08.08.2012, 19:25
RE: Komputer tyka i się zawiesza
Niestety nie mogę ściągać forumowych obrazków, więc nie jestem w stanie sprawdzić stanu dysku. Zatem albo wrzuć screena na jakiś zewnętrzny serwer (np. ImageShack) i daj linka, albo poczekaj na kogoś innego.
08.08.2012, 22:12
Być może nie jest aż tak źle, aczkolwiek niepokoi mnie atrybut (C6). Jedynym sposobem aby (ewentualnie) uzdrowić dysk lub przynajmniej remapować bad sektory, jest jego zerowanie (wszystkie dane zostaną usunięte). Najlepszym programem do tego będzie MHDD (opis procedury). Jeżeli nie czujesz się na siłach, aby to zrobić, skorzystaj z pomocy, któregoś z rodzinnych informatyków (lub kup nowy dysk, bo bez wykonania tej procedury, będzie on sprawiał problemy).
08.08.2012, 22:35
Aha, zapomniałem jeszcze o czymś. Jeżeli masz kiepski zasilacz, to mógł on przyczynić się do takowego stanu dysku. Poza tym częstą przyczyną (co prawda u Ciebie są one nieliczne) błędów CRC jest uszkodzony / źle podłączony kabel od dysku, więc należałoby spróbować coś z nim zrobić (docisnąć/wymienić).
09.08.2012, 12:21
Ok, sprawdzę ten zasilacz, ale domyślam się że nawet jakbym tą procedurą co podałeś uzdrowiła dysk to jakbym zawaliła go plikami to byłby z nim problem, często tak miałam że zawaliłam se dysk szczególnie C i miałam odinstalowany Windows i wgrywany na nowo i to pomagało ale wtedy nie miałam tych bad sektorów i później już tak nie zawalałam tego dysku, wiele miałam przygód z tym dyskiem ale nie do tego stopnia co teraz bo wtedy albo się nie chciał włączyć albo się sam resetował, za długo myślał, nawet sam se konia trojańskiego zainstalował ale nie tykał i się nie ciął, więc najlepszym wyjściem będzie zakup nowego, ale z drugiej strony przyda mi się ta procedura żebym do czasu kupna dysku mogła chociaż wchodzić na neta.
09.08.2012, 21:02 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 09.08.2012, 21:04 przez antros.)
Istnieje prawdopodobieństwo (co prawda niezbyt wysokie), iż dzięki zerowaniu dysk całkowicie ozdrowieje. Jeślibyś je przeprowadziła, to podaj S.M.A.R.T i skan (najlepiej z MHDD, ale może być i z HD Tune), wtedy mógłbym stwierdzić, czy z dyskiem jest ok, czy nie bardzo, ewentualnie, że nadaje się tylko na śmietnik.
dlaczego komputer tykawieszanie sie komputera cykanie dyskucoś cyka w komputerzedlaczego komouter sie zawiesza i dziwnie tykakokputer przy wlacxaniu cykadysk tyka, a wtrybie awaryjnym niedysk twardy tyka i laptop sie zacinadlaczego laptop mi tyka?dlaczego komuter sie zacina a w trybie awaryjnym niezawiesza mi sie komputer aw trybie awaryjnym dziala