Znamy już zwycięzców VI edycji konkursu FAQ PC Format. Zainteresowanych odsyłamy do odpowiedniego TEMATU

co znaczy że wskaźnik zawiera adres innej zmiennej?

#1
co znaczy że wskaźnik zawiera adres innej zmiennej?
jak prościej wytłumaczyć że wskażnik zawiera adres innej zmiennej,
jak wytłumaczyć to na prostym przykładzie?
 System operacyjny: windows_xp_2003 Przeglądarka: firefox
#2
RE: co znaczy że wskaźnik zawiera adres innej zmiennej?
Kod:
int* pointer = NULL;//wskaźnik na int, na razie pusty
int liczba = 5;
pointer = &liczba;//pointer zawiera teraz adres zmiennej liczba tzn wskazuje na nią (operator &
//oznacza pobranie adresu

//te dwie linijki robią to samo
liczba = 17;
*pointer = 17; //operator * oznacza, że odnosimy się do zmiennej zapisanej w tym wskaźniku
// w tym wypadku liczba
 System operacyjny: windows_xp_2003 Przeglądarka: firefox
#3
RE: co znaczy że wskaźnik zawiera adres innej zmiennej?
Wyobraź obie że wskaźnik to twój palec.
Twój palec (wskaźnik) zawsze na coś pokazuje.
Pewnego dnia postanowiłeś zadzwonić do kolegi. Złapałeś za książkę telefoniczną (tablica zmiennych) i zacząłeś szukać. Ale żeby znależć najpierw otworzyłeś spis treści. Tam "znalazłeś" swojego kolegę i uzyskałeś informacje na której stronie (adres) jest jego numer. Zapamiętujesz go (przypisujesz wskaźnik do zmiennej). Następnie otwierasz daną stronę i wskazujesz na kolegę (zmienną).

To na tyle Wesoły
Wskaźnik zawsze na coś pokazuje (jeśli nie przypiszesz mu zmiennej będzie patrzył w śmieci).

Cytat:int zmienna; // definicja zmiennej
int *wskaznik; // definicja wskaźnika
wskaznik = &zmienna; //przypisanie wskaźnika
*wskaznik = 10; // teraz zmienna równa się 10
==========================================================================
==========================================================================
======================== Zegarek, where are you?! ========================
==========================================================================
==========================================================================
 System operacyjny: windows_xp_2003 Przeglądarka: opera
#4
RE: co znaczy że wskaźnik zawiera adres innej zmiennej?
Atgmp
nie było przypadkiem czegoś takiego w Symfonii? Wesoły
 System operacyjny: windows_xp_2003 Przeglądarka: firefox
#5
RE: co znaczy że wskaźnik zawiera adres innej zmiennej?
Jakieś tam było Wesoły
Trochę przeinaczyłem, bo pisałem z pamięci, ale bardzo podobne.
A książka świetna :D

PS. Sorki za ten mały offtop
==========================================================================
==========================================================================
======================== Zegarek, where are you?! ========================
==========================================================================
==========================================================================
 System operacyjny: windows_xp_2003 Przeglądarka: opera
#6
RE: co znaczy że wskaźnik zawiera adres innej zmiennej?
W Symfonii był przykład o rozkładzie jazdy pociągów Wesoły
Nie odpowiadam na PW, więc proszę nie pisać do mnie.
 System operacyjny: windows_xp_2003 Przeglądarka: firefox
Programy: Polecane / Nowe / Inne




Podobne wątki (co znaczy że wskaźnik zawiera adres innej zmiennej?)
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  Prośba o przykład przesyłania zmiennej pomiędzy formami [C++ Builder] Trojan3000 6 1457 07.03.2015, 16:58
Ostatni post: Szachista
  Błąd zmiennej przy wpisywaniu do tablicy ;oo xcieply 3 1204 04.11.2014, 16:02
Ostatni post: xcieply
  przekazanie wyniku w zmiennej między comboBox a button dawid653 3 1701 30.06.2014, 09:03
Ostatni post: Szachista

Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Wybrane wątki (co znaczy że wskaźnik zawiera adres innej zmiennej?)
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
Question [VB 2010] inny program zakończy działanie i zwróci kod, a następnie uruchomi kolejny daniodudis 8 447 10.01.2015 19:28
Ostatni post: Szachista
  Sortowanie Bąbelkowe Eli 2.0 wojtas99 0 1227 09.01.2015 21:20
Ostatni post: wojtas99
  [C] Zapis do pliku stan1022 0 979 09.01.2015 18:27
Ostatni post: stan1022
  Jaka książka do C# dla niewiedzącego dosłownie nic o nim? pawi998 0 1086 08.01.2015 23:31
Ostatni post: pawi998
  Program wczytujący plik i zamieniający w nim małe litery na duże. Dreamer1x6xX 4 1259 08.01.2015 18:44
Ostatni post: Dreamer1x6xX
  Jak zapisać 100 tablic rejestracyjnych w pliku .bin? Dreamer1x6xX 12 2270 08.01.2015 18:33
Ostatni post: Dreamer1x6xX
  [C] sortowanie danych osób oleks11 3 1031 08.01.2015 09:02
Ostatni post: Szachista
  Dekompilacja pliku exe do java memol 3 1200 05.01.2015 19:10
Ostatni post: koneton
  Program w C, wczytujący i wyszykujący dane z pliku tekstowego ? cmdmaniek 5 1422 05.01.2015 12:49
Ostatni post: Szachista
  Przekazywanie danych z kilku form Vertek 5 1254 03.01.2015 19:20
Ostatni post: Ajgor
  Określenie liczby porównań if'a w sortowaniu bąbelkowym. Trojan3000 4 1110 03.01.2015 12:20
Ostatni post: Trojan3000
  [Bash] Prośba o pomoc w napisaniu skryptu buger 3 1205 02.01.2015 22:46
Ostatni post: Szachista
  Jak złamać szyfrogram? jakub0303 3 1117 30.12.2014 15:18
Ostatni post: jakub0303
  Strona tytułowa LaTeX Dreamer1x6xX 1 1327 30.12.2014 15:02
Ostatni post: Szachista
  Pozycja w pliku C++ FastCod3r 1 1160 28.12.2014 19:48
Ostatni post: Szachista