|
IDE Drives Installation Error - problem
|
| Autor |
Wiadomość |
pihor
Świeżo upieczony
Wypowiedzi: 3
Poziom ostrzeżeń: 0%
|
IDE Drives Installation Error - problem
Witam serdecznie. Niżej przedstawiam schemat wnętrza mojego kompa. Chciałem zainstalować świeża kopie Windowsa XP Prof. Wkładam dysk instalacyjny do CD-ROMu w BIOSie ustawiam Dysk twardy na CD/DVD, żeby z tego czytał. Po zapisaniu w biosie, następuje uruchomienie i tutaj pojawia się problem. Na monitorze pojawia się informacja (kolorem czerwonym) : !!!!!!!!!!!IDE Drives Installation Error!!!!!!! For best reliability and performance please change the stand alone slave drive to master. System halt.... Co to qrcze jest:) Proszę o pomoc! Pozdrawiam:)
Schemat wnętrza komputera
|
|
| 17 październik 2008 12:15 |
|
reklamiarz
użyszkodnik reklamowy
|
[REKLAMA] - Uwaga, ta reklama gryzie!
|
|
| Dzisiaj 18:09 |
|
pihor
Świeżo upieczony
|
RE: IDE Drives Installation Error - problem
A jak powinna być ustawiona poprawnie ta tzw "zworka(i)"? Pod moim postem jest schemat wnętrza kompa, jak mam po podłączane dyski twarde i CD-ROMy. Czy są źle podłączone? jak to sprawdzić? jakaś rada dla mnie?;>
|
|
| 17 październik 2008 12:29 |
|
pihor
Świeżo upieczony
|
(17 październik 2008 14:59) zajac1990 napisał(a): Tak jak Amandi napisał źle ustawione zworko na dysku i napędzie. Napisz ile masz dysków, jeśli 1 dysk i 1 napęd to na dysku ustawiasz zworkę na Master, a na napędzie na Salve.
Jest jeszcze możliwość taka:
na dysku i na napędzie ustaw na Cable Select(CS) i na końcu taśmy podepnij HDD a napęd w środku taśmy ide
Mam dwa dyski HD i dwa CD-ROMy.
|
|
| 17 październik 2008 15:14 |
|
zajac1990
[][]

Wypowiedzi: 214
|
(17 październik 2008 15:14) pihor napisał(a): Mam dwa dyski HD i dwa CD-ROMy.
Możesz więc zrobić tak:
Do 1 IDE(ma to być pierwsze gniazdo IDE na płycie głównej-znajdziesz to w instrukcji do pł. gł.) podepnij taśmę na której obydwa(dysk i napęd na Cable Select) i podpinasz dysk(na nim ma być system instalowany) na końcu, a napęd na środkową wtyczkę.
Zaś pod 2 IDE podpinasz tak samo jak na tamtej taśmie tylko obydwa na SALVE.
Jeśli jakieś pytania co do przełączania zworek to będzie to pisało na etykiecie na dysku(jak będzie problem to wyślij fotki tych etykiet)
Napisz czy poszło!!
(Ta wypowiedź była edytowana: 17 październik 2008 21:11 przez zajac1990.)
|
|
| 17 październik 2008 15:34 |
|
|
|