Witamy na forum PC Format Zapraszamy do REJESTRACJI


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

[C++] programik do wytlumaczenia

#1
[C++] programik do wytlumaczenia
Witam dostalem zadanko ale nie wiem za bardzo jak sie za to zabrac i w ogole nie wiem ocb poprostu dla mnie jest to ciemna magia

Czy moglby m i ktos to wytlumaczyc badz zaczac lub powiedziec jak mam to dokladnie zrobic


Dzieki za wszelka pomoc z gory Wesoły

Tresc zadania

Dane wejściowe m,C=(t(1),...,t(m)). Elementami tabeli C są cyfry ze zbioru {1,2,3,4}.
Wydrukować indeksy elementów tablicy C zawierających cyfry 2 i 4 (oddzielnie dla każdej cyfry) oraz obliczyć ile jest cyfr 1 i cyfr 3 w tym ciągu .
 System operacyjny: windows_xp_2003 Przeglądarka: firefox
#2
RE: [C++] programik do wytlumaczenia
Wyprobój http://lmgtfy.com/?q=kurs+c%2B%2B. Na gotowca raczej nie liczOczko. Ale na pytania chętnie odpowiemy
 Przeglądarka: opera
#3
RE: [C++] programik do wytlumaczenia
Problem jest jasno sformułowany: mamy tablicę zawierającą cyfry {1,2,3,4}. Twoim zadaniem jest przejrzeć tablicę i wypisać indeksy, w których są cyfry 2 i 4 (indeksy najlepiej zapamiętać w osobnych tablicach, skoro dla cyfry 2 i 4 trzeba napisać osobno). Równocześnie możesz zliczać ilość wystąpień cyfry 1 i cyfry 3, a następnie wyprowadzić wynik. Nie widzę tutaj nic trudnego (poza podstawowa znajomością C++).
 System operacyjny: windows_xp_2003 Przeglądarka: firefox
#4
RE: [C++] programik do wytlumaczenia
Podpowiedź: zainteresuj się pętlą "for" i blokiem "switch case".
Pozdrawiam.
Ajgor
 System operacyjny: windows_xp_2003 Przeglądarka: firefox
#5
RE: [C++] programik do wytlumaczenia
No ja myślę, że switch się nie przyda tutaj, bo jest głupi. Zwykła pętla i if:
Kod:
unsigned rozmiar_tablicy, ilosc_1lub3=0;
for(unsigned i=0; 0<rozmiar_tablicy; ++i)
{
if(tab[i]=2||tab[i]=4)
cout << i << " ";
else
++ilosc_1lub3;
}
Kod niepełny ofc, więc go nie skompilujesz, ale jeśli to rozumiesz to napiszesz sam. I nie wiem, czy bezbłędnie jest, bo nie kompilowałem tylko robię to na szybkości.
 System operacyjny: windows_xp_2003 Przeglądarka: firefox
#6
RE: [C++] programik do wytlumaczenia
Hehehe a czemu glupi? W jednym bloku, w jednej petli, mozesz zalatwic wszystko, o co pytal autor.
Pozdrawiam.
Ajgor
 System operacyjny: windows_xp_2003 Przeglądarka: chrome
#7
RE: [C++] programik do wytlumaczenia
ja naklikalem takie cosik i nie wiem czemu mi nie trybi meczylem sie ze 3h i du** Smutek poradzi mi ktos co jest w tym nie tak ? aha i nie wiem jak

Kod:
#include <stdio.h>
#include <stdlib.h>
#include <cstdio>

using namespace std;

int main(int argc, char *argv[])
{
   int m; // zmienna na m
   int i=1;
   // wczytujemy m - rozmiar tablicy c
   cin >> ("%d%",&m);

   // alokujemy miejsce na nasza tablice
   int * c = new int [m + 1];

   // w petli wczytujemy liczby z wejscia do tablicy c
   for (i = 1; i <= m; i++) {
      cin >> "%d", &c[i] ;
   }
  
   int ile_1 = 0;
   int ile_3 = 0;

   // teraz zliczamy ile jest cyfr 1 i cyfr 3 w tym ciagu
   for ( i = 1; i <= m; i++) {
      if (c[i] == 1)
         ile_1++;
      if (c[i] == 3)
         ile_3++;
   }

   cout << "Pozycje cyfry 2 w ciagu c: " << endl;
   for ( i = 1; i <= m; i++) {
      if (c[i] == 2)
        cout << "%d "<< i << endl;
   }
   cout << "\nPozycje cyfry 4 w ciagu c: " << endl;
   for ( i = 1; i <= m; i++) {
      if (c[i] == 4)
        cout << "%d " <<  i << endl;
   }

   cout << "\nCyfra 1 wystepuje w ciagu c %d razy, a cyfra 3 %d razy\n" << ile_1 << ile_3 << endl;
  system("PAUSE");    
  return EXIT_SUCCESS;
}

