Witamy na forum PC Format Zapraszamy do REJESTRACJI


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Pomóżcie, proszę - BIOSTAR TF560 A2+

#1
Pomóżcie, proszę - BIOSTAR TF560 A2+
Witajcie.
Przedwczoraj kupiłem i zamontowałem nową płytę główną – Biostar TF560 A2+ nForce560 – czyli krótko mówiąc płytę do o/c. Wszystko było ekstra – instalacja systemu, sterów, oprogramowania – chodzi stabilnie jak w grach tak i w programach.
Wczoraj wziąłem się za o/c... i szlag mnie trafił (siedziałem do 2 w nocy). Nie wiem kompletnie co jest grane – gdy tylko cokolwiek przestawię w BIOSIE w zakładce Overclock Navigator Engine, komputer nie startuje, tylko płyta wydaje przerywany pisk i świecą się dwie diody.
Np.
1. Gdy przestawiam CPU Frequency z 200 na 210 (taktowanie procesora 12x210=2520Mhz) komputer nie startuje – pisk i muszę resetować BIOS.
2. Gdy przestawiam HT Speed z Auto na np. 4 - komputer nie startuje – pisk i muszę resetować BIOS.
3. Gdy wchodzę w DRAM Configuration i zmienię cokolwiek - komputer nie startuje – pisk i muszę resetować BIOS.
4. Gdy przestawię Overclock Navigator na Auto Overclock (nawet na najniższy V6 – Tech Engine) -
komputer nie startuje – pisk i muszę resetować BIOS.

Zakładka DDR Configuration :
- zastanawia mnie, dlaczego Timing Mode ustawiony na AUTO pokazuje Memory Clock Value or Limit 400 ? Gdy przestawię Timing Mode z Auto na Manual, to wchodząc w Memory Clock mam zakres ustawień 400 – 533 – 667 – 800. Czy te 400 na auto jest prawidłowe – nie powinno być 800 ? No i oczywiście przy próbie przestawienia Timing Mode na np. 667 – komputer nie wstał...
Zastanawia mnie jeszcze jedno – CPU-Z pokazuje mi ustawienia pamięci 5-5-5-15-21, a w BIOSIE pokazuje 6-6-6-18-26 (hm...?) – i tu też przestawka timingów to brak wstania kompa i wymuszony reset BIOS.

Przecież na poprzedniej swojej płycie – Gigabyte na nForce 550 bez problemu podkręcałem – może nie były to rekordy, ale z 2,4Ghz na stabilne 2,8Ghz szło bez problemu....
Radździe, bo mnie nerwica bierze – płyta do o/c niby zalecana ( opis : http://thg.pl/readarticle.php?article_id=20) , a takie kwiatki mi wyszły – CO ROBIĘ NIE TAK ?
 System operacyjny: windows_xp_2003 Przeglądarka: ie
#2
RE: Pomóżcie, proszę - BIOSTAR TF560 A2+
Płyta jest nowa..?Chytry Czy brałeś używaną ?
Podłączałeś ją sam, prawda ? Sprawdź czy nie pomyliłeś się gdzieś w podłączaniu wszystkiego - płyta możę chodzić, ale próba OC może powodować jej totalnie niestabilną pracę...
To nie wina zasiacza...napewno. Problem leży po stronie moboKwaśny Napisz koniecznie czy płyta jest nowa ? Wysłużone legendy OC - jak np. DFI LanPArty - obecnie często pojawiają się na allegro, ogółnie jako "sprawne". Jeślio to jednak nowa płyta, poszukam inforamcji na necie lub zasięgnę rady znajomegoOczko

Zastanawiam się czy to wada fizyczna czy zesrany BIOS...(?)

Co do pamięci, to wszystko jest ok - na auto wyświetla Ci 400mhz bo efektownie Twoje pamięci chodzą na 800mhz (z tego co widzę w Twoim opisie - tylko usuń to "PC" przed 800 Szczerbol ) 400mhz to mnożnik Twojej pamięci, nie jej afektowane taktowania pracy...Tu wszystko jest ok..Ale te timingi mnie.."zachwycają" oO...

