Witamy na forum PC Format Zapraszamy do REJESTRACJI


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Problem z wolnym ładowaniem się modeli,textur.Nie wymagane pełne rozwiązanie!

#1
Problem z wolnym ładowaniem się modeli,textur.Nie wymagane pełne rozwiązanie!
OPIS PROBLEMU.
witam! Mam pewien problem... jakieś kilka miesięcy temu gdy grałem w gta V zacząłem łapać dziwne chwilowe lagi (tak jakby frizzy)(niezależnie czy online czy solo) problem zaczął się nasilać aż w pewnym momencie nie dało się grać (fps był stabilny) po pewnym czasie dostrzegłem kolejną ciekawą rzecz otóż gdy się szybko przemieszczałem tekstury się nie doczytywały w takiej jakości jakiej powinny być dopiero po kilkunastu sekundach przybierały normalną rozdzielczość (cały czas fps był stabilny,taki jak zawsze). Problem nasilił się do takiego stopnia że gdy włączam overwatcha podczas meczu nie widzę przeciwników oraz swojej broni które są po prostu nie wczytane. W tym momencie nie mogę nawet uruchomić overwatcha byle jaka czynność w menu gry zajmuje bardzo dużo czasu , a niektóre napisy/opcje nie są wyświetlane/nie doczytywane.

PYTANIE.
Chciałbym się po prostu dowiedzieć jaki podzespół powoduje ten problem ... jeżeli ktoś miał by chęć może też to opisać w wymiarę jego możliwości. (przeinstalowanie gier i format systemu nie dają skutków)
 System operacyjny: windows_ten Przeglądarka: chrome
#2
RE: Problem z wolnym ładowaniem się modeli,textur.Nie wymagane pełne rozwiązanie!
Podaj konfigurację tego komputera wraz z marką i mocą zasilacza.
I5 2400//8GB-RAM/ASRockH61MU3S3/SHARKOON WPM 500 V2 80 PLUS BRONZE /
 System operacyjny: windows_ten Przeglądarka: chrome
#3
RE: Problem z wolnym ładowaniem się modeli,textur.Nie wymagane pełne rozwiązanie!
karta graficzna gtx 760 airforce 4 gb
Processor AMD FX™-8320 eight-core (8CPUs), ~3.50 ghz
16 gb ram
system windows 10 home 64 bit
monitor generic pnp monitor w 2560 x 1080 (64hz)
2 wentylatory 80 i 120 mm
chłodzenie zwyczajne od amd nie zmieniane
dysk hdd 1tb
płyta główna od ASRock modle-980DE3/U3S3 R2.0
do komputera podłączone oczywiście myszka,klawiatura,słuchawki
jedyne co znalazłem o zasilaczu to napis na jego tyle 90~240Vac

Znalazłem koleinom ciekawą rzecz! co ciekawe komputer nie ma żadnych problemów z filmami w 4k i nic się złego nie dzieje ... dopiero w grach takich jak overwhatch , bf 1 , gta V pojawia się problem ... mam także odczucie że loadingi są dłuższe lecz system uruchamia się normalnie (wcześniej problemu nie było!)
 System operacyjny: windows_ten Przeglądarka: chrome
#4
RE: Problem z wolnym ładowaniem się modeli,textur.Nie wymagane pełne rozwiązanie!
Zdejmij boczną ściankę obudowy i zrób zdjęcie nalepki na zasilaczu.
I5 2400//8GB-RAM/ASRockH61MU3S3/SHARKOON WPM 500 V2 80 PLUS BRONZE /
 System operacyjny: windows_ten Przeglądarka: chrome
#5
RE: Problem z wolnym ładowaniem się modeli,textur.Nie wymagane pełne rozwiązanie!
Zasilacz jest 850 wawtowy od firmy realpower (RealPower RP-850 80 plus bronze)
Link do strony producenta- http://www.realpower.de/details.php?artn...R7uWGjyiiM
 System operacyjny: windows_ten Przeglądarka: chrome
#6
RE: Problem z wolnym ładowaniem się modeli,textur.Nie wymagane pełne rozwiązanie!
Obciąż procesor w OCCT i zobacz (test procesora),podejrzewam że sekcja zasilania płyty zwyczajnie nie wyrabia.Temperatury na procesorze jak wyglądają pod obciążeniem?
I5 2400//8GB-RAM/ASRockH61MU3S3/SHARKOON WPM 500 V2 80 PLUS BRONZE /
 System operacyjny: windows_ten Przeglądarka: chrome
#7
RE: Problem z wolnym ładowaniem się modeli,textur.Nie wymagane pełne rozwiązanie!
(20.05.2017, 17:34)haker213 napisał(a): Obciąż procesor w OCCT i zobacz (test procesora),podejrzewam że sekcja zasilania płyty zwyczajnie nie wyrabia.Temperatury na procesorze jak wyglądają pod obciążeniem?
 
Gdy ujrzałem temperatury na teście byłem przerażony oscylowały w granicach 90 C a jak wiadomo powyżej 75 C z procesorami od amd dziejom się dziwne rzeczy.

