Przeprowadziliśmy aktualizację silnika forum do wersji MyBB 1.8.4. Wszelkie błędy oraz problemy z działaniem prosimy zgłaszać w odpowiednim TEMACIE

co znaczy że wskaźnik zawiera adres innej zmiennej?

#1
co znaczy że wskaźnik zawiera adres innej zmiennej?
jak prościej wytłumaczyć że wskażnik zawiera adres innej zmiennej,
jak wytłumaczyć to na prostym przykładzie?
Odpowiedz  System operacyjny: windows_xp_2003 Przeglądarka: firefox
#2
RE: co znaczy że wskaźnik zawiera adres innej zmiennej?
Kod:
int* pointer = NULL;//wskaźnik na int, na razie pusty
int liczba = 5;
pointer = &liczba;//pointer zawiera teraz adres zmiennej liczba tzn wskazuje na nią (operator &
//oznacza pobranie adresu

//te dwie linijki robią to samo
liczba = 17;
*pointer = 17; //operator * oznacza, że odnosimy się do zmiennej zapisanej w tym wskaźniku
// w tym wypadku liczba
Odpowiedz  System operacyjny: windows_xp_2003 Przeglądarka: firefox
#3
RE: co znaczy że wskaźnik zawiera adres innej zmiennej?
Wyobraź obie że wskaźnik to twój palec.
Twój palec (wskaźnik) zawsze na coś pokazuje.
Pewnego dnia postanowiłeś zadzwonić do kolegi. Złapałeś za książkę telefoniczną (tablica zmiennych) i zacząłeś szukać. Ale żeby znależć najpierw otworzyłeś spis treści. Tam "znalazłeś" swojego kolegę i uzyskałeś informacje na której stronie (adres) jest jego numer. Zapamiętujesz go (przypisujesz wskaźnik do zmiennej). Następnie otwierasz daną stronę i wskazujesz na kolegę (zmienną).

To na tyle Wesoły
Wskaźnik zawsze na coś pokazuje (jeśli nie przypiszesz mu zmiennej będzie patrzył w śmieci).

Cytat:int zmienna; // definicja zmiennej
int *wskaznik; // definicja wskaźnika
wskaznik = &zmienna; //przypisanie wskaźnika
*wskaznik = 10; // teraz zmienna równa się 10
==========================================================================
==========================================================================
======================== Zegarek, where are you?! ========================
==========================================================================
==========================================================================
Odpowiedz  System operacyjny: windows_xp_2003 Przeglądarka: opera
#4
RE: co znaczy że wskaźnik zawiera adres innej zmiennej?
Atgmp
nie było przypadkiem czegoś takiego w Symfonii? Wesoły
Odpowiedz  System operacyjny: windows_xp_2003 Przeglądarka: firefox
#5
RE: co znaczy że wskaźnik zawiera adres innej zmiennej?
Jakieś tam było Wesoły
Trochę przeinaczyłem, bo pisałem z pamięci, ale bardzo podobne.
A książka świetna :D

PS. Sorki za ten mały offtop
==========================================================================
==========================================================================
======================== Zegarek, where are you?! ========================
==========================================================================
==========================================================================
Odpowiedz  System operacyjny: windows_xp_2003 Przeglądarka: opera
#6
RE: co znaczy że wskaźnik zawiera adres innej zmiennej?
W Symfonii był przykład o rozkładzie jazdy pociągów Wesoły
Nie odpowiadam na PW, więc proszę nie pisać do mnie.
Odpowiedz  System operacyjny: windows_xp_2003 Przeglądarka: firefox
Programy: Polecane / Nowe / Inne




Podobne wątki (co znaczy że wskaźnik zawiera adres innej zmiennej?)
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  Prośba o przykład przesyłania zmiennej pomiędzy formami [C++ Builder] Trojan3000 6 592 07.03.2015, 16:58
Ostatni post: Szachista
  Błąd zmiennej przy wpisywaniu do tablicy ;oo xcieply 3 751 04.11.2014, 16:02
Ostatni post: xcieply
  przekazanie wyniku w zmiennej między comboBox a button dawid653 3 1127 30.06.2014, 09:03
Ostatni post: Szachista

Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Wybrane wątki (co znaczy że wskaźnik zawiera adres innej zmiennej?)
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  [C++] Nadpisanie przechowywanych wartości w pliku jurek2 6 1040 01.08.2014 19:54
Ostatni post: jurek2
  [JS]Event po kliknięciu poza element. michal16202 2 1000 31.07.2014 18:19
Ostatni post: michal16202
  C++ Wypełnianie dokumentów .doc diego93z 1 972 30.07.2014 19:44
Ostatni post: matinezq
  Początki nauki C++ KRY5T14N 9 1114 30.07.2014 15:19
Ostatni post: KRY5T14N
  C++ wczytanie kodu ASCII niepowiem1993 6 1234 29.07.2014 00:26
Ostatni post: Ajgor
  SFML co oznacza ten blad? niepowiem1993 0 921 28.07.2014 17:29
Ostatni post: niepowiem1993
  winapi-taki sam tekst w kolejnych zakładkach sfx 0 920 27.07.2014 20:28
Ostatni post: sfx
  Język c++ kompedium wiedzy. emis2000 8 1554 25.07.2014 12:19
Ostatni post: emis2000
  [c++] Sumowanie liczb od 1 do n. Halt 4 1022 25.07.2014 09:44
Ostatni post: Halt
  Niepożądane wyniki działania maszyny losującej TheD4rK 9 1191 22.07.2014 22:10
Ostatni post: TheD4rK
  Baza danych z rozwiijanym + gbr 9 1119 21.07.2014 19:58
Ostatni post: Ajgor
  Jak wylosować liczbę rzeczywistą z przedziału w Javie Trojan3000 5 989 21.07.2014 19:27
Ostatni post: Trojan3000
  Batch - ścieżka pliku SneX 1 1068 21.07.2014 10:47
Ostatni post: broda99
  Jaki najlepszy język do programowania na androida - Pytanie Timal 16 10670 17.07.2014 15:34
Ostatni post: Szachista
  Otwarcie pliku typu ***.v Lukasek 2 1064 15.07.2014 16:35
Ostatni post: Lukasek