Witamy na forum PC Format Zapraszamy do REJESTRACJI


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Problem po flashowaniu

#1
Problem po flashowaniu
Witam.

Moja płyta główna to Asus z170 Pro Gaming. Z 1206 flashowałem na 1904, wszystko przebiegło dobrze, ale od tego czasu komputer strasznie zamula. Nie jestem pewny, ale w HWMonitor, z zakładki płyty głównej, poznikało parę opcji (jak napięcia, itp) Zostały tylko dwie temperatury. Próbowałem zainstalować sterowniki chipsetu ze strony Asusa, ale nic nie pomogło. W BIOSie, po flashowaniu, nic nie zmieniałem, bo i chyba nie trzeba (wersji 1206 od nowości też nie ruszałem). W BIOSie wykrywa częstotliowśc RAM jak i proca.

Krok po kroku co robiłem
*Ściągnąłem nowy BIOS ze strony Asus'a
*Sformatowałem pen drive na fat 32 i zgrałem plik .cap
*W BIOSie odpaliłem Ez Flash
*Chyba przez przypadek (przestawiło pen drive na urządzenie bootujące) zainstalowałem BIOS drugi raz..
*Odpaliłem BIOS po auto resecie, wersja się zgadzała, wyciągnąłem pendrive
*System się włączył, ale muli

Czy BIOS trzeba aktualizować stopniowo tak jak tutaj napisał kolega?

http://forum.pcformat.pl/Aktualizacja-biosu-AsRock-t

Mała aktualizacja.

W sumie zamula wyłącznie w trzech sytuacjach:
*Ekran logowania do Win 10, wpisywanie hasła "laguje"
*Wyłączanie komputera nieraz trwa dłuzej
*Po zalogowaniu strasznie wolno włącza się (i "stabilizuje") Chrome

Dalej w WHMonitor są tylko pokazane dwie temperatury pod zakładką płyty głównej, dałbym sobie głowę uciąć, że było tam więcej rzeczy, nawet CPU Fan speed. Aktualizowałem sterowniki przy użyciu Slimdrivers, nie ma poprawy
 System operacyjny: windows_ten Przeglądarka: chrome
#2
RE: Problem po flashowaniu
Spróbuj uzyć starszej wersji BIOSu i zobacz czy działa poprawnie.
 System operacyjny: linux Przeglądarka: chrome
Programy: Polecane / Nowe / Inne




Skocz do:


Wybrane wątki (Problem po flashowaniu)
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  po 1-2 sekundach pada zasilanie jakubek27 5 591 19.09.2017 14:15
Ostatni post: jakubek27
  Monitor czarny ekran BuFFer 4 859 19.09.2017 12:48
Ostatni post: BuFFer
  Czy to problem z klawiaturą(nie działa przy wyborze tr.awar., systemu...) david1990 7 820 17.09.2017 20:54
Ostatni post: ~Anonim
  Jak jednoznacznie określić czy karta graficzna działa adinho58 0 421 17.09.2017 18:06
Ostatni post: adinho58
  Brak bootmgr pytam32 5 1015 17.09.2017 17:17
Ostatni post: muflon37
  No signal i monitor nie działa, komputer dalej chodzi Misiu69 6 1955 17.09.2017 14:32
Ostatni post: MonteCristo
  czy zasilacz da rade? Alekradek 1 462 15.09.2017 02:06
Ostatni post: Kamilos1
  Problem z szybkoscią ram Ajzros 3 416 14.09.2017 18:03
Ostatni post: muflon37
  problem z slotami ram gosc666 9 674 12.09.2017 23:53
Ostatni post: kamel16
  Kółko myszki przewija w przeciwną stronę. wielkimistrz1 3 1116 12.09.2017 21:02
Ostatni post: broda99
  Klopot ze zmiana RAW-NTFS, utracona partycja C, inny podział partycji w instalatorze adiq1033 0 1265 12.09.2017 16:24
Ostatni post: adiq1033
  Problem z podłączeniem monitora przez port VGA jedzus 0 587 10.09.2017 15:59
Ostatni post: jedzus
  Lenovo Y520 fajcik18 5 798 10.09.2017 13:46
Ostatni post: fajcik18
  Problem z dyskiem SSD GHJ 6 974 10.09.2017 13:29
Ostatni post: GHJ
  Problemy z bsodami zabeeek 3 684 10.09.2017 11:32
Ostatni post: zabeeek