Witamy na forum PC Format Zapraszamy do REJESTRACJI


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

[ASP.NET MVC] Media w Umbraco CMS

#1
[ASP.NET MVC] Media w Umbraco CMS
Witam,
mam pytanie do osób, które posiadają doświadczenie w pracy z Umbraco CMS. Czy zna ktoś sposób, jak można pobrać ID kontenera, w którym przetrzymywane są obrazki w sekcji Media ? Chodzi mi dokładnie o to, że podczas wyświetlania obrazków z danego folderu, muszę wskazać ID tego folderu:
Kod:
var startMedia = new umbraco.cms.businesslogic.media.Media(1152);

a chciałbym, żeby odbywało się to poprzez podanie jego nazwy, gdyż upraszcza to logikę, niż zastanawianie się później, co to jest 1152 i gdzie to jest.
 System operacyjny: windows_eight Przeglądarka: firefox
#2
RE: [ASP.NET MVC] Media w Umbraco CMS
Nie pracowałem z Umbraco ale metodą taśmy do klejenia i WD40 - nie rozważałeś użycia typu enum do katalogowania numerów ID i korzystania z nich zamiast z ID?
Pomagam zwiększyć widoczność w sieci. Wesoły

Każdy dzień bez forum to dzień stracony.
 System operacyjny: windows_eight Przeglądarka: chrome
#3
RE: [ASP.NET MVC] Media w Umbraco CMS
Może typ enum w jakimś stopniu by pomógł. Ale tutaj dokładnie mi chodzi o to, aby w jakiś sposób Umbraco mogło odnaleźć odpowiednią gałąź po nazwie. Bo jeżeli stworzymy typ enum, to muszę tutaj i tak na stałe wpisać numery ID. Może się zdarzyć, że użytkownik przypadkowo usunie dany katalog z obrazkami, a następnie go utworzy na nowo z tą samą nazwą, ale niestety ID będzie wtedy już inne.
 System operacyjny: windows_eight Przeglądarka: firefox
#4
RE: [ASP.NET MVC] Media w Umbraco CMS
Czyli chcesz mieć możliwość korzystania z nazwy zamiast z ID bo to wygodniejsze ale jednocześnie chcesz by zabezpieczało to w jakimś stopniu przed skasowaniem folderu bo wtedy zostanie przypisane inne ID. Dobrze rozumiem? Jak pisałem - nie korzystam z Umbraco więc nie wiem na ile możesz sobie pozwolić ale osobiście gdybym miał w swoim systemie taką sytuację napisałbym własną klasę, w niej stworzył mechanizm kontroli odpowiedzialny za sprawdzanie folderów i przypisywanie wszystkim elementom numerów ID. W głównym kodzie tworzyłbym jedynie obiekt klasy, wszystkie wyliczania ID byłyby robione wewnątrz klasy.

Czyli coś na zasadzie:

Masz element X, klasa sprawdza czy ten plik istnieje, jeżeli tak zapisuje dla niego numer ID w zmiennej wewnątrz klasy. Teraz w głównym kodzie zamiast:
Kod:
var startMedia = new umbraco.cms.businesslogic.media.Media(1152);

Piszesz
Kod:
KontrolaElementow elementControl = new KontrolaElementów();
var startMedia = new umbraco.cms.businesslogic.media.Media(elementControl.ElementX);

Jeżeli plik zostanie usunięty klasa przypisze do ElementX jakiś defaultowy element informujący o błędzie, w każdym innym wypadku będzie brała obecny ID i go zwracała. Przy dobrym planowaniu nie powinieneś się wtedy nawet interesować tym jaki ID został przypisany. Dzięki temu nie musisz tworzyć na sztywno listy elementów i ID tylko sprawdzasz to podczas uruchomienia. Oczywiście - nie wiem czy dobrze kombinuję bo nie widziałem tego CMS'a ale tak bym to próbował rozwiązać jeżeli nie dali gotowego rozwiązania.
Pomagam zwiększyć widoczność w sieci. Wesoły

Każdy dzień bez forum to dzień stracony.
 System operacyjny: windows_eight Przeglądarka: chrome
Programy: Polecane / Nowe / Inne




Podobne wątki ([ASP.NET MVC] Media w Umbraco CMS)
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  Problem z połączeniem dwóch tabel baz danych - ASP.NET biaaly13 2 3050 17.08.2014, 21:43
Ostatni post: Rincewind
  ASP.NET listview w listview - problem wsadx 3 2825 25.10.2013, 13:16
Ostatni post: Ajgor
  ASP C# - otwieranie page po stronie C# Asmo 1 3640 22.01.2013, 09:33
Ostatni post: tomekpi

Skocz do:


Wybrane wątki ([ASP.NET MVC] Media w Umbraco CMS)
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  Przekazywanie wskaźnika przez referencję w Qt Trojan3000 3 14012 10.12.2019 13:16
Ostatni post: Ajgor
  Proszę o pomoc w uzupełnieniu ankiety dt. Zawodu Programisty MaleMonki 0 3285 17.11.2019 12:47
Ostatni post: MaleMonki
  Spring framework – jakie strony polecacie do nauki? olek23 5 8056 15.11.2019 15:57
Ostatni post: Alsenas
  Programowanie windy (problem) w C++ mysza2323 2 7174 06.11.2019 23:04
Ostatni post: mysza2323
  Programy w C ~Anonim 1 7416 22.10.2019 17:48
Ostatni post: Szachista
  Książki do nauki C# olek23 14 21652 17.10.2019 13:06
Ostatni post: Ajgor
  Wyświetlanie informacji z bazy danych na stronie www PitPlay 1 8444 16.09.2019 11:18
Ostatni post: Ajgor
  Błąd przy uruchamianiu programu w Java z wiersza poleceń Physicist 3 4612 30.08.2019 14:16
Ostatni post: Physicist
  Python z wiersza poleceń Physicist 15 22624 21.08.2019 20:14
Ostatni post: Physicist
  Transfer plików via FTP Visual Basic FireBytes 3 7121 15.08.2019 07:41
Ostatni post: Szachista
  Menu wysuwane z boku patryk67 1 8218 07.08.2019 12:43
Ostatni post: aht
  Visual Basic Excel l.całkowitą przedstawić w postaci szesnastkowej fugaz 4 10158 18.06.2019 21:36
Ostatni post: fugaz
  Nauka do Olimpiady Informatycznej? piotr0905 1 9566 08.06.2019 16:50
Ostatni post: wlisik
Ściana Prosta gra w Builder C++ Kiranek1 1 9561 31.05.2019 15:20
Ostatni post: Szachista
  Menu (Nie widoczne długie opisy) wanhelsing 5 11589 28.04.2019 19:31
Ostatni post: koneton