06.01.2020, 01:08
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 06.01.2020, 09:42 przez banowak.)
Ocena zestawu do gier i pracy - do 7000zł
Witam wszystkich,
poszukuję pomocy w złożeniu stacjonarki do kwoty 7000zł. Komputer na co dzień służyć ma do pracy PyCharm, Cisco Packet Tracer, GNS3, (generalnie zabawy w wirtualne maszyny). Będzie służył także do grania w najnowsze tytuły. Zależy mi aby wykorzystać potencjał mojego monitora 4K (minimum to plynne granie na ultra w. 1440p)
- Czy zamierzasz podkręcać? może w przyszłości, ogólnie totalnie się na tym nie znam
- Czy potrzebne ci USB 3.0 i SATA 3? USB 3.0 jak najbardziej, nie jestem pewien do czego wykorzystywany jest standard SATA 3
- Czy potrzebne ci są porty 5.1 dla głośników? nie
- Czy masz coś ze starego komputera (np. obudowa, dysk i nagrywarka, proszę podać interfejs IDE/ATA lub SATA)? nie
- Jaki masz monitor (wielkość i rozdzielczość natywna)? Samsung U32J590UQUX 4K
- Do czego wykorzystujesz komputer? j/w praca, filmy i zabawa w grach
- Czy potrzebna ci nagrywarka (zważywszy na fakt, że system można zainstalować z pendrive)? nie
- Jakie dodatkowe części lub peryferia potrzebujesz? Potrzebuję jak najwięcej RAMu ze względu na virtualne maszyny których będę uruchamiał duże ilości (32GB), oraz myszkę, klawiaturę i podkładkę
- Jaki system operacyjny chcesz zainstalować? planuje Windows 10 i Linux
Przeszukałem internet i złożyłem taki oto zestaw:
AMD Ryzen 7 3700X
ASUS TUF GAMING X570 PLUS
MSI Radeon RX 5700 XT MECH OC 8GB GDDR6
Seasonic Focus GX 650W 80 Plus Gold
GOODRAM 32GB 3600MHz IRDM PRO CL17 (2x16GB)
ADATA 1TB M.2 PCIe NVMe XPG GAMMIX S11 Pro
Phanteks Eclipse P400A Tempered Glass DRGB Digital White
SilentiumPC Fortis 3 140mm
Perfyeria:
Logitech G102
Logitech G512 Special Edition
Mionix ALIOTH - M (370x320x3mm)
Myślałem także o dodatkowej wentylacji do obudowy w postaci 2x be quiet! Pure Wings 2 140mm PWM od góry oraz jeden wentylatora be quiet! Pure Wings 2 120mm PWM zamontowany z tyłu. Nie jestem jednak pewny jak je dokładnie zamontować (które powinny wpuszczać powietrze, a które wyrzucać).
W Sklepie Xkom taki zestaw wychodzi za 7036zł.
Zastanawiam się czy taki zestaw ma sens, czy jednak da się złożyć coś ciekawszego w podobnej cenie. Jest to jednak zakup za dużo pieniędzy i wolę wybrać rozważnie. Bardzo liczę na waszą pomoc.
Pozdrawiam
poszukuję pomocy w złożeniu stacjonarki do kwoty 7000zł. Komputer na co dzień służyć ma do pracy PyCharm, Cisco Packet Tracer, GNS3, (generalnie zabawy w wirtualne maszyny). Będzie służył także do grania w najnowsze tytuły. Zależy mi aby wykorzystać potencjał mojego monitora 4K (minimum to plynne granie na ultra w. 1440p)
- Czy zamierzasz podkręcać? może w przyszłości, ogólnie totalnie się na tym nie znam
- Czy potrzebne ci USB 3.0 i SATA 3? USB 3.0 jak najbardziej, nie jestem pewien do czego wykorzystywany jest standard SATA 3
- Czy potrzebne ci są porty 5.1 dla głośników? nie
- Czy masz coś ze starego komputera (np. obudowa, dysk i nagrywarka, proszę podać interfejs IDE/ATA lub SATA)? nie
- Jaki masz monitor (wielkość i rozdzielczość natywna)? Samsung U32J590UQUX 4K
- Do czego wykorzystujesz komputer? j/w praca, filmy i zabawa w grach
- Czy potrzebna ci nagrywarka (zważywszy na fakt, że system można zainstalować z pendrive)? nie
- Jakie dodatkowe części lub peryferia potrzebujesz? Potrzebuję jak najwięcej RAMu ze względu na virtualne maszyny których będę uruchamiał duże ilości (32GB), oraz myszkę, klawiaturę i podkładkę
- Jaki system operacyjny chcesz zainstalować? planuje Windows 10 i Linux
Przeszukałem internet i złożyłem taki oto zestaw:
AMD Ryzen 7 3700X
ASUS TUF GAMING X570 PLUS
MSI Radeon RX 5700 XT MECH OC 8GB GDDR6
Seasonic Focus GX 650W 80 Plus Gold
GOODRAM 32GB 3600MHz IRDM PRO CL17 (2x16GB)
ADATA 1TB M.2 PCIe NVMe XPG GAMMIX S11 Pro
Phanteks Eclipse P400A Tempered Glass DRGB Digital White
SilentiumPC Fortis 3 140mm
Perfyeria:
Logitech G102
Logitech G512 Special Edition
Mionix ALIOTH - M (370x320x3mm)
Myślałem także o dodatkowej wentylacji do obudowy w postaci 2x be quiet! Pure Wings 2 140mm PWM od góry oraz jeden wentylatora be quiet! Pure Wings 2 120mm PWM zamontowany z tyłu. Nie jestem jednak pewny jak je dokładnie zamontować (które powinny wpuszczać powietrze, a które wyrzucać).
W Sklepie Xkom taki zestaw wychodzi za 7036zł.
Zastanawiam się czy taki zestaw ma sens, czy jednak da się złożyć coś ciekawszego w podobnej cenie. Jest to jednak zakup za dużo pieniędzy i wolę wybrać rozważnie. Bardzo liczę na waszą pomoc.
Pozdrawiam