06.05.2020, 15:34
Dysk WD 500 GB - Po zerowaniu wywaliło błędy w remap. Remap trwa już 9h MHDD
Witam serdecznie. Mam problem z dyskiem, chciałem go sprawdzić w mhdd, czy kwalifikuje się do wymiany i jestem w kropce. Mianowicie wczoraj na noc włączyłem skan - wynik był w miarę przyzwoity (tylko kilkadziesiąt odczytów >500 ms.) niestety nie zrobiłem screena wyniku. Chcialem go trochę "podreperować" więc wyzerowałem go komenda" rease " i rano włączyłem remap. Ku mojemu zdziwieniu wywaliło mnóstwo błędów po tym zerowaniu (zdjęcie zamieszczam poniżej) i nie wiem dlaczego tak się stało, jak przed zerowaniem był spokojnie kwalifikowany do naprawy - żadnych błędów unc, a teraz już ich jest prawie 200. Remap już trwa 9 godzin i końca nie widać, dalej dochodzą errory. (screen wrzucam ze stanu remapu w okolicach godziny 11:30 ). Dodam że laptopa mam od wczoraj włączonego non stop. Czy może po tym remapie jeszcze raz wyzerować dysk, tylko nie komendą, a funkcja w menu klawisza F4, bodajże "rease delays" i później jeszcze raz remap? Bardzo proszę o pomoc i pozdrawiam
Kart Graficznych na daną chwilę właściwie NIE MA poza szrotami przepłaconymi . Jeśli masz grafikę to NIE JEST czas na jej wymianę czekaj co najmniej do wiosny !
08.05.2020, 08:44
RE: Dysk WD 500 GB - Po zerowaniu wywaliło błędy w remap. Remap trwa już 9h MHDD
By skrócić czas operacji zerowania można ręcznie wpisać zakresy adresów bad sektorów,
wg listingu z podanej fotki xUNC - 102 http://www.korepetycjenowysacz.edu.pl/mh...-twardego/
ale ilość wolnych sektorów 1493 powyżej 500ms wskazuje że proces degradacji
powierzchni jest postępujący.Teoretycznie wszystkie sektory wylistowane z czasami opóźnień powyżej 50 ms
to potencjalni kandydaci do (awansu na status badsektor).
Brak puli sektorów rezerwowych wskazuje że proces destrukcji trwał już dłuższy czas ponieważ zostały już wykorzystane w trakcie bieżącej eksploatacji twardziela.
Teoretycznie gdyby uszkodzone bloki LBA znajdowały się blisko siebie nie rozsiane na całej powierzchni
można by było taki obszar wydzielić z użytkowania, ale przy tak wielkiej ilości wolnych bloków operacja ta raczej nie ma sensu.
Tak jak wyżej koledzy radzili twardziel na przemiał. https://www.youtube.com/watch?v=3Sb9DOFJXJM