Witamy na forum PC Format Zapraszamy do REJESTRACJI


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

C++ - [Linker error] :/

#11
RE: C++ - [Linker error] :/
Atkafor5 - wiem, że jest różnica, nie jestem taki zielony. i zmienna powinna być chyba znana bo zrobiłem tak:
class Cheque
{
public:
int x;
int pobierzX();
}; - .h a tamten z definicjami .cpp - chyba tak powinno być. jeśli się mylę piszcie proszę
 System operacyjny: windows_xp_2003 Przeglądarka: ie
#12
RE: C++ - [Linker error] :/
(15.01.2009, 07:41)Szachista napisał(a): A czy w pliku nagłówkowym jest deklaracja
Kod:
extern int x;
bo jak nie, to kompilator nie zna po prostu tej zmiennej.


jeśli zrobię tak jak to opisałeś to kompilator wyrzuca coś takiego: 4 C:\cpp2\Cheque.h storage class specified for field `x' - ja już jakiś czas nie siedzę w c++ i nie pamiętam tych wszystkich zwrotów. znajomy ma parę projektów na zaliczenie i poprosił mnie o pomoc. resztę dałem radę zrobić, ale na tym się zawiesiłem. jeśli macie jeszcze jakieś pomysły to piszcie proszę. będę co jakiś czas tu zaglądał. Pozdrawiam.
 System operacyjny: windows_xp_2003 Przeglądarka: ie
#13
RE: C++ - [Linker error] :/
nikt z tutejszych fachowców nie wie jak to zrobić? dodam, że używam kompilatora dev-c++
 System operacyjny: windows_xp_2003 Przeglądarka: ie
#14
RE: C++ - [Linker error] :/
Trudno cokolwiek powiedzieć, widząc 3 linie kodu...
 System operacyjny: windows_xp_2003 Przeglądarka: opera
#15
RE: C++ - [Linker error] :/
(17.01.2009, 21:21)wiesniak napisał(a): Trudno cokolwiek powiedzieć, widząc 3 linie kodu...

a co jest Ci więcej potrzebne? wypowiedź: #11 - masz deklarację klasy. wypowiedź: #7 - mas definicję klasy. wypowiedź: #5 - tu zaś masz w jaki sposób odczytuję wartość obiektu x
jeśli i to mało to PRZYKŁAD TAKIEGO ODWOŁANIA MASZ TU:

#include "Cheque.h"
#include <iostream>

using namespace std;

int main()
{
Cheque p_right, d_rif;
p_right.x = 100;

cout << "x = " << p_right.pobierzX();
system("pause");
return 0;
}
 System operacyjny: windows_xp_2003 Przeglądarka: ie
#16
RE: C++ - [Linker error] :/
Wrzuciłem dokładnie tak, jak podałeś do visual studio 2008 - kompiluje się bez problemu i działa poprawnie.
Jeśli chcesz, to wrzucę Ci cały solution z VS.
 System operacyjny: windows_xp_2003 Przeglądarka: opera
#17
RE: C++ - [Linker error] :/
nie, nie trzeba. dziękuję bardzo za pomoc. temat do zamknięcia.
 System operacyjny: windows_xp_2003 Przeglądarka: ie
Programy: Polecane / Nowe / Inne



Użytkownicy forum szukali:
c++ linker error undefined reference toc++ linker errorco znaczy linking errorco znaczy po niemiecku link errorlink error undefined reference to c++linker errorpisanie skryptow linkera

Podobne wątki (C++ - [Linker error] :/)
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  Macierz. Dlaczego linker wywala błąd ? Missqu 9 2905 13.01.2012, 21:48
Ostatni post: razi
  linker nie wykrywa shotin 4 1421 28.01.2011, 16:00
Ostatni post: shotin
  Parse error: syntax error, unexpected - Problem piotrekq94 7 4059 12.01.2011, 21:16
Ostatni post: piotrekq94

Skocz do: