Wyślij odpowiedź 
Wasze opinie dlaczego używacie Windosa nie Linuksa
Autor Wiadomość
bjwrc8 Offline
Częsty bywalec

Wypowiedzi: 1769
Poziom ostrzeżeń: 0%
Wypowiedź: #31
RE: Wasze opinie dlaczego używacie Windosa nie Linuksa
Ok, dzięki za pomoc.
Jak ściągnę cały obraz, to zainstaluję na drugim dysku. Jako że po raz pierwszy będę używał Debiana podzielę się z Wami wrażeniami Szczerbol

Pozdrawiam, Bartek

Nie odpisuję na PW.
7 luty 2010 18:22
Znajdź wszystkie wypowiedzi użytkownika Zacytuj w odpowiedzi  System operacyjny: windows_xp_2003 Przeglądarka: firefox
reklamiarz
użyszkodnik reklamowy

[REKLAMA] - Już teraz zamów roleksa i pudełko *iagry za jedyne 19,99$!
Dzisiaj 11:37
 Reklamy Google
Rincewind Offline
Law and Order

Wypowiedzi: 1770
Poziom ostrzeżeń: 15%
Wypowiedź: #32
Debian prosty tylko jeżeli masz możliwość to za wczasu poczytaj na googlach o Debianie & swojej karcie sieciowej i przygotuj wszystko co potrzebne na pendrivie - to wielka oszczędność czasu.

" Kłamstwo nie staje się prawdą tylko dlatego, że wierzy w nie więcej osób. "
- Oscar Wilde
7 luty 2010 18:23
Odwiedź stronę WWW użytkownika Znajdź wszystkie wypowiedzi użytkownika Zacytuj w odpowiedzi  System operacyjny: linux Przeglądarka: safari
KalQ1 Offline
Bywalec

Wypowiedzi: 641
Wypowiedź: #33
Majac zainstalowany Windows 7, moge na inna partycje zainstalowac tego Debiana ? Chcialbym sprawdzic jak to dokladnie dziala. Nie bedzie zadnych problemow z uruchamianiem przy zainstalowanch oby dwoch systemach ?

[Obrazek: 15j3pgxf_userbar(6).jpg]
7 luty 2010 18:23
Znajdź wszystkie wypowiedzi użytkownika Zacytuj w odpowiedzi  System operacyjny: windows_seven Przeglądarka: firefox
Demerzel Offline
Nowy użytkownik
*

Wypowiedzi: 82
Wypowiedź: #34
Ricewind nie mieszaj mu na razie w głowie.

Większosć programów będziesz instalował z repozytoriów już w czasie instalacji system zapyta czy łączyc sie z serwerem lustrzanym. Bieżesz potem menadżer pakietów i jazda.
Jak będziesz chciał kożystać z niepewnych źródeł to juz sa różne podejścia. Od gier Javy które wypakowujesz i jedziesz przez skrypty bash.

Wszystko powinieneś znaleść w pakietach albo głównych albo dodatkowych. włuz sobie na google forum debiana polskie tam mają liste pokaźną jak czegoś Ci będzie brakować.
7 luty 2010 18:24
Znajdź wszystkie wypowiedzi użytkownika Zacytuj w odpowiedzi  System operacyjny: linux Przeglądarka: seamonkey
Rincewind Offline
Law and Order

Wypowiedzi: 1770
Poziom ostrzeżeń: 15%
Wypowiedź: #35
Na forum było wiele razy. Nie powinno być żadnego problemu, ale poczytajcie - co sprzęt to obyczaj.
demerzel - co mu konkretnie namieszało w głowie? Żeby przygotował sobie na pendrivie pliki *.deb ze sterownikami itp.? Język

" Kłamstwo nie staje się prawdą tylko dlatego, że wierzy w nie więcej osób. "
- Oscar Wilde
(Ta wypowiedź była edytowana: 7 luty 2010 18:25 przez Rincewind.)
7 luty 2010 18:24
Odwiedź stronę WWW użytkownika Znajdź wszystkie wypowiedzi użytkownika Zacytuj w odpowiedzi  System operacyjny: linux Przeglądarka: safari
panel Offline
Bywalec

Wypowiedzi: 538
Wypowiedź: #36
( 7 luty 2010 18:19) bjwrc8 napisał(a):  A mam jeszcze jedno pytanie do użytkowników na co dzień korzystających z linuxa.
Mianowicie: jak chcę zainstalować program, który ściągam ze strony, to po prostu ściągam, wypakowuję i z niego korzystam? Czy jakoś inaczej się to robi? Takie odniosłem wrażenie na Ubuntu.
Ewentualnie z rozszerzeniem .run, .bin - prawym klikiem we właściwościach trzeba zaznaczyć uprawnienia do wykonywania i przeciągnąć plik do konsoli i enter.
Najlepiej najpierw przejrzeć repozytorium za pomocą graficznego menadżera pakietów Synaptic - wpisać czego się szuka a potem zaznaczyć do instalacji, klik żeby zastosować - i jest.

[Obrazek: 10384.jpg]
admin - ostrzeżenia- 1/3 - komuś chyba przegrzewa się procesorek Zęby
(Ta wypowiedź była edytowana: 7 luty 2010 18:30 przez panel.)
7 luty 2010 18:29
Znajdź wszystkie wypowiedzi użytkownika Zacytuj w odpowiedzi  System operacyjny: linux_ubuntu Przeglądarka: firefox
Demerzel Offline
Nowy użytkownik
*

Wypowiedź: #37
( 7 luty 2010 18:23) KalQ1 napisał(a):  Majac zainstalowany Windows 7, moge na inna partycje zainstalowac tego Debiana ? Chcialbym sprawdzic jak to dokladnie dziala. Nie bedzie zadnych problemow z uruchamianiem przy zainstalowanch oby dwoch systemach ?
Grub przejmie role ładowania systemu i pozwoli Ci mieć dwa. Tylko nie pomyl partycji przy instalacji odsyłam na pcpomoc.infolan.net.pl i debian.linux.pl
[quote]demerzel - co mu konkretnie namieszało w głowie? Żeby przygotował sobie na pendrivie pliki *.deb ze sterownikami itp.? [quote]
A żebyś wiedział przecież dla systemu W tego nie musi robić wiec poco się babrać.....Język
(Ta wypowiedź była edytowana: 7 luty 2010 18:34 przez Demerzel.)
7 luty 2010 18:32
Znajdź wszystkie wypowiedzi użytkownika Zacytuj w odpowiedzi  System operacyjny: linux Przeglądarka: seamonkey
bjwrc8 Offline
Częsty bywalec

Wypowiedzi: 1769
Wypowiedź: #38
Co do karty Wi-Fi to mam model P 6121-L6. Sterowników pod Linuxa szukałem i chyba nie ma. Co prawda Ubuntu wykryło mi kartę i zainstalowało, ale sygnał miał 1 kreskę z 5, a na Windzie zawsze mam 5. Internet działał bardzo wolno. Nie wiem jak z kreskami i sterownikami będzie na Debianie (oby lepiej). Nie wiem jak to rozwiązać.

Pozdrawiam, Bartek

Nie odpisuję na PW.
7 luty 2010 18:35
Znajdź wszystkie wypowiedzi użytkownika Zacytuj w odpowiedzi  System operacyjny: windows_xp_2003 Przeglądarka: firefox
grejpfrut Offline
naturalny bez konserwantów
**

Wypowiedzi: 320
Wypowiedź: #39
( 7 luty 2010 16:14) Demerzel napisał(a):  DLACZEGO wy płacicie za Windowsa
aktualnie mam darmowy, z MSDNAA, nawet jakbym nie mial to 300 zl na system ktorego bede uzywac codziennie przez pare lat nie jest duza suma.
Cytat:walczycie z wirusami
ostatniego wirusa mialem jakos tak na przelomie 2003/2004, bardziej w strone 2003, jak jeszcze bylem na modemie, byl to blaster (ten wynalazek przed sasserem ktory moze wiecej osob skojarzy). bylo to na windowsie xp, pozniej kilka lat zadnego, teraz - na windows 7 - od prawie roku tez zadnego. na 7 nie mialem nigdy zadnego antywirusa na stale zainstalowanego, na xp jakies byly ale i tak system nic nie lapal. zewnetrzne ip przez zdecydowana wiekszosc czasu od 2004, komputer odpalony praktycznie 24/7.

Cytat:i nieraz na różnych forach prosicie o pomoc a nie przechodzicie na Linuksa. Kiedy z Linuksem trafi się drobny problem od razu go wyrzucacie.
hm, moje przygody z linuksem - po pierwsze, karta wifi - sorry, jak mam spedzic kilka godzin, szukajac na windowsie (na ktorym ta karta dziala znakomicie) w jaki magiczny sposob ja odpalic i pozniej szukac dlaczego zadna z kilku metod u mnie nie dziala, to ja podziekuje. tym bardziej ze podobnie jest z duza czescia innego sprzetu. po co mam sie z tym meczyc jak moge sobie to wyklikac w ciagu 10s? to nie jest tak, ze to jest jeden drobny problem - brak internetu jest dla mnie powaznym problemem.

uzywam systemu z ktorym nie mam zadnych problemow, na ktorym dziala wszystkie potrzebne mi oprogramowanie i gry, na ktorym moge zrobic wszystko do czego potrzebuje komputera i ktory juz znam - po co mam sie uczyc czegos wiecej? dla mnie to strata czasu zwykla.

czemu tylu linuksowcow tak bardzo chce wszystkich przekonac do swojego systemu, gdy uzytkownicy produktow MS po prostu olewaja czego uzywaja inni? uzywaj sobie linuksa, ktos chce niech sobie uzywa maca, ja uzywam windowsa i mi jest z tym dobrze wiec jaki WY macie z tym problem?

[Obrazek: sig.jpg]
7 luty 2010 18:41
Odwiedź stronę WWW użytkownika Znajdź wszystkie wypowiedzi użytkownika Zacytuj w odpowiedzi  System operacyjny: windows_seven Przeglądarka: firefox
Demerzel Offline
Nowy użytkownik
*

Wypowiedź: #40
Psiocz Pentagrama nie Linuksa. Wejdź na debian.linux.pl niedawno widziałem wzmiankę jak włożyć sterowniki Windowsa. Pentagram nie wspiera Linuksa. Microsoft ma za duży fundusz na współpracę z partnerami.
Przygotuj sobie plik /etc/xorg.conf dla sterownika vesa przy Twoim pechu może się przydać. Jeżeli masz laptopa to nie powinien.

PS. Nieważne na jakiej materi ćwiczy sie umysł ważne by się ćwiczył. Jak wielu i jak ostro ćwiczy wszystkie te mięśnie które nie maja znaczenia? A ruszyć głową jest trudno.
(Ta wypowiedź była edytowana: 7 luty 2010 18:44 przez Demerzel.)
7 luty 2010 18:42
Wyślij odpowiedź 

Wątki podobne lub związane z obecnym
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatnia wiadomość
Question "Nokia Ovi Suite" - czy naprawdę jest takim zamulaczem...? Używa ktoś? Wasze opinie. dawidsab 2 184 12 sierpień 2010 08:10
Ostatnia wiadomość: dawidsab
  Korzystacje z TOR-a? Wasze opinie bartek3004308 1 155 12 marzec 2010 12:43
Ostatnia wiadomość: saper1972
  Po instalacji Linuksa Ubuntu nie mogę uruchomić Windows XP - brak/uszkodzony hal.dll. Soniak 22 2800 2 sierpień 2009 16:45
Ostatnia wiadomość: USL member

Skocz do: