Witamy na forum PC Format Zapraszamy do REJESTRACJI


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Problem przy instalacji Windows XP SP0

#1
Problem przy instalacji Windows XP SP0
Witam. Złożyłem wczoraj taki oto zestawik:
-MSI KT4AV
-AMD Geode Jakiśtam (wykrywany niczym Athlon XP2800)
-NVIDIA GEFORCE MX2 400 (czy jakoś tak) 64MB
-1,5GB RAM DDR (dwie kości 400MHz, jedna 333)
-Samsung 40GB Dysk (sprawny, SMART pokazuje w CDI "dobry" niebieski)
-Maxtor 60GB (ma tam bad sectory)

No i tak. Wkładając do napędu płyte (2x LG CD-ROM na IDE2, dyski oba na IDE1, nie pokrywają się "masterslejwowo") pod koniec kopiowania plików pokazuje się jakiś BSOD. Mówi że jak po raz pierwszy widze Komunikat Bledu Stop to mam restartować, a jak jeszcze raz to wyłączyć jakieś narzędzia kopii zapasowej, chyba defragmentacji, i chyba też sprawdzić coś z dyskiem twardym poleceniem CHKDSK/F. No i taki kij, bo chciałem SP0 głównie za ekran odpalania z zielonym paskiem oraz tak po prostu bo mogę!. Jakoś wgrywam SP2 i działa, a SP0 ***** za przeproszeniem błędy (jak wybierzesz np. form. szybkie NTFS to wywala podobny błąd).
Pomóżcie proszę! :)
AMD jest lepsze niż Intel.
Każdy ma swoje zdanie jednak ja kibicuję czerwonym. Mają lepsze podejście do klienta a Intel robi wszystko, aby zarobić.
 System operacyjny: android Przeglądarka: chrome
#2
RE: Problem przy instalacji Windows XP SP0
Przetłumacz to na Polski.
 System operacyjny: windows_eight Przeglądarka: chrome
#3
RE: Problem przy instalacji Windows XP SP0
to rzeczy nie związane z tematem pomiń ..
AMD jest lepsze niż Intel.
Każdy ma swoje zdanie jednak ja kibicuję czerwonym. Mają lepsze podejście do klienta a Intel robi wszystko, aby zarobić.
 System operacyjny: android Przeglądarka: chrome
#4
RE: Problem przy instalacji Windows XP SP0
Jakbyś podał kod BSOD to mogłoby być łatwiej
 System operacyjny: windows_ten Przeglądarka: chrome
#5
RE: Problem przy instalacji Windows XP SP0
Po pierwsze- składasz kompa a podłączasz dyski nie pewne. Procesor, 1 pamięć, grafa i dysk no i próba. A jeszcze klawa na PS2 i mycha.
 System operacyjny: windows_eight Przeglądarka: chrome
#6
RE: Problem przy instalacji Windows XP SP0
Zgadzam się w 100% z przedmówcą , dodam do jego wypowiedzi : Jeden napęd CD (ustawiony na Master) , sprawdzić parametry owego procesora "Geode " (szynę i mnożnik ) ustawić w razie potrzeby na "sztywno" w biosie ,pamiętam jak miałem z tymi procesorami styczność to mogły być problemy z stawianiem systemu , przy automatycznym rozpoznawaniu przez BIOS .
 System operacyjny: windows_seven Przeglądarka: firefox
#7
RE: Problem przy instalacji Windows XP SP0
no ale Athlon XP 2800+ ma mnożnik 13,5 a szyne 166 a takowych w ustawieniach BIOSa nie ma. Co do Windowsa, to chodzi teraz SP2, ale chcę SP0 Wesoły

A, jest to Geode NX2001, i tak naprawdę to relabelowany Athlon XP 2200+ ale gdzieś się dowiedziałem że to 2800+ i tak ustawiłemKwaśny Ale działa i ma mniej niż 40*C Wesoły
AMD jest lepsze niż Intel.
Każdy ma swoje zdanie jednak ja kibicuję czerwonym. Mają lepsze podejście do klienta a Intel robi wszystko, aby zarobić.
 System operacyjny: android Przeglądarka: chrome
#8
RE: Problem przy instalacji Windows XP SP0
Ten procesor według specyfikacji powinien pracować na szynie 133 (266) MHz mnożnik 13.5 ,napięcie 1.65 V .Tak konkretnie to z tego co wiem prawie bezproblemowo obsługiwały go płyty z chipsetem NF 2 i bodajże KT 600 o ile pamiętam ,wtedy dawał się ustawiać na szynie 166 (333) MHz ,na innych chipsetach potrafił "stroić fochy" ( BSOD i inne błędy ). Proponuję ustawić szynę na 133 i w razie dalszych problemów pomału obniżać napięcie procesora .
 System operacyjny: windows_seven Przeglądarka: firefox
#9
RE: Problem przy instalacji Windows XP SP0
ale, to jest błąd DYSKU Wesoły Wesoły :
AMD jest lepsze niż Intel.
Każdy ma swoje zdanie jednak ja kibicuję czerwonym. Mają lepsze podejście do klienta a Intel robi wszystko, aby zarobić.
 System operacyjny: android Przeglądarka: chrome
#10
RE: Problem przy instalacji Windows XP SP0
A skąd Kolega jest pewny że to błąd dysku ? Sprawdzał dysk na innej płycie ? A może to błędy związane z Pamięcią RAM ,Procesorem ? Płytą instalacyjną Windows ? Płytą główną (chipset) ? Tasiemkami ? Napięciami z zasilacza ? itp...itd . Jeżeli Kolega jest pewny że to dysk podmienić na inny (sprawny ) ,zmienić (podmienić ) tasiemkę IDE ATA . Trzeba ustawić konfigurację testową ( jak radzono powyżej ) i niestety podmieniać i próbować ...próbować .

