Witamy na forum PC Format Zapraszamy do REJESTRACJI


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Problem z podzespołami.

#1
Problem z podzespołami.
Witam wszystkich. Mam problem z którym spotykam się pierwszy raz odkąd posiadam PC. Opowiem od początku.Mianowicie, włączam komputer i widzę baardzo duże ikony. Z reguły to jest często spotykane więc najpierw zrobiłem przywracanie systemu - nie pomogło. Następnie ściągnąłem sterowniki do grafiki ze strony producenta. Posiadam kartę graficzną Nvidia GTS 250 green. Podczas instalacji pojawił się napisał, że nie może być kontynuowana instalacja, ze względu na to, że komputer nie wykrywa tej karty. Niemam żadnej płyty z systemem ani sterownikami - wszystko znajduje się na partycji z recoverem systemu. Postanowiłem, że zrobie ostateczność - formata - dalej nicKwaśny W menagerze urządzeń pisze, że mam "Standardowa karta graficzna VGA"Kwaśny Ściągnąłem program aida 32, żeby sprawdzić czy w ogóle karte wykryję. I tu patrze, a również pokazuje VGA. Dla pewności sprawdziłem to jeszcze programem Everest i wyszło to samo. Na dodatek niedawno odkryłem, zwróciłem uwagę na to, że w menagerze urządzeń pokazuje mi procesor 2 x rdzeń, gdzie powinien pokazywać 4 rdzeniowy. Tak samo z pamięcią RAM. Powinno pisać 4 GB, a pisze niecałe 3... Mój system - Windows 7 home premium 32 bity. Proszę o pomoc, bo nie jestem w stanie sam już nic zrobić. Może ktoś kiedyś napotkał już podobny problem.
 System operacyjny: windows_seven Przeglądarka: chrome
#2
RE: Problem z podzespołami.
Podaj pełną konfigurację. Ile rdzeni "widzi" menedżer urządzeń?
Kto nie chce pracować, niech też nie je! (2 Tes 3, 10)
 System operacyjny: windows_seven Przeglądarka: firefox
#3
RE: Problem z podzespołami.
Procesor zrobiłem, sam nie wiem w jaki sposób ale widzi już normalnie 4 x 2.93.
Ramy są mało istotne, bo i tak nie zużywam 4. Największy problem mam własnie z tą grafiką... wszystko wielkie + nie mogę połowy programów i gier używać. W aida 32 płyte główną mi pokazuję, że nazwa nieznana.
 System operacyjny: windows_seven Przeglądarka: chrome
#4
RE: Problem z podzespołami.
1) Zrób to:

(08.04.2013, 06:34)januszekm3 napisał(a): Podaj pełną konfigurację.

2) Podłączyłeś dodatkowe zasilanie do grafiki?
Kto nie chce pracować, niech też nie je! (2 Tes 3, 10)
 System operacyjny: windows_seven Przeglądarka: firefox
#5
RE: Problem z podzespołami.
Podam Ci moje ss z programu Everest. Co mi pokazuje:

http://speedy.sh/Xe88T/xxx.png
http://speedy.sh/cXqqs/xxx2.png
http://speedy.sh/8cFFJ/xxx3.png

Ta karta działała bez zarzutów 1,5 roku, nie było potrzebne dodatkowe zasilanie. Więc raczej to nie w tym jest problem.
 System operacyjny: windows_seven Przeglądarka: chrome
#6
RE: Problem z podzespołami.
Everest nie pokazuje niczego sensownego, napisz jaki masz procesor, płytę główną, zasilacz (moc [W] i marka), oraz ewentualnie RAM i dysk twardy.

Sprawdź tę kartę w innym komputerze - czy ją wykryje.
Kto nie chce pracować, niech też nie je! (2 Tes 3, 10)
 System operacyjny: windows_seven Przeglądarka: firefox
#7
RE: Problem z podzespołami.
Płyta główna; Gigabite GA H55M S2H
Procesor 4 rdzeniowy, IntelCore i3 CPU
Karta Graficzna: nVidia GTS 250 e-green.
Zasilacz: Delta 400 W
Ram: 4 gb, nie wiem dlaczego pisze 3.
Dysk Twardy: Samsung 500 gb

Niestety jak narazie niemam opcji sprawdzenia działania karty na innym komputerze.

Atedit.
Sprawdzałem i mam oddzielne zasilanie do karty graficznej.
 System operacyjny: windows_seven Przeglądarka: chrome
#8
RE: Problem z podzespołami.
Nie wykrywa 4GB RAMu bo system masz 32-bitowy, on nie potrafi obsłużyć więcej niż ~3GB - to "normalne". Aby wykorzystać 4 - zainstaluj wersję 64-bit.

Masz dodatkowe zasilanie - dobrze dociśnięte?
Kto nie chce pracować, niech też nie je! (2 Tes 3, 10)
 System operacyjny: windows_seven Przeglądarka: firefox
#9
RE: Problem z podzespołami.
Tak dobrze, przed chwilką odłaczałem go, zeby otworzyc i zobaczyć nazwe płyty głownej i przy okazji docisnąłem karte graficzna i zasilanie oddzielne. Napewno jest dobrze podłączone. Czy to normalnie, że Everest jak i aida 32 pokazują Płyte Główną jako - Nieznane? Próbuje instalować sterowniki to wczytuje tak jakby się coś w rejestr, konczy się instalacja i nic się nie zmienia.
 System operacyjny: windows_seven Przeglądarka: chrome
#10
RE: Problem z podzespołami.
Nie zawsze Everest rozpoznaje płytę główną, nie przejmuj się. Ponownie: sprawdź tę kartę na innym komputerze, nie wykręcaj się, że "nie masz jak".
Kto nie chce pracować, niech też nie je! (2 Tes 3, 10)
 System operacyjny: windows_seven Przeglądarka: firefox
Programy: Polecane / Nowe / Inne



Użytkownicy forum szukali:
zrobilem formata i komputer zainstalowal mi standardowa karte graficzna jak to zmienic

Podobne wątki (Problem z podzespołami.)
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  Zintegrowana karta sieciowa nie działa po zabawie z podzespołami - spalona? gbk 5 1106 04.07.2014, 19:18
Ostatni post: gbk

Skocz do:


Wybrane wątki (Problem z podzespołami.)
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  Rodzajowy monitor inny niż PnP L3nox 0 580 23.09.2018 12:02
Ostatni post: L3nox
  Rodzielczość ekranu - brak zmian Layla4f 1 533 22.09.2018 23:28
Ostatni post: Officer Crabtree
  monitor wyświetla napis disconnector po czym ekran staje się czarny viczii 0 878 22.09.2018 12:26
Ostatni post: viczii
  Nowa karta Wi-Fi do laptopa - jaką wybrać? maciek7056 5 1615 19.09.2018 21:47
Ostatni post: olo_olo8
  Sterowniki karty amd driver przestały działać ale odzyskały sprawność PrzyjaznyToster 8 986 19.09.2018 21:11
Ostatni post: MonteCristo
  Freezy ekranu qardasz1 7 942 18.09.2018 22:02
Ostatni post: qardasz1
  Wi-fi nie działa podczas ładowania lapka ccconstantine 3 857 18.09.2018 20:37
Ostatni post: ccconstantine
  Problem z pamięciami - Nie można przetaktować manualnie wdowa_tychy 1 918 17.09.2018 20:53
Ostatni post: wdowa_tychy
  Wywalanie sterowników grafiki Kamilos1 1 594 17.09.2018 09:39
Ostatni post: kamel16
  Rozłączanie z grami korzystając z hotspota z telefonu. Michcio964 3 849 16.09.2018 22:48
Ostatni post: Michcio964
  matryca Ice-Man 7 878 16.09.2018 12:17
Ostatni post: MonteCristo
  Leci film z Showmax lub YT i podłączam przez HDMI do TV i zamykam klapę i znika obraz Freesbee 1 612 15.09.2018 18:53
Ostatni post: MonteCristo
Wink Nie działają klawisze ENTER, BACKSPACE, UPARROW ari94 1 1490 15.09.2018 16:31
Ostatni post: Armo
  BSoD usbohci.sys Medic 3 677 15.09.2018 16:28
Ostatni post: Armo
  komputer zacina i nie reaguje na nic piotrqmlg 3 939 14.09.2018 23:52
Ostatni post: Officer Crabtree