Witamy na forum PC Format Zapraszamy do REJESTRACJI


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Dlaczego inaczej się wyswietla??

#1
Dlaczego inaczej się wyswietla??
Zastosowalam sie do porad umieszczonych na innym forum w sprawie rownomiernego rozciagania div-ow. Zrobilam wszytsko, poukladalam. I teraz, gdzie mam blad, ze jest taka katastrofalna roznica miedzy wyswietlaniem w IE a Firefoxem?? http://www.somewhere.w8w.pl
Prosze o odpowiedz.
 System operacyjny: windows_xp_2003 Przeglądarka: firefox
#2
RE: Dlaczego inaczej się wyswietla??
Też miałem podobny problem. Mój wątek jest tutaj. Oczko

A tak poza tym możesz powiedzieć więcej, np:
- dokładnie opisać porady na tamtym forum
- pokazać kod arkusza stylów
 System operacyjny: windows_vista Przeglądarka: ie
#3
RE: Dlaczego inaczej się wyswietla??
Lind do tematu:
http://forumweb.e-vip.pl/viewtopic.php?t...mp;start=0
Zrobilam wg 1 metody.

Arkusz stylów:
Kod:
*
  {padding : 0;
   margin : 0;
  }
    
html,body
    {scrollbar-3dlight-color: #0066cc;
   scrollbar-arrow-color: white;
   scrollbar-base-color: #3366cc;
   scrollbar-face-color: #3366ff;
   scrollbar-highlight-color: white;
     scrollbar-shadow-color: #99ccff;
     scrollbar-track-color: #6699cc;
    }
    
body
  {text-align: center;
     margin: 50px auto;
     width: 760px;
   font: 14px 'Gill Sans MT', 'Palatino Linotype', 'Arial Narrow', 'Times New Roman', sans-serif;
    }
    
a
  {text-decoration: none;
    }
    
a:link
  {color: black;
    }
    
a:visited
  {color: #0066ff;
    }
    
a:hover
  {text-decoration: underline overline;
     color: #6699ff;
    }

a:active
  {font-size: 16px;
     color: #6699ff;
     font-weight: bold;
    }
    
div
  {text-align: left;
    }
    
div.contener
  {overflow: hidden;
     width: 760px;
     margin: auto;
     background-image: url('Lay2_03.gif');
         background-position:center;
         background-repeat: repeat-y;
    }
    
div.naglowek
  {width: 760px;
     height: 142px;
     float: left;
     background: url(Lay2_01.gif);
     position: relative;
    }
    
div.gorne_menu
  {width: 760px;
     height: 101px;
     float: left;
     background: url(Lay2_02.gif);
     position: relative;
    }
    
div.stopka
  {width: 760px;
     height: 36px;
     float: left;
     background: url(Lay2_04.gif);
     position: relative;
    }
    
div.menu
  {margin-left: 20px;
         width: 230px;
         float: left;
         font: 16px 'Gill Sans MT', 'Palatino Linotype', 'Arial Narrow', 'Times New Roman', sans-serif;
         text-align: center;
        }
div.tresc
  {width: 430px;
         margin-left: 302px;
        }
    
ul
  {list-style-type: circle;
    }
    
ul.glowna
  {list-style-type: square;
     text-align: center;
    }
    
div.gorna_tresc
   {width: 432px;
         margin: 20px 0 0 302px;
         font: 22px 'Gill Sans MT', 'Palatino Linotype', 'Arial Narrow', 'Times New Roman', sans-serif;
         text-align: center;
        }

Pomoże ktoś??
 System operacyjny: windows_xp_2003 Przeglądarka: firefox
#4
RE: Dlaczego inaczej się wyswietla??
[/code]Spróbuj wszystkie wartości float zamienić na centerOczko
 System operacyjny: windows_vista Przeglądarka: ie
#5
RE: Dlaczego inaczej się wyswietla??
zurek napisał(a):Spróbuj wszystkie wartości float zamienić na centerOczko
Ten uśmieszek na końcu, to jak rozumiem ma potwierdzać, że żartujesz zamiast radzić? Bo float ma tylko trzy możliwe wartości - left, right i none. Skoro zatem żartujesz zamiast radzić, to jest to nie na miejscu, tak?
 System operacyjny: linux_gentoo Przeglądarka: opera
#6
RE: Dlaczego inaczej się wyswietla??
koziolek napisał(a):
zurek napisał(a):Spróbuj wszystkie wartości float zamienić na centerOczko
Ten uśmieszek na końcu, to jak rozumiem ma potwierdzać, że żartujesz zamiast radzić? Bo float ma tylko trzy możliwe wartości - left, right i none. Skoro zatem żartujesz zamiast radzić, to jest to nie na miejscu, tak?
Racja, przepraszam bardzoOczko Zmień na none jeśli to pomoże. Skopiowałem twój kod html i style, zmieniłem na none i działa. Przepraszam jeśli sie mylęOczkoOczy
 System operacyjny: windows_vista Przeglądarka: ie
#7
RE: Dlaczego inaczej się wyswietla??
Zmieniłam wszystkie wartości float z left na none. Prosze zobaczyc efekt w IE i FF.
Tylko dlaczego przez to dwa divy: menu i tresc, nie chca sie wyswietlac kolo siebie tylko jeden pod drugim??
 System operacyjny: windows_xp_2003 Przeglądarka: firefox
#8
RE: Dlaczego inaczej się wyswietla??
Panthere_Noire napisał(a):Zmieniłam wszystkie wartości float z left na none. Prosze zobaczyc efekt w IE i FF.
Rozumiem, że teraz divy się już nie rozjeżdżają? To dobrze.

Teraz chodzi tylko o to, że div treść zjechał za daleko i nie jest a równi z menu? Chytry
 System operacyjny: windows_vista Przeglądarka: ie
#9
RE: Dlaczego inaczej się wyswietla??
Nie rozjezdzaja. Juz sa blisko siebie, drobne niescislosci poprawilam sama.
A teraz chodzi o to, ze divy: tresc i menu "nie chca" byc kolo siebie. Tylko div menu jest na gorze, a tresc z boku, tyle ze dalej pod divem lewa (tak jest tylko w FF). Jak temu zaradzic??

Czy wina tego moze byc to, ze divy tresc i menu (znajdujace sie w jednym divie contener) pozycjonowane sa za pomoca marginesow?? Tzn. div menu ma szerokosc 230px + lewy margines 20px, wiec div tresc ma margines lewy 230px+20px... Ale taka metoda byla podana na tamtej stronie...
 System operacyjny: windows_xp_2003 Przeglądarka: firefox
#10
RE: Dlaczego inaczej się wyswietla??
Istnieje także możliwość, że błędy są wynikiem kolejności wstawiania divów. Na przykład spróbuj fragment kodu:

Kod:
<div class="tresc">
Znajdziecie tu wiele artykułów o popularnych grach (najczęściej RPG i cRPG, ale też innych), m.in:
<ul class="glowna">
<li>Gothic</li>
<li>The Elder Scrolls</li>
<li>The Sims 2</li>
<li>Fable</li>
</ul>
Oraz wiele materiałów na temat optymalizacji Windowsa i zmiany jego wyglądu.
</div>

Wstawić zamiast divu menu, a div menu wstawić w miejsce divu tresc. Mała zamiana. Teraz to menu powinno zjechać na sam dół, a treść na górę. Sam nie wiem. Trochę to dziwne.
 System operacyjny: windows_vista Przeglądarka: ie
Programy: Polecane / Nowe / Inne




Podobne wątki (Dlaczego inaczej się wyswietla??)
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  Szablon Allegro nie wyswietla się. robertosc1 5 5600 02.04.2014, 20:46
Ostatni post: robertosc1
  Strona nie wyswietla się w IE persefona132 1 1978 10.09.2012, 06:20
Ostatni post: lipton99
  Forum na zwykłej stronie, da się ? (nie wiem jak inaczej zapytać) lukesh 4 1286 28.04.2012, 22:28
Ostatni post: giertych97

Skocz do:


Wybrane wątki (Dlaczego inaczej się wyswietla??)
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  Złe działanie skyrptu php/formularze bartek164 0 8721 16.01.2018 17:14
Ostatni post: bartek164
  Poszukuję kodu do strony na wybór wejścia Ganjax15 4 9441 15.01.2018 12:21
Ostatni post: Ganjax15
  Dziwna zmienna dodawana w nazwie postów? stasiowin 2 8669 12.01.2018 09:50
Ostatni post: raxer
  Jaki kod pod taką stronę? aktywny27 11 19431 10.01.2018 19:36
Ostatni post: Ajgor
  Prośba o stworzenie strony internetowej. Matiexis 0 7989 08.01.2018 19:59
Ostatni post: Matiexis
  Zmiana wyglądu ''index of'' w XAMPP'ie domeczegg 3 7669 06.01.2018 13:14
Ostatni post: domeczegg
  Skąd za darmo podbrać wtyczki flash na stronę html5 ? aktywny27 0 7590 28.12.2017 10:01
Ostatni post: aktywny27
  Wybór pomiędzy dwoma hostingami-te same oczekiwania ale inne paramerty i cena raxer 4 7716 26.12.2017 10:31
Ostatni post: raxer
  Przetwarzanie arkusza stylów się nie powiodło bartek164 0 7110 22.12.2017 20:03
Ostatni post: bartek164
  Problem ze spamem - recaptcha Tazz 5 11263 22.12.2017 17:37
Ostatni post: Ajgor
  Problem z kodem po zmianie nazwy linku. yansowy 8 7421 12.12.2017 12:26
Ostatni post: yansowy
  Jak zrobić stronę do sprzedaży plików modeli 3d Kristoffer 3 7199 08.12.2017 16:10
Ostatni post: Kristoffer
  Awin opinie breko 6 9892 30.11.2017 12:43
Ostatni post: breko
  zmiana preferowanej wersji domeny google + all in one seo pack Lukaskov 0 6470 30.11.2017 06:03
Ostatni post: Lukaskov
  Czy to oszustwo? bartek164 5 6587 28.11.2017 23:58
Ostatni post: raxer