Witamy na forum PC Format Zapraszamy do REJESTRACJI


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Problem z Virtualbox i Android x86-Failed to find cpu device node.

#1
Problem z Virtualbox i Android x86-Failed to find cpu device node.
Pobrałem obraz ISO android-x86-6.0_20160129 Po instalacji w Virtualbox pojawia się błąd


Kod:
Failed to find cpu device node.

Ustawienia maszyny:
Linux 2.6
2GB RAM
Jak rozwiązać ten problem?
----------------------------
W trybie VESA wyskakuje błąd że usługo Google Play zostały zatrzymane. .
[Obrazek: userbarpcf.gif]
 System operacyjny: windows_ten Przeglądarka: firefox
#2
RE: Problem z Virtualbox i Android x86-Failed to find cpu device node.
Zmień typ maszyny na Other Linux.
Virtualizacja włączona w BIOS?
Ustawiono w maszynie czas UTC?
Po wystąpieniu tego błędu czekaj dokładnie 2 minuty, ponoć potem idzie dalej.
 System operacyjny: android Przeglądarka: chrome
#3
RE: Problem z Virtualbox i Android x86-Failed to find cpu device node.
Mam wiele maszyn w programie.
Pojawia się linia poleceń i system nie idzie dalej.
Ustawiałem na other linux w pierwszej kolejności.
Jutro dam zrzuty.
[Obrazek: userbarpcf.gif]
 System operacyjny: android Przeglądarka: firefox
#4
RE: Problem z Virtualbox i Android x86-Failed to find cpu device node.
Wklejka ze stackexchange:
You have to edit menu.lst file. Here is how:

boot in debug mode (usually the second option in boot menu)
when booting stops (for me it just hangs there with flashing cursor and without any prompt) enter mount -o remount,rw /mnt
enter cd /mnt/grub
enter vi menu.lst
press Shift+a
right under the first boot entry find the line starting with kernel initrd=/in (your line might look different; it depends on Android version; in general just find the line that starts with kernel)
at the end of the line type vga=834 nomodeset xforcevesa
press ESC then :wq - these commands will save the file and quit vi
enter cd /
enter umount /mnt
enter reboot -f
Now the system should reboot in the VESA mode of your choice.

This will enforces to use the VESA driver for X.

You can replace the vga=xxx by any number you want for your screen resolution. Also tested that 832 works fine (gives 800x600 resolution).

You can find all the VESA modes when you use the iso file and pick the boot option to boot in VESA mode - it will show the list with all modes (numbers are in hex and there is also a redundant letter in front of some modes - ignore it) and you can test them there immediately to see if it works and is good to use in this menu.lst fix, but you have to convert it from hex to dec first using any hex->dec converter.


LUB


First of all install the Android from iso image correctly through the wizard steps.
Do not use EFI GRUB during install.
Do not use immediate Run Android_x86 option, instead select Reboot and eject the iso. The error mentioned by AtJay Smith
After the install you boot and will stuck into android command prompt. Okay, go on then.
Now you should try to pick up your correct resolution. It won't necessarily be 788 or 794, as they say here, it all depends on your hardware setup. For me 794, 794 and 792 worked for KitKat, Lollipop and Marshmallow images correspondingly, however your values could be different. Here is the table for linking GRUB VGA values to resolutions. To check what match you use trial and error method
Then at boot on GRUB screen where

Więcej wyjaśnień i obrazki https://android.stackexchange.com/questi...orkstation
 System operacyjny: android Przeglądarka: chrome
#5
RE: Problem z Virtualbox i Android x86-Failed to find cpu device node.
Niestety powyższa metoda się nie sprawdziła.

[Obrazek: android1.jpg]
Próbowałem edytować ręcznie,ale dysk jest tylko do odczytu
Spoiler
[Obrazek: android2.jpg]

Wpisałem w linię poleceń tą ścieżkę-pojawił się tylko migający kursor na środku ekranu
Wypróbowałem również
Cytat:.

2) Press the [Tab] key for edit options.

3) Immediately after INSTALL=1 DEBUG= type vga=788

(Make sure there is a space between DEBUG= and vga=788.)

4) Press [Enter].

5) Proceed with the disk partitioning as described in many sites in the net.

