Liczba postów: 6
Liczba wątków: 3
17.08.2012, 14:53
Nie działa jedno ze złączy USB w obudowie
Witam, posiadam obudowę do komputera HTPC. Na przednim panelu są dwa porty USB. Tyle, że tylko jedno z nich działa prawidłowo. Po podłączeniu jakiegokolwiek urządzenia do drugiego portu wyświetla się komunikat 'Nie rozpoznano urządzenia USB'. Czyli system dostrzega port, mogę z niego zresztą ładować np. telefon. Czy to wyklucza złe podłączenie do płyty głównej? Szukałem różnych wskazówek, ale odnoszą się one raczej do awarii podłączanego sprzętu, a nie portu. Domyślnie mam W7, ale testowałem też na XP i problem ten sam. Jakieś pomysły?
Liczba postów: 147
Liczba wątków: 16
17.08.2012, 16:39
RE: Nie działa jedno ze złączy USB w obudowie
To usb jest na takiej płytce, może jest uszkodzona?
17.08.2012, 16:45
A mogę to jakoś jednoznacznie stwierdzić, wykluczając inne opcje, tak by oddać obudowę na gwarancję?
Dzięki za odpowiedź.
Liczba postów: 15094
Liczba wątków: 32
17.08.2012, 19:46
Port jest za słabo zasilany, jeżeli w środku obudowy wszystkie połączenia są w porządku ,problem stanowi padający zasilacz.
17.08.2012, 21:53
Wyciągnąłem blaszaka. Ogólnie na płycie głównej są dwie kostki pod dodatkowe porty. Podłączyłem do F_USB2 - kurcze działa. Podłączyłem z powrotem do F_USB1 - kurcze działa. Ale miałem podpięty komputer tylko pod zasilacz, hdmi, no i zestaw klawiatura-mysz. Zamykam budę, wsuwam z powrotem na miejsce, podłączam wszystko, uruchamiam. Prawy port znowu nie działa. Cholera wie. Podpinam z powrotem tylko podstawowe komponenty - nie działa. Wyciągam, podpinam pod F_USB2 i.. też nie działa. Cały czas ten sam scenariusz, jeden działa, drugi 'nie rozpoznano urządzenia USB'.
Zasilacz wydaje się być w porządku. Wcześniejszy miał problem z uciągnięciem pasywnej karty graficznej. Kiedy osiągała ona 80C był problem ze sprawnym działaniem kompa, teraz mam zasilacz z chiefteca i dochodzi nawet do 85C i cały czas stabilnie wszystko.
Liczba postów: 11
Liczba wątków: 4
18.08.2012, 00:07
W menadżerze urządzeń w "Urządzenie interfejsu HID" poaktualizuj sterowniki, włącz/wyłącz każdy, zresetuj kompa i powinno działać.
18.08.2012, 13:28
Ok działa (chciałem zaktualizować nazwę tematu, ale już chyba nie mogę edytować pierwszego posta).
Dziś podpiąłem z powrotem do F_USB1 i działa, podłączyłem resztę sprzętu, wsunąłem do szafki i póki co wyszystko śmiga. Jak nie będzie znowu działać to chyba będę musiał otworzyć tę kostkę i zobaczyć, wygląda jakby coś nie łączyło.
Dzięki za wszystkie posty. Pozdrawiam!