Witamy na forum PC Format Zapraszamy do REJESTRACJI


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Problem z turbopascalem na poczatku

#1
Problem z turbopascalem na poczatku
Witam dopiero zaczynam programowanie,ale juz na samym poczatku mam problem.Mianowice moj program wyglada tak:

Program dfdgfdg;
Begin
Write "dfdsfgdsgf";
End.
Zaczynam i wzoruje sie na poradniku,ale cos robie nie tak bo gdy w pascalu klikam run to pojawia mi sie blad Error 3: unknow identifier.

Co robie nie tak? Prosze o pomoc i odp.
 System operacyjny: windows_xp_2003 Przeglądarka: firefox
#2
RE: Problem z turbopascalem na poczatku
Hmm może tak:
Kod:
program hello;

begin
  Writeln('Hello world!');
end.
 System operacyjny: windows_vista Przeglądarka: firefox
#3
RE: Problem z turbopascalem na poczatku
(07.10.2009, 20:08)~Anonim napisał(a): Write "dfdsfgdsgf";
Kolega wyżej napisał ci poprawioną wersję.
Twój błąd tkwi w tym że musisz mieć nawias:
Kod:
write('dhdsbfhsdf');
 System operacyjny: windows_xp_2003 Przeglądarka: firefox
#4
RE: Problem z turbopascalem na poczatku
aha a powiecie mi jak w pascalu zrobic ten nawias i to cos u gory co jest zaraz za nawiasem?
 System operacyjny: windows_xp_2003 Przeglądarka: firefox
#5
RE: Problem z turbopascalem na poczatku
to jest tak zwany apostrof... masz go obok entera Język a nawias masz na 9 i 0 Język
 System operacyjny: windows_xp_2003 Przeglądarka: firefox
#6
RE: Problem z turbopascalem na poczatku
a mozecie mi powiedziec jak zapisac i otworzyc utworzony program?
 System operacyjny: windows_xp_2003 Przeglądarka: firefox
#7
RE: Problem z turbopascalem na poczatku
Jeżeli posiadasz Turbo Pascal 7.0 borlanda, to musisz w zakładce compile kliknąć na destination żeby pojawiło się destination - disk, potem robisz make i zapisuje ci się do folderu WORK tam gdzie masz zainstalowany kompilator
 System operacyjny: windows_xp_2003 Przeglądarka: firefox
#8
RE: Problem z turbopascalem na poczatku
A JAK OTWORZYC PROGRAM ZEBY ZOBACZYC CO MI POWSTALO?
 System operacyjny: windows_xp_2003 Przeglądarka: firefox
#9
RE: Problem z turbopascalem na poczatku
W wierszu poleceń.
 System operacyjny: windows_xp_2003 Przeglądarka: firefox
#10
RE: Problem z turbopascalem na poczatku
Musisz go skompilować.
 System operacyjny: windows_vista Przeglądarka: firefox
Programy: Polecane / Nowe / Inne




Podobne wątki (Problem z turbopascalem na poczatku)
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  [PASCAL] program-sklep problem z powrotem do poczatku Honda 1 1226 09.01.2010, 18:32
Ostatni post: Szachista

Skocz do:


Wybrane wątki (Problem z turbopascalem na poczatku)
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
Ściana Prosta gra w Builder C++ Kiranek1 1 9139 31.05.2019 15:20
Ostatni post: Szachista
  Menu (Nie widoczne długie opisy) wanhelsing 5 11183 28.04.2019 19:31
Ostatni post: koneton
  Skrypt usuwający pliki sylwiaa1 2 4471 28.04.2019 15:20
Ostatni post: sylwiaa1
  Środowisko do assemblera Physicist 4 10407 21.04.2019 14:04
Ostatni post: Ajgor
  VBA excel dmjs 6 10682 17.04.2019 10:20
Ostatni post: ptrick
  C++ - sens pogłębiania nauki gbr 5 10370 25.03.2019 12:53
Ostatni post: koneton
  Klasa wewnętrzna w C++ Physicist 4 10020 23.03.2019 18:28
Ostatni post: Physicist
  Ruby on Rails - tutoriale luciussulla 0 9129 23.03.2019 16:49
Ostatni post: luciussulla
Big Grin Czy dostane sie technikum informatycznego klaudiusz20046 6 12768 21.03.2019 01:28
Ostatni post: UnableToSee
  [C#] Program do moderacji czatów gier wiktrom12 0 9623 07.03.2019 15:33
Ostatni post: wiktrom12
  Mój pierwszy projekt - Pomoc rafal12999 1 10057 07.02.2019 22:01
Ostatni post: Szachista
  pomoc projekt scilab piesel18 2 11533 04.02.2019 09:03
Ostatni post: piesel18
  Szkoła Informatyczna Zikinan 1 10361 02.02.2019 17:59
Ostatni post: wojownikhaha
  [Java] Strona z zadaniami do rozwiązania i odpowiedziami rafal12999 2 11160 27.01.2019 13:44
Ostatni post: rafal12999
  kompilacja biblioteki Agui - cmake jurek2 0 10387 10.01.2019 13:12
Ostatni post: jurek2