Znamy już zwycięzców świątecznego konkursu PC Format. Zainteresowanych zapraszamy do odpowiedniego TEMATU

co znaczy że wskaźnik zawiera adres innej zmiennej?

#1
co znaczy że wskaźnik zawiera adres innej zmiennej?
jak prościej wytłumaczyć że wskażnik zawiera adres innej zmiennej,
jak wytłumaczyć to na prostym przykładzie?
 System operacyjny: windows_xp_2003 Przeglądarka: firefox
#2
RE: co znaczy że wskaźnik zawiera adres innej zmiennej?
Kod:
int* pointer = NULL;//wskaźnik na int, na razie pusty
int liczba = 5;
pointer = &liczba;//pointer zawiera teraz adres zmiennej liczba tzn wskazuje na nią (operator &
//oznacza pobranie adresu

//te dwie linijki robią to samo
liczba = 17;
*pointer = 17; //operator * oznacza, że odnosimy się do zmiennej zapisanej w tym wskaźniku
// w tym wypadku liczba
 System operacyjny: windows_xp_2003 Przeglądarka: firefox
#3
RE: co znaczy że wskaźnik zawiera adres innej zmiennej?
Wyobraź obie że wskaźnik to twój palec.
Twój palec (wskaźnik) zawsze na coś pokazuje.
Pewnego dnia postanowiłeś zadzwonić do kolegi. Złapałeś za książkę telefoniczną (tablica zmiennych) i zacząłeś szukać. Ale żeby znależć najpierw otworzyłeś spis treści. Tam "znalazłeś" swojego kolegę i uzyskałeś informacje na której stronie (adres) jest jego numer. Zapamiętujesz go (przypisujesz wskaźnik do zmiennej). Następnie otwierasz daną stronę i wskazujesz na kolegę (zmienną).

To na tyle Wesoły
Wskaźnik zawsze na coś pokazuje (jeśli nie przypiszesz mu zmiennej będzie patrzył w śmieci).

Cytat:int zmienna; // definicja zmiennej
int *wskaznik; // definicja wskaźnika
wskaznik = &zmienna; //przypisanie wskaźnika
*wskaznik = 10; // teraz zmienna równa się 10
==========================================================================
==========================================================================
======================== Zegarek, where are you?! ========================
==========================================================================
==========================================================================
 System operacyjny: windows_xp_2003 Przeglądarka: opera
#4
RE: co znaczy że wskaźnik zawiera adres innej zmiennej?
Atgmp
nie było przypadkiem czegoś takiego w Symfonii? Wesoły
 System operacyjny: windows_xp_2003 Przeglądarka: firefox
#5
RE: co znaczy że wskaźnik zawiera adres innej zmiennej?
Jakieś tam było Wesoły
Trochę przeinaczyłem, bo pisałem z pamięci, ale bardzo podobne.
A książka świetna :D

PS. Sorki za ten mały offtop
==========================================================================
==========================================================================
======================== Zegarek, where are you?! ========================
==========================================================================
==========================================================================
 System operacyjny: windows_xp_2003 Przeglądarka: opera
#6
RE: co znaczy że wskaźnik zawiera adres innej zmiennej?
W Symfonii był przykład o rozkładzie jazdy pociągów Wesoły
Nie odpowiadam na PW, więc proszę nie pisać do mnie.
 System operacyjny: windows_xp_2003 Przeglądarka: firefox
Programy: Polecane / Nowe / Inne




Podobne wątki (co znaczy że wskaźnik zawiera adres innej zmiennej?)
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  [C++] Wartość zmiennej zmienia się w destruktorze Halep 2 362 28.04.2016, 20:19
Ostatni post: Halep
  [Batch]Wczytywanie zmiennej z pliku tekstowego BS912 6 1865 29.01.2016, 19:48
Ostatni post: BS912
  Bład wysyłania email'a Może został podany zły adres e-mail php by przemo Paubl 0 1308 06.11.2015, 19:56
Ostatni post: Paubl

Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Wybrane wątki (co znaczy że wskaźnik zawiera adres innej zmiennej?)
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  [Android] Skaner QR z ZXing bez konieczności instalacji piotrm54 0 1771 04.08.2015 15:51
Ostatni post: piotrm54
  Java ee webserwisy, REST a Servlety? MaFiGat 2 1887 03.08.2015 20:02
Ostatni post: MaFiGat
  Skryp sterujący postacią na androida-Unity 3D v5 kubasek2001 1 1802 25.07.2015 22:45
Ostatni post: Ajgor
  Unreal Engine 4 czy Unity? piotr0905 5 2509 23.07.2015 20:58
Ostatni post: Rincewind
  C# Problem w przeniesieniu danych miedzy listami. aht 8 2259 23.07.2015 08:36
Ostatni post: aht
  [Android] własny progress bar w odtwarzaczu piotrm54 1 1778 21.07.2015 14:14
Ostatni post: koneton
  [C++] Rzutowanie w dół, problem (source type is not polymorphic) dorion300 5 2155 19.07.2015 16:47
Ostatni post: Szachista
  [C++] Dziedziczenie, problem z .h dorion300 4 1931 15.07.2015 13:08
Ostatni post: dorion300
  Jak stworzyć własną bazę danych Trojan3000 2 2005 11.07.2015 13:27
Ostatni post: Trojan3000
  Napisanie gry tekstowej Muerte 6 1997 09.07.2015 13:07
Ostatni post: rafineria888
  Od zera do gier kodera - opinia TheD4rK 15 6245 09.07.2015 02:24
Ostatni post: cieply
  [Java] Odczyt urządzeń wejściowych audio Ajgor 0 220 08.07.2015 19:02
Ostatni post: Ajgor
  MySQL - Błąd 08S01 'Connection refused' przy połączeniu z Javy piotrm54 4 1976 08.07.2015 13:26
Ostatni post: piotrm54
  [C#] Programowanie Wielofunkcyjne-wątkowe (coś w tym stylu) dorion300 15 4194 04.07.2015 14:57
Ostatni post: dorion300
  Algorytm konika szachowego - Opis Kamil123345 0 1786 01.07.2015 23:30
Ostatni post: Kamil123345