Znamy zwycięzców V edycji konkursu FAQ PCF! Zainteresowanych zapraszamy do TEMATU .

Odpowiedz 

co znaczy że wskaźnik zawiera adres innej zmiennej?

Autor Wiadomość
phil7777 Offline
Użytkownik
**

Liczba postów: 110
Dołączył: V 2009
Poziom ostrzeżeń: 0%
Post: #1
co znaczy że wskaźnik zawiera adres innej zmiennej?
jak prościej wytłumaczyć że wskażnik zawiera adres innej zmiennej,
jak wytłumaczyć to na prostym przykładzie?
11 luty 2010 03:45
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post  System operacyjny: windows_xp_2003 Przeglądarka: firefox
Ogłoszenie


Link sponsorowany
quavitor
Niezarejestrowany

 
Post: #2
RE: co znaczy że wskaźnik zawiera adres innej zmiennej?
Kod:
int* pointer = NULL;//wskaźnik na int, na razie pusty
int liczba = 5;
pointer = &liczba;//pointer zawiera teraz adres zmiennej liczba tzn wskazuje na nią (operator &
//oznacza pobranie adresu

//te dwie linijki robią to samo
liczba = 17;
*pointer = 17; //operator * oznacza, że odnosimy się do zmiennej zapisanej w tym wskaźniku
// w tym wypadku liczba
11 luty 2010 11:10
Odpowiedz cytując ten post  System operacyjny: windows_xp_2003 Przeglądarka: firefox
gmp Offline
 
****

Liczba postów: 1165
Dołączył: XII 2009
Poziom ostrzeżeń: 0%
Post: #3
RE: co znaczy że wskaźnik zawiera adres innej zmiennej?
Wyobraź obie że wskaźnik to twój palec.
Twój palec (wskaźnik) zawsze na coś pokazuje.
Pewnego dnia postanowiłeś zadzwonić do kolegi. Złapałeś za książkę telefoniczną (tablica zmiennych) i zacząłeś szukać. Ale żeby znależć najpierw otworzyłeś spis treści. Tam "znalazłeś" swojego kolegę i uzyskałeś informacje na której stronie (adres) jest jego numer. Zapamiętujesz go (przypisujesz wskaźnik do zmiennej). Następnie otwierasz daną stronę i wskazujesz na kolegę (zmienną).

To na tyle Wesoły
Wskaźnik zawsze na coś pokazuje (jeśli nie przypiszesz mu zmiennej będzie patrzył w śmieci).

Cytat:int zmienna; // definicja zmiennej
int *wskaznik; // definicja wskaźnika
wskaznik = &zmienna; //przypisanie wskaźnika
*wskaznik = 10; // teraz zmienna równa się 10

==========================================================================
==========================================================================
======================== Zegarek, where are you?! ========================
==========================================================================
==========================================================================
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 11 luty 2010 11:14 przez gmp.)
11 luty 2010 11:11
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post  System operacyjny: windows_xp_2003 Przeglądarka: opera
quavitor
Niezarejestrowany

 
Post: #4
RE: co znaczy że wskaźnik zawiera adres innej zmiennej?
@gmp
nie było przypadkiem czegoś takiego w Symfonii? Wesoły
11 luty 2010 12:01
Odpowiedz cytując ten post  System operacyjny: windows_xp_2003 Przeglądarka: firefox
gmp Offline
 
****

Liczba postów: 1165
Dołączył: XII 2009
Poziom ostrzeżeń: 0%
Post: #5
RE: co znaczy że wskaźnik zawiera adres innej zmiennej?
Jakieś tam było Wesoły
Trochę przeinaczyłem, bo pisałem z pamięci, ale bardzo podobne.
A książka świetna :D

PS. Sorki za ten mały offtop

==========================================================================
==========================================================================
======================== Zegarek, where are you?! ========================
==========================================================================
==========================================================================
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 11 luty 2010 12:21 przez gmp.)
11 luty 2010 12:20
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post  System operacyjny: windows_xp_2003 Przeglądarka: opera
Szachista Offline
Prowadzący
Prowadzący

Liczba postów: 1859
Dołączył: XI 2007
Post: #6
RE: co znaczy że wskaźnik zawiera adres innej zmiennej?
W Symfonii był przykład o rozkładzie jazdy pociągów Wesoły

Nie odpowiadam na PW, więc proszę nie pisać do mnie.
11 luty 2010 20:39
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post  System operacyjny: windows_xp_2003 Przeglądarka: firefox
Programy: Polecane / Nowe / Inne

Odpowiedz 


Podobne wątki (co znaczy że wskaźnik zawiera adres innej zmiennej?)
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  przekazanie wyniku w zmiennej między comboBox a button dawid653 3 646 30 czerwiec 2014 09:03
Ostatni post: Szachista
  C++ - typ zmiennej o bardzo dużej precyzji oraz dużym zakresie. SzateX 7 1442 3 październik 2013 19:14
Ostatni post: Rincewind
  [C++]-Zaszyfrowanie zmiennej AVG 4 1298 7 wrzesień 2013 21:02
Ostatni post: AVG



Skocz do:


Wybrane wątki (co znaczy że wskaźnik zawiera adres innej zmiennej?)
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  Witam. Jak uruchomić napisany i skompilowany program bez uruchomionego Code Bloksa? Ardzej16 4 1258 31 grudzień 2012 21:16
Ostatni post: Ardzej16
  [Java][C++] Problem ze zmianą języka kodu Reader7 4 2103 31 grudzień 2012 21:11
Ostatni post: Reader7
  Jak zmienić jezyk w komplikatorze ? far cry 3 2 2796 31 grudzień 2012 18:33
Ostatni post: gubi
  Losowanie 9 niepowtarzalnych sekwencji liczb 0-9 [as2] gree94 0 1575 31 grudzień 2012 15:11
Ostatni post: gree94
  [C++, Allegro5] Błąd podczas kompilacji programu JategoNwM 0 1660 31 grudzień 2012 14:24
Ostatni post: JategoNwM
  wypisywanie pozycji na której jest element tablicy robi 4 2049 30 grudzień 2012 16:59
Ostatni post: robi
  C# program "problem collatza miko000 3 1962 29 grudzień 2012 00:30
Ostatni post: pk1001100011
  [C++] Problem z zamianą Char* na int. (Bankomat) moneystars 1 2048 28 grudzień 2012 21:14
Ostatni post: Szachista
  Instalacja wxWidgets do Codeblocks Glinka 0 1911 27 grudzień 2012 23:58
Ostatni post: Glinka
  program wsadowy, 'start' nie przenosi Wengielczyk 2 2139 26 grudzień 2012 15:58
Ostatni post: Wengielczyk
  [C++] Problem z potegowaniem. Kaburabu.pl 1 2003 26 grudzień 2012 11:20
Ostatni post: Szachista
  [C#] Przechodzenie między okienkami piotrek1349 3 3156 25 grudzień 2012 13:15
Ostatni post: Ajgor
  [VB.Net10] Zabijanie procesu w pętli michal16202 12 4156 25 grudzień 2012 00:20
Ostatni post: Ajgor
  [C++] Jak uruchomić getch() na g++? pawel++ 2 907 24 grudzień 2012 21:52
Ostatni post: kubek3898
  [PL/SQL] Jak sprawdzić w kursorze "for" , że nie pobrało rekordów ? rogal180 8 2215 23 grudzień 2012 18:03
Ostatni post: igorkoch