Świąteczny konkurs PC Format wystartował. Jak co roku do zdobycia czekają ciekawe nagrody. Zainteresowanych zapraszamy do NEWSA.


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

środowisko IDE do programowanie w C

#1
środowisko IDE do programowanie w C
Dobra dowiedziałem sie jakie mamy kompilatory ale nie wiem jakie jest najlepsze środowisko do programowania. Proszę o pomoc.



PS. Jak już piszecie co jest lepsze od czegoś dajcie jakieś wytłumaczenie, bo w programowaniu C jestem jeszcze zielony (do niedawna programowałem w Pascalu).
 System operacyjny: windows_xp_2003 Przeglądarka: firefox
#2
RE: środowisko IDE do programowanie w C
no wiec osobiscie polecam srodowisko devc++
po pierwsze dkla tego ze jest po polsku moze to nie jest dla wszystkich wazne ale ja lubie gdy program działa w ojczystym jezyku
po drugie wiekszosc poleca je jako dobre srodowisko dla poczatkujacych. niestey nie można w nim tworzyć aplikacji za pomocą komponentów (delphi-VCL) choć ktos mi mowil ze istnieje dodatek ktory to umozliwia chociaz watpie...

borland builder c+
+ tworzysz za pomocą komponentów interfejs aplikacji

i
microsoft visual studio prawdziwe profesjonalne studio dla programistow....
 System operacyjny: windows_xp_2003 Przeglądarka: ie
#3
RE: środowisko IDE do programowanie w C
ehh czemu wszyscy patrzą czy są komponenty czy nie? Dobani
C++ Buildera odradzam (daleko mu od standardów)
zresztą w VisualStudio też masz designera form Język
We wszystkich wersjach - designer WinForms
W wersjach > Express - edytor zasobów z designerem Dialog
A do DevCpp masz wxDev-C++ http://wxdsgn.sourceforge.net/ czyli designerek widgetow ^^
Ale VCL jest tylko w produktach borlanda, bo to ich patent.
 System operacyjny: windows_xp_2003 Przeglądarka: firefox
#4
RE: środowisko IDE do programowanie w C
no bo przyjemniej sie tworzy bez znajomosci api windowsa tylko prosto komponenty wszystko ładnie we własciwosciach zmienic i pisac konkrretny kod. moimi ulubionymi srodfowiskami jest borlan delphi, visual studio devc++ no i c++ builder.
 System operacyjny: windows_xp_2003 Przeglądarka: ie
#5
RE: środowisko IDE do programowanie w C
A co myślicie o Code::Blocks? Dziś go ściągnąłem i wygląda przyzwoicie, co prawda po angielsku ale to nie problem (od czego mamy słowniki ? Język), chodzi mi konkretnie o to jak się w nim pracuje. Muszę jeszcze sprawdzić Devc++, bo sie o nim rozpisujecie.
 System operacyjny: windows_xp_2003 Przeglądarka: firefox
#6
RE: środowisko IDE do programowanie w C
Dzięki temu wątkowi znalazłem wreszcie dobre środowisko do początków programowania w C, dziękuję więc na początku wypowiadającym się tutaj.
Mam jednak jedno pytanie odnoścnie devC++. Czy istnieje jakaś ukryta w gąszczu opcji możliwość niezamykania okna nowostworzonej aplikacji automatycznie po zakończeniu przetwarzania kodu źródłowego?
Chodzi mi mianowicie o sytuację, w której mam prosty program wykonujący jakiekolwiek działanie na wprowadzonych zmiennych i ostatnimi poleceniami w kodzie są printf(blabla) oraz return 0. W takim przypadku po wprowadzeniu żądanych zmiennych okienko z programem zamyka się błyskawicznie.
Chwilowo obchodzę to wpisując mu scanf(dowolna zmienna itp) coby czekał na coś i dopiero wówczas mogę odczytać wyniki działania programu.
Okrutnie mnie irytuje to w_mig_zamykające_się okienko Wpieniony..jest może jakiś trik coby to wyłączyć?
 System operacyjny: windows_xp_2003 Przeglądarka: opera
#7
RE: środowisko IDE do programowanie w C
poco dodawac <stdlib.h>, w <iostream> też to jest. Co do zamykania się okna programu to jest tak dlatego że mili programiści microsoftu chcieli nam ułatwić życie by sami nie musieliśmy klikać na krzyżyk, przykładowa w linuxach okno programu nie wyłączy się.
 System operacyjny: windows_xp_2003 Przeglądarka: firefox
#8
RE: środowisko IDE do programowanie w C
Hej... zniknął mój post z poradą!!!
 System operacyjny: windows_xp_2003 Przeglądarka: firefox
Programy: Polecane / Nowe / Inne



Użytkownicy forum szukali:
dobre srodokwisko do cnajlepsze ide do c

Podobne wątki (środowisko IDE do programowanie w C)
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  Programowanie w Unity3D v5 Arato 1 3628 27.02.2016, 01:32
Ostatni post: siabuba121
  Programowanie Visual Basic Mimal9999 7 3012 05.02.2016, 15:45
Ostatni post: broda99
  [C++, Win 10] Problem z uruchamianiem programu z poziomu IDE rethin 0 337 18.01.2016, 18:51
Ostatni post: rethin

Skocz do:


Wybrane wątki (środowisko IDE do programowanie w C)
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
Question Unity 3D - skrypt na pedał gazu, hamulec i szczałeczki do kierowania androida kubasek2001 3 2789 21.09.2015 16:58
Ostatni post: aht
  Od zera do programisty. adinho58 8 3884 13.09.2015 12:54
Ostatni post: dorion300
  [C] Stos z zapisem do pliku sebek59 4 2974 09.09.2015 17:14
Ostatni post: kaczus
  GWT - PLATFORM jak uzywać presenter slot MaFiGat 0 460 05.09.2015 12:19
Ostatni post: MaFiGat
  Jak zrobić przycisk do zamykania kart w przeglądarce w C# Czadur 1 2836 02.09.2015 07:44
Ostatni post: Darekg11
  Jak zawartość String zamienić na nazwę komponentu. Trojan3000 4 2708 01.09.2015 10:40
Ostatni post: Trojan3000
  [Java] Bogate środowisko programistyczne podobne do visual studio dorion300 2 2928 30.08.2015 19:04
Ostatni post: dorion300
  excel baza danych i problem z wysyłaniem emaili babyk 7 3413 24.08.2015 15:08
Ostatni post: babyk
  Pytania ws.VB miki999 1 2851 23.08.2015 15:51
Ostatni post: broda99
  Jaki kompilator do nauki c++? Raijn 11 18272 22.08.2015 18:02
Ostatni post: Ajgor
  [C#] Jeden AsyncCallback dla dwóch metod wykonujących dorion300 1 2824 18.08.2015 11:16
Ostatni post: dorion300
  Algorytm - olimpiada informatyczna bswigon 1 2844 17.08.2015 19:44
Ostatni post: Szachista
  Error: Could not find or load main class Test - Eclipse adinho58 1 2991 17.08.2015 14:05
Ostatni post: Ajgor
  Program eclipse wyświetla komunikat "i" cannot be resolved to a variable MrG 2 3043 14.08.2015 01:05
Ostatni post: MrG
  Przesyłanie zaszyfrowane dane dorion300 6 3268 13.08.2015 07:31
Ostatni post: Darekg11