Może zacznę od początku. Mój komputer (7-letnie pudło) już kilka razy był naprawiany z powodu zawirusowania. Ostatnio wrócił po bardzo ciężkiej infekcji. Wydawało się, że już wszystko będzie dobrze, tym bardziej, że w chwili obecnej nie mam tam podłączonego internetu, więc ryzyko ponownego zawirusowania nie istniało. Jednak po 2 tygodniach od naprawy z moim komputerem znowu zaczęły dziać się dziwne rzeczy. Otóż, kiedy pewnego dnia go włączyłem i Windows XP się uruchomił, po około 20 sekundach przestał chodzić mi kursor. Potem pojawiły się białe, poziome paski na pulpicie. Kiedy próbowałem poruszyć myszką lub nacisnąć dowolny klawisz na klawiaturze, ekran stawał się czarny, pojawiał się komunikat z monitora o treści "Nonpreset Mode", a następnie ekran znowu robił się cały w białe paski. Po kilku takich poruszeniach myszką, na monitorze w końcu nie pojawiało się nic, ekran na stałe był czarny i nie dało się juz nic zrobić. Za każdym razem, gdy próbowałem włączać komputer, sytuacja powtarzała się dokładnie w ten sam sposób. Byłem mocno zdziwiony, bo jak już wspomniałem, nie mam tam w tej chwili połączenia z internetem. Przechodząc do sedna: Włożyłem płytę Kaspersky Rescue Disc z majowego numeru, włączyłem komputer, wszedłem do BIOS-u, uruchomiłem system z płyty (musiałem się spieszyć, bo po 20 sekundach komp mi szalał) i pojawił się ekran startowy systemu. Lecz niestety wymagane jest, żeby w ciągu 10 sekund wcisnąć dowolny klawisz. Kiedy próbowałem nacisnąć cokolwiek (czy to myszką, czy na klawiaturze), nie było żadnej reakcji. Oba urządzenia po prostu przestały działać. Jakby tego było mało, gdy po tych 10 sekundach załączył się Windows XP, nagle odzyskały sprawność (a potem znowu zwiecha). Ta przedziwna sytuacja powtarza się cały czas. Zupełnie nie wiem, co mam zrobić w tej sytuacji. Proszę o pomoc, tym bardziej, że przez te dwa tygodnie "życia" mojego kompa zdążyłem już uzbierać kilka ważnych dla mnie plików, a nie mogę zrobić kopii zapasowej. Będę bardzo wdzięczny za jakiekolwiek wskazówki.
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości
|
|
Użytkownicy forum szukali: