Witamy na forum PC Format Zapraszamy do REJESTRACJI


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Odświeżanie pojedyńczej komórki tabeli

#1
Odświeżanie pojedyńczej komórki tabeli
Posiadam na swojej stronie www zegar i kalendarz ale zapisany w formacie
Cytat:echo date("H:i:s d-m-Y ");

jak wiadomo ten zegar nie odświeża się co sekundę co powoduje wyświetlanie złej godziny, wiem że automatyczne odświeżanie można wymusić przez dodanie takiego kodu:
Cytat:<META HTTP-EQUIV="REFRESH" CONTENT="1">
Tylko tan kod odświeża mi całą stronę powodując zamęt:/ Chciałbym się dowiedzieć co należy dodać do skryptu aby odświeżało mi tylko komórkę w której się ten kod znajduje?
 System operacyjny: windows_xp_2003 Przeglądarka: firefox
#2
RE: Odświeżanie pojedyńczej komórki tabeli
Chodzi ci o Ajax. Ale nic więcej ci nie powiem, bo nie interesowałem się szerzej tym tematem. Poszukaj w Google.
 Przeglądarka: opera
#3
RE: Odświeżanie pojedyńczej komórki tabeli
Możesz zamiast
Cytat:echo date("H:i:s d-m-Y ");
wstawić skrypt JavaScript i pole input
Cytat:...
?>
<input type="text" id="zegar" size="6">
<script type="text/javascript">
function wys()
{
var czas = new Date();
var h = czas.getHours();
var m = czas.getMinutes();
var s = czas.getSeconds();
var tekst = ((h < '10') ? '0' : '') + h + ':' + ((m < '10') ? '0' : '') + m + ':' + ((s < '10') ? '0' : '') + s;
var zegar = document.getElementById("zegar");
zegar.value = tekst;
setTimeout("wys()", 1000);
}
wys();
</script>
<?php
...
 System operacyjny: windows_xp_2003 Przeglądarka: opera
#4
RE: Odświeżanie pojedyńczej komórki tabeli
Nie wiem czy to jest ci jeszcze przydatne, ale na stronie http://www.modernmethod.com/sajax/ ściągasz paczkę z biblioteką Sajax i tam w folderze php są przykłady, m.in wyświetlanie godziny.
 Przeglądarka: opera
#5
RE: Odświeżanie pojedyńczej komórki tabeli
Nie wydaje mi się, żeby zastosowanie AJAXu w tym przypadku było dobrym rozwiązaniem. Trzebaby wtedy co sekundę wysyłać do serwera zapytanie, które uruchamiałoby skrypt i zwracało jego wyniki (oczywiście w ciągu niecałej sekundy)... Dajmy na to że stronę odwiedza naraz 100 osób i każda z nich co sekundę wysyła do serwera zapytanie. Nie byłby to czasami DDoS na własny serwer Język ?
 System operacyjny: windows_xp_2003 Przeglądarka: opera
#6
RE: Odświeżanie pojedyńczej komórki tabeli
Faktycznie, obciążenie serwera jest znaczne, ale w innych przypadkach to dobre rozwiązanie.
 Przeglądarka: opera
#7
RE: Odświeżanie pojedyńczej komórki tabeli
Najwidoczniej nie za bardzo pojmujesz zasadę działania PHP. Za wyświetlanie aktualnego czasu, powinna odpowiadać przeglądarka, a dokładniej skrypt JS, który będzie działać po stronie klienta. Takie rozwiązanie nie obciąży serwera, a efekt uzyskany będzie dokładnie taki sam, jak za pomocą date(), z tą różnicą, że zegar będzie odświeżać się co sekundę.

Przykładowy skrypt: http://livescripts.pl/javascripts/data/java1.html
 System operacyjny: windows_xp_2003 Przeglądarka: firefox
#8
RE: Odświeżanie pojedyńczej komórki tabeli
Czas lepiej wyświetlać za pomocą Java Scriptu, ale jak ktoś woli PHP to proszę bardzo. Ale weźmy taki przykład: chcemy zrobić czat. Wtedy Ajax nadaje się. A ja tylko podałem 1 przykład na wyświetlenie czasu.
 Przeglądarka: opera
Programy: Polecane / Nowe / Inne



Użytkownicy forum szukali:
bieżące automatyczne odświeżanie tabeli javaodswiezanie komórki phpodswiezanie tabeli phpodświeżanie tabeli phpphp odświeżanie tabeli

Podobne wątki (Odświeżanie pojedyńczej komórki tabeli)
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  CSS jak zmienić kolor w tabeli, nie zmięniająć innych. Kamyyk96 11 12840 07.09.2016, 14:42
Ostatni post: Kamyyk96
  wyświetlanie wyników zapytania w formie tabeli Tajpan 1 6844 19.05.2016, 18:42
Ostatni post: Haker2048
  Sortowanie tabeli Quental 3 2757 28.01.2014, 22:01
Ostatni post: Sebuś'ik

Skocz do:


Wybrane wątki (Odświeżanie pojedyńczej komórki tabeli)
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  Limit pliku ZIP w Menedzerze plików hostingu OVH raxer 11 8134 22.09.2017 16:11
Ostatni post: raxer
  Dynamiczne ustalanie wysokości div. DJ Zgon 2 1052 21.09.2017 11:33
Ostatni post: pheto
  Galeria wordpress Chr1stian 3 3865 18.09.2017 14:09
Ostatni post: dzikuu86
  wordpress - usunięcie widgetów na jednej podstronie Chr1stian 5 1308 17.09.2017 19:02
Ostatni post: Chr1stian
  łączenie strony z baza danych slawek0334 9 4509 11.09.2017 22:20
Ostatni post: Ajgor
  Martwa reCAPTCHA po update phpbb3 Tazz 2 1062 25.08.2017 08:12
Ostatni post: Tazz
  Problem z bannerem w HTML Tazz 6 4609 18.08.2017 16:57
Ostatni post: Tazz
Exclamation Sporadyczna niedostępność strony natalia_kremy 10 8532 17.08.2017 13:05
Ostatni post: Marcin_84
  Jak z menu rozwijanego zrobić odsyłacz do strony html5 do swojej strony ? aktywny27 1 4220 17.08.2017 08:52
Ostatni post: insanebear
  Configurator zabił moje forum Tazz 16 8919 11.08.2017 19:21
Ostatni post: raxer
  Szablon Wordpress pancza 3 4482 04.08.2017 11:18
Ostatni post: ~Anonim
  Pomoc z ustawieniem serwerów i rekordów DNS Random 5 1552 23.07.2017 11:25
Ostatni post: Random
  Umieszczenie mapy Google Tazz 4 6019 19.07.2017 10:09
Ostatni post: insanebear
  Wordpress style są inne Ahmi 2 5613 07.07.2017 19:34
Ostatni post: danielKoor33
  Brak obrazka i tytułu pod linkiem intermel 2 4729 06.07.2017 11:09
Ostatni post: intermel