Witamy na forum PC Format Zapraszamy do REJESTRACJI


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Błąd w programie PASCAL (CASE OF)

#1
Błąd w programie PASCAL (CASE OF)
Może ktoś mi powiedzieć dlaczego poniższy program nie chce działać?

Kod:
Program Demo3;
uses crt;
var
   k:integer;
begin
clrscr;
writeln('Podaj jakąś cyfrę:');
readln(k);
case k of
0: writeln('zero');
1: writeln('jeden');
2: writeln('dwa');
3: writeln('trzy');
4: writeln('cztery');
5: writeln('piec');
6: writeln('szesc');
7: writeln('siedem');
8: writeln('osiem');
9: writeln('dziewiec');
end.

// Proszę zamykać kod w znaczniku
Kod PHP:
[code][/code
// Szachista
 System operacyjny: windows_seven Przeglądarka: firefox
#2
RE: Błąd w programie PASCAL (CASE OF)
Dlatego, że nie zakończyłeś instrukcji CASE przez END; .
Ponadto zamieniłbym:
Cytat:writeln('Podaj jakąś cyfrę:');
na
Cytat:write('Podaj jakąś cyfrę: ');
- inaczej wpisana cyfra będzie linijkę niżej (dodatkowo spacja po dwukropku dla elegancji)
oraz
dodałbym readln; na końcu - inaczej nie zobaczysz wyniku bo program się zakończy.

Czyli:
Kod:
Program Demo3;

uses crt;

var
k:integer;

begin
clrscr;
write('Podaj jakąś cyfrę: ');
readln(k);
case k of
0: writeln('zero');
1: writeln('jeden');
2: writeln('dwa');
3: writeln('trzy');
4: writeln('cztery');
5: writeln('piec');
6: writeln('szesc');
7: writeln('siedem');
8: writeln('osiem');
9: writeln('dziewiec');
end;
readln;
end.
Nie pomagam na PW (ew. odpłatnie). 
I osobom z roszczeniowym podejściem. I osobom niedbającym o poprawność językową.
Jak podawać logi
Jeśli nie odpowiadam w danym wątku przez >3 dni - proszę o przypomnienie na PW z linkiem do wątku w treści.




 System operacyjny: windows_xp_2003 Przeglądarka: firefox
#3
RE: Błąd w programie PASCAL (CASE OF)
Po każdej instrukcji powinieneś dać break.
Inaczej jeżeli wpiszesz np. 7 to wyświetli się instrukcja od pozycji 7 do końca (czyli 7,8,9).
 System operacyjny: windows_seven Przeglądarka: firefox
#4
RE: Błąd w programie PASCAL (CASE OF)
To jest Pascal, nie C(++), w nim nie daje się break po warunkach case.
[Obrazek: ACFan.png]
 System operacyjny: windows_seven Przeglądarka: firefox
Programy: Polecane / Nowe / Inne



Użytkownicy forum szukali:
case tryb of pascalpo dwukropkach pascal

Podobne wątki (Błąd w programie PASCAL (CASE OF))
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  Baza danych - dzialania, Pascal Jamuna 2 7576 10.04.2021, 19:08
Ostatni post: softwareman
  dev pascal, problem z funkcją kwadratową Sentinel24 4 11357 21.10.2016, 11:20
Ostatni post: koneton
  [Pascal/Delphi] Sortowanie quicksort oraz scalanie. Chudy2000 3 10852 01.05.2016, 22:34
Ostatni post: Szachista

Skocz do: