Witamy na forum PC Format Zapraszamy do REJESTRACJI


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Problem przy włączaniu PC (brak sygnału na monitorze)

#1
Problem przy włączaniu PC (brak sygnału na monitorze)
Witam
Od dłuższego czasu borykam się z pewnym problemem. Otóż podczas włączania mojego PC czasem pojawia się problem, który przejawia się tym, że komputer wydaje długi "pik", włącza się lecz nie ma żadnego sygnału na ekranie monitora. Próbowałem różnych prostych rozwiązań: od wyciągania i wkładania ramu, wyjmowania baterii lecz nic nie wydaje się pomagać. Problem ten rozwiązuje jedynie według mnie kwestia przypadku, ponieważ próbując wiele razy włączyć komputer czasem uda mi się uniknąć tego pikania i komputer włącza się normalnie.
Problem ten jest jednakże uciążliwy i uprzykrza mi życie od ponad 2 lat (a może i nawet więcej)
Czy miał ktoś kiedyś podobny problem, lub czy zna ktoś rozwiązanie? Dodam że niedawno wymieniałem chłodzenie procesora, kartę graficzną i dodałem dysk SSD (jeśli to ma jakiekolwiek znaczenie)
A tutaj filmik z opisanej sytuacji: https://www.youtube.com/watch?v=ESuSbN0F...e=youtu.be
 System operacyjny: windows_ten Przeglądarka: chrome
#2
RE: Problem przy włączaniu PC (brak sygnału na monitorze)
Podaj pełną specyfikację komputera . Szczególnie markę i model zasilacza i model płyty głównej .

Masz pamięci w dualu ?
http://www.siepomaga.pl/s/klikaj - POMAGANIE NIC NIE KOSZTUJE,A TAK WIELE ZNACZY. Wesoły
 System operacyjny: windows_ten Przeglądarka: chrome
#3
RE: Problem przy włączaniu PC (brak sygnału na monitorze)
Zasilacz to: be quiet bqt l7-530w a płyta to: gigabyte GA-P67A-D3-B3
Tak, mam pamięć w dualu

Zapomniałem o reszcie,
procekZawstydzonyntel Core i5 2400 At 3.10GHz Sandy Bridge 32nm Technology
RAMu jest 8gb dual channel od kingstona
a karta to NVIDIA GeForce GTX 1050 Ti
reszta chyba nieważna
 System operacyjny: windows_ten Przeglądarka: chrome
#4
RE: Problem przy włączaniu PC (brak sygnału na monitorze)
Pamięci sprawdzałeś razem czy każdą z osobna ? Jeśli nie to zrób to . Najpierw jedna potem druga .
http://www.siepomaga.pl/s/klikaj - POMAGANIE NIC NIE KOSZTUJE,A TAK WIELE ZNACZY. Wesoły
 System operacyjny: windows_ten Przeglądarka: chrome
#5
RE: Problem przy włączaniu PC (brak sygnału na monitorze)
Efekt jest ten sam w każdym przypadku: 2 pamięci - pikanie Każda pamięć osobno - to samo pikanie
 System operacyjny: ios Przeglądarka: safari
#6
RE: Problem przy włączaniu PC (brak sygnału na monitorze)
Przekładałeś do każdego slotu ? Dziwne jeden długi pik na płytach Gigabyte z tego co czytałem oznacza nie zamontowaną względnie uszkodzoną pamięć . Ale mało prawdopodobne by obie pamięci padły na raz . Chyba że coś z samą płytą nie tak . Sprawdź jeszcze napięcia na zasilaczu ew zestaw zestaw na innym jeśli masz możliwość . Komputera bez karty nie sprawdzisz bo nie masz integry . Innej kości ram która na 100% jest sprawna na podmiankę też pewnie nie masz .
http://www.siepomaga.pl/s/klikaj - POMAGANIE NIC NIE KOSZTUJE,A TAK WIELE ZNACZY. Wesoły
 System operacyjny: windows_ten Przeglądarka: chrome
#7
RE: Problem przy włączaniu PC (brak sygnału na monitorze)
Właśnie dziwi mnie fakt, że czasem udaje się włączyć komputer bezproblemowo a czasem męczę się z tym pikaniem dłuższy czas. Dzisiaj znalazłem sposób, który (chwilowo i pewnie przypadkowo) rozwiązał problem. Gdy odpalam PC podłączony jedynie do zasilania lub do monitora + zasilania to pojawią się pik i nie ma sygnału na monitorze. Jednak gdy podłączam komputer kablem HDMI do telewizora + zasilania to komputer startuje normalnie. Prawdopodobnie jest to zbieg okoliczności ponieważ tak jak mówiłem czasem się udaje włączyć komputer bezproblemowo. Jednak może coś w tym być ze dzisiaj ponad 5 razy pod rząd podłączony do telewizora komputer włączył się normalnie
 System operacyjny: windows_ten Przeglądarka: chrome
#8
RE: Problem przy włączaniu PC (brak sygnału na monitorze)
A monitor na pewno masz sprawny ? Już pomijając to piknięcie na razie .
http://www.siepomaga.pl/s/klikaj - POMAGANIE NIC NIE KOSZTUJE,A TAK WIELE ZNACZY. Wesoły
 System operacyjny: windows_ten Przeglądarka: chrome
#9
RE: Problem przy włączaniu PC (brak sygnału na monitorze)
Wydaje mi się, że jest sprawny. Nigdy nie miałem z nim problemów i jak komputer się normalnie włączy to obraz się wyświetla a jak nie to poprostu pisze power saving mode i tak jakby nie widzi PC
 System operacyjny: windows_ten Przeglądarka: chrome
#10
RE: Problem przy włączaniu PC (brak sygnału na monitorze)
A jak już się odpali to działa długie godziny bez problemu?
 System operacyjny: android Przeglądarka: chrome
Programy: Polecane / Nowe / Inne




