Liczba postów: 639
Liczba wątków: 75
05.01.2013, 14:28
RE: Matura 2013
(05.01.2013, 14:25)Maciej13 napisał(a): Ja również matura w tym roku i cieszę się, że obowiązuje mnie stara matura, bez pytań podanych przez Łukasza parę postów wcześniej. Jako, że nie lubię czasów starożytnych, antyku, interesują mnie jedynie czasy od pozytywizmu w górę, strasznie męczyłbym się próbując na nie odpowiedzieć, pewnie skończyłoby się to negatywnie. 
Bez przesady, to jest podstawowa wiedza, którą przyswajasz na j. polskim.
Maturę miałem rok temu, a nadal lwią część tych pytań wypociłbym na jakieś 3/4 pkt. z marszu ( tak myślę ).
YES
WE
CAN
 Ogłoszenie
Liczba postów: 11010
Liczba wątków: 101
05.01.2013, 14:40
(05.01.2013, 14:28)Edward Elric napisał(a): Bez przesady, to jest podstawowa wiedza, którą przyswajasz na j. polskim.
Maturę miałem rok temu, a nadal lwią część tych pytań wypociłbym na jakieś 3/4 pkt. z marszu ( tak myślę ).
Wiadomo, każdy inaczej przyjmuje wiedzę, którą nauczyciele przekazują. Jeśli coś mnie nie interesuje, zdaję i zapominam. Mi one typowo nie leżą, dla innych mogą być banalne.
Liczba postów: 511
Liczba wątków: 127
05.01.2013, 14:56
(05.01.2013, 13:16)lukasz2146 napisał(a): Przepraszam za jakość, ale nie mam chwilowo dostępu do skanera i zrobiłem zdjęcia telefonem.
http://i46.tinypic.com/25k055y.jpg
http://i49.tinypic.com/21ovkee.jpg
Jestem w 1 lo i na 3/4 tych pytań bym nie odpowiedział aktualnie. Może jednak zmądrzeją i zrobią coś innego, a nie te pytania ...
05.01.2013, 15:03
(05.01.2013, 14:56)Suchar napisał(a): (05.01.2013, 13:16)lukasz2146 napisał(a): Przepraszam za jakość, ale nie mam chwilowo dostępu do skanera i zrobiłem zdjęcia telefonem.
http://i46.tinypic.com/25k055y.jpg
http://i49.tinypic.com/21ovkee.jpg
Jestem w 1 lo i na 3/4 tych pytań bym nie odpowiedział aktualnie. Może jednak zmądrzeją i zrobią coś innego, a nie te pytania ...
ROFL.
Z tego co widzę to wszystkie pytania z antyku powinieneś już przerobić w 1 półroczu LO na polskim, no może w 2 bo nie wiem jak z programem idzie podstawa.
Czego ty tu nie rozumiesz...do każdego pytania masz podany utwór jak na tacy, to taki problem wytłumaczyć na czym polega tragizm Edypa, wymienić parę mitów i krótko opisać czy np. opisać szczęścia z ,,Obrony Sokratesa"...przecież to chyba najpopularniejsze z utworów.
A całą filozofie grecką na pewno mieliście przerabianą bo to praktycznie sam początek I LO.
Jednak chyba coś jest w twierdzeniu o głupiejącym społeczeństwie...świadczą z resztą o tym, tegoroczne wyniki egzaminu gimnazjalnego, gdzie ludzie mieli problem 3 czasy z ang. ogarnąć czy maturalnego, gdzie gubili się w elementarnych zadaniach na matmie...
YES
WE
CAN
 Ogłoszenie
Liczba postów: 8054
Liczba wątków: 287
05.01.2013, 15:18
5 lat temu pewnie bym odpowiedział na te pytania, obecnie nie. O czym to świadczy? Przez 5 lat nie znalazłem ani jednej sytuacji by te wiedzę wykorzystać. Smutne ale prawdziwe.
Wiedzę społeczeństwa czy ogólnie człowieka powinno się oceniać na podstawie wartościowych informacji jakie przyswoił a więc takich które są mu niezbędne do samodzielnej egzystencji a nie informacji bez których jest w stanie funkcjonować. Tworzy to fałszywe przekonanie o własnej inteligencji u jednostek przeciętnych które uczą się typowo pamięciowo.
Co z tego, że ktoś zna trzy czasy lub wszystkie mity jeżeli nie potrafi przykładowo zatamować sobie krwotoku z nosa czy też rozkręcić pilota bądź wykazać się odrobiną kreatywności. Widziałem tego typu przypadki na studiach - osoby które jechały na samych piątkach, maturę niby też zdały niesamowicie a kiedy trzeba było na zajęciach wymyślić dowolny produkt i to jakoś uzasadnić, napisać tekst reklamy bądź w wypadku krwotoku z nosa jedna przez drugą przekrzykują się żeby odchylić głowę do tyłu.
Nie generalizuję, ale to wiedza dla samej wiedzy której wykorzystanie w rzeczywistości jest bardzo ograniczone. Oczywiście, nie mówię tutaj o matematyce i innych przedmiotach. Nie podoba mi się tylko stwierdzenie, że społeczeństwo głupieje bo nie zna 3 czasów z angielskiego bądź nie interesuje się mitami.
Każdy dzień bez forum to dzień stracony.
Liczba postów: 38
Liczba wątków: 10
05.01.2013, 15:24
Jestem także w 1LO, ale na profilu humanistycznym. W pierwszej klasie jest tylko rozszerzenie z języka polskiego, dopiero w drugiej dochodzi historia i język angielski na poziomie rozszerzonym.
Kolega wyżej ma rację. Jest styczeń. U mnie antyk był już bardzo dawno dokładnie przerobiony. Następnie Biblia, a teraz kończymy średniowiecze.
Jeśli ktoś uczy się systematycznie oraz uważa na lekcji, powinien spokojnie sobie dać radę z tymi pytaniami. Tylko, że niektóre z tych utworów (w nawiasach) nie były po prostu przerabiane.
Pozdrawiam
05.01.2013, 15:36
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 05.01.2013, 15:40 przez Edward Elric.)
(05.01.2013, 15:18)Rincewind napisał(a): 5 lat temu pewnie bym odpowiedział na te pytania, obecnie nie. O czym to świadczy? Przez 5 lat nie znalazłem ani jednej sytuacji by te wiedzę wykorzystać. Smutne ale prawdziwe.
Wiedzę społeczeństwa czy ogólnie człowieka powinno się oceniać na podstawie wartościowych informacji jakie przyswoił a więc takich które są mu niezbędne do samodzielnej egzystencji a nie informacji bez których jest w stanie funkcjonować. Tworzy to fałszywe przekonanie o własnej inteligencji u jednostek przeciętnych które uczą się typowo pamięciowo.
Co z tego, że ktoś zna trzy czasy lub wszystkie mity jeżeli nie potrafi przykładowo zatamować sobie krwotoku z nosa czy też rozkręcić pilota bądź wykazać się odrobiną kreatywności. Widziałem tego typu przypadki na studiach - osoby które jechały na samych piątkach, maturę niby też zdały niesamowicie a kiedy trzeba było na zajęciach wymyślić dowolny produkt i to jakoś uzasadnić, napisać tekst reklamy bądź w wypadku krwotoku z nosa jedna przez drugą przekrzykują się żeby odchylić głowę do tyłu.
Nie generalizuję, ale to wiedza dla samej wiedzy której wykorzystanie w rzeczywistości jest bardzo ograniczone. Oczywiście, nie mówię tutaj o matematyce i innych przedmiotach. Nie podoba mi się tylko stwierdzenie, że społeczeństwo głupieje bo nie zna 3 czasów z angielskiego bądź nie interesuje się mitami.
Masz racje, ale bardziej odnosiłem się też do twierdzenia jakoby ta wiedza była trudna do przyswojenia...jeśli dla kogoś tak proste rzeczy, które szybko można nawet na pamięć się nauczysz to spora bariera, to co z innymi, które już zaczną wymagać nie tylko "pamięci" a także o zgrozo myślenia?
Chociaż to w sumie też nie do końca trafiłeś...twoim zdaniem brak tak elementarnej umiejętności jak posługiwanie się j.angielskim w stopniu podstawowym nie jest już pewną formą dysfunkcji...
YES
WE
CAN
05.01.2013, 15:42
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 05.01.2013, 15:43 przez Rincewind.)
Dla niektórych jest. Przykładowo dla mnie. Jak już wspominałem - nie potrafię zapamiętać 5 cyfr w kolejności a jednocześnie potrafię zapamiętać rzucając tylko okiem schemat elektroniczny czy skomplikowane zagadnienia związane z językami programowania, marketingiem czy mechaniką. Kwestia indywidualnych predyspozycji, zresztą miałem nawet na ten temat opis który pozwolę sobie tutaj zacytować:
Cytat:Wiesz co jest największą tragedią tego świata? Ludzie, którzy nigdy nie odkryli, co naprawdę chcą robić i do czego mają zdolności. Synowie, którzy zostają kowalami, bo ich ojcowie byli kowalami. Ludzie, którzy mogliby fantastycznie grać na flecie, ale starzeją się i umierają, nie widząc żadnego instrumentu muzycznego, więc zostają oraczami. Ludzie obdarzeni talentem, którego nigdy nie poznają. A może nawet nie rodzą się w czasie, w którym mogliby go odkryć.
Moim zdaniem idealnie to odzwierciedla to o czym mówisz. Czasem ludzie zwyczajnie nie mają do czegoś talentu, Ty na ten przykład do geometrii podczas gdy ja przykładowo jestem w stanie dowolną bryłę rozłożyć i rozrysować w głowie przez co w 90% zadań z liceum nie potrzebowałem nawet kartki. Nie każdy kto czegoś nie umie jest głupi czy leniwy.
05.01.2013, 15:54
No dobra, przeargumentowałeś mnie ( nawet nie wiem czy istnieje takie stwierdzenie xd ), co nie zmienia faktu, że nadal nie rozumiem co może być trudnego w zapamiętaniu kilku dość prostych rzeczy czy posługiwaniu się 3 czasami w języku, którego ktoś uczy się około 9 lat i jest to także jeden z najprostszych i najbardziej popularnych języków na świecie.
Okej w 1 wypadku ta wiedza faktycznie jest raczej zbędna ( chociaż pewne rzeczy z filozofii greckiej sprawdzają się po dziś dzień ), natomiast nie wyobrażam sobie, aby elementarne braki w znajomości języka nie mogły przeszkadzać w życiu.
Co najbardziej mnie zastanawia, słyszałem w radiu, że problem ze znajomością angielskiego podczas egzaminu gimnazjalnego miał dość dużą skalę, a przecież był na poziomie podstaw-podstaw.
YES
WE
CAN
05.01.2013, 15:57
A rozumiesz coś takiego jak dysgrafia czy dysortografia? Dodaj do tego inny język. Sam mam ten problem z dysortografią przez co potrafię czytać i tłumaczyć niemal każdy tekst ale nie umiem zbudować poprawnego gramatycznie i ortograficznie zdania "Dzisiaj wyszedłem do parku na spacer i po drodze kupiłem dwie pizze z anchois".
|