23.07.2019, 22:22
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 23.07.2019, 22:23 przez varenoth.)
Blue screen Memory Management na nowym komputerze
Witam,
Około miesiąca temu złożyłem sobie w końcu wymarzony PC, złożony z następujących komponentów:
-Płyta główna: MSI MPG z390 Gaming Pro Carbon AC
-Procesor Intel: i7 9700k
-Chłodzenie: bequiet! Dark Rock Pro 4
-Pamięć RAM: Corsair Vengeance LPX (2x8gb, 3000MHz) CMK16GX4M2D3000C 16W
-Karta graficzna: nVidia RTX 2070 Windforce 8gb
-Dysk SSD: Samsung 860 EVO
-Zasilacz: Corsair TX650M (80 Plus Gold Certified)
-Obudowa: Corsair, ale nie mogę znaleźć nazwy, w każdym razie ma 2 dodatkowe wentylatory, o ile to istotne.
-Monitor: Dell S2716DG
Radość nie trwała długo, gdyż szybko po zainstalowaniu sterowników i kilku gier, podczas grania zaczęły mnie prześladować BSOD. Najpierw, jednorazowo:
-kod zatrzymania: SYSTEM_THREAD_EXCEPTION_NOT_HANDLED
-źródło problemu: mmcss.sys
Natomiast każdy następny to już:
-kod zatrzymania: MEMORY_MANAGEMENT
I w tym przypadku nie ma żadnych dodatkowych informacji na samym blue screenie.
Czego do tej pory próbowałem:
-windowsowe narzędzie do diagnostyki RAM: brak błędów
-czyszczenie sterowników używając DDU i ich ponowna, czysta instalacja
-update biosu
-ponowna instalacja całego systemu
-uruchomienie opcji XMP w biosie
Nic z wyżej wymienionych rzeczy nie przyniosło rezultatu. Wertując kolejne strony internetu, znalazłem kogoś z podobnym problemem, a w odpowiedzi poradnik dotyczący windowsowego narzędzia Driver Verifier. Zgodnie z nim, wykonałem test wszystkich nie-microsoftowych sterowników, co poskutkowało pętlą blue screenów, tj: DRIVER_VERIFIER_DETECTED_VIOLATION. Zgodnie z dalszą częścią poradnika, wyciągnąłem pliki z C:/Windows/Minidump, oraz plik z programu msinfo32, gdzie podobno można znaleźć tego domniemanego, sterownikowego winowajcę. Niestety, poradnik ten jest z 2017 roku i temat wydaje się być martwy, więc postanowiłem spróbować tutaj. Nie wiem czy to coś da, czy może ktoś ma jakiś inny pomysł, ale na wszelki wypadek zamieszczam te pliki:
http://hostuje.net/file.php?id=411571848...16965e76a7
Dodatkowe informacje:
-blue screen występuje zazwyczaj po ok. 30 min gry, nieistotne w jaką grę (cs:go, forza horizon 4, pubg, gta 5)
-forza horizon 4 potrafi czasem się wysypać bez blue screena, aczkolwiek niezawsze
-w każdej grze wygląda to tak samo - zawiesza się na kilka sekund, dźwięk podczas blue screena jest ciągły i taki... nieprzyjemny
Niby nowy sprzęt, a idzie osiwieć... Z góry dziękuję za wszelkie próby pomocy.[url=http://hostuje.net/file.php?id=411571848d35574b50347916965e76a7][/url]
Około miesiąca temu złożyłem sobie w końcu wymarzony PC, złożony z następujących komponentów:
-Płyta główna: MSI MPG z390 Gaming Pro Carbon AC
-Procesor Intel: i7 9700k
-Chłodzenie: bequiet! Dark Rock Pro 4
-Pamięć RAM: Corsair Vengeance LPX (2x8gb, 3000MHz) CMK16GX4M2D3000C 16W
-Karta graficzna: nVidia RTX 2070 Windforce 8gb
-Dysk SSD: Samsung 860 EVO
-Zasilacz: Corsair TX650M (80 Plus Gold Certified)
-Obudowa: Corsair, ale nie mogę znaleźć nazwy, w każdym razie ma 2 dodatkowe wentylatory, o ile to istotne.
-Monitor: Dell S2716DG
Radość nie trwała długo, gdyż szybko po zainstalowaniu sterowników i kilku gier, podczas grania zaczęły mnie prześladować BSOD. Najpierw, jednorazowo:
-kod zatrzymania: SYSTEM_THREAD_EXCEPTION_NOT_HANDLED
-źródło problemu: mmcss.sys
Natomiast każdy następny to już:
-kod zatrzymania: MEMORY_MANAGEMENT
I w tym przypadku nie ma żadnych dodatkowych informacji na samym blue screenie.
Czego do tej pory próbowałem:
-windowsowe narzędzie do diagnostyki RAM: brak błędów
-czyszczenie sterowników używając DDU i ich ponowna, czysta instalacja
-update biosu
-ponowna instalacja całego systemu
-uruchomienie opcji XMP w biosie
Nic z wyżej wymienionych rzeczy nie przyniosło rezultatu. Wertując kolejne strony internetu, znalazłem kogoś z podobnym problemem, a w odpowiedzi poradnik dotyczący windowsowego narzędzia Driver Verifier. Zgodnie z nim, wykonałem test wszystkich nie-microsoftowych sterowników, co poskutkowało pętlą blue screenów, tj: DRIVER_VERIFIER_DETECTED_VIOLATION. Zgodnie z dalszą częścią poradnika, wyciągnąłem pliki z C:/Windows/Minidump, oraz plik z programu msinfo32, gdzie podobno można znaleźć tego domniemanego, sterownikowego winowajcę. Niestety, poradnik ten jest z 2017 roku i temat wydaje się być martwy, więc postanowiłem spróbować tutaj. Nie wiem czy to coś da, czy może ktoś ma jakiś inny pomysł, ale na wszelki wypadek zamieszczam te pliki:
http://hostuje.net/file.php?id=411571848...16965e76a7
Dodatkowe informacje:
-blue screen występuje zazwyczaj po ok. 30 min gry, nieistotne w jaką grę (cs:go, forza horizon 4, pubg, gta 5)
-forza horizon 4 potrafi czasem się wysypać bez blue screena, aczkolwiek niezawsze
-w każdej grze wygląda to tak samo - zawiesza się na kilka sekund, dźwięk podczas blue screena jest ciągły i taki... nieprzyjemny
Niby nowy sprzęt, a idzie osiwieć... Z góry dziękuję za wszelkie próby pomocy.[url=http://hostuje.net/file.php?id=411571848d35574b50347916965e76a7][/url]