Powakacyjny KONKURS FAQ PC Format wystartował! Do zdobycia kolejne ciekawe nagrody. Zainteresowanych zapraszamy do TEMATU .

Odpowiedz 

co znaczy że wskaźnik zawiera adres innej zmiennej?

Autor Wiadomość
phil7777 Offline
Użytkownik
**

Liczba postów: 110
Dołączył: V 2009
Poziom ostrzeżeń: 0%
Post: #1
co znaczy że wskaźnik zawiera adres innej zmiennej?
jak prościej wytłumaczyć że wskażnik zawiera adres innej zmiennej,
jak wytłumaczyć to na prostym przykładzie?
11 luty 2010 03:45
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post  System operacyjny: windows_xp_2003 Przeglądarka: firefox
Ogłoszenie


Link sponsorowany
quavitor
Niezarejestrowany

 
Post: #2
RE: co znaczy że wskaźnik zawiera adres innej zmiennej?
Kod:
int* pointer = NULL;//wskaźnik na int, na razie pusty
int liczba = 5;
pointer = &liczba;//pointer zawiera teraz adres zmiennej liczba tzn wskazuje na nią (operator &
//oznacza pobranie adresu

//te dwie linijki robią to samo
liczba = 17;
*pointer = 17; //operator * oznacza, że odnosimy się do zmiennej zapisanej w tym wskaźniku
// w tym wypadku liczba
11 luty 2010 11:10
Odpowiedz cytując ten post  System operacyjny: windows_xp_2003 Przeglądarka: firefox
gmp Offline
 
****

Liczba postów: 1165
Dołączył: XII 2009
Poziom ostrzeżeń: 0%
Post: #3
RE: co znaczy że wskaźnik zawiera adres innej zmiennej?
Wyobraź obie że wskaźnik to twój palec.
Twój palec (wskaźnik) zawsze na coś pokazuje.
Pewnego dnia postanowiłeś zadzwonić do kolegi. Złapałeś za książkę telefoniczną (tablica zmiennych) i zacząłeś szukać. Ale żeby znależć najpierw otworzyłeś spis treści. Tam "znalazłeś" swojego kolegę i uzyskałeś informacje na której stronie (adres) jest jego numer. Zapamiętujesz go (przypisujesz wskaźnik do zmiennej). Następnie otwierasz daną stronę i wskazujesz na kolegę (zmienną).

To na tyle Wesoły
Wskaźnik zawsze na coś pokazuje (jeśli nie przypiszesz mu zmiennej będzie patrzył w śmieci).

Cytat:int zmienna; // definicja zmiennej
int *wskaznik; // definicja wskaźnika
wskaznik = &zmienna; //przypisanie wskaźnika
*wskaznik = 10; // teraz zmienna równa się 10

==========================================================================
==========================================================================
======================== Zegarek, where are you?! ========================
==========================================================================
==========================================================================
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 11 luty 2010 11:14 przez gmp.)
11 luty 2010 11:11
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post  System operacyjny: windows_xp_2003 Przeglądarka: opera
quavitor
Niezarejestrowany

 
Post: #4
RE: co znaczy że wskaźnik zawiera adres innej zmiennej?
@gmp
nie było przypadkiem czegoś takiego w Symfonii? Wesoły
11 luty 2010 12:01
Odpowiedz cytując ten post  System operacyjny: windows_xp_2003 Przeglądarka: firefox
gmp Offline
 
****

Liczba postów: 1165
Dołączył: XII 2009
Poziom ostrzeżeń: 0%
Post: #5
RE: co znaczy że wskaźnik zawiera adres innej zmiennej?
Jakieś tam było Wesoły
Trochę przeinaczyłem, bo pisałem z pamięci, ale bardzo podobne.
A książka świetna :D

PS. Sorki za ten mały offtop

==========================================================================
==========================================================================
======================== Zegarek, where are you?! ========================
==========================================================================
==========================================================================
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 11 luty 2010 12:21 przez gmp.)
11 luty 2010 12:20
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post  System operacyjny: windows_xp_2003 Przeglądarka: opera
Szachista Offline
Prowadzący
Prowadzący

Liczba postów: 1834
Dołączył: XI 2007
Post: #6
RE: co znaczy że wskaźnik zawiera adres innej zmiennej?
W Symfonii był przykład o rozkładzie jazdy pociągów Wesoły
11 luty 2010 20:39
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post  System operacyjny: windows_xp_2003 Przeglądarka: firefox
Programy: Polecane / Nowe / Inne

Odpowiedz 


Podobne wątki (co znaczy że wskaźnik zawiera adres innej zmiennej?)
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  przekazanie wyniku w zmiennej między comboBox a button dawid653 3 607 30 czerwiec 2014 09:03
Ostatni post: Szachista
  C++ - typ zmiennej o bardzo dużej precyzji oraz dużym zakresie. SzateX 7 1387 3 październik 2013 19:14
Ostatni post: Rincewind
  [C++]-Zaszyfrowanie zmiennej AVG 4 1266 7 wrzesień 2013 21:02
Ostatni post: AVG



Skocz do:


Wybrane wątki (co znaczy że wskaźnik zawiera adres innej zmiennej?)
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  C++ zmiana na plik wykonywalny, oraz problem z funkcja return PATRYK300498 18 1680 5 luty 2014 11:08
Ostatni post: Rincewind
  JFrame zamknięcie okna przy podczas otwierania kolejnego. [wydzielone] dawidc1994 4 969 3 luty 2014 14:53
Ostatni post: koneton
  Wyszukiwanie składnika listy jednokierunkowej. Matrix1001 0 745 2 luty 2014 20:44
Ostatni post: Matrix1001
  [C++] Problem z zapisem do pliku i z wykonaniem obliczeń alvaro 1 696 2 luty 2014 15:04
Ostatni post: Szachista
  Microsoft Visual Basic - TextBox Conan156 12 2177 1 luty 2014 23:10
Ostatni post: krzysztof.marcin
  [C++] Szukanie podciągu w tekście michal5965878 2 879 31 styczeń 2014 16:44
Ostatni post: Szachista
  Lista jednokierunkowac. PASCAL. Matrix1001 2 742 31 styczeń 2014 13:05
Ostatni post: Matrix1001
Ściana [C++] Tablica wskaźników na funkcje - niedziałający program ;/ kolor200 5 882 30 styczeń 2014 15:10
Ostatni post: Szachista
  Zmiana języka programu z c++ na c olga.94 1 827 29 styczeń 2014 21:14
Ostatni post: Szachista
  Zasada przydzielania pamięci przez funkcję - malloc() w języku c. wanhelsing 2 881 29 styczeń 2014 19:34
Ostatni post: wanhelsing
  Jaki kompilator do nauki c++? Raijn 9 1511 28 styczeń 2014 21:08
Ostatni post: Ajgor
  [C++] Lista dwukierunkowa - prośba o pomoc Rozi1234 3 903 28 styczeń 2014 20:55
Ostatni post: Szachista
  [SQL] SQL Compact Edition do BI Development Studio fiflak 1 728 28 styczeń 2014 02:04
Ostatni post: koneton
  Przeciążenie operatora c++ michal5965878 3 738 27 styczeń 2014 20:22
Ostatni post: Szachista
  [C] Bląd podczas kompilacji ze wstawkami asemblera. Lary32 1 826 27 styczeń 2014 01:37
Ostatni post: Dyzajash