Wyślij odpowiedź 
zmiana kolejnosci logowania systemu operacyjnego
Autor Wiadomość
Andrzej-Rudy Offline
Świeżo upieczony

Wypowiedzi: 1
Poziom ostrzeżeń: 0%
Wypowiedź: #1
zmiana kolejnosci logowania systemu operacyjnego
Witam.Jak każdy tak ja tez mam problem.Zanstalowałem na laptopie z 7 drugi system z PC formatu ubuntu przy pomocy Wubi 9.10.Nastepnie go odinstalowałem lecz przy uruchamianiu systemu pozostał ślad w postaci logowania do systemu operacyjnego.Wybór 7 lub ubuntu.Wiem ,ze przez system w panelu sterowania mogę sie tego pozbyc.Ponowne zainstalowanie ubuntu skomplikowało sprawe tak ,ze teraz mam do wyboru przy uruchamianiu 7 i dwa razy ubuntu.Wiem,że mozna sie tego pozbyc przez momendy w wierszu poleceń.\jeżeli by ktos chciał pomóc to bardzo prosze.
9 luty 2010 19:30
Znajdź wszystkie wypowiedzi użytkownika Zacytuj w odpowiedzi  System operacyjny: windows_seven Przeglądarka: ie8
reklamiarz
użyszkodnik reklamowy

[REKLAMA] - Reklama każe ci myśleć, że przez całe swoje życie, marzyłeś o czymś, o czym wcześniej nigdy nawet nie słyszałeś.
Dzisiaj 05:24
 Reklamy Google
kojot08 Offline
Bywalec

Wypowiedzi: 514
Wypowiedź: #2
RE: zmiana kolejnosci logowania systemu operacyjnego
[logo win] + R > wpisz msconfig > boot.ini > sprawdź wszystkie ścieżki rozruchu i powinien pokazać się raport i powinno już odrazu przechodzić na 7

Pozdrawiam, Kojot08
[Obrazek: wqdz690429546a.gif] Piszę poprawnie po polsku
9 luty 2010 20:58
Znajdź wszystkie wypowiedzi użytkownika Zacytuj w odpowiedzi  System operacyjny: windows_xp_2003 Przeglądarka: firefox
KalQ1 Offline
Bywalec

Wypowiedzi: 610
Wypowiedź: #3
Lub recznie zmodyfikuj plik boot.ini. Znajduje sie on na dysku z zainstalowanym Windowsem. Musisz poprostu usunac wpis, w ktorym znajduje sie Ubuntu.

[Obrazek: 15j3pgxf_userbar(6).jpg]
10 luty 2010 00:31
Znajdź wszystkie wypowiedzi użytkownika Zacytuj w odpowiedzi  System operacyjny: windows_seven Przeglądarka: firefox
raxer Offline
Fan Knoppix'a
*

Wypowiedzi: 80
Wypowiedź: #4
Moim zdaniem najlepiej wstawić nowy sektor rozruchowy z płyty. Lepiej nie grzebać w boot.ini bo można coś zepsuć.

Strona o dystrybucji knoppix http://sites.google.com/site/knoppixsystem/
10 luty 2010 15:37
Odwiedź stronę WWW użytkownika Znajdź wszystkie wypowiedzi użytkownika Zacytuj w odpowiedzi  System operacyjny: windows_xp_2003 Przeglądarka: firefox
Łuk@sz Offline
Zasiedziały

Wypowiedzi: 5429
Wypowiedź: #5
Niepoprawny wpis można usunąć w pliku grub.cfg (/boot/grub/grub.cfg). Ewentualnie można też skorzystać z programu QGRUBEditor lub KGRUBEditor, ale najpierw trzeba go zainstalować w Ubuntu.
10 luty 2010 17:05
Znajdź wszystkie wypowiedzi użytkownika Zacytuj w odpowiedzi  System operacyjny: linux Przeglądarka: firefox
adam_993 Offline
Mocno wypieczony

Wypowiedzi: 2570
Wypowiedź: #6
( 9 luty 2010 20:58) kojot08 napisał(a):  [logo win] + R > wpisz msconfig > boot.ini > sprawdź wszystkie ścieżki rozruchu i powinien pokazać się raport i powinno już odrazu przechodzić na 7

Windows 7 i Vista nie korzystają z pliku boot.ini. Mają nowy bootmanager i teraz wszystko się konfiguruje z bcdedit i nakładek na niego.

Pomocy udzielam tylko na forum.
10 luty 2010 20:30
Znajdź wszystkie wypowiedzi użytkownika Zacytuj w odpowiedzi  System operacyjny: windows_xp_2003 Przeglądarka: firefox
Armo Offline
1100101
**

Wypowiedzi: 257
Wypowiedź: #7
Uruchom konsolę odzyskiwania i wpisz FIXMBR i enter.
Restart kompa i po krzyku.

E4600 | GA-EP35C-DS3R | Chieftec GSP-500AB-A | GeIL Dual Ultra 2x 2GB DDR2 800MHz |
Gigabyte 8800GT 512MB ==> Accelero S1 rev.2 + Qultec 9225 | Samsung 2243LNX |
HD252HJ | HD322HJ | SH-S182D | TV2000 XP Expert | Planet ENW-9503/4 | Kingston DT100 4GB | HP F4210 |
Lenovo R61i

LUDZIE, GOOGLE NAPRAWDĘ NIE GRYZIE...
10 luty 2010 21:13
Odwiedź stronę WWW użytkownika Znajdź wszystkie wypowiedzi użytkownika Zacytuj w odpowiedzi  System operacyjny: windows_xp_2003 Przeglądarka: firefox
Łuk@sz Offline
Zasiedziały

Wypowiedź: #8
(10 luty 2010 21:13) Armo napisał(a):  Uruchom konsolę odzyskiwania i wpisz FIXMBR i enter.
Restart kompa i po krzyku.

No jasne. I tym sposobem straci możliwość uruchomienia systemu Ubuntu.
10 luty 2010 21:17
Znajdź wszystkie wypowiedzi użytkownika Zacytuj w odpowiedzi  System operacyjny: windows_vista Przeglądarka: firefox
adam_993 Offline
Mocno wypieczony

Wypowiedzi: 2570
Wypowiedź: #9
Ale on nie chce Ubuntu.
Zainstaluj easybcd i usuń wpis Ubuntu (wcześniej odinstaluj).

Pomocy udzielam tylko na forum.
10 luty 2010 21:21
Łuk@sz Offline
Zasiedziały

Wypowiedź: #10
Andrzej-Rudy napisał(a):Ponowne zainstalowanie ubuntu skomplikowało sprawe tak ,ze teraz mam do wyboru przy uruchamianiu 7 i dwa razy ubuntu.

No ja przez cały czas myślałem, że chodzi tutaj o usunięcie jednego wpisu o Ubuntu (tego nieprawidłowego). Bo teraz jest wybór pomiędzy Vistą, Ubuntu i Ubuntu, a zainstalowane jest przecież tylko jedno distro Linuksa, więc wychodzi na to, że ten jeden wpis o Ubuntu, musi być błędny. No, ale jeśli to ja coś tutaj źle zrozumiałem, to w takim razie przepraszam. Myślałem, że autor nie chce usuwać Linuksa.
(Ta wypowiedź była edytowana: 10 luty 2010 21:37 przez Łuk@sz.)
10 luty 2010 21:34
Znajdź wszystkie wypowiedzi użytkownika Zacytuj w odpowiedzi  System operacyjny: windows_vista Przeglądarka: firefox
Wyślij odpowiedź 

Wątki podobne lub związane z obecnym
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatnia wiadomość
  Błąd ładowania systemu operacyjnego puluń 23 328 11 marzec 2010 19:43
Ostatnia wiadomość: puluń
  Zmiana systemu na laptopie nanczyk997 7 165 10 marzec 2010 18:52
Ostatnia wiadomość: saper1972
  Wybór systemu operacyjnego luxyfer 14 282 7 marzec 2010 19:33
Ostatnia wiadomość: pawel++

Skocz do: