczba postów: 11
Dołączył: XII 2013
Poziom ostrzeżeń: 0%
Post: #10
RE: [c++]Liczenie liczby cyfr po przecinku
działa, ale nie wyświetla liczb po przecinku np zamiast 342,13 wyświetla 342. Zna ktoś jeszcze jakiś sposób ? I z double na string też.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 12 grudzień 2013 21:44 przez Kazer.)
12 grudzień 2013 20:47
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post  System operacyjny: windows_seven Przeglądarka: firefox
Programy: Polecane / Nowe / Inne

Odpowiedz 

Użytkownicy forum szukali:
13 cyfr po przecinku to ??jak się mówi na 4 cyfre po przecinkujak szukac liczb po przecinku jak szukać cyfry po przecinkujak znalexc miejsce po przecinkujaka cyfra znajduje się na dziesiątym a jaka na dwudziestym miejscu po przecinku jak to zrbicliczenie liczby miejsc po przecinkupodaj liczbę na miejscu po przecinku trzynasta cyfra po przecinku liczby 3,15jak sie liczy liczby po przecinku

Podobne wątki ([c++]Liczenie liczby cyfr po przecinku)
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  Liczenie operacji w kodzie [C] mateush998 3 641 23 marzec 2014 10:34
Ostatni post: Szachista
  Liczenie zapełnionych linii w pliku tekstowym C# kazik1899 1 1092 4 grudzień 2013 08:21
Ostatni post: msartin
  [C++] Dla wczytanej z klawiatury liczby naturalnej wypisuje ilość cyfr tej liczby Erdo 3 2175 6 listopad 2012 15:37
Ostatni post: Erdo



Skocz do:


Wybrane wątki ([c++]Liczenie liczby cyfr po przecinku)
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  Visual Basic- rozwiniecie w szereg przemo506 6 921 15 styczeń 2014 22:20
Ostatni post: przemo506
Cry Napisz dyrektywy deklarowania zmiennych prostych oraz tablic.? spedeer2007 0 765 15 styczeń 2014 20:33
Ostatni post: spedeer2007
  [C++] Czy ten kurs będzie dobry na początek? Kicaj 11 1432 15 styczeń 2014 16:11
Ostatni post: Rincewind
Ściana Projektowanie układów cyfrowych Chabierorc 1 371 14 styczeń 2014 14:36
Ostatni post: Szachista
  [C#] Zwracanie tablicy przez funkcję do innej funkcji D@MI@N 2 1132 14 styczeń 2014 14:25
Ostatni post: D@MI@N
  programiki w C++ gimli2009 0 840 14 styczeń 2014 00:39
Ostatni post: gimli2009
  Unity3d programowanie gier, pytania od Newbie misiek2424 11 1506 13 styczeń 2014 10:14
Ostatni post: Ajgor
  Pętla for do tabeli ligowej w excelu Wlodar1994 9 1219 12 styczeń 2014 20:33
Ostatni post: broda99
  Błąd w dynamicznym przesunięciu przy szyfrowaniu [C++] First12 2 703 12 styczeń 2014 15:59
Ostatni post: First12
  C++ szybka konwersja char na const char* Skitter 4 923 11 styczeń 2014 20:08
Ostatni post: Skitter
  Poprawa zadania LSD_RADIX_SORT michal5965878 0 650 11 styczeń 2014 17:04
Ostatni post: michal5965878
  Wczytanie pliku do tablicy rekordów? Boshi 0 709 11 styczeń 2014 16:52
Ostatni post: Boshi
  2 błędy w klasie C++ michal5965878 4 673 11 styczeń 2014 16:14
Ostatni post: michal5965878
  C++ od 0 ksiazka Jerzy Grębosz, Symfonia C++ Standard Raijn 1 2022 10 styczeń 2014 14:56
Ostatni post: Rincewind
  [JAVA, GridBagLayout] rozjeżdża się rogal180 6 847 10 styczeń 2014 14:46
Ostatni post: koneton