...
[Obrazek: is10.png]
 System operacyjny: windows_xp_2003 Przeglądarka: avant
#3
RE: Pomóżcie, proszę - BIOSTAR TF560 A2+
Płyta jest nówka - kupiona w sklepie, z gwarancją. Podzespoły przekładał mi z poprzedniej płyty na tą gość w serwisie, który składał do tej pory wszystkie (nie tylko moje) komputery - tak że pomyłka to raczej 1% możliwości. Zresztą, komputer chodzi (system, programy itd). Nitykalna jest tylko w BIOSIE zakładka "Overclock Navigator Engine" - cokolwiek przestawie, komputer nie wstaje wogóle.
Restuję BIOS wyjęciem bateryjki, ponieważ mam utrudniony dostęp do zworki CMOS (sam spód kompa, pod włożoną w gniazdo PCI kartą Fire-Wire). Zdecyduję sięchyba ją wyjąć i robić reset zworką. Wczoraj zrobiłem update BIOS ze strony Biostara (wgrałem BIOS ze stycznia 2008) - w BIOS-ie jest program flashbios, co ułatwiło sprawę.
Sam już nie wiem, co jest grane - najgorsze jest to, że wziąłem ostatnią płytę Biostara ze sklepu, więc nawet nie wymienią. Płyta nie posiada żadnych uszkodzeń typu porysowania na spodzie, "spuchnięte elektrolity" czy przebarwienia lub zacieki.

Mam pomysła, żeby próbować na jednej kości pamięci - da coś to ?

Może jakiś pomysł, co to może być, że komp chodzi, a zakładka do overclockingu jak tylko "grzebnę" powoduje zwiechę kompa ?
 System operacyjny: windows_xp_2003 Przeglądarka: ie
#4
RE: Pomóżcie, proszę - BIOSTAR TF560 A2+
Co do wyciągania pamięcie, to nawet jeśli to coś da, to będzie to tylko oznaczać że masz dupniętą płytę - przecież mobo powinno hulać z max'ymalną ilością obsadzonych slotów RAM w granicy obsługiwanej ilości pamięci - a do tej nie dobiłeś.

Gdy pisałem pierwszego posta, znalazłem link do ostatniego BIOS'u wypuszczonego przez Biostar'a - ale widzę że myślimy w podobny sposób i już go wgrałeś..
Hmmm, w zasadzie odpada alternatywa, że musiałbyś przestawić jedną z opcji na np."manual" tak aby opcje do OC były aktywne - teraz są, a do tego komputer się sypie - ze strony producenta było by głupotą wypuszczanie płyty do OC z "zabezpieczeniem przed OC" Lol2 (i to jeszcze z zawieszaniem kompa w razie próby ingerencji w ustawienia BIOS'u)...
Skoro kompa składał Ci servisant, radzę podejść do niego i przedstawić sytuację - powiedź że kupiłeś płytę która mimo swoich możliwośći nie działa jak powinna. Jeśli z nową płytą dzieje się coś złego, to w takim wypadku nie ma pewnośći że płyta nie padnie za jakiś czas, nawet na domyślnych ustawieniach...
Pytałem się znajomego servisanta jaka może być przyczyna takiego zachowania mobo ? Stwierdził że na odległość (ponieważ nie może jej sprawdzić) może być kilkanaście powodów "usterki", ale jednoznacznie potwierdził, że jeśli z nowym mobo dzieje się coś złego, to nie ma co zwekać i należy płytę oddać do zbadania...On także polecił mi wgranie nowego BIOS' i sprawdzenie podłączenie zasilania, ale skoro wszystko składał Ci servisant...to...nie potrafie pomócKwaśny

Będę jeszcze szukał podobnych sytuacji u innych osób na innych forach, może czegoś się dokopię...Daj znać jeśli znajdziesz rozwiazanie ! Chętnie dowiem się co było przyczyną...
Życzę powodzenia - jakkolwiek niemiele to brzmi...
[Obrazek: is10.png]
 System operacyjny: windows_xp_2003 Przeglądarka: avant
#5
RE: Pomóżcie, proszę - BIOSTAR TF560 A2+
Dzięki, Ave...

