Witamy na forum PC Format Zapraszamy do REJESTRACJI


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Crash komputera w grach

#1
Crash komputera w grach
Witajcie

Mam dość poważny problem ale zacznę od początku

Złożyłem sobie komputer.. jak to zadowolony ze wszystkiego (niemal żadnych problemów) po pewnym czasie postanowiłem odpalić grę (gram na PC w te gry które nie zostały wydane na xbox360..) pierwszą grą którą odpaliłem był counter-strike source... i tu zonk po odpaleniu od razu po podłączeniu się do serwera (2-3s) miałem "tryb oszczędny" (brak sygnału z karty graficznej..) pisząc z supportem steama pomogli mi ściągnąć biblioteki DirectX (jakiś instalator co sam mi doinstalował biblioteki) po tym fakcie mam freezy co jakiś czas parę osób mi próbowało pomóc, zmieniałem również grafikę (na ten sam model z tym że gainwarda) i to samo..., instalacja nowszych sterowników również to samo powoduje (znaczy raczej nic nie pomaga)

mój log z programu windbg

Kod:
Microsoft (R) Windows Debugger Version 6.11.0001.404 AMD64
Copyright (c) Microsoft Corporation. All rights reserved.


Loading Dump File [C:\Users\Grzegorz\Desktop\WD-20090307-1850.dmp]
Mini Kernel Dump File: Only registers and stack trace are available

Symbol search path is: *** Invalid ***
****************************************************************************
* Symbol loading may be unreliable without a symbol search path.           *
* Use .symfix to have the debugger choose a symbol path.                   *
* After setting your symbol path, use .reload to refresh symbol locations. *
****************************************************************************
Executable search path is:
*********************************************************************
* Symbols can not be loaded because symbol path is not initialized. *
*                                                                   *
* The Symbol Path can be set by:                                    *
*   using the _NT_SYMBOL_PATH environment variable.                 *
*   using the -y <symbol_path> argument when starting the debugger. *
*   using .sympath and .sympath+                                    *
*********************************************************************
Unable to load image ntoskrnl.exe, Win32 error 0n2
*** WARNING: Unable to verify timestamp for ntoskrnl.exe
*** ERROR: Module load completed but symbols could not be loaded for ntoskrnl.exe
Windows Server 2008/Windows Vista Kernel Version 6001 (Service Pack 1) MP (2 procs) Free x64
Product: WinNt, suite: TerminalServer SingleUserTS
Machine Name:
Kernel base = 0xfffff800`02207000 PsLoadedModuleList = 0xfffff800`023ccdb0
Debug session time: Sat Mar  7 18:50:20.847 2009 (GMT+1)
System Uptime: 0 days 5:59:37.051
*********************************************************************
* Symbols can not be loaded because symbol path is not initialized. *
*                                                                   *
* The Symbol Path can be set by:                                    *
*   using the _NT_SYMBOL_PATH environment variable.                 *
*   using the -y <symbol_path> argument when starting the debugger. *
*   using .sympath and .sympath+                                    *
*********************************************************************
Unable to load image ntoskrnl.exe, Win32 error 0n2
*** WARNING: Unable to verify timestamp for ntoskrnl.exe
*** ERROR: Module load completed but symbols could not be loaded for ntoskrnl.exe
Loading Kernel Symbols
...............................................................
................................................................
.............
Loading User Symbols
Mini Kernel Dump does not contain unloaded driver list
Unable to load image watchdog.sys, Win32 error 0n2
*** WARNING: Unable to verify timestamp for watchdog.sys
*** ERROR: Module load completed but symbols could not be loaded for watchdog.sys
*******************************************************************************
*                                                                             *
*                        Bugcheck Analysis                                    *
*                                                                             *
*******************************************************************************

Use !analyze -v to get detailed debugging information.

BugCheck 117, {fffffa8003fce010, fffffa6004a14b5c, 0, 0}

*** WARNING: Unable to verify timestamp for mssmbios.sys
*** ERROR: Module load completed but symbols could not be loaded for mssmbios.sys
***** Kernel symbols are WRONG. Please fix symbols to do analysis.

*********************************************************************
* Symbols can not be loaded because symbol path is not initialized. *
*                                                                   *
* The Symbol Path can be set by:                                    *
*   using the _NT_SYMBOL_PATH environment variable.                 *
*   using the -y <symbol_path> argument when starting the debugger. *
*   using .sympath and .sympath+                                    *
*********************************************************************
*************************************************************************
***                                                                   ***
***                                                                   ***
***    Your debugger is not using the correct symbols                 ***
***                                                                   ***
***    In order for this command to work properly, your symbol path   ***
***    must point to .pdb files that have full type information.      ***
***                                                                   ***
***    Certain .pdb files (such as the public OS symbols) do not      ***
***    contain the required information.  Contact the group that      ***
***    provided you with these symbols if you need this command to    ***
***    work.                                                          ***
***                                                                   ***
***    Type referenced: nt!_KPRCB                                     ***
***                                                                   ***
*************************************************************************
Unable to load image atikmdag.sys, Win32 error 0n2
*** WARNING: Unable to verify timestamp for atikmdag.sys
*** ERROR: Module load completed but symbols could not be loaded for atikmdag.sys
*************************************************************************
***                                                                   ***
***                                                                   ***
***    Your debugger is not using the correct symbols                 ***
***                                                                   ***
***    In order for this command to work properly, your symbol path   ***
***    must point to .pdb files that have full type information.      ***
***                                                                   ***
***    Certain .pdb files (such as the public OS symbols) do not      ***
***    contain the required information.  Contact the group that      ***
***    provided you with these symbols if you need this command to    ***
***    work.                                                          ***
***                                                                   ***
***    Type referenced: nt!_KPRCB                                     ***
***                                                                   ***
*************************************************************************
*************************************************************************
***                                                                   ***
***                                                                   ***
***    Your debugger is not using the correct symbols                 ***
***                                                                   ***
***    In order for this command to work properly, your symbol path   ***
***    must point to .pdb files that have full type information.      ***
***                                                                   ***
***    Certain .pdb files (such as the public OS symbols) do not      ***
***    contain the required information.  Contact the group that      ***
***    provided you with these symbols if you need this command to    ***
***    work.                                                          ***
***                                                                   ***
***    Type referenced: nt!_KPRCB                                     ***
***                                                                   ***
*************************************************************************
*********************************************************************
* Symbols can not be loaded because symbol path is not initialized. *
*                                                                   *
* The Symbol Path can be set by:                                    *
*   using the _NT_SYMBOL_PATH environment variable.                 *
*   using the -y <symbol_path> argument when starting the debugger. *
*   using .sympath and .sympath+                                    *
*********************************************************************
*********************************************************************
* Symbols can not be loaded because symbol path is not initialized. *
*                                                                   *
* The Symbol Path can be set by:                                    *
*   using the _NT_SYMBOL_PATH environment variable.                 *
*   using the -y <symbol_path> argument when starting the debugger. *
*   using .sympath and .sympath+                                    *
*********************************************************************
Probably caused by : atikmdag.sys ( atikmdag+12b5c )

Followup: MachineOwner
---------

z czego jasno wynika (przynajmniej dla mnie) że to wina sterownika..

mam zainstalowany sam sterownik bez ATI control panel..

Rozdziałka niezależnie od gry w którą gram czy windowsa pracuję to 1024x768 75hz

Do tej pory miałem to w następujących grach zawsze w tych samych monetach:

- Spore
- Age of conan
- Wiedźmin

A w różnych momentach:

- Counter-strike source

nadmieniam że nie mam tego we wszystkich grach..

próbowałem również reinstalować system z visty x86 na viste x64 to samo..
tak samo z wyjęciem jednej kości ramu..
nic nie kręciłem..

config:
Core 2 Duo E8400
Samsung 750GB sata II 32mb cache
Samsung SH-D163B
Pioneer 215BK
Asus P5Q Pro 1613
Gigabyte Radeon HD 3870
Corsair 550watt
Kingston 2x2GB 800mhz
Scythe Mugen INF-1000
Windows Vista Ultimate x64
Czytnik kart apacer 21in1

dzieje mi się tak tylko na grach przy windowsie nawet mając tydzień uptime nic...

z tego co wiem jest to konfilkt płyta<--->grafika tlko jedno do wymiany...

jeśli tak będzie to mam pytania:

a) kupuję geforce 6200TI jeśli nie będzie "resetowania" to znaczy że jak kupię 9800GT będzie bez problemu?
b) Jeśli jak wyżej bedzie 6200 działać i kupię radeona 4XXX to też nie będzie problemów?

