31.01.2020, 01:53 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 31.01.2020, 02:09 przez jakix354.)
Cpu temperature error
Witam, od poniedziałku/wtorku zaczął mi wyskakiwać error American Megatrends o treści: CPU Over Temperature Error. Press F1. Co dziwne ten error wyskakuje nawet gdy odpalam komputer pierwszy raz w ciągu dnia. Kiedy wciskam F1 wchodzi w bios i pokazuje temperaturę procka 96stopni+ . Na pulpicie z odpalonym jedynie AIDA64 pokazuje 92stopni wzwyż co prawda chłodzenie boxowe ale aż takie temperatury?
Poczytałem trochę na forach i faktycznie te boxowe chłodzenia osiągają wysokie temperatury u ludzi po 70 góra 80 stopni w stresie a u mnie 92 na pulpicie w spoczynku? Kiedy odpalę grę np. GTA 5 temperatura skacze do maksymalnej wartości 105stopni. Pasta jakiej używam to thermal grizzly.
Komputer świeżo po formacie win10 64
Uprzedzając pytania pasta nałożona prawidłowo robiłem to X razy u siebie, u znajomych i nigdy nie było problemów.
Zapomniałem załączyć ssy
31.01.2020, 07:09 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 31.01.2020, 07:10 przez pieterman09.)
RE: Cpu temperature error
A kręci ci się wentylator na chłodzeniu ? Bo ja obstawiam że zdechł i chłodzenie do wymiany .
Albo piernik trafił glut bo niestety też masz to badziewie w procesorze
Przy "problemach z Win10" oraz problemach ze "spadkami FPS w CS:GO"
Nie pomagam.
Wentylator normalnie się kręci ale chyba chłodzenie nie dociska procesora. Pare razy już wymieniałem pastę i wydaje mi się, że te kołki się wyrobiły. Chłodzenie gdy siedzi sam radiator jest nieruchomy ale te kołki są luźne gdy je lekko ruszam. Mam nadzieje, że to nie ten glut pod ihs bo nie chciałbym podejmować się skalpa. Muszę ogarnąć najpierw chłodzenie żeby to sprawdzić ale to już chyba nie ma sensu kupować boxowego za 3 dychy. Lepiej może dołożyć i wziąć np. spartan 3 LT? W mediaexpert jest za 65 zł akurat mam blisko
bardzo możliwe , że się wyrobiło . Nie trudno o to i nie raz do tego doprowaziłem .
Spartan minimum a nie głupie by było arctic 34 dorwać , za 80-90zł bywa a jednak dużo lepszy i bardziej przyszłościowy jakbyś ryzenka kiedyś się wreszcie przesiadł czy coś . Ale twoja decyzja , spartan i tak dużo lepszy od boxa .
A skalp jeżeli myślisz na tym procku dłużej siedzieć zdecydowanie zalecam , nie jeden się przekonał że zwlekanie z nim to zły pomysł . Trzeba zrobić za czasu puki proc się zachowuje poprawnie bo jak zalegające ciepło pod ihs ci zdegraduje krzem to będzie za późno .
Nie pomagam.
Jak już zmieniać to ja jestem za czymś 8 wątkowym i lutowanym
Też piszę nie poprawnie po Polsku i nic wam do tego!
Skutki kupowania Zasilaczy Chińskiej produkcji SAMA:
Skutek Pierwszy (vero l1): imgur.com/a/wMmaY2e
Skutek Drugi (vero m3): forum.pcformat.pl/Spalony-zasilacz--578317-t Skutek Trzeci (supremo): forum.pcformat.pl/Spalona-czesc-plyty-glownej-a-komputer-nadal-dziala-t?highlight=supremo
Z problemami z temperaturą po zakupie intela nie pomagam odpowiedź jest prosta! SPRZEDAJ LUB OSKALPUJ ZANIM BĘDZIE ZAPÓŹNO!
Xeon 8 wątkowy E3 1230 (?) ...trzeba patrzyć żeby nie kupić V2 bo one są na glucie , no i nie mają grafiki zintegrowanej a tak to dobre procki a można taniej kupić od i7 2600 . Tylko patrzyć uważanie żeby nie kupić modelu 4 wątkowego powyżej ceny i5 2400 hh
Nie pomagam.