Witamy na forum PC Format Zapraszamy do REJESTRACJI


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

[ASP.NET MVC] Media w Umbraco CMS

#1
[ASP.NET MVC] Media w Umbraco CMS
Witam,
mam pytanie do osób, które posiadają doświadczenie w pracy z Umbraco CMS. Czy zna ktoś sposób, jak można pobrać ID kontenera, w którym przetrzymywane są obrazki w sekcji Media ? Chodzi mi dokładnie o to, że podczas wyświetlania obrazków z danego folderu, muszę wskazać ID tego folderu:
Kod:
var startMedia = new umbraco.cms.businesslogic.media.Media(1152);

a chciałbym, żeby odbywało się to poprzez podanie jego nazwy, gdyż upraszcza to logikę, niż zastanawianie się później, co to jest 1152 i gdzie to jest.
 System operacyjny: windows_eight Przeglądarka: firefox
#2
RE: [ASP.NET MVC] Media w Umbraco CMS
Nie pracowałem z Umbraco ale metodą taśmy do klejenia i WD40 - nie rozważałeś użycia typu enum do katalogowania numerów ID i korzystania z nich zamiast z ID?
Każdy dzień bez forum to dzień stracony.
 System operacyjny: windows_eight Przeglądarka: chrome
#3
RE: [ASP.NET MVC] Media w Umbraco CMS
Może typ enum w jakimś stopniu by pomógł. Ale tutaj dokładnie mi chodzi o to, aby w jakiś sposób Umbraco mogło odnaleźć odpowiednią gałąź po nazwie. Bo jeżeli stworzymy typ enum, to muszę tutaj i tak na stałe wpisać numery ID. Może się zdarzyć, że użytkownik przypadkowo usunie dany katalog z obrazkami, a następnie go utworzy na nowo z tą samą nazwą, ale niestety ID będzie wtedy już inne.
 System operacyjny: windows_eight Przeglądarka: firefox
#4
RE: [ASP.NET MVC] Media w Umbraco CMS
Czyli chcesz mieć możliwość korzystania z nazwy zamiast z ID bo to wygodniejsze ale jednocześnie chcesz by zabezpieczało to w jakimś stopniu przed skasowaniem folderu bo wtedy zostanie przypisane inne ID. Dobrze rozumiem? Jak pisałem - nie korzystam z Umbraco więc nie wiem na ile możesz sobie pozwolić ale osobiście gdybym miał w swoim systemie taką sytuację napisałbym własną klasę, w niej stworzył mechanizm kontroli odpowiedzialny za sprawdzanie folderów i przypisywanie wszystkim elementom numerów ID. W głównym kodzie tworzyłbym jedynie obiekt klasy, wszystkie wyliczania ID byłyby robione wewnątrz klasy.

Czyli coś na zasadzie:

Masz element X, klasa sprawdza czy ten plik istnieje, jeżeli tak zapisuje dla niego numer ID w zmiennej wewnątrz klasy. Teraz w głównym kodzie zamiast:
Kod:
var startMedia = new umbraco.cms.businesslogic.media.Media(1152);

Piszesz
Kod:
KontrolaElementow elementControl = new KontrolaElementów();
var startMedia = new umbraco.cms.businesslogic.media.Media(elementControl.ElementX);

Jeżeli plik zostanie usunięty klasa przypisze do ElementX jakiś defaultowy element informujący o błędzie, w każdym innym wypadku będzie brała obecny ID i go zwracała. Przy dobrym planowaniu nie powinieneś się wtedy nawet interesować tym jaki ID został przypisany. Dzięki temu nie musisz tworzyć na sztywno listy elementów i ID tylko sprawdzasz to podczas uruchomienia. Oczywiście - nie wiem czy dobrze kombinuję bo nie widziałem tego CMS'a ale tak bym to próbował rozwiązać jeżeli nie dali gotowego rozwiązania.
Każdy dzień bez forum to dzień stracony.
 System operacyjny: windows_eight Przeglądarka: chrome
Programy: Polecane / Nowe / Inne




Podobne wątki ([ASP.NET MVC] Media w Umbraco CMS)
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  Problem z połączeniem dwóch tabel baz danych - ASP.NET biaaly13 2 3120 17.08.2014, 21:43
Ostatni post: Rincewind
  ASP.NET listview w listview - problem wsadx 3 2927 25.10.2013, 13:16
Ostatni post: Ajgor
  ASP C# - otwieranie page po stronie C# Asmo 1 3743 22.01.2013, 09:33
Ostatni post: tomekpi

Skocz do:


Wybrane wątki ([ASP.NET MVC] Media w Umbraco CMS)
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  Tworzenie aplikacji thinkPL 2 4903 06.04.2021 16:48
Ostatni post: Ajgor
  program wx widget kacperson 0 2479 02.03.2021 13:20
Ostatni post: kacperson
  W jakim języku są pisane najnowsze gry? normals522 7 28252 11.02.2021 10:38
Ostatni post: Ajgor
  Portale z nowinkami programistycznymi. Jamuna 3 4259 12.01.2021 21:28
Ostatni post: voxcordi
  Licencja LGPL 3 co mogę? DonCorleone 0 4332 13.12.2020 21:23
Ostatni post: DonCorleone
Exclamation pac man c++ kacperson 4 5220 11.12.2020 16:10
Ostatni post: kacperson
  Kompilator C++ 17 Physicist 14 10823 26.11.2020 13:56
Ostatni post: Physicist
  Napisz program, który poprosi o podanie numeru PESEL. BigKundzi 1 5633 25.11.2020 15:02
Ostatni post: ptrick
  Nieprawidłowy format ciągu wejściowego. radman 9 6806 05.11.2020 22:08
Ostatni post: Bodzio Chomik
  Wybór języka Xyio 5 6274 30.10.2020 15:07
Ostatni post: bartexo23
  Skrypt usuwający pliki azds1 1 3037 13.10.2020 08:45
Ostatni post: Michu_PL
  Mam mały problem ze zrobieniem tego programu Asasin12PL 2 5844 12.10.2020 17:10
Ostatni post: Asasin12PL
  Skrypt pod sklep internetowy Talcia 6 16024 24.09.2020 22:20
Ostatni post: Ajgor
  Książki do nauki C# olek23 16 37687 28.08.2020 09:51
Ostatni post: Ajgor
  [VBA Excel] Wyszukiwanie wartości w kolumnie Pioro 2 9605 22.06.2020 18:27
Ostatni post: Pioro