02.02.2014, 14:32
RE: Laptop do pracy - SAMSUNG ok. 4k
Nowe elitebooki mają HDMI.
Zależy o której części Silent Huntera mówimy
Co do rozwoju autocada, wątpię czy będzie wykorzystywał 8 wątków, jestem nawet w 99% pewny, bo i na jednowątkowcach śmiga całkiem przyzwoicie. Ja osobiście brałbym i7, ale wynika to raczej z głupiej potrzeby posiadania wyższej cyferki. Dla przykładu podam jak to się prezentuje w trzech konfiguracjach(używam AutoCADA 2012). Na y510 mam i7 4700, a na elitebooku miałem core 2 duo, obecnie używam głównie stacjonarnego z i7 2700k. Na chłopski rozum powinno to wyglądać tak:
-i7 2700k ultra wydajność, AutoCAD smiga jak rakieta - wkońcu to PC, dodam że mam tutaj 2x r9 290.
-drugie miejsce y510 z i7 4700 + gt 755, powinno śmigać też bardzo szybko,
-ostatnie core 2 duo + integra - daleko za murzynami.
Tak mogłoby się wydawać, ale porównując te trzy różne platformy, jedyna różnica jaką zauważam obecnie to szybkość ładowania pliku, oraz włączenia programu(chociaż równie dobrze może to mieć związek z RAMem). Ja osobiście nie projektuję promów kosmicznych-wtedy może różnica byłaby kolosalna. Dla zwykłego projektanta czy to budownictwa, instalacji, architekta, mechanika, czy czegokolwiek innego, wystarczy słabszy procesor(w laptopie zawsze wiążę to się z jedną zaletą- mniejsze zużycie prądu). Od siebie polecam Elitebooka, własnie ze względu na wykonanie oraz jakość. W innym wypadku niech ojciec bierze lenovo y510 z i7 4700 + gt755 za 3500zł, do tego przedłużyć gwarancję na maksymalny okres + ubezpieczenie i też będzie zadowolony. ALE TO JUZ NIE LAPTOP BIZNESOWY!

Pozdrawiam