Przeprowadziliśmy aktualizację silnika forum do wersji MyBB 1.8.4. Wszelkie błędy oraz problemy z działaniem prosimy zgłaszać w odpowiednim TEMACIE

[c++]Liczenie liczby cyfr po przecinku

#1
[c++]Liczenie liczby cyfr po przecinku
Witam,
mam pytanie, czy jest jakiś sposób na policzenie liczby cyfr po przecinku ? np. 13,3324 4 miejsca, 0.003 3 miejsca.
Odpowiedz  System operacyjny: windows_seven Przeglądarka: firefox
#2
RE: [c++]Liczenie liczby cyfr po przecinku
Zakładając, że liczba przechowywana jest jako ciąg znaków, to wystarczy znać jego długość i odjąć od niej pozycję na której znajduje się symbol miejsca dziesiętnego.
Odpowiedz  System operacyjny: windows_seven Przeglądarka: firefox
#3
RE: [c++]Liczenie liczby cyfr po przecinku
jak zapisać liczbę jako ciag znaków ? W takim ciągu będzie "," jako osoby znak ? np : 32,1304 by było jako " 3 2 , 1 3 0 4" ?

for (i=0;i<ilosc_znakow;i++)
{
if(znak==,)
a=i;
}

ilosc_po_przecinku=ilosc_znakow-a;


tak sie da zrobic ?
Odpowiedz  System operacyjny: windows_seven Przeglądarka: firefox
#4
RE: [c++]Liczenie liczby cyfr po przecinku
Coś takiego jest możliwe.
Musisz użyć klasy ostringstream i stworzyć szablon funkcji która zmieni podany typ na string. Szablon nie jest wymagany ale pozwoli na zmianę wszystkich przekazanych argumentów na typ string. Następnie musisz tylko stworzyć pętlę która policzy długość przekazanego wyrażenia, znajdzie kropkę i zacznie liczyć miejsca po przecinku.

Na przyszłość używaj znaczników
Kod PHP:
[code][/code
do zamieszczania kodu źródłowego.
Sprawdź nową stronę Rincka!
[Obrazek: 1786769]
Odpowiedz  System operacyjny: windows_seven Przeglądarka: firefox
#5
RE: [c++]Liczenie liczby cyfr po przecinku
Zacznijmy może od tego, co jest na wejściu programu/funkcji. Jeżeli jest to liczba w postaci typu rzeczywistego to masz problem, bo jak wiadomo nie zawsze da się ją przedstawić jednoznacznie (zaokrąglenia).
Odpowiedz  System operacyjny: windows_seven Przeglądarka: firefox
#6
RE: [c++]Liczenie liczby cyfr po przecinku
zrobiłem tak (jest to program żeby sprawdzić jak to działa ):

Kod:
#include<iostream>
#include<string>
using namespace std;

int main()
{
string liczba;
int a;
cout << "podaj liczbe" << endl;
cin >> liczba;
cout << liczba.length() << endl;
cout << liczba[3];
a=(int)liczba[3];

if ( a==44)
    cout << "ok " << endl;
system("pause");


}

Program pokazuje długość podanej liczby, jej 4. znak, i jeżeli jest on "," to wyświetla "ok" ( 44 to znak ascii przecinka)

Działa bez zarzutu, ale jeżeli wprowadziłem 3 zmienne typu string to nie moglem dwóch od siebie np. odjąć żeby wyszła 3 ( nie kompilowało się ). czy jest jakiś sposób żeby przeprowadzać obliczenie na zmiennych typu string ?
Odpowiedz  System operacyjny: windows_seven Przeglądarka: firefox
#7
RE: [c++]Liczenie liczby cyfr po przecinku
Rzutować je do typu w jakim są przedstawione, wykonać obliczenie i rzutować ponownie do stringa?
Sprawdź nową stronę Rincka!
[Obrazek: 1786769]
Odpowiedz  System operacyjny: windows_seven Przeglądarka: firefox
#8
RE: [c++]Liczenie liczby cyfr po przecinku
ok dziękuje wszystkim za pomoc : D

edit:

zrobiłem krótki program, żeby sprawdzic jak sie konwertuje ale nie działa. Program :
Kod:
{
string liczba;
double a;

scanf("%s",liczba);
printf("%s",liczba);

a= atof(liczba.c_str());

cout << a << endl;

system("pause");


}

a zawsze wychodzi 0.

