23.01.2020, 21:57
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 23.01.2020, 22:04 przez Prz3m0_.)
Prawdopodobnie padnięta płyta główna (z i5 2500K na pokładzie)
Witam,
Od jakiegoś czasu borykam się z problemem samoistnego wyłączania się komputera kilka razy w ciągu dnia. Nie ma reguły co robię: YT, VisualStudio, przeglądanie sieci. Nie zdarzyło się, żeby komputer zawiesił się podczas gry (np. w WoT, czy BF4). W pewnym momencie jest zwis wszystkiego na ok 1-2 sekundy i restart. Żadnego BSOD. Po instalacji WhoCrashed otrzymałem błędy związane ze sterownikiem grafiki, a dokładniej:
Instalowałem już różne sterowniki do grafiki - bez rezultatu. Sprawdzałem pamięć ram, zarówno memtestem jak i wpinając je po kolei, w różnych kolejnościach, w różne porty. Przy wpięciu jednej kości do 1 slotu, po starcie otrzymałem 4 sygnały od biosu (4 krótkie - błąd zegara systemowego lub pierwszego wtyku pamięci). Wyciągałem baterię na płycie głównej - bez rezultatu. Zdarzą się też problemy z odczytem USB w przednim panelu. Komp potrafi się zrestartować nawet podczas jego włączania, czy wyłączania (zdarzy się, że włącza/wyłącza się po 2-3 razy). Jeżeli chodzi o temperatury - wszystko w normie.
Podejrzewam problem z płytą główną tym bardziej, że kiedyś już była wymieniana (na używaną), a komputer już ma parę ładnych lat. Pytanie do Was, czy to rzeczywiście mobo? Czy jednak może coś innego?
Patrzyłem za płytami głównymi i wybór padłby na Asus P8 P67 DELUXE. Co o tym myślicie?
Potrzebuję 2xSATA6Gb/s (2 dyski) + USB3.0 wyciągnąć na panel przedni + oczywiście OC. Po zmianie płyty głównej możliwe że następna w kolejności będzie nowa obudowa i grafika.
Cała specyfikacja:
CPU: Intel Core i5 2500K LGA1155 3,3GHz
4,4GHz
COOLER: SilentiumPC Fortis 2 XE1226
RAM: Goodram DDR3 8GB 1600MHz CL9 (1x4GB, 2x2GB)
MOBO: Asrock P67 PRO3 (B3) Intel P67 LGA1155
GPU: MSI GeForce GTX550Ti CycloneII OC 1GB
SSD: Crucial MX500 500GB SATA3
HDD: Seagate Barracuda 500GB SATA3
PSU: CoolerMaster Silent Pro 600W
Pojawia się też pytanie: czy warto inwestować w ten sprzęt?
Będę wdzięczny za wszelką pomoc.
Od jakiegoś czasu borykam się z problemem samoistnego wyłączania się komputera kilka razy w ciągu dnia. Nie ma reguły co robię: YT, VisualStudio, przeglądanie sieci. Nie zdarzyło się, żeby komputer zawiesił się podczas gry (np. w WoT, czy BF4). W pewnym momencie jest zwis wszystkiego na ok 1-2 sekundy i restart. Żadnego BSOD. Po instalacji WhoCrashed otrzymałem błędy związane ze sterownikiem grafiki, a dokładniej:
Cytat:On Thu 23.01.2020 18:48:05 your computer crashed or a problem was reported
crash dump file: C:\WINDOWS\MEMORY.DMP
This was probably caused by the following module: nvlddmkm.sys (0xFFFFF8051E3A262C)
Bugcheck code: 0x116 (0xFFFFB58E39790460, 0xFFFFF8051E3A262C, 0xFFFFFFFFC000009A, 0x4)
Error: VIDEO_TDR_ERROR
file path: C:\WINDOWS\System32\DriverStore\FileRepository\nv_dispi.inf_amd64_048172e9d7cc483d\nvlddmkm.sys
product: NVIDIA Windows Kernel Mode Driver, Version 391.01
company: NVIDIA Corporation
description: NVIDIA Windows Kernel Mode Driver, Version 391.01
Bug check description: This indicates that an attempt to reset the display driver and recover from a timeout failed.
A third party driver was identified as the probable root cause of this system error. It is suggested you look for an update for the following driver: nvlddmkm.sys (NVIDIA Windows Kernel Mode Driver, Version 391.01 , NVIDIA Corporation).
Google query: nvlddmkm.sys NVIDIA Corporation VIDEO_TDR_ERROR
Instalowałem już różne sterowniki do grafiki - bez rezultatu. Sprawdzałem pamięć ram, zarówno memtestem jak i wpinając je po kolei, w różnych kolejnościach, w różne porty. Przy wpięciu jednej kości do 1 slotu, po starcie otrzymałem 4 sygnały od biosu (4 krótkie - błąd zegara systemowego lub pierwszego wtyku pamięci). Wyciągałem baterię na płycie głównej - bez rezultatu. Zdarzą się też problemy z odczytem USB w przednim panelu. Komp potrafi się zrestartować nawet podczas jego włączania, czy wyłączania (zdarzy się, że włącza/wyłącza się po 2-3 razy). Jeżeli chodzi o temperatury - wszystko w normie.
Podejrzewam problem z płytą główną tym bardziej, że kiedyś już była wymieniana (na używaną), a komputer już ma parę ładnych lat. Pytanie do Was, czy to rzeczywiście mobo? Czy jednak może coś innego?
Patrzyłem za płytami głównymi i wybór padłby na Asus P8 P67 DELUXE. Co o tym myślicie?
Potrzebuję 2xSATA6Gb/s (2 dyski) + USB3.0 wyciągnąć na panel przedni + oczywiście OC. Po zmianie płyty głównej możliwe że następna w kolejności będzie nowa obudowa i grafika.
Cała specyfikacja:
CPU: Intel Core i5 2500K LGA1155 3,3GHz

COOLER: SilentiumPC Fortis 2 XE1226
RAM: Goodram DDR3 8GB 1600MHz CL9 (1x4GB, 2x2GB)
MOBO: Asrock P67 PRO3 (B3) Intel P67 LGA1155
GPU: MSI GeForce GTX550Ti CycloneII OC 1GB
SSD: Crucial MX500 500GB SATA3
HDD: Seagate Barracuda 500GB SATA3
PSU: CoolerMaster Silent Pro 600W
Pojawia się też pytanie: czy warto inwestować w ten sprzęt?
Będę wdzięczny za wszelką pomoc.