6) When offered the options Run Android x86 and Reboot, choose Run Android x86. You should see ANDROID pulsating in big letters for a few minutes, and then the Android welcome screen will come on.

Po wymuszeniu odmontowania napędu pojawił się napis Android ale dość długo się ładował..Po resecie pojawił się problem z menedżerem rozruchu GRUB (błędy 15 i 17. Próbowałem rożne ustawienia odnośnie (są dwie opcje) Kończą mi się pomysły.
----------------------------------
Jeśli nawet uda mi się to zainstalować to i tak nie mogę tego uruchomić-działa kod
Kod:
vga=788
Spoiler
[Obrazek: android3.png]
[Obrazek: userbarpcf.gif]
 System operacyjny: windows_ten Przeglądarka: firefox
#6
RE: Problem z Virtualbox i Android x86-Failed to find cpu device node.
Przeczytałeś wszystko z tego linka?

Poza tym jest nowsza wersja Androida 6 (6.0-r3).
http://www.android-x86.org/releases/releasenote-6-0-r3

A także 7.1. Też na tej stronce.
 System operacyjny: android Przeglądarka: chrome
#7
RE: Problem z Virtualbox i Android x86-Failed to find cpu device node.
Wiem właśnie zabieram się za pobieranie. Już wiem,że sama instalka działa poprawnie.
Po instalacji pojawił się błąd z GRUB'em. Kod 15.
Zainstalowałem ponownie jak się jak na tym filmie:
Spoiler

Działa poprawnie.
[Obrazek: userbarpcf.gif]
 System operacyjny: windows_ten Przeglądarka: firefox
Programy: Polecane / Nowe / Inne




Podobne wątki (Problem z Virtualbox i Android x86-Failed to find cpu device node.)
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  Windows 10 - no bootable device gustyn21 1 1541 19.02.2019, 11:17
Ostatni post: gustyn21
  Nie umiem zainstalować virtualbox 5.1.38 w win10 aktywny27 0 536 28.09.2018, 00:01
Ostatni post: aktywny27
  Problem z Oracle VM VirtualBox bita_śmietanka32 0 2435 30.07.2018, 21:06
Ostatni post: bita_śmietanka32

Skocz do:


Wybrane wątki (Problem z Virtualbox i Android x86-Failed to find cpu device node.)
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
Cry Nieudane przywracanie systemu win 8 nati668 2 3418 24.11.2017 18:56
Ostatni post: nati668
  błąd 0xc0000142 office 2016 szakal87 2 4640 24.11.2017 15:23
Ostatni post: ~Anonim
  Restart komputera w losowych momentach Pagdzis 13 13739 23.11.2017 14:22
Ostatni post: maroni003
  BRAK ZAINSTALOWANEGO URZĄDZENIA WYJŚCIOWEGO AUDIO - WIN7 uniwersal 19 45660 23.11.2017 00:25
Ostatni post: jakis_tam
  Duża czcionka na stronach google newman 3 3586 22.11.2017 20:37
Ostatni post: broda99
  Bardzo powolne kopiowanie plików na WIN10 leeway 3 8004 22.11.2017 09:48
Ostatni post: Michu_PL
  Zauważalne spowolnienie systemu po wstrzymanej instalacji niechcianego programu Kabanosik69 6 3925 21.11.2017 20:28
Ostatni post: Kabanosik69
  zablokowany klucz Office 2010 standard szakal87 1 3655 20.11.2017 14:28
Ostatni post: broda99
  Nie rozpoznano urządzenia USB - Młodyy 4 3337 20.11.2017 07:51
Ostatni post: broda99
  Bitlocker nie widzi dysku HDD PumpingBoy 1 3556 20.11.2017 00:41
Ostatni post: PumpingBoy
  Komputer się nie włącza Deseury 3 3587 19.11.2017 05:01
Ostatni post: broda99
  Uszkodzony Windows lionelius 30 11759 17.11.2017 06:18
Ostatni post: broda99
Ściana Audio dla wyświetlaczy Intel(R) xzjawa 7 6779 16.11.2017 08:13
Ostatni post: ~Anonim
  Problem z dyskami hellbix 1 3201 15.11.2017 22:14
Ostatni post: broda99
  Czarny ekran i kursor + brakujący BOOTMRG spiderek01 11 7217 15.11.2017 12:29
Ostatni post: Luisas