zrobiłem jeszcze prostszy :

Kod:
#include<iostream>
#include<string>
#include<cstdlib>
using namespace std;

int main()
{

int a;
string liczba;

scanf("%i",liczba);

a=atoi(liczba.c_str());

printf("%i",a);

system("pause");

}

i tez nie działa O_O
Odpowiedz  System operacyjny: windows_seven Przeglądarka: firefox
#9
RE: [c++]Liczenie liczby cyfr po przecinku
Mamma mia, pisać w C++ i korzystać z funkcji, zamiast ze strumienia Wesoły
Kod:
string n;
double a;
cin >> n;
sscanf(n.c_str(), "%lf", &a); // bądź bardziej elegancko wykorzystując istringstream
cout << a;
Nie odpowiadam na PW, więc proszę nie pisać do mnie.
Odpowiedz  System operacyjny: linux_ubuntu Przeglądarka: firefox
#10
RE: [c++]Liczenie liczby cyfr po przecinku
działa, ale nie wyświetla liczb po przecinku np zamiast 342,13 wyświetla 342. Zna ktoś jeszcze jakiś sposób ? I z double na string też.
Odpowiedz  System operacyjny: windows_seven Przeglądarka: firefox
Programy: Polecane / Nowe / Inne



Użytkownicy forum szukali:
jak obliczać liczby po przecinku13 cyfr po przecinku to ??jak szukac liczb po przecinku jak szukać cyfry po przecinkujak znalexc miejsce po przecinkujaka cyfra znajduje się na dziesiątym a jaka na dwudziestym miejscu po przecinku jak to zrbicliczenie do trzech miejscach po przecinkuliczenie liczby miejsc po przecinkuObliczanie cyfry po przecinkupodaj liczbę na miejscu po przecinku

Podobne wątki ([c++]Liczenie liczby cyfr po przecinku)
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  Liczenie operacji w kodzie [C] mateush998 3 994 23.03.2014, 10:34
Ostatni post: Szachista
  Liczenie zapełnionych linii w pliku tekstowym C# kazik1899 1 1804 04.12.2013, 08:21
Ostatni post: msartin
  [C++] Dla wczytanej z klawiatury liczby naturalnej wypisuje ilość cyfr tej liczby Erdo 3 2706 06.11.2012, 15:37
Ostatni post: Erdo

Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Wybrane wątki ([c++]Liczenie liczby cyfr po przecinku)
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  Ilość elif w Python'ie wiknow 2 1506 21.04.2013 20:12
Ostatni post: wiknow
  Pascal wypełnienie koła szymon1944 9 2161 21.04.2013 15:37
Ostatni post: broda99
  Platforma skryptowa dla Androida'a wiknow 3 1434 20.04.2013 20:46
Ostatni post: Dyzajash
  Rozwiazywanie rownan metoda wielopunktowa[Dev c++] Naustis 1 1754 20.04.2013 19:19
Ostatni post: Szachista
  korekta programu w języku C Matrix1001 11 2952 20.04.2013 01:23
Ostatni post: Ajgor
  BMP 8 i 24 bit - jak odczytać kolory RGB Faayzol 2 1823 18.04.2013 18:49
Ostatni post: Szachista
  C wskaźniki na obiekt typu char Małolatt 8 1934 18.04.2013 01:20
Ostatni post: Ajgor
  [Allegro 5] Pixel per pixel Forczek 0 1713 16.04.2013 17:26
Ostatni post: Forczek
  [c++] Korekta programu rozwiązującego tzw "problem plecakowy" rsc 0 2579 16.04.2013 15:15
Ostatni post: rsc
  [java] AudioStream po załadowaniu pliku wskazuje nadal na pusty ? rogal180 11 2928 15.04.2013 23:36
Ostatni post: koneton
  Programy w języku c. Matrix1001 2 1892 14.04.2013 17:37
Ostatni post: trv
  Przechwycenie dźwięku w Delphi janex19950 6 2498 13.04.2013 20:43
Ostatni post: janex19950
  [C++] Prosty kalkulator, niebanalne tłumaczenie cimky 5 7826 13.04.2013 19:32
Ostatni post: trv
  Na czym polega kodowanie w ASCII? far cry 3 4 2300 13.04.2013 13:39
Ostatni post: Ajgor
  [C] Dlaczego nie chce się skompilować ? Matrix1001 3 1841 13.04.2013 12:52
Ostatni post: Szachista