Witam!
W najnowszym (7/2018) numerze "PC - Formatu" najbardziej spodobały mi się następujące artykuły:
- "[TESTY]: Szyfrowane pendrive'y" (str. 24 - 25)
- "[TESTY]: Sony Xperia XZ2 czyli... Wielki powrót Sony" (str. 28)
- "[TESTY]: Przyspieszanie dysków na platformie AMD" (str. 30 - 31)
- "[TESTY]: Gorący mistrz czyli... Samsung 970 Pro 512 GB"/"Szarża husarii czyli... GoodRAM IRDM Ultimate 480 GB" (str. 35)
- "[TESTY]: Niesymetryczne piękno czyli... Corsair Spec-Omega RGB" (str. 37)
- "Fotopoprawki: Korekcja nieudanych fotografii" (str. 54 - 55)
- "[PORADY]: Nieliniowy montaż wideo" (str. 64 - 67)
- "[PORADY]: Windows 10 w praktyce czyli... Centrum akcji" (str. 68 - 69)
- "[PORADY]: Ochrona smartfona czyli... Android dobrze chroniony" (str. 70 - 73)
- "[PORADY]: Triki i myki czyli... Wzmacnianie sygnału Wi-Fi" (str. 80 - 81)
- "Wojny dronów" (str. 88 - 89)
I teraz kilka końcowych uwag.
Nie wiem, jak ze skutecznością opisywanego triku z tzw. "reflektorem z folii/puszki" do routera Wi-Fi, gdyż nie miałem okazji testować, ale jak widzę na zdjęciu, nie wygląda to zbyt... Estetycznie

.
Druga sprawa dotyczy listu czytelnika odnośnie akumulatorków (str. 94).
Otóż... Radzicie tam, że aby zwiększyć żywotność baterii smartfona, nie należy ładować jej do pełna, a jedynie do 85 - 90%.
Ale chyba ładując do 85 - 90% smartfon będzie działał o kilka godzin krócej na jednym naładowaniu, niż w przypadku 100% naładowania? Poza tym... Myślałem, że technika tak się posunęła do przodu, że z obecnymi akumulatorkami już nie ma tego problemu co dawniej (tzw. "efekt pamięci", itp.).
Na koniec... Fajnie, że na DVD są PDF-y z archiwalnymi wydaniami "PC - Formatu".
Tylko tak się zastanawiam... Dlaczego kolejny (8/2018) numer ukazuje się dopiero 9 lipca? Sezon urlopowy czy co?

Znam zasadę, że "PC - Format" raczej nigdy nie był wydawany w pierwszy poniedziałek miesiąca, jeśli ten wypadał pierwszego dnia miesiąca (np. 1 lipca), ale tak się składa, że pierwszy poniedziałek lipca wypada 2 lipca, więc... W czym problem?