08.07.2008, 21:39
RE: Komputer do 2800 brutto
Witam dawno mnie tutaj nie było ale pozwolę sobie podpiąć się pod ten wątek bo w sumie to chcialbym kompa do 2000 zł i z tego co sam już sobie zlożyłem widzę że 3/4 części pokrywa sie z wcześniejszymi konfiguracjami w tym temacie, a sam chciałbym się tylko upewnić i zadać kilka pytań.
Moja konfiguracja:
Procesor
Intel Core 2 Duo E8400 3,00 GHz 6MB cache s. 775 Box
Chłodzenie procesora - konieczne?
Arctic Cooling Freezer 7 Pro
Płyta główna
FOXCONN P35A-S Intel P35 Socket 775 (PCX DZW GLAN SATA RAID)
Pamięć RAM
Geil 2GB DDR2 800 Dual Chanel Kit Ultra 4
Karta graficzna
GeForce 8800 GT EVGA 512MB TV & 2x DVI (PCI-E) KO
Dysk Twardy
Seagate ST3320620AS 320GB sATA II 16MB
Obudowa
Cooler Master Elite RC-330 Silver/Black B/Z
Zasilacz
Chieftec GPS-450AA-101A ATX 450 Watt
Napęd
LG DVD Recorder GH-20NS10 Sata Black Oem
I teraz moje pytania:
Wszyscy tutaj polecali płytę Asus'a P5K PRO i tutaj pytanie czemu? Jest ona lepsza od płyty Foxconn - którą wymieniłem wyżej?
Wnioskuję że w żadnej z tych płyt w przyszlosci nie będę mógł włożyć dwóch kart graficznych?
Kolejne moja wątpliwość tyczy sie grafiki:
GeForce 8800 GT EVGA 512MB TV & 2x DVI (PCI-E) KO - na temat tej grafiki czytałem inny wątek na tym forum że nie opłaca się pchać w nią kasy że lepsza jest MSI GeForce 8800 GT OC 512MB DDR3 PCI-E BOX.
Do tego doszła jeszcze świetnie podkręcona karta Palita 8800GT przez Dia8el - i juz zgupiałem do tego jeszcze tutaj wszyscy polecają Radeona...

i teraz już całkiem nie wiem co lepsze - kusi mnie do ATI bo parametry za nią przemawiają a nigdy też nie mialem karty ze stajni ATI ale nie jestem pewien czy aby na pewno jest lepsza od w/w GF 8800GT??
Mam też wątpliwości co do dysku bo Seagate są podobno dosć glośne.... nie lepiej zmienić na samsunga? albo maxtora? :>
Jeszcze pozwole sobie dodać pyt o pamięci czy Geile wystarczą czy wybrać coś z OCZ - o których też sie nie dawno dowiedziałem
Dzięki serdeczne za pomoc i sorry za dużego posta ale nie jestem na bieżąco ze sprzętem
Pozdrawiam autora i innych użytkowników