Witamy na forum PC Format Zapraszamy do REJESTRACJI


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

[C++] Konsola oraz wyświetlanie obrazka

#1
[C++] Konsola oraz wyświetlanie obrazka
Witam, mam program, piękny, bo konsolowy... Szczerbol I chciałbym, gdy podczas programu coś się zadzieje, wyświetlił, otworzył etc jakiś plik graficzny. Połączenie konsoli i windows.h zabardzo mi nie wyszło... Szczerbol
Ma może ktoś pomysł jak to zrobić?
[Obrazek: 9989.jpg]
Nowy hit przemysłu gier: http://yfrog.com/16hitvqj
#define private public //beware, classes, I'm coming! LOL
 System operacyjny: windows_xp_2003 Przeglądarka: firefox
#2
RE: [C++] Konsola oraz wyświetlanie obrazka
http://kursy.ddt.pl/?LessonId=141
 System operacyjny: windows_xp_2003 Przeglądarka: firefox
#3
RE: [C++] Konsola oraz wyświetlanie obrazka
A jak to zastosować obok iostream?
[Obrazek: 9989.jpg]
Nowy hit przemysłu gier: http://yfrog.com/16hitvqj
#define private public //beware, classes, I'm coming! LOL
 System operacyjny: windows_xp_2003 Przeglądarka: firefox
#4
RE: [C++] Konsola oraz wyświetlanie obrazka
Masz dwie możliwości, albo robisz osobno konsole i masz dwa okna w jednym wpisujesz komendy-dane, a w drugim masz grafikę, albo kozystasz z obsługi klawiatury w allegro. Tam jest troszkę inaczej niż w iostreamie, bo nie możesz wczyta słowa czy liczby (znaczy możesz, ale trzeba troszkę samemu nakodzic), w allegro sprawdzasz czy klawisz jest wciśnięty (if(key[KEY_ENTER]){funkcja_w_reakcji_na_klikniecie_ENTERA();}).
Napisz może co chcesz by Twój program robił to Ci lepiej doradzimy.
 System operacyjny: windows_vista Przeglądarka: firefox
#5
RE: [C++] Konsola oraz wyświetlanie obrazka
Nie testowałem, ale spróbuj tego rozwiązania: http://www.daniweb.com/code/snippet174.html
 System operacyjny: windows_xp_2003 Przeglądarka: opera
#6
RE: [C++] Konsola oraz wyświetlanie obrazka
No więc, program pobiera string i jeśli ten string np. równa się zdjecie5, jest otwierane nowe okno, w którym wyświetlany jest jakiś obrazek. Ważnym dla mnie było by też, aby ten kod nie był zbyt długi... A ten, co poleciłeś Wieśniak, jest na ~80 linijek, więc po umieszczeniu kilkunastu takich zdjęć, niezafajnie by się to wszystko czytało.
[Obrazek: 9989.jpg]
Nowy hit przemysłu gier: http://yfrog.com/16hitvqj
#define private public //beware, classes, I'm coming! LOL
 System operacyjny: windows_xp_2003 Przeglądarka: firefox
#7
RE: [C++] Konsola oraz wyświetlanie obrazka
Mam dziś dobry humor więc dam Ci gotowca, napisane jest to przy użyciu allegro, widzę, że korzystasz z windowsa więc zakładam że i z deva, więc wchodzisz w narzędzie->spr czy są dostępne aktualizacje i ściągasz allegro. Tworzysz nowy projekt allegro static i kompilujesz w nim to co ci dałem. W swoim programie rób coś takiego:
Kod:
FRAGMENT TWOJEGO KODU
string plik;
cin>>plik;
plik = "wyswietlacz.exe " + plik;
system(plik.c_str());
Kod:
KOD KTÓRY MUSISZ SKĄPILOWAĆ A EXEKA WRZUCIĆ DO FOLDERU Z EXEKI"EM TWOJEGO PROGRAMU

#include <allegro.h>
int main(int argc, char *argv[])
{
    int depth, res;
    allegro_init();
    depth = desktop_color_depth();
    if (depth == 0) depth = 32;
    set_color_depth(depth);
    BITMAP *obr=load_bmp(argv[1], default_palette);
    res = set_gfx_mode(GFX_AUTODETECT_WINDOWED, obr->w,obr->h, 0, 0);
    if (res != 0) {
        allegro_message(allegro_error);
        exit(-1);
    }


    install_keyboard();
    blit(obr, screen,0,0,0,0,obr->w,obr->h);
    while (!key[KEY_ESC])
    {
        
    }


    return 0;
}
END_OF_MAIN()
 System operacyjny: windows_vista Przeglądarka: firefox
#8
RE: [C++] Konsola oraz wyświetlanie obrazka
Jak to dobrze, że ludzie mają czasem dobry humor... :D Zaraz zabiorę się za testowanie, jak coś będzie nie tak, to dam znać.
[Obrazek: 9989.jpg]
Nowy hit przemysłu gier: http://yfrog.com/16hitvqj
#define private public //beware, classes, I'm coming! LOL
 System operacyjny: windows_xp_2003 Przeglądarka: firefox
Programy: Polecane / Nowe / Inne



Użytkownicy forum szukali:
wyświetlanie programu c++ w konsolic++ program wyswietlający obrazek c++ obrazki w konsolic++ obrazek w konsolic++ konsolowa przegladarka jpgc++ grafika w konsolic++ allegro wyswietlanie konsolianimacja w konsoli c++animacja w konsoli c allegro c++ wyswietlanie obrazow w 3 oknach

Podobne wątki ([C++] Konsola oraz wyświetlanie obrazka)
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  Wyświetlanie informacji z bazy danych na stronie www PitPlay 1 15907 16.09.2019, 11:18
Ostatni post: Ajgor
  Jak napisać program typu konsola poleceń? toslaw1 6 12860 29.06.2017, 18:58
Ostatni post: toslaw1
  Systeminfo.exe - wyświetlanie informacji w Batchu ~Anonim 2 11173 10.05.2017, 21:44
Ostatni post: ~Anonim

Skocz do: