Witamy na forum PC Format Zapraszamy do REJESTRACJI


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Brak sygnału na monitorze po załadowaniu systemu

#1
Brak sygnału na monitorze po załadowaniu systemu
Witam,
ostatnio przy aktualizacji systemu zainstalował mi się sterownik monitora (monitor Samsung SyncMaster 943NW). Po restarcie systemu wystąpiły problemy. Podczas ładowania biosu i systemu obraz normalnie jest. Po załadowaniu systemu monitor wyłącza się (przechodzi w tryb uśpienia?). Jak podepnę inny monitor wszystko jest ok. Postanowiłem odinstalować sterownik ale nigdzie go nie mogę znaleźć. Nie ma go w zainstalowanych aktualizacjach ani w Programach w panelu sterowania. Nigdzie nie utworzył się folder Samsunga. Przywróciłem system do momentu przed instalacją sterownika ale problem nadal pozostał. Kiedy odinstaluję sterowniki od grafiki to monitor działa. Niezależnie jaka wersja sterowników grafiki jest zainstalowana to monitor się wyłącza.

Macie jakieś pomysły co się gryzie?

Monitor Samsung SyncMaster943NW
Grafika Nvidia GeForce GTX550Ti
System Windows 7 x64

Z góry dziękuję za pomoc.
Soltek SL-75 kav
AMD Athlon 900 mhz
1,5 Gb SD RAM 133
ATI Radeon 9600 Pro
160 Gb HDD
I chodzi :D
 System operacyjny: windows_seven Przeglądarka: firefox
#2
RE: Brak sygnału na monitorze po załadowaniu systemu
Czemu odinstalowujesz sterowniki do karty graficznej, skoro jak sądzisz - problem jest z monitorem Chytry

Odinstaluj sterownik do monitora z menedżera urządzeń.
Przy "problemach po aktualizacji do Win10" oraz problemach ze "spadkami FPS w CS:GO"
Nie pomagam.

 System operacyjny: windows_eight Przeglądarka: firefox
#3
RE: Brak sygnału na monitorze po załadowaniu systemu
Odinstalowałem grafikę bo reszta domowników potrzebowała komputera w miarę "używalnym" stanie pod moją nieobecność a pomyślałem, że gryzą się sterowniki Wesoły .

Niestety gdy usuwam sterownik w managerze ten natychmiastowo pojawia się z powrotem po restarcie systemu.

EDIT:
Sterownik pojawia się z powrotem nawet gdy wyłączę i włączę na nowo manager, pomimo wcześniejszej deinstalacji.
Soltek SL-75 kav
AMD Athlon 900 mhz
1,5 Gb SD RAM 133
ATI Radeon 9600 Pro
160 Gb HDD
I chodzi :D
 System operacyjny: windows_seven Przeglądarka: firefox
#4
RE: Brak sygnału na monitorze po załadowaniu systemu
fajkę zaznaczyłeś i zrestartowałeś komputer?

[Obrazek: 2101140.jpeg]
Przy "problemach po aktualizacji do Win10" oraz problemach ze "spadkami FPS w CS:GO"
Nie pomagam.

 System operacyjny: windows_eight Przeglądarka: firefox
#5
RE: Brak sygnału na monitorze po załadowaniu systemu
Obecności pola z fajką nie stwierdzam Język

[Obrazek: xh8mqmuwg7f9.png]

restartowałem teżKwaśny
Soltek SL-75 kav
AMD Athlon 900 mhz
1,5 Gb SD RAM 133
ATI Radeon 9600 Pro
160 Gb HDD
I chodzi :D
 System operacyjny: windows_seven Przeglądarka: firefox
#6
RE: Brak sygnału na monitorze po załadowaniu systemu
Rzeczywiście, odinstalowanie sterownika monitora jest również u mnie czynnością - przynoszącą jakieś dziwne, niezbyt powtarzalne rezultaty.

Ale. Przywrócenie poprzedniej wersji sterownika dało efekt natychmiastowy i powtarzalny. Konkretny model monitora stał się domyślnym monitorem PnP

[Obrazek: 2101144.jpeg]
Po dwóch restartach - póki co takim pozostał.
Przy "problemach po aktualizacji do Win10" oraz problemach ze "spadkami FPS w CS:GO"
Nie pomagam.

 System operacyjny: windows_eight Przeglądarka: firefox
#7
RE: Brak sygnału na monitorze po załadowaniu systemu
Zainstalowane sterowniki od monitora:

[Obrazek: kqjtcdt0qt3n.png]

Nie ma opcji przywrócenia:
[Obrazek: 6sbe53xgxg4j.png]
Odinstalowałem sterownik
[Obrazek: nmph8nuamn35.png]
Po odświeżeniu managera/restarcie systemu pojawia się:
[Obrazek: a4q4yz6bgvly.png]
W każdym z przypadków instalacja sterów grafiki skutkuje wyłączaniem się monitora. Wpieniony

I pytanie jakim waflem mój monitor przestał być urządzeniem pnp przez instalację/deinstalacje sterowników?!
Soltek SL-75 kav
AMD Athlon 900 mhz
1,5 Gb SD RAM 133
ATI Radeon 9600 Pro
160 Gb HDD
I chodzi :D
 System operacyjny: windows_seven Przeglądarka: firefox
#8
RE: Brak sygnału na monitorze po załadowaniu systemu
(31.10.2017, 22:33)Mathewusz napisał(a): W każdym z przypadków instalacja sterów grafiki skutkuje wyłączaniem się monitora. Wpieniony
Teraz Cię trochę nie rozumiem. Miganie monitora podczas instalacji sterowników do dosyć powszechny objaw.
Chyba, że gaśnie i pozostaje czarny. Tak się stało?

