Witamy na forum PC Format Zapraszamy do REJESTRACJI


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Pascal liczenie dodatnich i ujemnych liczb

#1
Pascal liczenie dodatnich i ujemnych liczb
mam napisać taki program: ktory wczyta elementy ciagu n elelmenowego i wyliczy ile jest elementow dodatnich i ujemnych.
napisałem coś takiego.

Kod:
program nowy;
uses crt;
var a,b,i:integer;
begin
clrscr;
writeln('wpisz ile liczb chcesz aby komputer wczytaˆ');
readln(a);
For b:=1 to a do
begin
inc(i);
write('wpisz ', i,' liczb© ');
readln;
end;
readln;
end.
ale nie wiem jak program ma wyliczyć dodatnie i ujemne liczby myślałem nad zastosowaniem pętli IF.
Hosting
www.netmark.pl
[Obrazek: baner2.gif]




 System operacyjny: windows_xp_2003 Przeglądarka: firefox
#2
RE: Pascal liczenie dodatnich i ujemnych liczb
Kod:
if liczba>0 then
    dodatnia:=dodatnia+1
else
    ujemne:=ujemne+1;
Wybacz, jeśli coś jest źle, ale Pascala znam bardzo niewiele.
 System operacyjny: windows_xp_2003 Przeglądarka: firefox
#3
RE: Pascal liczenie dodatnich i ujemnych liczb
ok dzięki działa możesz mi jeszcze pomóc w jednym programie, ogólnie chodzi o to że dopóki nie wpiszę poprawnej liczby pętla będzie się powtarzać.
tyle że po uruchomieniu tego programu wpisuje liczbę (koduje program) i po naciśnięciu enter zmienna b przyjmuję wartość 0, a po wpisaniu następnej liczby najpierw ona się wyświetla a następnie tekst. jak to zmienić żeby nie wyświetlało 2x tej samej liczby i żeby b nie przyjmowało wartości 0.

Kod:
program nowy;
uses crt;
var a,b,i: byte;
begin
clrscr;
i:=0;
    writeln('zakoduj program wybranĄ liczbĄ: ');
    readln(a);
    writeln('DOSTEP DO PROGRAMU ZAKODOWANY !!!');
    readln;

        repeat
          Inc(i);
                writeln('bˆ©dne hasˆo');
                read;
                writeln('dekodujesz kod liczba:', b,' nr. pruby ', i);
                readln(b);
        until a=b;

writeln('gratuluje za ', i,' razem udaˆo ci si© wpisa† poprawne hasˆo');
readln;
end.
Hosting
www.netmark.pl
[Obrazek: baner2.gif]




 System operacyjny: windows_xp_2003 Przeglądarka: firefox
#4
RE: Pascal liczenie dodatnich i ujemnych liczb
Czemu najpierw nie wczytasz liczby b, a potem sprawdzisz
Kod:
if a=b then
    break
else
    writeln('bledne haslo'+#13); //przejscie do nowej linii (jak dobrze pamiętam)
 System operacyjny: windows_xp_2003 Przeglądarka: firefox
#5
RE: Pascal liczenie dodatnich i ujemnych liczb
IF raczej nie można zastosować bo wtedy pętle przejdzie tylko raz a ma przechodzić dopóki warunek nie zostanie spełniony.
masz tutaj ten program z zastosowaniem IF.

Kod:
program nowy;
uses crt;
var a,b,i: byte;
begin
clrscr;
Inc (i);
    writeln('zakoduj program wybran¤ liczb¤: ');
    readln(a);
    writeln('DOSTEP DO PROGRAMU ZAKODOWANY !!!');
    readln;
    writeln('wpisz poprawn¤ liczbc');
    readln(b);

       { repeat
          Inc(i);
                writeln('b?cdne has?o');
                read;
                writeln('dekodujesz kod liczba:', b,' nr. pruby ', i);
                readln(b);
        until a=b;}

       if a=b then
          begin
              writeln('gratuluje wpisaˆe˜ poprawne hasˆo');
              readln;
          end
        else
           begin
              writeln('zˆe hasˆo');
              readln;
           end;
readln;
end.
Hosting
www.netmark.pl
[Obrazek: baner2.gif]




 System operacyjny: windows_xp_2003 Przeglądarka: firefox
Programy: Polecane / Nowe / Inne



Użytkownicy forum szukali:
obliczy sumę liczb dodatnich i ujemnych. pascalprogram na zliczanie liczb dodatnichpascal ile jest liczb dodatnich ujemnychpascal program liczy ujemne i dodatniepascal ile jest liczb ujemnychobliczanie ilości cyfr w liczbie pascalliczby ujemne i dodatnie tablica pascalliczby dodatnie i ujemne suma pascalwyświetl liczby ujemne pascal programowaniejak napisac w pascalu zeby nie liczyl pola ujemnego

Podobne wątki (Pascal liczenie dodatnich i ujemnych liczb)
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  Baza danych - dzialania, Pascal Jamuna 2 6275 10.04.2021, 19:08
Ostatni post: softwareman
Question Wyznaczanie maksimum spośród 5 liczb - schemat blokowy mistrz18 5 11958 05.10.2017, 19:49
Ostatni post: broda99
  Java- wypisanie liczb, które nie są podane w tablicy , wypisanie liczb z tablicy all? ccomp 10 20220 16.07.2017, 20:10
Ostatni post: ccomp

Skocz do: