Kiedy uruchamiałem forum dyskusyjne PC Format
24 marca 2006 roku nie sądziłem, że osiągnie taką popularność. Napisaliście około 1 300 000 wypowiedzi oraz 170 000 wątków. Licząc wszystkie posty i wątki, również te skasowane. Na forum i w serwisie PCF zarejestrowało się około 90 000 użytkowników.
Ale liczba postów i wyniki w Google to nie wszystko. Przede wszystkim udało się stworzyć dosyć sporą społeczność. Część z Was była w przeszłości bardzo aktywna. Część zaktywizowała się dopiero teraz... ale tak czy inaczej to jest Wasze miejsce.
I tak przez ponad 3 lata... byłem tutaj z Wami i uczestniczyłem zarówno jako forumowicz (dyskutowałem, pomagałem, czytałem) jak i administrator ze strony redakcji PC Format (banowałem

, kasowałem, ograniczałem konta, modyfikowałem, uaktualniałem, psułem i naprawiałem).
Ta druga część, to była moja praca - za to mi płacono. Jednocześnie była to duża przyjemność i satysfakcja. Cieszę się, że dane mi było zajmować się tym forum.
Z końcem sierpnia kończę pracę w wydawnictwie Bauer i redakcji PC Format. Rozpoczynam nowy etap swojej kariery, w zupełnie innym miejscu.
Chciałbym serdecznie podziękować za współpracę.
Szczególne wyrazy uznania kieruję do byłych i obecnych prowadzących - bez Was nie dałoby się utrzymać forum w ryzach. Moderowanie to baaaardzo ciężka praca i do tego nierzadko odwdzięczająca się krytyką ze strony użytkowników. Trzeba mieć stalowe nerwy, czas i chęci. I za to należy się szacunek.
Nie można zapomnieć o użytkownikach, którzy faktycznie tworzyli zawartość tego forum. Niezależnie czy głównie czytała czy pisała, czy tworzyła FAQ czy też nie, czy używała zgłoszeń czy nie - wszyscy się liczą.
Dziękuję również czytelnikom PC Formatu. (
bo kupując PC Format dawałeś Koziołkowi pracę 
)
Dzięki!
Nadszedł czas, bym podążył inną drogą zawodową.
Odpowiadając na kilka pytań, które z pewnym prawdopodobieństwem mogą paść:
1. Kiedy dokładnie?
Kończę pracę 25 sierpnia, kiedy to udaję się na krótki urlop. Jest jeszcze trochę czasu... na kilka banów

i załatwienie niektórych spraw.
2. Co się stanie z forum?
Nic złego

. Dalej będzie istnieć, no i znajdzie się pod dobrą opieką. Szczegóły pewnie już niedługo... wraz z przenosinami na nowe, wydajniejsze serwery

.
3. Co będę dalej robił?
Zarabiał na życie i (jak czas pozwoli) odwiedzał forum prywatnie. Jeśli kogoś to bardzo nurtuje - na mojej stronie niedługo pewnie więcej informacji się pojawi.
4. Czy dalej będę na forum moderował/administrował itp. itd.?
Nope. Moja rola jako funkcyjnego musi się skończyć wraz z zakończeniem współpracy z Bauerem. Nie będę się już zajmował żadnymi sprawami formalnymi, żadne moje wypowiedzi nie będą reprezentowały redakcji, a konta
admin używać będzie ktoś inny. Moje wypowiedzi będą przedstawiać tylko i wyłącznie mój prywatny punkt widzenia.
5. Czy dalej będę forum odwiedzać?
Tak, na pewno. Moje odejście z posady administratora nie oznacza, że zamierzam zniknąć całkowicie z forum - po prostu nie będę już "funkcyjnym".