Podobne wątki (Problem przy włączaniu PC (brak sygnału na monitorze))
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  Brak sygnału na kablu hdmi Husiak 1 570 06.08.2019, 21:38
Ostatni post: MonteCristo
  Problem z kolorami na głównym monitorze. TheSzymek 0 615 24.03.2019, 22:22
Ostatni post: TheSzymek
  Zawieszanie komputera i brak sygnału dla ekranu DrIuS 0 567 11.02.2019, 02:07
Ostatni post: DrIuS

Skocz do:


Wybrane wątki (Problem przy włączaniu PC (brak sygnału na monitorze))
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  Problem z biosem benek4g 11 1398 18.01.2018 23:58
Ostatni post: kamel16
  Dell N7110 nie wyłącza się Szpon 2 616 18.01.2018 13:44
Ostatni post: Szpon
  dell latitude e6500 ADI6230 5 847 18.01.2018 12:24
Ostatni post: MonteCristo
  Asus R510J Ekstremalne spowolnienie pracy systemu. Możliwość korekty ? aht 3 647 18.01.2018 00:19
Ostatni post: aht
  Błąd krytyczny Kernel-Power 41 (63) Prolax0990 5 2364 17.01.2018 17:54
Ostatni post: kamel16
  Błędy karty graficznej(?) djkuba 3 609 17.01.2018 10:32
Ostatni post: MonteCristo
  Czarny ekran i reset komputera Kalaszek123 1 712 17.01.2018 02:12
Ostatni post: kamel16
  Szary ekran SmerFastyczny 1 711 16.01.2018 15:55
Ostatni post: MonteCristo
  Laptop Samsung, bootmgr is missing ~Anonim 13 1355 15.01.2018 16:31
Ostatni post: ~Anonim
  nowy komputer Hakar 13 1292 14.01.2018 13:24
Ostatni post: kamel16
  Czy to wina sterownika? PCI/wifi prruci0 2 570 14.01.2018 12:35
Ostatni post: kamel16
  Problem z instalacją ubuntu prruci0 4 2516 14.01.2018 09:29
Ostatni post: prruci0
  Problem z directx qardasz1 5 637 13.01.2018 23:12
Ostatni post: broda99
  100% użycia dysku - wolne włączanie systemu Dejvvid 2 1846 13.01.2018 14:13
Ostatni post: Dejvvid
Toungue Niepokojący problem z kursorem bigos91 4 666 13.01.2018 12:42
Ostatni post: bigos91