Witamy na forum PC Format Zapraszamy do REJESTRACJI


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

[Pascal 7.o] Błd w kompilowaniu programu

#1
[Pascal 7.o] Błd w kompilowaniu programu
Witam mam taki program

program liczydlo;
uses crt;

var x:integer; y:real;

Begin
Write('Podaj liczbe : '); readln(y);
y:=x;
Repeat
If x mod 2 = 0
Then
begin
write('0');
y:=y/2;
end;
If x mod 2 <> 0
Then
begin
write('1');
y:=y-1;
end;
Until x=0;

End.

Jak go chce Compile to wyskakuje mi
Error 14: Invalid filename
(e:\daniel\TP\wszys\LICZYDLO.EXE).

Co jest grane??
 System operacyjny: windows_xp_2003 Przeglądarka: firefox
#2
RE: [Pascal 7.o] Błd w kompilowaniu programu
A w kodzie nie przypadkiem x:=y ??
 System operacyjny: windows_vista Przeglądarka: firefox
#3
RE: [Pascal 7.o] Błd w kompilowaniu programu
Nie poniewaz jak zrobie x:=y
to wyskoczy mi
Error26: Type mismatch
 System operacyjny: windows_xp_2003 Przeglądarka: firefox
#4
RE: [Pascal 7.o] Błd w kompilowaniu programu
1. x,y: integer
2. x:=y jest prawidłową instrukcją
3. if(instrukcja) then warunki
4. y:= y div 2
5. wtedy nie trzeba już odejmować y na końcu
6. nie łatwiej użyć "else"??
7. w drugiej instrukcji działanie z punktu 4 też musisz powtórzyć
8. z tego co widzę, jest to kod na zamianę systemów liczbowych - te cyfry z tego, co wiem, powinny być wyświetlane na odwrót
 System operacyjny: windows_vista Przeglądarka: firefox
#5
RE: [Pascal 7.o] Błd w kompilowaniu programu
uses crt;

var x,y:integer; {y:real; }

Begin
Write('Podaj liczbe : '); readln(y);
x:=y;
Repeat
If x mod 2 = 0
Then
begin
write('1');
y:=y div 2;
end
else
begin
write('0');
{ y:=y-1; }
end;
Until x=0;
end.

niestety dalej mi wyskakuje ten sam blad:/
 System operacyjny: windows_xp_2003 Przeglądarka: firefox
#6
RE: [Pascal 7.o] Błd w kompilowaniu programu
A spróbuj zrobić nowy plik na ten program i skopiować kod
 System operacyjny: windows_vista Przeglądarka: firefox
#7
RE: [Pascal 7.o] Błd w kompilowaniu programu
Udało mi sie go skompilowac poprostu na nowo zainstalowalem winde i zmienila mi litere dysku
ale niestety powstal nowy blad
urchomil mi sie program i pyta sie o liczbe wstukuje 10
same jedynki na calym ekranie
zatrzymuje program i pokazuje mi ze w 1 warunku y:=y div 2; cos mu sie nie podoba

;/
 System operacyjny: windows_xp_2003 Przeglądarka: firefox
#8
RE: [Pascal 7.o] Błd w kompilowaniu programu
(18.01.2009, 20:37)~Anonim napisał(a): Udało mi sie go skompilowac poprostu na nowo zainstalowalem winde i zmienila mi litere dysku
ale niestety powstal nowy blad
urchomil mi sie program i pyta sie o liczbe wstukuje 10
same jedynki na calym ekranie
zatrzymuje program i pokazuje mi ze w 1 warunku y:=y div 2; cos mu sie nie podoba

;/

1. Program Ci się zapętlił
2. Masz błąd logiczny (czyli nie typu brakuje średnika, jedna literka za dużo)
3. Ja bym sprobowal tak:
Kod:
uses crt;

var x,y:integer;

Begin
Write('Podaj liczbe : '); readln(y);
x:=y;
Repeat
If x mod 2 = 0
Then
begin
write('1');
y:=y div 2;
end
else
begin
write('0');
y:=y-1;
end;
Until x=0;
end.
Mój blog
Netlupa - Startupy, informacje i rozrywka z Internetu
Mulfin | Znajdywarka
Portal
Easiest
--
Tworzenie stron wizytówek
 System operacyjny: windows_vista Przeglądarka: firefox
#9
RE: [Pascal 7.o] Błd w kompilowaniu programu
program pyta sie o liczbe wstukuje 10
same jedynki na calym ekranie
zatrzymuje program i pokazuje mi ze w 1 warunku y:=y div 2; cos mu sie nie podoba
 System operacyjny: windows_xp_2003 Przeglądarka: firefox
#10
RE: [Pascal 7.o] Błd w kompilowaniu programu
Kod:
program kwas;
uses crt;
var x: integer;
begin
write('Podaj liczbe:');
readln(x);
repeat
if(x mod 2=0) then
begin
x:= x div 2;
write('0');
end
else begin
x:=x div 2;
write('1');
end;
until x=0;
readln;
end.

Tylko popraw program tak, aby cyfry wynikowe wyświetlał w odwrotnej kolejności
 System operacyjny: windows_vista Przeglądarka: firefox
Programy: Polecane / Nowe / Inne




Podobne wątki ([Pascal 7.o] Błd w kompilowaniu programu)
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  Baza danych - dzialania, Pascal Jamuna 2 6309 10.04.2021, 19:08
Ostatni post: softwareman
  dev pascal, problem z funkcją kwadratową Sentinel24 4 11140 21.10.2016, 11:20
Ostatni post: koneton
  [Pascal/Delphi] Sortowanie quicksort oraz scalanie. Chudy2000 3 10667 01.05.2016, 22:34
Ostatni post: Szachista

Skocz do: