Znamy już zwycięzców świątecznego konkursu PC Format. Zainteresowanych zapraszamy do odpowiedniego TEMATU

co znaczy że wskaźnik zawiera adres innej zmiennej?

#1
co znaczy że wskaźnik zawiera adres innej zmiennej?
jak prościej wytłumaczyć że wskażnik zawiera adres innej zmiennej,
jak wytłumaczyć to na prostym przykładzie?
 System operacyjny: windows_xp_2003 Przeglądarka: firefox
#2
RE: co znaczy że wskaźnik zawiera adres innej zmiennej?
Kod:
int* pointer = NULL;//wskaźnik na int, na razie pusty
int liczba = 5;
pointer = &liczba;//pointer zawiera teraz adres zmiennej liczba tzn wskazuje na nią (operator &
//oznacza pobranie adresu

//te dwie linijki robią to samo
liczba = 17;
*pointer = 17; //operator * oznacza, że odnosimy się do zmiennej zapisanej w tym wskaźniku
// w tym wypadku liczba
 System operacyjny: windows_xp_2003 Przeglądarka: firefox
#3
RE: co znaczy że wskaźnik zawiera adres innej zmiennej?
Wyobraź obie że wskaźnik to twój palec.
Twój palec (wskaźnik) zawsze na coś pokazuje.
Pewnego dnia postanowiłeś zadzwonić do kolegi. Złapałeś za książkę telefoniczną (tablica zmiennych) i zacząłeś szukać. Ale żeby znależć najpierw otworzyłeś spis treści. Tam "znalazłeś" swojego kolegę i uzyskałeś informacje na której stronie (adres) jest jego numer. Zapamiętujesz go (przypisujesz wskaźnik do zmiennej). Następnie otwierasz daną stronę i wskazujesz na kolegę (zmienną).

To na tyle Wesoły
Wskaźnik zawsze na coś pokazuje (jeśli nie przypiszesz mu zmiennej będzie patrzył w śmieci).

Cytat:int zmienna; // definicja zmiennej
int *wskaznik; // definicja wskaźnika
wskaznik = &zmienna; //przypisanie wskaźnika
*wskaznik = 10; // teraz zmienna równa się 10
==========================================================================
==========================================================================
======================== Zegarek, where are you?! ========================
==========================================================================
==========================================================================
 System operacyjny: windows_xp_2003 Przeglądarka: opera
#4
RE: co znaczy że wskaźnik zawiera adres innej zmiennej?
Atgmp
nie było przypadkiem czegoś takiego w Symfonii? Wesoły
 System operacyjny: windows_xp_2003 Przeglądarka: firefox
#5
RE: co znaczy że wskaźnik zawiera adres innej zmiennej?
Jakieś tam było Wesoły
Trochę przeinaczyłem, bo pisałem z pamięci, ale bardzo podobne.
A książka świetna :D

PS. Sorki za ten mały offtop
==========================================================================
==========================================================================
======================== Zegarek, where are you?! ========================
==========================================================================
==========================================================================
 System operacyjny: windows_xp_2003 Przeglądarka: opera
#6
RE: co znaczy że wskaźnik zawiera adres innej zmiennej?
W Symfonii był przykład o rozkładzie jazdy pociągów Wesoły
Nie odpowiadam na PW, więc proszę nie pisać do mnie.
 System operacyjny: windows_xp_2003 Przeglądarka: firefox
Programy: Polecane / Nowe / Inne




Podobne wątki (co znaczy że wskaźnik zawiera adres innej zmiennej?)
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  [C++] Wartość zmiennej zmienia się w destruktorze Halep 2 774 28.04.2016, 20:19
Ostatni post: Halep
  [Batch]Wczytywanie zmiennej z pliku tekstowego BS912 6 2042 29.01.2016, 19:48
Ostatni post: BS912
  Bład wysyłania email'a Może został podany zły adres e-mail php by przemo Paubl 0 1404 06.11.2015, 19:56
Ostatni post: Paubl

Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Wybrane wątki (co znaczy że wskaźnik zawiera adres innej zmiennej?)
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  Xamarin Studio nie mogę stworzyć projektu Xamarin.Forms.App dorion300 1 1927 29.01.2016 01:47
Ostatni post: dorion300
  Wyświetlanie zmiennych C Jureq 2 1851 26.01.2016 15:05
Ostatni post: Jureq
  [BATCH] Automatyczne przerywanie skryptu rafineria888 4 2212 25.01.2016 18:21
Ostatni post: broda99
  Poszukuję pomysłu na prosty program ;) janciu96 3 1877 25.01.2016 16:00
Ostatni post: benek34
  Visual Basic - przypisanie klawisza do Buttona Od23 1 1747 24.01.2016 03:52
Ostatni post: broda99
  [C#] Dodanie eventu do prostego programu Niyabi 3 1705 23.01.2016 21:22
Ostatni post: Ajgor
  Jaki prosty program w Borland? Chr1stian 4 1881 23.01.2016 20:07
Ostatni post: Szachista
  Program wyliczający średnia ocen. piotr92 9 2278 23.01.2016 00:35
Ostatni post: piotr92
Question Czy znacie jakąś stronę, gdzie można zostać tłumaczem aplikacji FredixGaming 0 1615 20.01.2016 20:37
Ostatni post: FredixGaming
  [Code::Blocks] Problem z instalacją kompilatora igor123456789 1 1527 20.01.2016 11:27
Ostatni post: igor123456789
  [Batch] Komenda do odczytania pliku diodmen 3 2083 19.01.2016 20:52
Ostatni post: broda99
  Rysowanie figur w języku c golem 1 1384 19.01.2016 09:47
Ostatni post: Szachista
  [C++, Win 10] Problem z uruchamianiem programu z poziomu IDE rethin 0 244 18.01.2016 18:51
Ostatni post: rethin
  Czyszczenie ostatnio wypisanego wiersza c++. piotr92 1 1150 18.01.2016 08:55
Ostatni post: kaczus
  Visual Studio C#, program przechwytujący audio i pokazujący wartości amplitud adix3 2 1243 17.01.2016 11:30
Ostatni post: Ajgor