zaznaczam że nie mam możliwości od nikogo pożyczenia żadnej karty...
 System operacyjny: windows_vista Przeglądarka: firefox
#2
RE: Crash komputera w grach
Kolega ma Vistę ?
Takie coś znalazłem:
http://forum.dobreprogramy.pl/viewtopic....mp;start=0
Jaką masz wersję sterowników ?
Nie odpowiadam w tematach z działu 'Bezpieczeństwo', w których brakuje pełnego zestawu logów:
http://forum.pcformat.pl/WAZNE-Jak-zaloz...ec-WAZNE-t
Jeżeli prowadziłem wątek i w nim nie odpowiadam przez 3 dni-proszę o przypomnienie na PW.
Nie pomagam na PW.
Prośba o przetestowanie aplikacji: http://forum.pcformat.pl/Prosba-o-przete...L-OpenGL-t
 System operacyjny: windows_xp_2003 Przeglądarka: seamonkey
#3
RE: Crash komputera w grach
Reinstal sterowników i powinno pomóc, boże też popraw kartę w slocie PCI-E
 System operacyjny: windows_xp_2003 Przeglądarka: firefox
#4
RE: Crash komputera w grach
karta jest dobrze w slocie PCI opisanym w instrukcji jako "master"

Kolega ma Vistę ?
Jaką masz wersję sterowników ?

przecież napisałem jaki mam system..

wersja 9.3 ale podobno ten plik się nie aktualizuje
9.3 i reboot ani śladu widocznie poprawili to w najnowszych sterownikach

dziękuję chłopaki a pomyśleć że +/- 10 osób nie potrafiło mi pomóc
 System operacyjny: windows_vista Przeglądarka: firefox
Programy: Polecane / Nowe / Inne




Podobne wątki (Crash komputera w grach)
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  Gra + pad = crash deSkating 0 1723 20.08.2012, 13:13
Ostatni post: deSkating
  Problem z przycinaniem się dobrego komputera, przy mało wymagających grach/ igoras1997 4 1911 01.08.2012, 22:05
Ostatni post: igoras1997
  Problemy w grach - zawieszanie się komputera. PCKonrad 10 3125 19.07.2012, 17:52
Ostatni post: PCKonrad

Skocz do:


Wybrane wątki (Crash komputera w grach)
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  Lagi lapka CzeCzeN 2 17314 22.08.2012 04:10
Ostatni post: resont
  Czy mój sprzęt da radę z CrossFireX ? resont 26 27696 22.08.2012 03:09
Ostatni post: resont
Ściana Myszka przestaje reagować wdowa_tychy 0 12834 22.08.2012 01:19
Ostatni post: wdowa_tychy
  karta graficzna do phenom II 965 marchena666 13 21139 21.08.2012 22:57
Ostatni post: Patrykx12
  Radeon 9600 problem z grami BlackDeath 15 19518 21.08.2012 22:42
Ostatni post: BadBoy001
  IBM Lenovo M58 sff pionowo Scoff 2 40983 21.08.2012 21:34
Ostatni post: Scoff
Scared Losowe zwiechy i BSODy Kubo_O 5 10606 21.08.2012 21:14
Ostatni post: Grisz
  Czy da się go jeszcze uratować? jaroosz 3 6497 21.08.2012 21:12
Ostatni post: Grisz
Sad nie mogę otwożyć partycji. mt1996 6 10532 21.08.2012 20:09
Ostatni post: ludzikk
  kupno nowej kart graficznej , jaka ? xboxmen 5 10822 21.08.2012 20:00
Ostatni post: Dyzajash
  Przegrzewanie się Toshiba Satellite A300 POMOCY! cptMichaaX 1 45956 21.08.2012 19:21
Ostatni post: Grisz
  problem przy odpalaniu win7 kamros 4 11537 21.08.2012 19:12
Ostatni post: Grisz
  Temperatura karty graficznej ostry121 13 21399 21.08.2012 18:56
Ostatni post: muflon37
Big Grin Sukces, HD6850 z biosem HD6870- Czy sekcja zasilania wytrzyma? wdowa_tychy 0 9372 21.08.2012 18:23
Ostatni post: wdowa_tychy
  ASUS X53TK czy Samsung NP305E5A ? magnum146 1 10413 21.08.2012 17:08
Ostatni post: Patrykoller