Witamy na forum PC Format Zapraszamy do REJESTRACJI


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Problem z działaniem płyty po podłączeniu karty

#1
Ściana  Problem z działaniem płyty po podłączeniu karty
Witam. Ostatnio zakupiłem płytę główną, to jest ASUS P5VD2-VM. Płyta działa, ale schody zaczynają się po podłączeniu karty graficznej. Wentylatory zaczynają się kręcić, ale sygnału nie ma. Sprawdziłem tę samą kartę, z tym samym zasilaczem, kablem D-SUB oraz monitorem przy użyciu innej płyty głównej i wszystko działa jak należy. To wyklucza uszkodzenie karty, zasilacza lub monitora.

Przy użyciu zintegrowanej karty płyta działa, więc CPU i RAM także odpadają. Problem właśnie występuje tylko przy podłączaniu dedykowanej grafiki gainward 8600GT. Próbowałem też użyć GTS 250, ale problem ten sam. Dodam jeszcze z ciekawszych rzeczy, że w tym samym momencie, gdy karta nie daje sygnału, nie działają porty USB na płycie, gdyż wtedy na klawiaturze nie świecą się diody (przy odpalaniu z integry świecą się i klawiatura działa).

Ostatnią dziwną rzeczą, którą zauważyłem jest restart biosu przy każdym włożeniu karty. Wygląda to następująco. Ja zmieniam ustawienia w biosie, gdy jestem na integrze, wyłączam komputer, wkładam kartę, włączam i dalej brak sygnału. Jak wracam do integry, to wszystkie ustawienia, które poczyniłem w biosie wracają do tych poprzednich. Jest to o tyle istotne, bo płyta posiada w zakładce POWER opcję "Power Up On PCI/PCIE Devices". Ilekroć przestawiam ją na ENABLED, to na skutek wcześniej wymienionych zachowań wraca do DISABLED. Przestawiam na ENABLED->Wkładam kartę->Brak sygnału->Integra->DISABLED.

Może ktoś z was miał doczynienia z podobnym zachowaniem? Teraz sam już nie wiem czy reklamować płytę, bo albo jest skićkane zasilanie PCI-E, albo coś w biosie, czego nie umiem przestawić i już sam nie wiem.

Dodam, że resetowałem bios przez wyjęcie baterii.

Podsumowaując:
-Wentylator się kręci
-Karta nie wymaga dodatkowego zasilania PCI-E
-Brak sygnału z grafiki
-Brak sygnału z wejść USB
-restart biosu po każdym wyjęciu i włożeniu karty
 System operacyjny: linux_fedora Przeglądarka: firefox
#2
RE: Problem z działaniem płyty po podłączeniu karty
Ja stawiam. NA płytę...
Przy "problemach z Win10" oraz problemach ze "spadkami FPS w CS:GO"
Nie pomagam.
 System operacyjny: android Przeglądarka: chrome
#3
RE: Problem z działaniem płyty po podłączeniu karty
Mam to samo... I tak jak Ty próbowałem już chyba wszystkiego...
 System operacyjny: android Przeglądarka: chrome
#4
RE: Problem z działaniem płyty po podłączeniu karty
Ja miałem podobnie na Z170 i 970 nagle komputer się zawiesił a potem nie dawał sygnału można było się pomylić że karta umarła ale jednak okazało się że na płycie padł slot Pci-e x16 kiedy odpalałem integre wszystko działało a gdy wkadałem kartę nie działało pomogło włożenie karty to innego slotu wtedy było wszystko jasne że padł slot wysłałem płytę na gwarancję a wiadomo nie produkowali już z170 dostałem kasę i zarobiłem na ryzena.
Też piszę nie poprawnie po Polsku i nic wam do tego!
Skutki kupowania Zasilaczy Chińskiej produkcji SAMA:
Skutek Pierwszy (vero l1): imgur.com/a/wMmaY2e
Skutek Drugi (vero m3): forum.pcformat.pl/Spalony-zasilacz--578317-t
Skutek Trzeci (supremo): forum.pcformat.pl/Spalona-czesc-plyty-glownej-a-komputer-nadal-dziala-t?highlight=supremo
Z problemami z temperaturą po zakupie intela nie pomagam odpowiedź jest prosta! SPRZEDAJ LUB OSKALPUJ ZANIM BĘDZIE ZAPÓŹNO!
 System operacyjny: android Przeglądarka: chrome
Programy: Polecane / Nowe / Inne




Podobne wątki (Problem z działaniem płyty po podłączeniu karty)
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  Przycisk reset po podłączeniu nie reaguje GierO 23 6900 05.09.2019, 18:49
Ostatni post: tomtom*
Scared Problem przy podłączeniu diód z obudowy do płyty głównej i problem z wentylatorem. TheSzymon240 5 1342 28.04.2014, 18:36
Ostatni post: muflon37

Skocz do:


Wybrane wątki (Problem z działaniem płyty po podłączeniu karty)
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  Padła płyta. Składamy nowy piecyk seju89 66 18021 02.07.2020 22:29
Ostatni post: pieterman09
Ściana Z370 SLI PLUS - ciągłe problemy z wifi obses123 3 4495 05.06.2020 10:05
Ostatni post: pieterman09
  Prawdopodobnie uszkodzony slot PCIex16 kanaron 60 9384 03.06.2020 16:58
Ostatni post: kanaron
  Gigabyte GA-AB350M-DS3H V2 gwiazdorek 2 4501 24.05.2020 12:24
Ostatni post: pieterman09
  Płyta główna Ryzen [600zł] Cinco 13 7889 07.05.2020 13:40
Ostatni post: Cinco
  System nie startuje po resecie biosu JoeFrazier1990 11 7648 25.04.2020 21:44
Ostatni post: pieterman09
  Płyta pod AMD Ryzen 3 3200G M4RCEL 10 8334 12.04.2020 17:57
Ostatni post: M4RCEL
  GIGABYTE GA-B75M-D3V - kłopoty po urwaniu gniazda SATA Squeazz 3 3206 09.04.2020 18:02
Ostatni post: Illidan
  ASRock AB350 Pro4 bios update. aht 6 3194 05.04.2020 12:04
Ostatni post: pieterman09
  ASUS STRIX Z270F GAMING v MSI Z270 TOMAHAWK pepek20 17 7016 05.04.2020 12:02
Ostatni post: pieterman09
  Sekcja zasilania tyglew12 2 3557 02.04.2020 13:15
Ostatni post: pieterman09
  Złącza w ASUSTeK COMPUTER INC. P8B75-M LX PLUS (LGA1155) ~Anonim 3 3603 26.03.2020 16:43
Ostatni post: pieterman09
  Czy ta płyta główna obsługuje dual channel? miozga 0 3454 25.03.2020 20:26
Ostatni post: miozga
  Zmiana płyty głównej. mt17 5 3615 16.03.2020 18:51
Ostatni post: pieterman09
  Płyta do 500zł Gregoryzet 5 3902 07.02.2020 17:10
Ostatni post: pieterman09