Dokopałem się do wypowiedzi na forum, odnośnie błędów BIOS na płytach - dźwięk, który wydobywa się z mojej płty przy zawieszce, oznacza ni mniej, ni więcej, tylko "błąd pamięci ram". Szkoda że teraz siedzę w pracy i nie mam jak pokombinować ze slotami na pamięci. Czy możliwe, żeby Geile nie chciały współpracować z tą płytą ? Dziwne jest to, że nawet jak podniosę HTT z 200 na nawet 205 (czyli multipler 12 x 205 = 2460Mhz), to mi komp nie wstaje. Zdaje sobie jednak sprawę, że podnosząc HTT, podnoszę również taktowania pamięci - może to jest wina wszystkiego - kości RAM lub gniazda ?

Wróce do chaty, to się wezmę za kompa.
Czy jest możliwa całkowita wymiana BIOS na płycie, a nie tylko jego update ? Bocoś mi sięzdaje, że mobo jest ok, tylko sam BIOS jest skopany.
 System operacyjny: windows_xp_2003 Przeglądarka: ie
#6
RE: Pomóżcie, proszę - BIOSTAR TF560 A2+
Jakie napięcie ustawia płyta dla tych pamiątek? Pewnie 1,8V ... daj 2,0 albo 2,1.
 System operacyjny: windows_xp_2003 Przeglądarka: opera
#7
RE: Pomóżcie, proszę - BIOSTAR TF560 A2+
Napięcie to raz..skoro twierdzisz że to błąd pamięci, to obniż im mnożnik i wtedy podnieś HTT. Obecnie chodzą na 800mhz, obniż im mnożnik o jeden i spróbuj OC. Choć Geil'e to nie takie złe pamiątki Szczerbol Sam je mam i spisją się wyśmienicie - nawet przy ich OC...
Zrób jak SimooN polecił i obniż mnożnik pamiątek, później OC i wrzuć posta Wesoły
Pozdrawiam !
[Obrazek: is10.png]
 System operacyjny: windows_xp_2003 Przeglądarka: avant
#8
RE: Pomóżcie, proszę - BIOSTAR TF560 A2+
Przy zmniejszaniu mnożnika pamięci z x5 na x4 komputer nie wstaje wogóle - nawet do biosu wejść nie można, tylko trzeba resetować cmos...

Zrobiłem tak - odpiąłem dyski i napędy, zostawiłem jedną kość pamięci i włączyłem kompa - wszystko ładnie wstało (oprócz bootowania, bo nie było z czego). Wszedłem dobiosu i o dziwo - po podniesieniu HTT na 250 (czyli efektywnie proc na 3Ghz) i napięcia procesora na 1.45V, komputer uruchomił się i oczywiście "prosi" o dysk z systemem.
Włożyłem drugą kość pamięci - komp ładnie wstał - wszedłem do biosu - ustawienia trzymają - HTT=250, napięcie 1.45V. Myślę sobie - trzeba podpiąć napędy. Podłączyłem taśmy, włączam kompa - wstaje i system się ładuje. Jest OK i moja radość trwała tylko kilka sekund.
Okazało się, że CPU-Z pokazuje 2,4Ghz na procesorze i napięcie 1,25V. To samo w Evereście.
O K....a - co jest ?. Ponowny reset i do biosu - tam oczywiście HHT jest 250 i napięcie 1,45V.
Jedno wielkie G. Wszedłem do ustawień pamięci - przestawiłem timing z CL5 na CL4 i już komputer nie wstał. To samo przy próbie przestawienia na zakładkę Auto Overclocking - zwiech kompletna.
Najlepsze jest to, że po windowsem programem nTune mogłem przestawić timingi pamięci z 5-5-5 na 5-4-4 i wszystko chodziło cacy. Natomiast nTune nie mógł ruszyć HTT - co przestawiłem z 200 na 210, program wywalał błąd.

Doszedłem do wniosku, że płyta jest kompletnie rozjechana (tzn coś z BIOS-em) i dziś poszła do sklepu - niestety, mogę ją tylko zamienić na inną, bo ten Biostar co wziąłem, był ostatni...

I to chyba koniec mojej przygody z Biostar'em TF560 A2+.
 System operacyjny: windows_xp_2003 Przeglądarka: ie
#9
RE: Pomóżcie, proszę - BIOSTAR TF560 A2+
Wiesz jak to jest z płytami do OC - są świetne do tego typu prac, ale im więcej "bajerów" które pomagają wyżyłować procka i samą płytę do cna HTT, tym większe prawdopodobobieństwo że coś może nawalić lub po prostu pracować nie tak jak powinno...Tak niestety czasem się dziejeKwaśny Ja również zakończyłem swoją przygodę z DFI LanParty UT-D nF4 w niemiłych okolicznościach...Ale cóż, czasem tak bywa.
Szkoda tylko że Twoja historia z Biostarem zaczyna i kończy się na nowej płycie...Pytałeś w sklepie czy planują dostawę tego modelu mobo ? Jeśli tak, to może przeczekaj ten tydzień - czy ile im tam to zajmie - i niech sprowadzą Ci drugiego Biostara...Chyba że nie chcesz czekać, to szukaj czegoś równie dobrego.

A co do samej Twojej próby znalezienia przyczyny błędnego działania płyty - cięzko jest na własną rękę ustalić przyczynę tego typu pracy mobo - postawiłeś na bios, ja może pewnie też bym tak obstawił, ale ostatecznie dobrze zrobiłeś oddając tą mobo do sklepu - po co komu płyta do OC z zerowymi możliwościami OC ? Szczerbol
Daj znać co masz na oku, może znajdzie się coś godnego poleceniaOczko

Pozdrawiam !
[Obrazek: is10.png]
 System operacyjny: windows_xp_2003 Przeglądarka: avant
#10
RE: Pomóżcie, proszę - BIOSTAR TF560 A2+
Niestety - z braku w hurtowni Biostarów, musiałem zrezygnować z tej firmy. Szukałem czegoś do 300zł. Po przeczytaniu wielu recenzji i wypowiedzi na forach, zrezygnowałem z Asusa i Gigabyte (pierwsze często padają a drugie mają małe możliwości oc). Z braku płyt DFI, lub "legend" Abita, do 300zł wybrałem MSI K9N Ultra (nForce 570 Ultra) ver. 2.
Wprawdzie płyta nagrzewa się sporo - od czego są wiatraki w obudowie Oczko ? , lecz posiada kilka ważnych dla mnie możliwości ustawień w biosie :
Częstotliwość HTT od 200 – do 425 MHz
Dzielniki pamięci 400,533,667,800
Napięcie procesora Od 1,2 do 1,7V / co 0,05
Napięcie pamięci Od 1,8 do 2,45V / co 0,05
Mnożniki szyny HT 1x-5x
Możliwość dowolnych ustawień Timingów pamięci.

Mając na myśli oc, ta płyta powinna być najlepszym wyborem (powtarzam, z braku innych i dobrych w tej cenie - dokładnie 230zł).
 System operacyjny: windows_xp_2003 Przeglądarka: ie
Programy: Polecane / Nowe / Inne



Użytkownicy forum szukali:
biostar tf560 a2+ opinieprzestawione taktowanie w biosie komputer nie wstajeustawienia biosa biostar

Podobne wątki (Pomóżcie, proszę - BIOSTAR TF560 A2+)
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  Pomóżcie mi ustawić 4 opcje w biosie pod OC jarek874 1 1431 29.05.2012, 09:34
Ostatni post: jarek874
  Pomóżcie z kręceniem AMD 7850 BE czaka33 0 1114 02.11.2009, 23:31
Ostatni post: czaka33
  Pomóżcie podkręcić AMD Athlon XP 1.15 GHz Ganjax15 44 8507 09.08.2009, 18:06
Ostatni post: XKaktusX

Skocz do: