PC Format życzy wszystkim użytkownikom przyjemnych wakacji !

Odpowiedz 

[c++]Liczenie liczby cyfr po przecinku

Autor Wiadomość
Kazer Offline
Nowy użytkownik
*

Liczba postów: 11
Dołączył: XII 2013
Poziom ostrzeżeń: 0%
Post: #1
[c++]Liczenie liczby cyfr po przecinku
Witam,
mam pytanie, czy jest jakiś sposób na policzenie liczby cyfr po przecinku ? np. 13,3324 4 miejsca, 0.003 3 miejsca.
12 grudzień 2013 15:08
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post  System operacyjny: windows_seven Przeglądarka: firefox
Ogłoszenie


Link sponsorowany
koneton Offline
Prowadzący
Prowadzący

Liczba postów: 3138
Dołączył: II 2010
Post: #2
RE: [c++]Liczenie liczby cyfr po przecinku
Zakładając, że liczba przechowywana jest jako ciąg znaków, to wystarczy znać jego długość i odjąć od niej pozycję na której znajduje się symbol miejsca dziesiętnego.
12 grudzień 2013 15:46
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post  System operacyjny: windows_seven Przeglądarka: firefox
Kazer Offline
Nowy użytkownik
*

Liczba postów: 11
Dołączył: XII 2013
Poziom ostrzeżeń: 0%
Post: #3
RE: [c++]Liczenie liczby cyfr po przecinku
jak zapisać liczbę jako ciag znaków ? W takim ciągu będzie "," jako osoby znak ? np : 32,1304 by było jako " 3 2 , 1 3 0 4" ?

for (i=0;i<ilosc_znakow;i++)
{
if(znak==,)
a=i;
}

ilosc_po_przecinku=ilosc_znakow-a;


tak sie da zrobic ?
12 grudzień 2013 16:08
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post  System operacyjny: windows_seven Przeglądarka: firefox
Rincewind Online
_/ Digital Shadow \_
Prowadzący

Liczba postów: 5549
Dołączył: VIII 2009
Post: #4
RE: [c++]Liczenie liczby cyfr po przecinku
Coś takiego jest możliwe.
Musisz użyć klasy ostringstream i stworzyć szablon funkcji która zmieni podany typ na string. Szablon nie jest wymagany ale pozwoli na zmianę wszystkich przekazanych argumentów na typ string. Następnie musisz tylko stworzyć pętlę która policzy długość przekazanego wyrażenia, znajdzie kropkę i zacznie liczyć miejsca po przecinku.

Na przyszłość używaj znaczników
Kod PHP:
[code][/code
do zamieszczania kodu źródłowego.

[Obrazek: 1742262]
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 12 grudzień 2013 16:24 przez Rincewind.)
12 grudzień 2013 16:22
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post  System operacyjny: windows_seven Przeglądarka: firefox
Ogłoszenie


Link sponsorowany
koneton Offline
Prowadzący
Prowadzący

Liczba postów: 3138
Dołączył: II 2010
Post: #5
RE: [c++]Liczenie liczby cyfr po przecinku
Zacznijmy może od tego, co jest na wejściu programu/funkcji. Jeżeli jest to liczba w postaci typu rzeczywistego to masz problem, bo jak wiadomo nie zawsze da się ją przedstawić jednoznacznie (zaokrąglenia).
12 grudzień 2013 16:44
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post  System operacyjny: windows_seven Przeglądarka: firefox
Kazer Offline
Nowy użytkownik
*

Liczba postów: 11
Dołączył: XII 2013
Poziom ostrzeżeń: 0%
Post: #6
RE: [c++]Liczenie liczby cyfr po przecinku
zrobiłem tak (jest to program żeby sprawdzić jak to działa ):

Kod:
#include<iostream>
#include<string>
using namespace std;

int main()
{
string liczba;
int a;
cout << "podaj liczbe" << endl;
cin >> liczba;
cout << liczba.length() << endl;
cout << liczba[3];
a=(int)liczba[3];

if ( a==44)
    cout << "ok " << endl;
system("pause");


}

Program pokazuje długość podanej liczby, jej 4. znak, i jeżeli jest on "," to wyświetla "ok" ( 44 to znak ascii przecinka)

Działa bez zarzutu, ale jeżeli wprowadziłem 3 zmienne typu string to nie moglem dwóch od siebie np. odjąć żeby wyszła 3 ( nie kompilowało się ). czy jest jakiś sposób żeby przeprowadzać obliczenie na zmiennych typu string ?
12 grudzień 2013 16:53
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post  System operacyjny: windows_seven Przeglądarka: firefox
Rincewind Online
_/ Digital Shadow \_
Prowadzący

Liczba postów: 5549
Dołączył: VIII 2009
Post: #7
RE: [c++]Liczenie liczby cyfr po przecinku
Rzutować je do typu w jakim są przedstawione, wykonać obliczenie i rzutować ponownie do stringa?

[Obrazek: 1742262]
12 grudzień 2013 17:02
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post  System operacyjny: windows_seven Przeglądarka: firefox
Kazer Offline
Nowy użytkownik
*

Liczba postów: 11
Dołączył: XII 2013
Poziom ostrzeżeń: 0%
Post: #8
RE: [c++]Liczenie liczby cyfr po przecinku
ok dziękuje wszystkim za pomoc : D

edit:

zrobiłem krótki program, żeby sprawdzic jak sie konwertuje ale nie działa. Program :
Kod:
{
string liczba;
double a;

scanf("%s",liczba);
printf("%s",liczba);

a= atof(liczba.c_str());

cout << a << endl;

system("pause");


}

a zawsze wychodzi 0.

zrobiłem jeszcze prostszy :

Kod:
#include<iostream>
#include<string>
#include<cstdlib>
using namespace std;

int main()
{

int a;
string liczba;

scanf("%i",liczba);

a=atoi(liczba.c_str());

printf("%i",a);

system("pause");

}

i tez nie działa O_O
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 12 grudzień 2013 18:51 przez Kazer.)
12 grudzień 2013 17:38
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post  System operacyjny: windows_seven Przeglądarka: firefox
Szachista Offline
Prowadzący
Prowadzący

Liczba postów: 1819
Dołączył: XI 2007
Post: #9
RE: [c++]Liczenie liczby cyfr po przecinku
Mamma mia, pisać w C++ i korzystać z funkcji, zamiast ze strumienia Wesoły
Kod:
string n;
double a;
cin >> n;
sscanf(n.c_str(), "%lf", &a); // bądź bardziej elegancko wykorzystując istringstream
cout << a;
12 grudzień 2013 19:47
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post  System operacyjny: linux_ubuntu Przeglądarka: firefox
Kazer Offline
Nowy użytkownik
*

Liczba postów: 11
Dołączył: XII 2013
Poziom ostrzeżeń: 0%
Post: #10
RE: [c++]Liczenie liczby cyfr po przecinku
działa, ale nie wyświetla liczb po przecinku np zamiast 342,13 wyświetla 342. Zna ktoś jeszcze jakiś sposób ? I z double na string też.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 12 grudzień 2013 21:44 przez Kazer.)
12 grudzień 2013 20:47
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post  System operacyjny: windows_seven Przeglądarka: firefox
Programy: Polecane / Nowe / Inne

Odpowiedz 

Użytkownicy forum szukali:
13 cyfr po przecinku to ??c++ jak zrobić 9 cyfrciąg po przecinku do tablicy cjak sie liczy liczby po przecinkujak szukać cyfry po przecinkuliczenie liczby miejsc po przecinkuzliczanie liczby cyfr argumentu w c++

Podobne wątki ([c++]Liczenie liczby cyfr po przecinku)
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  Liczenie operacji w kodzie [C] mateush998 3 572 23 marzec 2014 10:34
Ostatni post: Szachista
  Liczenie zapełnionych linii w pliku tekstowym C# kazik1899 1 975 4 grudzień 2013 08:21
Ostatni post: msartin
  [C++] Dla wczytanej z klawiatury liczby naturalnej wypisuje ilość cyfr tej liczby Erdo 3 2006 6 listopad 2012 15:37
Ostatni post: Erdo



Skocz do:


Wybrane wątki ([c++]Liczenie liczby cyfr po przecinku)
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  [C++] Problem z wczytaniem linii za pomocą getline() Ardzej16 2 2170 24 listopad 2012 15:45
Ostatni post: Ardzej16
  Cyfra dziesiątek w wyniku potęgowania dużych liczb - algorytm dawswi1 2 1956 24 listopad 2012 10:57
Ostatni post: dawswi1
  [C++]zmiana rozmiaru okna formularza w Builder loloa 0 1593 24 listopad 2012 09:03
Ostatni post: loloa
  [C++] OBRACANIE OBIEKTU/BITMAPY jmx 1 2204 24 listopad 2012 08:53
Ostatni post: loloa
  [OpenCV,C#] Wykrywanie krawędzi - błąd przy rysowaniu poczatkujacy1990 2 2341 23 listopad 2012 20:31
Ostatni post: poczatkujacy1990
  [C++] Sprawdzanie stanu wysunięcia tacki napędu. SzateX 4 1900 22 listopad 2012 17:00
Ostatni post: SzateX
  Problem z formatowaniem wyniku PASCAL Darowin 2 1736 22 listopad 2012 09:32
Ostatni post: Darowin
  [c,linux] klient-serwer wysyłanie->odczytanie->sprawdzanie->wysyłanie poczatkujacy1990 2 2575 22 listopad 2012 01:10
Ostatni post: poczatkujacy1990
  [c++] kopiowanie wybranych elementów do tablicy Ludvic 0 1717 22 listopad 2012 00:26
Ostatni post: Ludvic
  Smallbasic - Problem z zablokowaniem Scian Hornet 0 1082 21 listopad 2012 17:33
Ostatni post: Hornet
  [C++] Komunikat - puste pole tekstowe Damiak 8 2085 20 listopad 2012 21:10
Ostatni post: Damiak
  [C#]Wynik z kalkulatora piotrek1349 0 1394 20 listopad 2012 21:03
Ostatni post: piotrek1349
  To jest książka do programu Unity 3D ? szymon1051 1 2407 20 listopad 2012 00:38
Ostatni post: Dyzajash
  Opłaca się kupic ten kurs? ziom9521 8 1854 19 listopad 2012 20:47
Ostatni post: ziom9521
  [C#] Dzielenie przez zero piotrek1349 2 1799 19 listopad 2012 12:03
Ostatni post: piotrek1349