Znamy zwycięzców V edycji konkursu FAQ PCF! Zainteresowanych zapraszamy do TEMATU .

Odpowiedz 

co znaczy że wskaźnik zawiera adres innej zmiennej?

Autor Wiadomość
phil7777 Offline
Użytkownik
**

Liczba postów: 110
Dołączył: V 2009
Poziom ostrzeżeń: 0%
Post: #1
co znaczy że wskaźnik zawiera adres innej zmiennej?
jak prościej wytłumaczyć że wskażnik zawiera adres innej zmiennej,
jak wytłumaczyć to na prostym przykładzie?
11 luty 2010 03:45
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post  System operacyjny: windows_xp_2003 Przeglądarka: firefox
Ogłoszenie


Link sponsorowany
quavitor
Niezarejestrowany

 
Post: #2
RE: co znaczy że wskaźnik zawiera adres innej zmiennej?
Kod:
int* pointer = NULL;//wskaźnik na int, na razie pusty
int liczba = 5;
pointer = &liczba;//pointer zawiera teraz adres zmiennej liczba tzn wskazuje na nią (operator &
//oznacza pobranie adresu

//te dwie linijki robią to samo
liczba = 17;
*pointer = 17; //operator * oznacza, że odnosimy się do zmiennej zapisanej w tym wskaźniku
// w tym wypadku liczba
11 luty 2010 11:10
Odpowiedz cytując ten post  System operacyjny: windows_xp_2003 Przeglądarka: firefox
gmp Offline
 
****

Liczba postów: 1165
Dołączył: XII 2009
Poziom ostrzeżeń: 0%
Post: #3
RE: co znaczy że wskaźnik zawiera adres innej zmiennej?
Wyobraź obie że wskaźnik to twój palec.
Twój palec (wskaźnik) zawsze na coś pokazuje.
Pewnego dnia postanowiłeś zadzwonić do kolegi. Złapałeś za książkę telefoniczną (tablica zmiennych) i zacząłeś szukać. Ale żeby znależć najpierw otworzyłeś spis treści. Tam "znalazłeś" swojego kolegę i uzyskałeś informacje na której stronie (adres) jest jego numer. Zapamiętujesz go (przypisujesz wskaźnik do zmiennej). Następnie otwierasz daną stronę i wskazujesz na kolegę (zmienną).

To na tyle Wesoły
Wskaźnik zawsze na coś pokazuje (jeśli nie przypiszesz mu zmiennej będzie patrzył w śmieci).

Cytat:int zmienna; // definicja zmiennej
int *wskaznik; // definicja wskaźnika
wskaznik = &zmienna; //przypisanie wskaźnika
*wskaznik = 10; // teraz zmienna równa się 10

==========================================================================
==========================================================================
======================== Zegarek, where are you?! ========================
==========================================================================
==========================================================================
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 11 luty 2010 11:14 przez gmp.)
11 luty 2010 11:11
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post  System operacyjny: windows_xp_2003 Przeglądarka: opera
quavitor
Niezarejestrowany

 
Post: #4
RE: co znaczy że wskaźnik zawiera adres innej zmiennej?
@gmp
nie było przypadkiem czegoś takiego w Symfonii? Wesoły
11 luty 2010 12:01
Odpowiedz cytując ten post  System operacyjny: windows_xp_2003 Przeglądarka: firefox
gmp Offline
 
****

Liczba postów: 1165
Dołączył: XII 2009
Poziom ostrzeżeń: 0%
Post: #5
RE: co znaczy że wskaźnik zawiera adres innej zmiennej?
Jakieś tam było Wesoły
Trochę przeinaczyłem, bo pisałem z pamięci, ale bardzo podobne.
A książka świetna :D

PS. Sorki za ten mały offtop

==========================================================================
==========================================================================
======================== Zegarek, where are you?! ========================
==========================================================================
==========================================================================
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 11 luty 2010 12:21 przez gmp.)
11 luty 2010 12:20
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post  System operacyjny: windows_xp_2003 Przeglądarka: opera
Szachista Offline
Prowadzący
Prowadzący

Liczba postów: 1939
Dołączył: XI 2007
Post: #6
RE: co znaczy że wskaźnik zawiera adres innej zmiennej?
W Symfonii był przykład o rozkładzie jazdy pociągów Wesoły

Nie odpowiadam na PW, więc proszę nie pisać do mnie.
11 luty 2010 20:39
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post  System operacyjny: windows_xp_2003 Przeglądarka: firefox
Programy: Polecane / Nowe / Inne

Odpowiedz 


Podobne wątki (co znaczy że wskaźnik zawiera adres innej zmiennej?)
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  Błąd zmiennej przy wpisywaniu do tablicy ;oo xcieply 3 431 4 listopad 2014 16:02
Ostatni post: xcieply
  przekazanie wyniku w zmiennej między comboBox a button dawid653 3 726 30 czerwiec 2014 09:03
Ostatni post: Szachista
  C++ - typ zmiennej o bardzo dużej precyzji oraz dużym zakresie. SzateX 7 1548 3 październik 2013 19:14
Ostatni post: Rincewind



Skocz do:


Wybrane wątki (co znaczy że wskaźnik zawiera adres innej zmiennej?)
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  Flash - Zmiana kolorów obiektu rafcio 0 687 22 kwiecień 2014 21:36
Ostatni post: rafcio
Question [VC++] - Obliczanie NWD i NWW L3nox 1 840 22 kwiecień 2014 14:13
Ostatni post: Xevaquor
  Windows Forms. Graficzna interpretacja tabicy AxB kokos22 1 777 22 kwiecień 2014 09:37
Ostatni post: Ajgor
  [VC++] - Zdarzenia myszy - przemieszczanie labelki L3nox 0 720 21 kwiecień 2014 22:08
Ostatni post: L3nox
  C++ /.NET Nie mogę wczytać pliku - niewiadomy błąd. kokos22 12 1431 21 kwiecień 2014 21:37
Ostatni post: Szachista
  Bindowanie kilku klawiszy pod jeden - win7 wysysaczwoiec 6 821 19 kwiecień 2014 21:49
Ostatni post: wysysaczwoiec
  [C/C++] Porównanie wartości w kilku tablicach jednowymiarowcyh viamarimar 7 847 19 kwiecień 2014 08:07
Ostatni post: Szachista
  WINAPI-Zrzut ekranu AVG 0 739 18 kwiecień 2014 14:53
Ostatni post: AVG
  [C++] Organizacja klas w QT (Menadżer żużlowy). duri 0 789 17 kwiecień 2014 16:55
Ostatni post: duri
  MySql Logowanie C# michal5965878 4 858 17 kwiecień 2014 13:53
Ostatni post: koneton
  Tworzenie aplikacji okienkowych z konsolowej art1977 3 889 17 kwiecień 2014 12:00
Ostatni post: dorion300
  [C++] Program długo się włącza, za dużo gifów? Daniel79 2 742 16 kwiecień 2014 23:49
Ostatni post: Daniel79
  [C++] Prośba o pomoc w zadaniu wykorzystującym paradygmat programowania obiektowego Mrood 2 952 15 kwiecień 2014 18:24
Ostatni post: Mrood
  Problem ssumowania liczb zapisanych w tablicy char[C++] Trojan3000 3 787 14 kwiecień 2014 22:54
Ostatni post: Eldier
  Visual Studio Express - .NET Framework niższy niż 2.0 Spain2010 9 870 13 kwiecień 2014 21:43
Ostatni post: Xevaquor