Załączam efekty 5 minutowego testu (temperatury dalej nie chciały rosnąć)                     Jeżeli jest jeszcze potrzebny jakiś wykres podaj mi jego przewidywaną nazwę np.data.1 Cpu usage-CPU Usage a go dorzucę (dał bym wszystkie ale jest limitKwaśny)
 System operacyjny: windows_ten Przeglądarka: chrome
#8
RE: Problem z wolnym ładowaniem się modeli,textur.Nie wymagane pełne rozwiązanie!
To że dalej nie chciała rosnąć to zasługa zabezpieczeń-obniża mu napięcie żeby nie poszedł z dymem.Temperatury na BOX to norma,fabryczne chłodzenia nie dają sobie rady z jego schłodzeniem,trzeba było pomyśleć o zakupie oddzielnego schładzacza.Pastę na nim zmieniałeś? Grafika jakie temperatury osiąga pod obciążeniem? Nie chcę Cię martwić ale zamiast dokładać do tej jednostki, płytę główną i ten procesor lepiej byłoby wymienić.
I5 2400//8GB-RAM/ASRockH61MU3S3/SHARKOON WPM 500 V2 80 PLUS BRONZE /
 System operacyjny: windows_ten Przeglądarka: chrome
#9
RE: Problem z wolnym ładowaniem się modeli,textur.Nie wymagane pełne rozwiązanie!
(19.05.2017, 14:26)haker213 napisał(a): Zdejmij boczną ściankę obudowy i zrób zdjęcie nalepki na zasilaczu.

Czyli z zasilaczem wszystko w porządku ? i tak zamierzałem wymienić płytę główną z prockiem...
Mam nadzieje że i7 7700k to będzie dobry zakup ponieważ nie chcę kupić procesora z tzw glutem (dokupię odrazu chłodzenie od bequiet na procesor płytę główną o ile się nie mylę od geforca gaiming k5 ... a obudowę też wymienię na większą ponieważ ta nawet nie zapewnia cyrkulacji powietrza poprzez boczne otwory.

I jeszcze jedno ... co tak właściwie jest sprawne a co nie ponieważ stare sprawne części zamierzam sprzedać szczególnie płytę główną z windowsem 10 na licencji oem

W programie nie ma żadnych informacji na temat temperatury grafiki. Co dziwne procesor nie obciążany ma temperature około 50 C . Pasta nie była wymieniana od prawie 3 lat
 System operacyjny: windows_ten Przeglądarka: chrome
#10
RE: Problem z wolnym ładowaniem się modeli,textur.Nie wymagane pełne rozwiązanie!
To tym bardziej takie temperatury nie dziwią,zrób jak Ci napisałem na początek wymiń pastę na nim,temperaturę karty sprawdź w HW Monitor,w międzyczasie odpal jakąś grę,on będzie działał w tle.Na niej też możesz pasę wymienić i chłodzenie przedmuchać,pewnie kurzu będzie sporo.Sprawne na pewno dyski,tych części przy przesiadce i tak nie wykorzystasz bo pamięci będziesz musiał wymienić na DDR 4.
I5 2400//8GB-RAM/ASRockH61MU3S3/SHARKOON WPM 500 V2 80 PLUS BRONZE /
 System operacyjny: windows_ten Przeglądarka: chrome
Programy: Polecane / Nowe / Inne




Podobne wątki (Problem z wolnym ładowaniem się modeli,textur.Nie wymagane pełne rozwiązanie!)
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  Problem z ładowaniem się stron internetowych. domeczegg 0 481 13.07.2018, 20:42
Ostatni post: domeczegg
  Problem z ładowaniem. SmOkSs 3 776 10.08.2016, 11:46
Ostatni post: dziara1986
  laptop ASUS PRO5DIN T4300 2x2,1GHZ - problem z ładowaniem programów i działaniem limakz 0 552 11.11.2015, 21:16
Ostatni post: limakz

Skocz do:


Wybrane wątki (Problem z wolnym ładowaniem się modeli,textur.Nie wymagane pełne rozwiązanie!)
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  Cichszy dźwięk na tylnym wyjściu karty dźwiękowej (zintegrowana) Misiek 10 1671 21.07.2017 15:58
Ostatni post: Misiek
  Konsola zacina pod tv TRV13E 0 835 21.07.2017 11:41
Ostatni post: TRV13E
  [Stacjonarny]Dziwne dźwięki, szalejący obraz elpistolero 0 540 20.07.2017 18:43
Ostatni post: elpistolero
  Ścinki, odczuwalne spadki fps. marcin21 0 911 20.07.2017 17:26
Ostatni post: marcin21
  Komputer przywiesza się na chwilę i zawiesza przy ponownym uruchamianiu szewancki 4 864 20.07.2017 02:44
Ostatni post: broda99
  Spadki fps w cs:go i skaczący var kubbciu 0 1079 19.07.2017 19:56
Ostatni post: kubbciu
  Resetowanie się komputera przy większym obciążeniu. Faustt 3 765 19.07.2017 19:34
Ostatni post: kamel16
  Laptop dell wyłącza się lub piszczy 8 razy Darekkedziora 1 2016 19.07.2017 16:33
Ostatni post: ~Anonim
  KOMPUTER PISZCZY BEZ KONCA mercedes128 9 1182 19.07.2017 15:19
Ostatni post: mercedes128
  Całkowite freezy w randomowych momentach narwhal 0 454 19.07.2017 15:06
Ostatni post: narwhal
Cry Zacinanie gier na nowym komputerze. mati1001 2 786 19.07.2017 09:15
Ostatni post: ~Anonim
  Gry zacinają się - którego podzespołu to wina? zxp 4 660 19.07.2017 09:10
Ostatni post: ~Anonim
  Adapter WiFi w Wirtualnej Maszynie Crossive 1 755 17.07.2017 16:29
Ostatni post: ~Anonim
  Problem z przejściówką VGA do DVI- I beldas12 2 550 15.07.2017 21:39
Ostatni post: beldas12
  Zielony obraz keb 1 667 15.07.2017 16:48
Ostatni post: muflon37