Witamy na forum PC Format Zapraszamy do REJESTRACJI


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Czemu nie może być w tabelce?

#1
Question  Czemu nie może być w tabelce?
Jak długo zajmuję się webmasterstwem, tak zawsze umieszczam zawartość stron w tabelkach. Jest to łatwe rozwiązanie, ponieważ można przyjemnie i prosto je edytować. Tak robią też moi znajomi, a nawet można zauważyć, że ta strona jest tak robiona. Jednak ostatnio na jednej ze stron, którą zrobiłem, w księdze gości ktoś dodał wpis, że strona jest źle zrobiona, ponieważ wszystko jest umieszczone w tabelkach. Więc moje pytanie brzmi - czy jest sens robić tabelki w div'ach? Co jest złego w tym, że umieszczam zawartość strony w tabelkach (poza tym, że to nie jest zgodne ze standardami)?
 System operacyjny: windows_xp_2003 Przeglądarka: firefox
#2
RE: Czemu nie może być w tabelce?
Ja też korzystam z tabel i nie narzekam Wesoły Nie wiem jak zrobić porządny layout bez tabelek... Może ten gość się nie zna ;d
 System operacyjny: windows_xp_2003 Przeglądarka: firefox
#3
RE: Czemu nie może być w tabelce?
No nie wiem, ale to głupio wygląda w księdze gości na stronce szkoły;( Nie wiem, czy mam usunąć ten post, czy zostawić? :D ale to i tak nie rozwiązuje problemu.
 System operacyjny: windows_xp_2003 Przeglądarka: firefox
#4
RE: Czemu nie może być w tabelce?
Moim zdaniem 90% stron jest robiona za pomocą tabeli zobacz do źródła jakiej kolwiek ze stron prawie zawsze znajdziesz takie elementy jak <tabele> <tr> czy <td>
Pomagam jak tylko mogę.
Zapraszam na http://www.nuter.cba.pl
 System operacyjny: windows_xp_2003 Przeglądarka: ie
#5
RE: Czemu nie może być w tabelce?
No tylko pytanie dlaczego robienie stron w tabelach jest złe? Czemu one powinny być tylko do przedstawiania danych?
 System operacyjny: windows_xp_2003 Przeglądarka: firefox
#6
RE: Czemu nie może być w tabelce?
Chodzi o to, że gdy robisz stronkę w div'ach ładuje się ona szybciej, po drugie można umieścić element strony w dowolnym miejscu i kod jest krótszy. Ja sam również używam tabel. W końcu większość stron jest w nich wykonana więc jeśli koleś się o to rzuca to mu odpisz, żeby uzasadnił, a jak mu się nie podoba to niech wypier... niech sobie idzieChytry
 System operacyjny: windows_xp_2003 Przeglądarka: firefox
#7
RE: Czemu nie może być w tabelce?
Ktoś wskazał ci metodę ulepszenia strony a ty chcesz usunąć jego wpis? Trochę to nie w porządku. Owszem tabelki są używane dość często co nie oznacza, że jest to rozwiązanie idealne. Jeżeli można to lepiej zamienić je na DIVy bo tak nakazuje coś, co można nazwać "dobrą praktyką wykonywania" i standardy. Poza tym jeżeli jeszcze bardziej zaprzyjaźnisz się z CSS i DIVami to będziesz miał większe możliwości rozbudowy strony i wzbogacisz swój warsztat. Jednocześnie pokażesz, że starasz się używać nowych rozwiązań. Moim zdaniem dobry webmaster uczy się cały czas.
 System operacyjny: linux_ubuntu Przeglądarka: firefox
#8
RE: Czemu nie może być w tabelce?
~Anonim napisał(a):Moim zdaniem dobry webmaster uczy się cały czas.

Co to, to prawda;) Dzięki za pomoc;) Zaraz się zabieram za przerabianie stronki na divyOczko Skoro to ma być lepsze rozwiązanie i nie ma żadnych przeciwwskazań, to czemu by z niego nie skorzystaćOczko
 System operacyjny: windows_xp_2003 Przeglądarka: firefox
Programy: Polecane / Nowe / Inne




Podobne wątki (Czemu nie może być w tabelce?)
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
Ściana Czemu ten kod js nie działa? anarhak 1 7535 12.06.2015, 16:07
Ostatni post: koneton
  Hosting z możliwością przesyłania wielu maili funkcją mail() nie musi być darmowy Taurenoid 4 4379 30.01.2014, 16:26
Ostatni post: breko
  Bardzo niskie CTR na forum. Jaka może być tego przyczyna? radekhetero 8 2900 15.11.2012, 15:31
Ostatni post: hansnclothes

Skocz do:


Wybrane wątki (Czemu nie może być w tabelce?)
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  Poszukuję skryptu ogłoszeń / Joomla. dongtuuyen 2 6153 25.07.2019 09:56
Ostatni post: Spidi
  Upload pliku na serwer i do bazy danych mati514 3 6838 16.05.2019 17:12
Ostatni post: mati514
Big Grin [PHP] Rotator linków, który nie wyświetli danego linka. semozo 1 7838 13.04.2019 10:29
Ostatni post: wlisik
  Wywołanie diva funkcją SebastianF 3 8255 25.03.2019 10:55
Ostatni post: hydr4x
Scared front-end czy back-end gbr 7 13398 23.03.2019 16:56
Ostatni post: luciussulla
  Gdzie odpłatnie wypozycjonować swoją stronę w html5 w google za 100zł? aktywny27 13 27467 17.02.2019 21:44
Ostatni post: SEMPIRE
  xampp konwersja video milutki182 3 13757 10.02.2019 13:18
Ostatni post: Ajgor
  HTML a Wordpress Majki_77 3 12628 10.02.2019 13:17
Ostatni post: Ajgor
  Gotowe klasy xCart 0 7514 08.02.2019 17:16
Ostatni post: xCart
  Jak ustawić tekst na środku ekranu buzek1 4 3304 08.02.2019 17:07
Ostatni post: xCart
Ściana Problem a zaktualizacją Joomla 3.6.5 do 3.8.8 CREATIVE_ 14 27688 13.01.2019 06:00
Ostatni post: CREATIVE_
  Xampp i CMS Made Simple Echelon 1 8540 07.12.2018 14:35
Ostatni post: raxer
  Problem z certyfikatem na sslforfree.com gentleman 2 9961 11.10.2018 17:09
Ostatni post: Michu_PL
  Generator kodów kreskowych Yanke$ 0 10168 16.09.2018 12:02
Ostatni post: Yanke$
  skalowanie elementów do wielkości ekranu szakal87 1 10621 11.09.2018 05:36
Ostatni post: Michu_PL