Wyślij odpowiedź 
Wasze opinie dlaczego używacie Windosa nie Linuksa
Autor Wiadomość
Demerzel Offline
Nowy użytkownik
*

Wypowiedzi: 82
Poziom ostrzeżeń: 0%
Wypowiedź: #21
RE: Wasze opinie dlaczego używacie Windosa nie Linuksa
Przepraszam testujesz moja wiedzę? Czy sposób w jaki ci odpowiem?
wszystko mam w ext3 z fat32 niema problemu w ntfs trza dograć pakiet po instalacji który to obsłuży wszystkie są montowane do katalogów w /media/nazadysku.
Konfiguracja wygenerowana przez instalację Debiana. Działa prawidłowo bez dalszych modyfikacji.
Dyski nie konfigurowane a podłączone później powinno z biegu montować w identyczny sposób. Mogą się jedynie domyślne ich nazwy nie podobać.
7 luty 2010 18:03
Znajdź wszystkie wypowiedzi użytkownika Zacytuj w odpowiedzi  System operacyjny: linux Przeglądarka: seamonkey
reklamiarz
użyszkodnik reklamowy

[REKLAMA] - Ph'nglui mglw'nafh Cthulhu R'lyeh wgah'nagl fhtagn (H. P. Lovecraft)
Dzisiaj 11:37
 Reklamy Google
Rincewind Offline
Law and Order

Wypowiedzi: 1770
Poziom ostrzeżeń: 15%
Wypowiedź: #22
Instalacja programów na systemach linux jest łatwa - jedno polecenie w konsoli i gotowe.
Więcej problemów jest z Windowsem - zajrzyj do działu bezpieczeństwo czy oprogramowanie - 99% tematów to... Windows.
Polecenia z konsoli - do obsługi systemu wystarczy Ci 5-7.

Prawda jest taka, że windowsa używacie z przyzwyczajenia i lenistwa. Mimo że więcej problemów jest z Windowsem.

" Kłamstwo nie staje się prawdą tylko dlatego, że wierzy w nie więcej osób. "
- Oscar Wilde
7 luty 2010 18:06
Odwiedź stronę WWW użytkownika Znajdź wszystkie wypowiedzi użytkownika Zacytuj w odpowiedzi  System operacyjny: linux Przeglądarka: safari
bjwrc8 Offline
Częsty bywalec

Wypowiedzi: 1769
Wypowiedź: #23
( 7 luty 2010 18:03) Demerzel napisał(a):  Przepraszam testujesz moja wiedzę? Czy sposób w jaki ci odpowiem?

Ani jedno ani drugie. Chciałbym bliżej poznać ten system. Szukając Debiana trafiłem na taką stronę tylko, że mam dylemat co wybrać. Mam zwykły komputer (nie 64-bitowy), a chciałbym pobrać obraz. Ogólnie znam się na kompach ale tego nie mogę strawić. Mógłbyś pomóc?

Pozdrawiam, Bartek

Nie odpisuję na PW.
7 luty 2010 18:08
Znajdź wszystkie wypowiedzi użytkownika Zacytuj w odpowiedzi  System operacyjny: windows_xp_2003 Przeglądarka: firefox
Rincewind Offline
Law and Order

Wypowiedź: #24

- Oscar Wilde
7 luty 2010 18:11
Odwiedź stronę WWW użytkownika Znajdź wszystkie wypowiedzi użytkownika Zacytuj w odpowiedzi  System operacyjny: linux Przeglądarka: safari
bjwrc8 Offline
Częsty bywalec

Wypowiedź: #25
( 7 luty 2010 18:11) Rincewind napisał(a):  http://www.debian.org/CD/http-ftp/#stable ściągnij i386.

Ok, dzięki. Polecacie w wersji CD czy DVD?

Pozdrawiam, Bartek

Nie odpisuję na PW.
7 luty 2010 18:12
Znajdź wszystkie wypowiedzi użytkownika Zacytuj w odpowiedzi  System operacyjny: windows_xp_2003 Przeglądarka: firefox
Rincewind Offline
Law and Order

Wypowiedź: #26
Na DVD więcej danych, ale jak wybierzesz CD to i tak wszystko sobie ściągniesz z internetu.

- Oscar Wilde
7 luty 2010 18:13
Demerzel Offline
Nowy użytkownik
*

Wypowiedzi: 82
Wypowiedź: #27
Debian testowy może sie zawieszać itp itd, dlatego jest testowy. Długi czas kożystałem i nie miałem raczej kłopotów ale musisz o tym pamiętać.
Wersja stabilna DVD zainstaluje sporo programów niektóre zbędne, system będzie ciut wiekszy a przez to cięższy.
Wersja CD będzie ciut lżejsza ale będziesz musiał doinstalować programy np cos do filmów itp.
Wersja z KDE czy GNOME to odwieczny konflikt. NA wjazd KDE 3.5 powinno być bardziej przejrzyste. Sam teraz używam GNOMA.
Jak co patrz tu:http://cdimage.debian.org/debian-cd/5.0.4/i386/iso-cd/
http://helion.pl/katalog/debian,133,0,0.html
7 luty 2010 18:15
Znajdź wszystkie wypowiedzi użytkownika Zacytuj w odpowiedzi  System operacyjny: linux Przeglądarka: seamonkey
Rincewind Offline
Law and Order

Wypowiedź: #28
IMO DVD na początek lepsze, początkujący może nie ogarnąć co mu potrzebne.

- Oscar Wilde
7 luty 2010 18:17
bjwrc8 Offline
Częsty bywalec

Wypowiedź: #29
A mam jeszcze jedno pytanie do użytkowników na co dzień korzystających z linuxa.
Mianowicie: jak chcę zainstalować program, który ściągam ze strony, to po prostu ściągam, wypakowuję i z niego korzystam? Czy jakoś inaczej się to robi? Takie odniosłem wrażenie na Ubuntu.

Pozdrawiam, Bartek

Nie odpisuję na PW.
7 luty 2010 18:19
Rincewind Offline
Law and Order

Wypowiedź: #30
Zależy jaki. tar.gz najczęsciej wymaga kompilacji. Programy z paczek .deb - klikasz i sama się instaluje. Ewentualnie w konsoli wpisujesz "sudo apt-get install <nazwa programu>" i tyle. nie musisz nic ściągać.Oczko

- Oscar Wilde
(Ta wypowiedź była edytowana: 7 luty 2010 18:20 przez Rincewind.)
7 luty 2010 18:20
Wyślij odpowiedź 

Wątki podobne lub związane z obecnym
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatnia wiadomość
Question "Nokia Ovi Suite" - czy naprawdę jest takim zamulaczem...? Używa ktoś? Wasze opinie. dawidsab 2 184 12 sierpień 2010 08:10
Ostatnia wiadomość: dawidsab
  Korzystacje z TOR-a? Wasze opinie bartek3004308 1 155 12 marzec 2010 12:43
Ostatnia wiadomość: saper1972
  Po instalacji Linuksa Ubuntu nie mogę uruchomić Windows XP - brak/uszkodzony hal.dll. Soniak 22 2800 2 sierpień 2009 16:45
Ostatnia wiadomość: USL member

Skocz do: