Witamy na forum PC Format Zapraszamy do REJESTRACJI


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

MS VISUAL C++ 2008 // przegladarka plików graficznch // POMOCY !!!

#1
MS VISUAL C++ 2008 // przegladarka plików graficznch // POMOCY !!!
Witam

jestem największą lamą jaką przyszło Wam pewnie [/color]spotkać

mam do przygotowania projekt który muszę zrobić w tytułowym programie
Microsoft Visual C++ 2008 (ja mam wersje express)

temat projektu "przeglądarka plików graficznych"

czy ktoś mógł by z łaski swojej wytłumaczyć mi jak takie coś stworzyć krok po kroczku guziczek po guziczku literka po literce.

Ja wiem że macie mnóstwo innych zajęć ale proszę o choć troszkę czasu i wyrozumiałości.

Pozdrawiam[color=#000000]
Oczywiście wszelkie linki i inne pomoce naukowe (ale takie dla mało qmatych) mile widziane ;]
 System operacyjny: windows_xp_2003 Przeglądarka: firefox
#2
RE: MS VISUAL C++ 2008 // przegladarka plików graficznch // POMOCY !!!
No oczywiście pierwsze co musisz zrobić, to na kartce rozplanować sobie działanie swojego programu. Potem uruchamiasz Visuala i układasz sobie pożądane kontrolki na formatce. Kiedy już masz wszystko ułożone, to tylko dodajesz w kodzie eventy, czyli zdarzenia przypiane dla określonego przycisku, np.

Kod:
Przycisk1_Click(object ob, EventArgs e)
{
Application.Exit();
}

To tak przykładowo kod zapodany z C#, ale podejrzewam, że w C++ będzie podobnie. A co do linków: przejrzyj choćby pierwszą stronę działu, to powinieneś znaleźć garść sznurków ; )
 System operacyjny: windows_xp_2003 Przeglądarka: firefox
#3
RE: MS VISUAL C++ 2008 // przegladarka plików graficznch // POMOCY !!!
other99 -> Czy wersja Express pozwala na pisanie programów w C++ z wykorzystaniem CLR? Jeśli tak, to będziesz miał prościej, choć ciągle ciężko. Jeśli nie, to czeka Cię droga przez mękę i nauka WinAPI.
Tak jak poprzednik napisał, przemyśl jak w ogóle ma ten program wyglądać i jak działać. Jak to dokładniej opiszesz, to będzie można coś bardziej konkretnego doradzić.
 System operacyjny: windows_xp_2003 Przeglądarka: opera
#4
RE: MS VISUAL C++ 2008 // przegladarka plików graficznch // POMOCY !!!
to jak chciał bym by wyglądała to wiem

nie wiem po prostu jak własnie mam opisac poszczególne elementy

jak je zaprogramowac by wszystko ze soba współgrało

tj.

- picturebox -
- combobox - chciał bym by w nim była możliwość wyboru twarnego dysku
teraz pytanie co pozwoliło by mi na wyświetlanie listy folderów w tym pliku
- listbox - wyswietla liste plików graficznych z np: dysk C -> folder samochody

jeden button - który bedzie pokazywał wyświetlany w picturebox obraz na pełny ekran
a drugi button zamknij program
przydały by sie 2 radiobutton jeden skalujacy obraz a drugi dzieki ktoremu obraz zostanie pokazany w oryginalnym formacie

Dla mnie to czary mary wymyslenie to jedno narysowanie na karteczce to drugie

teraz pytanie co gdzie wpisac i jak zaprogramowac by robilo to co powinnoPłacze HELP
 System operacyjny: windows_xp_2003 Przeglądarka: firefox
#5
RE: MS VISUAL C++ 2008 // przegladarka plików graficznch // POMOCY !!!
Poczytaj sobie kurs Xiona o programowaniu w WinAPI - dowiesz się, jak robić GUI.
Skoro chcesz robić combobox wyboru partycji, to wybór katalogów zrób za pomocą listboxa - będzie to znacznie prostsze niż implementacja TreeView.
Zacznij od napisania całego interfejsu. Dopiero jak on już powstanie zacznij się bawić w kodowanie akcji - mogę Ci podpowiedzieć jak np. listować katalogi oraz jak wyciągnąć listę partycji, ale najpierw zrób coś sam.
 System operacyjny: windows_xp_2003 Przeglądarka: opera
#6
RE: MS VISUAL C++ 2008 // przegladarka plików graficznch // POMOCY !!!
Wow dla mnie to wyglada jak po chinsku ale ok postaram sie pogrzebac

najgorsze jest to ze jak juz sobie wszystko w tym visualu poukladam to nie mam pojecia co wpisywac w kodach czyli jak jaki guzik czy liste zaprogramowacPłacze(
 System operacyjny: windows_xp_2003 Przeglądarka: firefox
#7
RE: MS VISUAL C++ 2008 // przegladarka plików graficznch // POMOCY !!!
Wszystko jest na MSDN, na http://darkcult.gamedev.pl też znajdziesz trochę info, we wspomnianym kursie oczywiście też.
 System operacyjny: windows_xp_2003 Przeglądarka: opera
#8
RE: MS VISUAL C++ 2008 // przegladarka plików graficznch // POMOCY !!!
oki dzięki wielkie, odezwę sie za kilka dni i powiem czy się udało czy nie ;]
 System operacyjny: windows_xp_2003 Przeglądarka: firefox
Programy: Polecane / Nowe / Inne



Użytkownicy forum szukali:
visual c++ 2008 edytor grafikivisual c++ program do przegladania obrazow

Podobne wątki (MS VISUAL C++ 2008 // przegladarka plików graficznch // POMOCY !!!)
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  Visual Studio Code- zmiana folderu rozszerzeń Physicist 4 3754 05.04.2020, 15:46
Ostatni post: Physicist
  Transfer plików via FTP Visual Basic FireBytes 3 7025 15.08.2019, 07:41
Ostatni post: Szachista
  Visual Basic Excel l.całkowitą przedstawić w postaci szesnastkowej fugaz 4 9561 18.06.2019, 21:36
Ostatni post: fugaz

Skocz do:


Wybrane wątki (MS VISUAL C++ 2008 // przegladarka plików graficznch // POMOCY !!!)
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  C++ - sens pogłębiania nauki gbr 5 10261 25.03.2019 12:53
Ostatni post: koneton
  Klasa wewnętrzna w C++ Physicist 4 9907 23.03.2019 18:28
Ostatni post: Physicist
  Ruby on Rails - tutoriale luciussulla 0 9006 23.03.2019 16:49
Ostatni post: luciussulla
Big Grin Czy dostane sie technikum informatycznego klaudiusz20046 6 12645 21.03.2019 01:28
Ostatni post: UnableToSee
  [C#] Program do moderacji czatów gier wiktrom12 0 9511 07.03.2019 15:33
Ostatni post: wiktrom12
  Mój pierwszy projekt - Pomoc rafal12999 1 9937 07.02.2019 22:01
Ostatni post: Szachista
  pomoc projekt scilab piesel18 2 11395 04.02.2019 09:03
Ostatni post: piesel18
  Szkoła Informatyczna Zikinan 1 10237 02.02.2019 17:59
Ostatni post: wojownikhaha
  [Java] Strona z zadaniami do rozwiązania i odpowiedziami rafal12999 2 11038 27.01.2019 13:44
Ostatni post: rafal12999
  kompilacja biblioteki Agui - cmake jurek2 0 10256 10.01.2019 13:12
Ostatni post: jurek2
  Zamiana całego zestawu znaków wg przyporządkowania BarHorab 5 10961 19.12.2018 16:45
Ostatni post: Szachista
  Sumowanie licz excel - problem OxyGenE 2 13616 19.12.2018 16:29
Ostatni post: Szachista
  Jaki kod pod pewne zdarzenia visualbasic 2010 aktywny27 4 11435 07.11.2018 13:41
Ostatni post: Ajgor
Scared Ipad Pro programowanie? NissmoOne 4 12628 06.10.2018 12:22
Ostatni post: NissmoOne
  C# pierwsza pusta komórka Excel DonCorleone 0 11167 21.09.2018 16:58
Ostatni post: DonCorleone