Pytanie pomocnicze- czy masz zainstalowany może jakiś dodatkowy soft do karty graficznej typu nVidia Experience?
Przy "problemach po aktualizacji do Win10" oraz problemach ze "spadkami FPS w CS:GO"
Nie pomagam.

 System operacyjny: windows_eight Przeglądarka: firefox
#9
RE: Brak sygnału na monitorze po załadowaniu systemu
Z wyłączaniem monitora chodzi mi o to, że po załadowaniu systemu monitor się wyłącza, czyli nadal występuje pierwotny problem.

Aktualnie nie mam Gf Experience. Tylko czysty driver.

Na zagranicznym forum wyczytałem, że te objawy jak nic wskazują na to, że w firmware monitora wyparował numer EDID, jednakże myślę, że jak by tak było to monitor nie ruszał by jako Plug'nPlay na żadnym urządzeniu... Na Laptopie monitor działa prawidłowo i manager normalnie wykrywa go jako pnp.

W rejestrze HKLM/system/currentcontrolset/enum/display nie istnieje w ogóle wpis dotyczący tego monitora. Na laptopie ten wpis utworzył się od razu po podpięciu monitora. Wyeksportowałem ten wpis i spróbowałem dodać do rejestru na problematycznym komputerze. Niestety podczas próby dodania wpisów otrzymuję "błąd dostępu do rejestru".

Zaczynam rozmyślać nad postawieniem systemu na nowo i sprawdzeniu czy problem zniknie Ściana
Soltek SL-75 kav
AMD Athlon 900 mhz
1,5 Gb SD RAM 133
ATI Radeon 9600 Pro
160 Gb HDD
I chodzi :D
 System operacyjny: windows_seven Przeglądarka: firefox
#10
RE: Brak sygnału na monitorze po załadowaniu systemu
Sprawdź, czy obraz pojawi się w trybie wideo o niskiej rozdzielczości VGA (lub coś w ten deseń) Wchodzisz w ten tryb na tym samym ekranie, jak do trybu awaryjnego.
Przy "problemach po aktualizacji do Win10" oraz problemach ze "spadkami FPS w CS:GO"
Nie pomagam.

 System operacyjny: windows_eight Przeglądarka: firefox
Programy: Polecane / Nowe / Inne




Podobne wątki (Brak sygnału na monitorze po załadowaniu systemu)
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  Artefakty na monitorze michalek0499 1 546 19.10.2020, 18:33
Ostatni post: MonteCristo
  Nowy komputer brak sygnału na ekranie monitora fluen 5 622 21.04.2020, 14:02
Ostatni post: fluen
  Jak uzyskać 144hz na monitorze? Andzejnoga 4 387 03.04.2020, 11:40
Ostatni post: Andzejnoga

Skocz do:


Wybrane wątki (Brak sygnału na monitorze po załadowaniu systemu)
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  Komputer włącza się, 3 krótkie sygnały speakera MIistrz 0 645 10.03.2019 16:47
Ostatni post: MIistrz
  Problem z wyświetlaniem obrazu "brak synchronizacji" Raivik 1 836 09.03.2019 18:52
Ostatni post: Raivik
  Ciągły powtarzający się shuterring Matis365 14 2019 07.03.2019 14:13
Ostatni post: Raivik
  Problem z kartą pamięci Kazioko 7 1274 07.03.2019 12:16
Ostatni post: Raivik
  Odklejający się ekran/dotyk? Lenovo flex 15 seisevan 1 687 04.03.2019 18:33
Ostatni post: MonteCristo
  Czerwona dioda ez debug dram korlinki 2 1055 03.03.2019 20:29
Ostatni post: Armo
  Karta sieciowa pod UPC Horizon? browface 1 787 03.03.2019 19:48
Ostatni post: Pentium4320
  Ekran śmierci (blue screen) Ipkiss 0 665 27.02.2019 21:26
Ostatni post: Ipkiss
Scared Blue screen 10016 krzysiek3542 10 1682 27.02.2019 00:08
Ostatni post: newset
  Problem z USB HDD Iomega eGo zikamil 4 900 26.02.2019 13:16
Ostatni post: MonteCristo
  PS4 slim po upadku alphasygma123 1 627 21.02.2019 23:03
Ostatni post: pieterman09
Ściana Lenovo B50-80 pulsujący czarny ekran SHINGO 4 857 20.02.2019 22:49
Ostatni post: SHINGO
  Ryzen 5 2600 + RTX 2070 8GB + 16GB DDR4 - duże spadki FPS roy06 7 2087 19.02.2019 17:06
Ostatni post: pieterman09
  Aktualizacja sprzętu Tazz 2 691 17.02.2019 20:08
Ostatni post: Tazz
  Chwilowe lagi podczas korzystania z routera, zrywanie internetu Adam2213 0 648 17.02.2019 16:32
Ostatni post: Adam2213