Znamy zwycięzców V edycji konkursu FAQ PCF! Zainteresowanych zapraszamy do TEMATU .

Odpowiedz 

co znaczy że wskaźnik zawiera adres innej zmiennej?

Autor Wiadomość
phil7777 Offline
Użytkownik
**

Liczba postów: 110
Dołączył: V 2009
Poziom ostrzeżeń: 0%
Post: #1
co znaczy że wskaźnik zawiera adres innej zmiennej?
jak prościej wytłumaczyć że wskażnik zawiera adres innej zmiennej,
jak wytłumaczyć to na prostym przykładzie?
11 luty 2010 03:45
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post  System operacyjny: windows_xp_2003 Przeglądarka: firefox
Ogłoszenie


Link sponsorowany
quavitor
Niezarejestrowany

 
Post: #2
RE: co znaczy że wskaźnik zawiera adres innej zmiennej?
Kod:
int* pointer = NULL;//wskaźnik na int, na razie pusty
int liczba = 5;
pointer = &liczba;//pointer zawiera teraz adres zmiennej liczba tzn wskazuje na nią (operator &
//oznacza pobranie adresu

//te dwie linijki robią to samo
liczba = 17;
*pointer = 17; //operator * oznacza, że odnosimy się do zmiennej zapisanej w tym wskaźniku
// w tym wypadku liczba
11 luty 2010 11:10
Odpowiedz cytując ten post  System operacyjny: windows_xp_2003 Przeglądarka: firefox
gmp Offline
 
****

Liczba postów: 1165
Dołączył: XII 2009
Poziom ostrzeżeń: 0%
Post: #3
RE: co znaczy że wskaźnik zawiera adres innej zmiennej?
Wyobraź obie że wskaźnik to twój palec.
Twój palec (wskaźnik) zawsze na coś pokazuje.
Pewnego dnia postanowiłeś zadzwonić do kolegi. Złapałeś za książkę telefoniczną (tablica zmiennych) i zacząłeś szukać. Ale żeby znależć najpierw otworzyłeś spis treści. Tam "znalazłeś" swojego kolegę i uzyskałeś informacje na której stronie (adres) jest jego numer. Zapamiętujesz go (przypisujesz wskaźnik do zmiennej). Następnie otwierasz daną stronę i wskazujesz na kolegę (zmienną).

To na tyle Wesoły
Wskaźnik zawsze na coś pokazuje (jeśli nie przypiszesz mu zmiennej będzie patrzył w śmieci).

Cytat:int zmienna; // definicja zmiennej
int *wskaznik; // definicja wskaźnika
wskaznik = &zmienna; //przypisanie wskaźnika
*wskaznik = 10; // teraz zmienna równa się 10

==========================================================================
==========================================================================
======================== Zegarek, where are you?! ========================
==========================================================================
==========================================================================
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 11 luty 2010 11:14 przez gmp.)
11 luty 2010 11:11
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post  System operacyjny: windows_xp_2003 Przeglądarka: opera
quavitor
Niezarejestrowany

 
Post: #4
RE: co znaczy że wskaźnik zawiera adres innej zmiennej?
@gmp
nie było przypadkiem czegoś takiego w Symfonii? Wesoły
11 luty 2010 12:01
Odpowiedz cytując ten post  System operacyjny: windows_xp_2003 Przeglądarka: firefox
gmp Offline
 
****

Liczba postów: 1165
Dołączył: XII 2009
Poziom ostrzeżeń: 0%
Post: #5
RE: co znaczy że wskaźnik zawiera adres innej zmiennej?
Jakieś tam było Wesoły
Trochę przeinaczyłem, bo pisałem z pamięci, ale bardzo podobne.
A książka świetna :D

PS. Sorki za ten mały offtop

==========================================================================
==========================================================================
======================== Zegarek, where are you?! ========================
==========================================================================
==========================================================================
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 11 luty 2010 12:21 przez gmp.)
11 luty 2010 12:20
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post  System operacyjny: windows_xp_2003 Przeglądarka: opera
Szachista Offline
Prowadzący
Prowadzący

Liczba postów: 1872
Dołączył: XI 2007
Post: #6
RE: co znaczy że wskaźnik zawiera adres innej zmiennej?
W Symfonii był przykład o rozkładzie jazdy pociągów Wesoły

Nie odpowiadam na PW, więc proszę nie pisać do mnie.
11 luty 2010 20:39
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post  System operacyjny: windows_xp_2003 Przeglądarka: firefox
Programy: Polecane / Nowe / Inne

Odpowiedz 


Podobne wątki (co znaczy że wskaźnik zawiera adres innej zmiennej?)
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  przekazanie wyniku w zmiennej między comboBox a button dawid653 3 662 30 czerwiec 2014 09:03
Ostatni post: Szachista
  C++ - typ zmiennej o bardzo dużej precyzji oraz dużym zakresie. SzateX 7 1470 3 październik 2013 19:14
Ostatni post: Rincewind
  [C++]-Zaszyfrowanie zmiennej AVG 4 1308 7 wrzesień 2013 21:02
Ostatni post: AVG



Skocz do:


Wybrane wątki (co znaczy że wskaźnik zawiera adres innej zmiennej?)
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  Przeciążenie operatora c++ michal5965878 3 775 27 styczeń 2014 20:22
Ostatni post: Szachista
  [C] Bląd podczas kompilacji ze wstawkami asemblera. Lary32 1 867 27 styczeń 2014 01:37
Ostatni post: Dyzajash
  Stworzenie programu z bazą danych dla kolekcjonerów AdrianXQV 3 856 26 styczeń 2014 15:11
Ostatni post: broda99
  C# i Unity3d misiek2424 3 916 25 styczeń 2014 01:26
Ostatni post: Rincewind
  [C++] Symulacja klawiszy Ctrl+Alt+Del Eldar 3 1004 24 styczeń 2014 15:35
Ostatni post: Eldar
  [C++] Zamykanie okna "Kontrola konta użytkownika" Eldar 1 314 24 styczeń 2014 09:51
Ostatni post: koneton
  [C++]Dokończenie programu gheddostyle 7 990 23 styczeń 2014 17:55
Ostatni post: marcin878787
  W miarę prosta gierka w c. Morgalg 5 957 22 styczeń 2014 15:20
Ostatni post: koneton
  WCF Data Services - Nie wyświetla danych witek12 1 855 22 styczeń 2014 13:39
Ostatni post: witek12
  Program do rozkodowania Morsa [C] gangsta 8 1049 22 styczeń 2014 12:16
Ostatni post: koneton
  Assembler 8086 sprawdzenie zawartości rejestru. WojTEC 2 769 21 styczeń 2014 22:57
Ostatni post: WojTEC
  Kółko i krzyżyk w VBA malinka6656 6 896 21 styczeń 2014 18:26
Ostatni post: malinka6656
  Tworzenie midletu, prośba o pomoc z utworzeniem cześći graficznej 0493 0 300 21 styczeń 2014 15:26
Ostatni post: 0493
  Kurs C#dla Unity3d misiek2424 10 1759 21 styczeń 2014 11:07
Ostatni post: Ajgor
  access brak uprawnien do bazy obidels 1 346 21 styczeń 2014 10:43
Ostatni post: koneton