nie mam juz pojecia jak to zrobic poddaje sie Smutek
 System operacyjny: windows_xp_2003 Przeglądarka: firefox
#8
RE: [C++] programik do wytlumaczenia
Uuu, chyba po raz pierwszy korzystasz ze strumieni.
Kod:
int m,*c,ile_1=0,ile_3=0;
cin>>m;
c=new int[m];
for(int i=0;i<m;i++)
{
    cin>>c[i];
    if(c[i]==1)
        ile_1++;
    else if(c[i]==3)
        ile_3++;
}
//itd.
 System operacyjny: windows_xp_2003 Przeglądarka: firefox
#9
RE: [C++] programik do wytlumaczenia
(14.05.2009, 15:10)~Anonim napisał(a): No ja myślę, że switch się nie przyda tutaj, bo jest głupi. Zwykła pętla i if:
Kod:
unsigned rozmiar_tablicy, ilosc_1lub3=0;
for(unsigned i=0; 0<rozmiar_tablicy; ++i)
{
if(tab[i]=2||tab[i]=4)
cout << i << " ";
else
++ilosc_1lub3;
}
Kod niepełny ofc, więc go nie skompilujesz, ale jeśli to rozumiesz to napiszesz sam. I nie wiem, czy bezbłędnie jest, bo nie kompilowałem tylko robię to na szybkości.
W wyrażeniu if, chyba zamiast == wstawiłeś =, przez co najprawdopodobniej program wypisze wszystkie indeksy tablicy. Błąd niby niewielki, choć kompilator nie zwróci na to uwagi - mogłoby to trochę namieszać autorowi wątku, gdyby nie zwrócił na to uwagi.
 System operacyjny: windows_xp_2003 Przeglądarka: firefox
#10
RE: [C++] programik do wytlumaczenia
Kod:
int m,*c,ile_1=0,ile_3=0;
cin>>m;
c=new int[m];
for(int i=0;i<m;i++)
{
    cin>>c[i];
    if(c[i]==1)
        ile_1++;
    else if(c[i]==3)
        ile_3++;
}
cout<<"Cyfra 1 występuje "<<ile_1<<" razy, a cyfra 3 występuje "<<ile_3<<" razy.";
cout<<"\nCyfra 2 występuje na pozycji: ";
for(int i=0;i<m;i++)
    if(c[i]==2)
        cout<<i<<", ";
cout<<"\nCyfra 4 występuje na pozycji: ";
for(int i=0;i<m;i++)
    if(c[i]==4)
        cout<<i<<", ";
delete[] c;
Proszę mi wybaczyć, ale nie zdążyłem z edycją mojego poprzedniego postu.
 System operacyjny: windows_xp_2003 Przeglądarka: firefox
Programy: Polecane / Nowe / Inne




Podobne wątki ([C++] programik do wytlumaczenia)
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  Prosty programik w Javie Physicist 4 7424 24.05.2015, 00:05
Ostatni post: koneton
  Mini programik- BATCH rafineria888 6 2947 12.08.2013, 13:28
Ostatni post: rafineria888
  Pascal programik z procedurami sprawdzenie Thiv 0 1040 14.05.2012, 22:53
Ostatni post: Thiv

Skocz do:


Wybrane wątki ([C++] programik do wytlumaczenia)
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  Poszukuję pomysłu na prosty program ;) janciu96 5 13777 13.12.2019 23:32
Ostatni post: Ajgor
  Programowanie Batch (CMD) Informatyk2019 0 5349 11.12.2019 18:30
Ostatni post: Informatyk2019
  [JavaScript] Znajdowanie przedziału czasu rafal12999 0 2408 10.12.2019 17:58
Ostatni post: rafal12999
  Przekazywanie wskaźnika przez referencję w Qt Trojan3000 3 13213 10.12.2019 13:16
Ostatni post: Ajgor
  Proszę o pomoc w uzupełnieniu ankiety dt. Zawodu Programisty MaleMonki 0 2931 17.11.2019 12:47
Ostatni post: MaleMonki
  Spring framework – jakie strony polecacie do nauki? olek23 5 7409 15.11.2019 15:57
Ostatni post: Alsenas
  Programowanie windy (problem) w C++ mysza2323 2 6427 06.11.2019 23:04
Ostatni post: mysza2323
  Programy w C ~Anonim 1 6703 22.10.2019 17:48
Ostatni post: Szachista
  Książki do nauki C# olek23 14 20116 17.10.2019 13:06
Ostatni post: Ajgor
  Wyświetlanie informacji z bazy danych na stronie www PitPlay 1 7942 16.09.2019 11:18
Ostatni post: Ajgor
  Błąd przy uruchamianiu programu w Java z wiersza poleceń Physicist 3 4521 30.08.2019 14:16
Ostatni post: Physicist
  Python z wiersza poleceń Physicist 15 21389 21.08.2019 20:14
Ostatni post: Physicist
  Transfer plików via FTP Visual Basic FireBytes 3 7030 15.08.2019 07:41
Ostatni post: Szachista
  Menu wysuwane z boku patryk67 1 7700 07.08.2019 12:43
Ostatni post: aht
  Visual Basic Excel l.całkowitą przedstawić w postaci szesnastkowej fugaz 4 9602 18.06.2019 21:36
Ostatni post: fugaz