Wystartowała kolejna edycja Konkursu FAQ PC Format! Zainteresowanych odsyłamy do Odpowiedniego TEMATU

co znaczy że wskaźnik zawiera adres innej zmiennej?

#1
co znaczy że wskaźnik zawiera adres innej zmiennej?
jak prościej wytłumaczyć że wskażnik zawiera adres innej zmiennej,
jak wytłumaczyć to na prostym przykładzie?
Odpowiedz  System operacyjny: windows_xp_2003 Przeglądarka: firefox
#2
RE: co znaczy że wskaźnik zawiera adres innej zmiennej?
Kod:
int* pointer = NULL;//wskaźnik na int, na razie pusty
int liczba = 5;
pointer = &liczba;//pointer zawiera teraz adres zmiennej liczba tzn wskazuje na nią (operator &
//oznacza pobranie adresu

//te dwie linijki robią to samo
liczba = 17;
*pointer = 17; //operator * oznacza, że odnosimy się do zmiennej zapisanej w tym wskaźniku
// w tym wypadku liczba
Odpowiedz  System operacyjny: windows_xp_2003 Przeglądarka: firefox
#3
RE: co znaczy że wskaźnik zawiera adres innej zmiennej?
Wyobraź obie że wskaźnik to twój palec.
Twój palec (wskaźnik) zawsze na coś pokazuje.
Pewnego dnia postanowiłeś zadzwonić do kolegi. Złapałeś za książkę telefoniczną (tablica zmiennych) i zacząłeś szukać. Ale żeby znależć najpierw otworzyłeś spis treści. Tam "znalazłeś" swojego kolegę i uzyskałeś informacje na której stronie (adres) jest jego numer. Zapamiętujesz go (przypisujesz wskaźnik do zmiennej). Następnie otwierasz daną stronę i wskazujesz na kolegę (zmienną).

To na tyle Wesoły
Wskaźnik zawsze na coś pokazuje (jeśli nie przypiszesz mu zmiennej będzie patrzył w śmieci).

Cytat:int zmienna; // definicja zmiennej
int *wskaznik; // definicja wskaźnika
wskaznik = &zmienna; //przypisanie wskaźnika
*wskaznik = 10; // teraz zmienna równa się 10
==========================================================================
==========================================================================
======================== Zegarek, where are you?! ========================
==========================================================================
==========================================================================
Odpowiedz  System operacyjny: windows_xp_2003 Przeglądarka: opera
#4
RE: co znaczy że wskaźnik zawiera adres innej zmiennej?
Atgmp
nie było przypadkiem czegoś takiego w Symfonii? Wesoły
Odpowiedz  System operacyjny: windows_xp_2003 Przeglądarka: firefox
#5
RE: co znaczy że wskaźnik zawiera adres innej zmiennej?
Jakieś tam było Wesoły
Trochę przeinaczyłem, bo pisałem z pamięci, ale bardzo podobne.
A książka świetna :D

PS. Sorki za ten mały offtop
==========================================================================
==========================================================================
======================== Zegarek, where are you?! ========================
==========================================================================
==========================================================================
Odpowiedz  System operacyjny: windows_xp_2003 Przeglądarka: opera
#6
RE: co znaczy że wskaźnik zawiera adres innej zmiennej?
W Symfonii był przykład o rozkładzie jazdy pociągów Wesoły
Nie odpowiadam na PW, więc proszę nie pisać do mnie.
Odpowiedz  System operacyjny: windows_xp_2003 Przeglądarka: firefox
Programy: Polecane / Nowe / Inne




Podobne wątki (co znaczy że wskaźnik zawiera adres innej zmiennej?)
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  Prośba o przykład przesyłania zmiennej pomiędzy formami [C++ Builder] Trojan3000 6 837 07.03.2015, 16:58
Ostatni post: Szachista
  Błąd zmiennej przy wpisywaniu do tablicy ;oo xcieply 3 822 04.11.2014, 16:02
Ostatni post: xcieply
  przekazanie wyniku w zmiennej między comboBox a button dawid653 3 1220 30.06.2014, 09:03
Ostatni post: Szachista

Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Wybrane wątki (co znaczy że wskaźnik zawiera adres innej zmiennej?)
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  [ASM 51] Przydatne materiały/książki Dregorio 0 1168 21.10.2013 17:15
Ostatni post: Dregorio
  Pascal problem z działaniem na pliku Darowin 1 1273 21.10.2013 16:44
Ostatni post: igorkoch
  Prośba o napisanie trzech małych programów aspentify 1 1348 21.10.2013 00:06
Ostatni post: Dregorio
Cry Java litery przerabianie liter na liczby Trojan3000 2 1554 19.10.2013 22:28
Ostatni post: Trojan3000
  Programowanie w języku C++ - jaką książkę wybrać ? zjadamkredki 3 2014 19.10.2013 16:04
Ostatni post: Rincewind
  Problem z zliczaniem czasu trwania algorytmu w c++ michal5965878 1 1257 19.10.2013 15:05
Ostatni post: Szachista
  Losowanie losowych liczb bez powtórzeń C++ michal5965878 1 1592 19.10.2013 10:55
Ostatni post: michal5965878
  C# inny zapis zmienna bool Rafaj 2 1506 17.10.2013 16:16
Ostatni post: Szachista
  c++ zamiana liczby na słowo marti564 2 1906 16.10.2013 17:18
Ostatni post: marti564
  Prosty, darmowy kompilator java Physicist 6 3238 16.10.2013 09:49
Ostatni post: Ajgor
  Słowo kluczowe return wanhelsing 2 1508 15.10.2013 22:44
Ostatni post: wanhelsing
  Problem przy wykonywaniu zadania matiwolk1997 2 1339 15.10.2013 19:29
Ostatni post: matiwolk1997
  [c++] Kompilator domaga się średnika tam gdzie go teoretycznie nie powinno być. SzateX 4 1538 13.10.2013 13:57
Ostatni post: SzateX
  Jest coś takiego jak język średniego poziomu? szymon1051 1 1417 13.10.2013 13:35
Ostatni post: Razi
  [c#] Program na obliczanie przeciwprostokątnej. Lary32 3 1999 12.10.2013 20:34
Ostatni post: Lary32