Znamy zwycięzców V edycji konkursu FAQ PCF! Zainteresowanych zapraszamy do TEMATU .

Odpowiedz 

co znaczy że wskaźnik zawiera adres innej zmiennej?

Autor Wiadomość
phil7777 Offline
Użytkownik
**

Liczba postów: 110
Dołączył: V 2009
Poziom ostrzeżeń: 0%
Post: #1
co znaczy że wskaźnik zawiera adres innej zmiennej?
jak prościej wytłumaczyć że wskażnik zawiera adres innej zmiennej,
jak wytłumaczyć to na prostym przykładzie?
11 luty 2010 03:45
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post  System operacyjny: windows_xp_2003 Przeglądarka: firefox
Ogłoszenie


Link sponsorowany
quavitor
Niezarejestrowany

 
Post: #2
RE: co znaczy że wskaźnik zawiera adres innej zmiennej?
Kod:
int* pointer = NULL;//wskaźnik na int, na razie pusty
int liczba = 5;
pointer = &liczba;//pointer zawiera teraz adres zmiennej liczba tzn wskazuje na nią (operator &
//oznacza pobranie adresu

//te dwie linijki robią to samo
liczba = 17;
*pointer = 17; //operator * oznacza, że odnosimy się do zmiennej zapisanej w tym wskaźniku
// w tym wypadku liczba
11 luty 2010 11:10
Odpowiedz cytując ten post  System operacyjny: windows_xp_2003 Przeglądarka: firefox
gmp Offline
 
****

Liczba postów: 1165
Dołączył: XII 2009
Poziom ostrzeżeń: 0%
Post: #3
RE: co znaczy że wskaźnik zawiera adres innej zmiennej?
Wyobraź obie że wskaźnik to twój palec.
Twój palec (wskaźnik) zawsze na coś pokazuje.
Pewnego dnia postanowiłeś zadzwonić do kolegi. Złapałeś za książkę telefoniczną (tablica zmiennych) i zacząłeś szukać. Ale żeby znależć najpierw otworzyłeś spis treści. Tam "znalazłeś" swojego kolegę i uzyskałeś informacje na której stronie (adres) jest jego numer. Zapamiętujesz go (przypisujesz wskaźnik do zmiennej). Następnie otwierasz daną stronę i wskazujesz na kolegę (zmienną).

To na tyle Wesoły
Wskaźnik zawsze na coś pokazuje (jeśli nie przypiszesz mu zmiennej będzie patrzył w śmieci).

Cytat:int zmienna; // definicja zmiennej
int *wskaznik; // definicja wskaźnika
wskaznik = &zmienna; //przypisanie wskaźnika
*wskaznik = 10; // teraz zmienna równa się 10

==========================================================================
==========================================================================
======================== Zegarek, where are you?! ========================
==========================================================================
==========================================================================
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 11 luty 2010 11:14 przez gmp.)
11 luty 2010 11:11
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post  System operacyjny: windows_xp_2003 Przeglądarka: opera
quavitor
Niezarejestrowany

 
Post: #4
RE: co znaczy że wskaźnik zawiera adres innej zmiennej?
@gmp
nie było przypadkiem czegoś takiego w Symfonii? Wesoły
11 luty 2010 12:01
Odpowiedz cytując ten post  System operacyjny: windows_xp_2003 Przeglądarka: firefox
gmp Offline
 
****

Liczba postów: 1165
Dołączył: XII 2009
Poziom ostrzeżeń: 0%
Post: #5
RE: co znaczy że wskaźnik zawiera adres innej zmiennej?
Jakieś tam było Wesoły
Trochę przeinaczyłem, bo pisałem z pamięci, ale bardzo podobne.
A książka świetna :D

PS. Sorki za ten mały offtop

==========================================================================
==========================================================================
======================== Zegarek, where are you?! ========================
==========================================================================
==========================================================================
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 11 luty 2010 12:21 przez gmp.)
11 luty 2010 12:20
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post  System operacyjny: windows_xp_2003 Przeglądarka: opera
Szachista Offline
Prowadzący
Prowadzący

Liczba postów: 1863
Dołączył: XI 2007
Post: #6
RE: co znaczy że wskaźnik zawiera adres innej zmiennej?
W Symfonii był przykład o rozkładzie jazdy pociągów Wesoły

Nie odpowiadam na PW, więc proszę nie pisać do mnie.
11 luty 2010 20:39
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post  System operacyjny: windows_xp_2003 Przeglądarka: firefox
Programy: Polecane / Nowe / Inne

Odpowiedz 


Podobne wątki (co znaczy że wskaźnik zawiera adres innej zmiennej?)
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  przekazanie wyniku w zmiennej między comboBox a button dawid653 3 652 30 czerwiec 2014 09:03
Ostatni post: Szachista
  C++ - typ zmiennej o bardzo dużej precyzji oraz dużym zakresie. SzateX 7 1457 3 październik 2013 19:14
Ostatni post: Rincewind
  [C++]-Zaszyfrowanie zmiennej AVG 4 1304 7 wrzesień 2013 21:02
Ostatni post: AVG



Skocz do:


Wybrane wątki (co znaczy że wskaźnik zawiera adres innej zmiennej?)
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  Prośba o napisanie trzech małych programów aspentify 1 998 21 październik 2013 00:06
Ostatni post: Dregorio
Cry Java litery przerabianie liter na liczby Trojan3000 2 1043 19 październik 2013 22:28
Ostatni post: Trojan3000
  Programowanie w języku C++ - jaką książkę wybrać ? zjadamkredki 3 1351 19 październik 2013 16:04
Ostatni post: Rincewind
  Problem z zliczaniem czasu trwania algorytmu w c++ michal5965878 1 876 19 październik 2013 15:05
Ostatni post: Szachista
  Losowanie losowych liczb bez powtórzeń C++ michal5965878 1 1154 19 październik 2013 10:55
Ostatni post: michal5965878
  C# inny zapis zmienna bool Rafaj 2 1050 17 październik 2013 16:16
Ostatni post: Szachista
  c++ zamiana liczby na słowo marti564 2 1350 16 październik 2013 17:18
Ostatni post: marti564
  Prosty, darmowy kompilator java Physicist 6 1723 16 październik 2013 09:49
Ostatni post: Ajgor
  Słowo kluczowe return wanhelsing 2 1099 15 październik 2013 22:44
Ostatni post: wanhelsing
  Problem przy wykonywaniu zadania matiwolk1997 2 999 15 październik 2013 19:29
Ostatni post: matiwolk1997
  [c++] Kompilator domaga się średnika tam gdzie go teoretycznie nie powinno być. SzateX 4 1174 13 październik 2013 13:57
Ostatni post: SzateX
  Jest coś takiego jak język średniego poziomu? szymon1051 1 1035 13 październik 2013 13:35
Ostatni post: Razi
  [c#] Program na obliczanie przeciwprostokątnej. Lary32 3 1443 12 październik 2013 20:34
Ostatni post: Lary32
  C# czy C++ Azztyn 17 3866 11 październik 2013 17:55
Ostatni post: Rincewind
  Modyfikacja łańcucha znaków michal671 3 966 11 październik 2013 16:58
Ostatni post: broda99