05.02.2019, 14:13
Komputer głównie do 3600 do gier najlepiej w microATX
Cześć, budżet i przeznaczenie jak w temacie. Wiem, że było wiele wątków w kwocie 3000-4000 zł lecz mam trochę inne zapotrzebowanie 
- Czy zamierzasz podkręcać? Nie koniecznie, jeśli się da to tak, chociaż zależy mi na umiarkowanym poborze prądu do wydajności
- Czy potrzebne ci USB 3.0 i SATA 3? tak
- Czy potrzebne ci są porty 5.1 dla głośników? nie
- Czy masz coś ze starego komputera (np. obudowa, dysk i nagrywarka, proszę podać interfejs IDE/ATA lub SATA)? nie
- Jaki masz monitor (wielkość i rozdzielczość natywna)? 21,5 cala jakiś ASUS, zobaczę w domu i edytuje, dość stary
- Do czego wykorzystujesz komputer? głównie gry, internet, edycja audio i video
- Czy potrzebna ci nagrywarka (zważywszy na fakt, że system można zainstalować z pendrive)? nie
- Jakie dodatkowe części lub peryferia potrzebujesz? nie
- Jaki system operacyjny chcesz zainstalować? WIN10
Procesor: wybór padł na Ryzen 5 2600, 700 zł
Płyta główna: MSI B450-A PRO (?), 400zł - ale szuakłbym czegoś mniejszego, najlepiej na microATX
RAM (w miare możliwości dokładny model): nie mam pojęcia co do Ryzena, jeszcze się zastanawiam czy 8gb czy od razu 16gb
Karta graficzna: już kupiona, ASUS Radeon RX 570 STRIX 4GB GDDR5, 650zł
Dysk twardy (przynajmniej informacja o ATA/SATA): MX500 500gb, 300 zł
Zasilacz (dokładny model): nie mam pojęcia
Obudowa: (?)
Dodatkowo potrzebuje system WIN10 - 400 zł
Monitor mógłby zostać ten co mam obecnie, w przyszłości pomyslałbym nad kupnem nowego.
Dodatkowo chciałbym to zamknąć w obudowie microATX - jeśli oczywiście jest sens. Zależy mi na tym aby obudowa była jak najmniejsza (oczywiście przy zachowaniu odpowiedniego chłodzenia/przepływu powietrza).
Pomożecie uzupełnić te luki i odpowiedzieć, czy warto iść w microATX lub coś mniejszego niz ATX?

- Czy zamierzasz podkręcać? Nie koniecznie, jeśli się da to tak, chociaż zależy mi na umiarkowanym poborze prądu do wydajności
- Czy potrzebne ci USB 3.0 i SATA 3? tak
- Czy potrzebne ci są porty 5.1 dla głośników? nie
- Czy masz coś ze starego komputera (np. obudowa, dysk i nagrywarka, proszę podać interfejs IDE/ATA lub SATA)? nie
- Jaki masz monitor (wielkość i rozdzielczość natywna)? 21,5 cala jakiś ASUS, zobaczę w domu i edytuje, dość stary
- Do czego wykorzystujesz komputer? głównie gry, internet, edycja audio i video
- Czy potrzebna ci nagrywarka (zważywszy na fakt, że system można zainstalować z pendrive)? nie
- Jakie dodatkowe części lub peryferia potrzebujesz? nie
- Jaki system operacyjny chcesz zainstalować? WIN10
Procesor: wybór padł na Ryzen 5 2600, 700 zł
Płyta główna: MSI B450-A PRO (?), 400zł - ale szuakłbym czegoś mniejszego, najlepiej na microATX
RAM (w miare możliwości dokładny model): nie mam pojęcia co do Ryzena, jeszcze się zastanawiam czy 8gb czy od razu 16gb
Karta graficzna: już kupiona, ASUS Radeon RX 570 STRIX 4GB GDDR5, 650zł
Dysk twardy (przynajmniej informacja o ATA/SATA): MX500 500gb, 300 zł
Zasilacz (dokładny model): nie mam pojęcia
Obudowa: (?)
Dodatkowo potrzebuje system WIN10 - 400 zł
Monitor mógłby zostać ten co mam obecnie, w przyszłości pomyslałbym nad kupnem nowego.
Dodatkowo chciałbym to zamknąć w obudowie microATX - jeśli oczywiście jest sens. Zależy mi na tym aby obudowa była jak najmniejsza (oczywiście przy zachowaniu odpowiedniego chłodzenia/przepływu powietrza).
Pomożecie uzupełnić te luki i odpowiedzieć, czy warto iść w microATX lub coś mniejszego niz ATX?