07.07.2020, 14:00
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 10.07.2020, 14:46 przez markuss117.)
Komputer do analizy danych 2 900 zł (edit)
Cześć,
mam przeznaczoną konkretną kwotę na zakup jednostki centralnej, gdzieś w okolicy 2 325 zł i jest to raczej sztywna granica, niezależna ode mnie. Komputer będzie użytkowany do pracy na uczelni: głównie modelowanie, bazy danych etc. Z tego powodu wydaje mi się, że wystarczy zintegrowana karta graficzna (ale chciałbym móc podłączyć dwa monitory), zalezy mi na zwiększonej ilości pamięci RAM oraz szybkim dysku twardym.
Odpowiedzi na pytania wg postu dot. standaryzacji wątków w tym temacie :
- Czy zamierzasz podkręcać? NIE
- Czy potrzebne ci USB 3.0 i SATA 3? Chyba już mało aktualne pytanie ale zależy mi na szybkim dysku SSD 1 TB myślę (Będzie na nim głównie system i oprogramowanie)
- Czy potrzebne ci są porty 5.1 dla głośników? NIE
- Czy masz coś ze starego komputera (np. obudowa, dysk i nagrywarka, proszę podać interfejs IDE/ATA lub SATA)? NIE
- Do czego wykorzystujesz komputer? Praca na uczelni, jak opisane w temacie
- Czy potrzebna ci nagrywarka (zważywszy na fakt, że system można zainstalować z pendrive)? TAK, nagrywarka DVD/CD jak najbardziej
- Jakie dodatkowe części lub peryferia potrzebujesz? NIE POTRZEBUJĘ
- Jaki system operacyjny chcesz zainstalować? WINDOWS 10
Pozdrawiam!
mam przeznaczoną konkretną kwotę na zakup jednostki centralnej, gdzieś w okolicy 2 325 zł i jest to raczej sztywna granica, niezależna ode mnie. Komputer będzie użytkowany do pracy na uczelni: głównie modelowanie, bazy danych etc. Z tego powodu wydaje mi się, że wystarczy zintegrowana karta graficzna (ale chciałbym móc podłączyć dwa monitory), zalezy mi na zwiększonej ilości pamięci RAM oraz szybkim dysku twardym.
Odpowiedzi na pytania wg postu dot. standaryzacji wątków w tym temacie :
- Czy zamierzasz podkręcać? NIE
- Czy potrzebne ci USB 3.0 i SATA 3? Chyba już mało aktualne pytanie ale zależy mi na szybkim dysku SSD 1 TB myślę (Będzie na nim głównie system i oprogramowanie)
- Czy potrzebne ci są porty 5.1 dla głośników? NIE
- Czy masz coś ze starego komputera (np. obudowa, dysk i nagrywarka, proszę podać interfejs IDE/ATA lub SATA)? NIE
- Do czego wykorzystujesz komputer? Praca na uczelni, jak opisane w temacie
- Czy potrzebna ci nagrywarka (zważywszy na fakt, że system można zainstalować z pendrive)? TAK, nagrywarka DVD/CD jak najbardziej
- Jakie dodatkowe części lub peryferia potrzebujesz? NIE POTRZEBUJĘ
- Jaki system operacyjny chcesz zainstalować? WINDOWS 10
Pozdrawiam!