Zwycięzcy wakacyjnego konkursu PC Format ogłoszeni! Zainteresowanych zapraszamy do TEMATU.

co znaczy że wskaźnik zawiera adres innej zmiennej?

#1
co znaczy że wskaźnik zawiera adres innej zmiennej?
jak prościej wytłumaczyć że wskażnik zawiera adres innej zmiennej,
jak wytłumaczyć to na prostym przykładzie?
 System operacyjny: windows_xp_2003 Przeglądarka: firefox
#2
RE: co znaczy że wskaźnik zawiera adres innej zmiennej?
Kod:
int* pointer = NULL;//wskaźnik na int, na razie pusty
int liczba = 5;
pointer = &liczba;//pointer zawiera teraz adres zmiennej liczba tzn wskazuje na nią (operator &
//oznacza pobranie adresu

//te dwie linijki robią to samo
liczba = 17;
*pointer = 17; //operator * oznacza, że odnosimy się do zmiennej zapisanej w tym wskaźniku
// w tym wypadku liczba
 System operacyjny: windows_xp_2003 Przeglądarka: firefox
#3
RE: co znaczy że wskaźnik zawiera adres innej zmiennej?
Wyobraź obie że wskaźnik to twój palec.
Twój palec (wskaźnik) zawsze na coś pokazuje.
Pewnego dnia postanowiłeś zadzwonić do kolegi. Złapałeś za książkę telefoniczną (tablica zmiennych) i zacząłeś szukać. Ale żeby znależć najpierw otworzyłeś spis treści. Tam "znalazłeś" swojego kolegę i uzyskałeś informacje na której stronie (adres) jest jego numer. Zapamiętujesz go (przypisujesz wskaźnik do zmiennej). Następnie otwierasz daną stronę i wskazujesz na kolegę (zmienną).

To na tyle Wesoły
Wskaźnik zawsze na coś pokazuje (jeśli nie przypiszesz mu zmiennej będzie patrzył w śmieci).

Cytat:int zmienna; // definicja zmiennej
int *wskaznik; // definicja wskaźnika
wskaznik = &zmienna; //przypisanie wskaźnika
*wskaznik = 10; // teraz zmienna równa się 10
==========================================================================
==========================================================================
======================== Zegarek, where are you?! ========================
==========================================================================
==========================================================================
 System operacyjny: windows_xp_2003 Przeglądarka: opera
#4
RE: co znaczy że wskaźnik zawiera adres innej zmiennej?
Atgmp
nie było przypadkiem czegoś takiego w Symfonii? Wesoły
 System operacyjny: windows_xp_2003 Przeglądarka: firefox
#5
RE: co znaczy że wskaźnik zawiera adres innej zmiennej?
Jakieś tam było Wesoły
Trochę przeinaczyłem, bo pisałem z pamięci, ale bardzo podobne.
A książka świetna :D

PS. Sorki za ten mały offtop
==========================================================================
==========================================================================
======================== Zegarek, where are you?! ========================
==========================================================================
==========================================================================
 System operacyjny: windows_xp_2003 Przeglądarka: opera
#6
RE: co znaczy że wskaźnik zawiera adres innej zmiennej?
W Symfonii był przykład o rozkładzie jazdy pociągów Wesoły
Nie odpowiadam na PW, więc proszę nie pisać do mnie.
 System operacyjny: windows_xp_2003 Przeglądarka: firefox
Programy: Polecane / Nowe / Inne




Podobne wątki (co znaczy że wskaźnik zawiera adres innej zmiennej?)
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  [C++] Wartość zmiennej zmienia się w destruktorze Halep 2 2718 28.04.2016, 20:19
Ostatni post: Halep
  [Batch]Wczytywanie zmiennej z pliku tekstowego BS912 6 2687 29.01.2016, 19:48
Ostatni post: BS912
  Bład wysyłania email'a Może został podany zły adres e-mail php by przemo Paubl 0 1893 06.11.2015, 19:56
Ostatni post: Paubl

Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Wybrane wątki (co znaczy że wskaźnik zawiera adres innej zmiennej?)
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  [SQL] Połączenie z bazą danych za pomocą SSH DoggoneCracker7 0 2372 14.05.2015 19:13
Ostatni post: DoggoneCracker7
Cool [PYTHON] Wirtualny Swiat FastCod3r 0 2369 13.05.2015 01:28
Ostatni post: FastCod3r
  Kilka pytań do Visual Studio Mateusz130701 3 2221 10.05.2015 20:36
Ostatni post: Darekg11
  Masowe tworzenie folderów + segregacja plików wg nazwy bebox 6 2615 08.05.2015 20:53
Ostatni post: Darekg11
  błąd w void w borlandzie Chr1stian 14 5319 08.05.2015 08:10
Ostatni post: Chr1stian
  Przypisywanie struktury do tablicy karol8023 5 2406 06.05.2015 18:35
Ostatni post: Darekg11
  Videolab a Borlad Builder c++ Alphi 3 2224 05.05.2015 21:52
Ostatni post: Szachista
Ściana JAVA problem z keyListenerem FastCod3r 2 2132 05.05.2015 13:31
Ostatni post: FastCod3r
  Różnica pomiędzy bazą danych a sys. bazodanowym. KalQ1 0 1979 04.05.2015 20:22
Ostatni post: KalQ1
  Visual studio 2013 brak nazw przestrzeni kokos22 2 2192 04.05.2015 13:49
Ostatni post: kokos22
  Chowanie zakładki TabSheet komponentu PageControl w C++ Builder. Trojan3000 4 2454 30.04.2015 19:01
Ostatni post: Trojan3000
  Co powoduje niewłasciwe działanie programiku wanhelsing 9 2443 22.04.2015 18:24
Ostatni post: wanhelsing
  Matlab - prośba o pomoc w rozwiązywaniu zadań szefusik 3 2542 20.04.2015 19:12
Ostatni post: ptrick
  [C#,Java]Rożnica między Task a Thread. dorion300 2 2743 19.04.2015 17:48
Ostatni post: dorion300
  JAVAFX Quiz problem braders2 1 2185 19.04.2015 02:02
Ostatni post: braders2