Ps.
Właśnie zakończyłem "walkę" z komputerem z ATHLONEM 1700+ (Płyta ECSK7VTA3 v5 -chipset Apollo KT333 ) ,"walił" podobnie błędami przy instalacji WIN XP,jak i pracy systemu ,( wreszcie system zainstalowałem na 1 szt. pamięci) i... co za zaskoczenie winnymi były ... PAMIĘCI !!! A właściwie nie ich wada ,a dobranie 3 pamięci 512MB DDR 400 ,okazało się że identyczne 3 pamięci Samsunga ( nawet ta sama seria ) "ładowała" Niebieskie ekrany i inne błędy aż miło i dopiero osadzenie w slotach 2 pamięci Kingston (dwustronne -8 kostkowe ) i jednej Samsung (jednostronna 4 kości ) rozwiązało problemy tak instalacji jak i działania systemu ,notabene podmieniłem chyba 20 pamięci w różnych konfiguracjach i różnych producentów ,tak to jest z "starym sprzętem".
 System operacyjny: windows_seven Przeglądarka: firefox
Programy: Polecane / Nowe / Inne




Podobne wątki (Problem przy instalacji Windows XP SP0)
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  Brak wifi po instalacji Windows 7 ,Lenovo g50-30 Jajus2800 1 2924 12.08.2018, 10:46
Ostatni post: Armo
  Windows 7 - długie uruchamianie po instalacji SSD oraz Steam jogus48 3 1225 07.08.2018, 16:18
Ostatni post: Armo
  Zmiana partycji przy instalacji z recovery Windows 8.1 Ajgor 0 3329 02.07.2018, 13:56
Ostatni post: Ajgor

Skocz do:


Wybrane wątki (Problem przy instalacji Windows XP SP0)
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  Dell Latitude E6330 - Problem z grafiką gustyn21 4 4031 07.12.2017 00:08
Ostatni post: gustyn21
  Problem z aktywacją systemu [Windows 7 Prof. 32 bit] dominik_fil 2 3557 06.12.2017 18:49
Ostatni post: stens
  Wyakakujące na pół sekundy okno CMD [wydzielone] xiro 6 4280 06.12.2017 15:45
Ostatni post: xiro
Question Dziwne pozycje w "Menedżer urządzeń" na laptopie z "Windows 10". Co to jest? dawidsab 10 2308 06.12.2017 12:53
Ostatni post: kamel16
  Can't find target .ini: D:\Drivers\Chipset\Driver\Chipset\AsusSetup.ini... Flegma2010 3 3821 05.12.2017 17:32
Ostatni post: broda99
  Dodawanie partycji bootowalnej dla Windows 10 W o j a k 3 3669 04.12.2017 14:15
Ostatni post: broda99
  Jak poprawić jakość filmów 3GP ?? [wydzielone] prezeskozlowski 2 3470 04.12.2017 08:14
Ostatni post: Fix00ser
  Kernel data inpage error Mihaueeek 3 4634 03.12.2017 11:46
Ostatni post: broda99
  Duże zużycie procesora i dysku Sayian 3 5035 29.11.2017 17:22
Ostatni post: Sayian
  Jak złamać hasło administratora? pytam32 4 7084 29.11.2017 13:40
Ostatni post: broda99
  Windows 7 - Brak uprawnień administratora PatrickV 6 2469 27.11.2017 15:08
Ostatni post: broda99
  Program do podziału ekranu. Jaszq06 7 10052 27.11.2017 12:13
Ostatni post: Michu_PL
  Windows 10 home całkowite wyłączenie aktualizacji dawswi1 4 15212 27.11.2017 12:06
Ostatni post: Michu_PL
  SketchUp i Teamspek - problem krakow2000 0 3206 26.11.2017 10:44
Ostatni post: krakow2000
  ctrl+v dla treści z Worda działa tylko w obrębie Worda asobo 0 3365 26.11.2017 00:31
Ostatni post: asobo