29.10.2010, 14:03
RE: AMD Athlon II X3 440 vs AMD Phenom II X2 550 Black Edition?
(29.10.2010, 13:47)cKlock napisał(a): W przyszłości 2 rdzenie to będzie za mało, więc napisz w końcu czy radzisz mu 2 czy 4 rdzenie.
No to jak nie GTA 4 to Metro2033 lub najnowszy Crysis? Każda gra, która wykorzysta 4 rdzenie będzie lepiej chodziła niż na 2 rdzeniach.
Myślmy przyszłościowo, bo teraz 1 rdzeń to za mało, a niedługo to już 2 będzie niewystarczające.
Ja mu radzę samemu podjąć decyzję. Póki co rozmawiam o rzeczach które wynikły w tym temacie, a które mogą mu na tą decyzję wpłynąć w sposób znaczny.
W dobie galopującej technologii nie wiem czy będziesz w ogóle w stanie myśleć "przyszłościowo". Zanim te 4 rdzenie
faktycznie wykorzysta i ich użytkowanie będzie
faktycznie wręcz niezbędne do płynnej pracy, może nawet nie tylko w grach, to minie tak dużo czasu że ten jego PII X4 czy którykolwiek inny będzie już mocno przestarzały. Przyszłościowość ma bardzo krótkie nogi.
Tak, każda, ale po raz chyba trzeci mówię: policz mi te tytuły, porównaj następnie z ilością pozostałych.
1 core za mało = zależy co kto robi na komputerze. Jedynymi rzeczami którymi jestem w stanie dobić ten procesor (i znów zaznaczę: głównie przez cache) to videocapturing w trybie rzeczywistym, konwersja krowiastych materiałów video, multum obliczeń na wektorach w projekcie, rzeczy których normalny user w sumie nie robi, lub robi to sporadycznie.
Nie można mylić wydajności z wielowątkowością bo jedno nie wynika z drugiego jeśli dany program nie jest zoptymalizowany pod te kilka wątków. Aktualnie dobry dual do większości rzeczy jest wystarczający dla normalnego użytkownika, a te kilka tytułów gier nie czyni z multicore od razu super mega nie wiadomo jak przyszłościowych CPU. Q6600 też jest przyszłościowy bo ma 4 rdzenie? Wiele osób już dawno je wymieniła na inne procesory.