Witamy na forum PC Format Zapraszamy do REJESTRACJI


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Prośba o przykład przesyłania zmiennej pomiędzy formami [C++ Builder]

#1
Prośba o przykład przesyłania zmiennej pomiędzy formami [C++ Builder]
Witam,

Czy mógłby mi ktoś powiedzieć lub podesłać kod który by dokonywał przesyłania zmiennej pomiędzy dwiema formami w C++ Builderze?
Czytam od półtorej godziny porady w internecie, próbuję to odwzorować w swoim programie ale niestety mi nie wychodzi. Chodziłoby mi o przesłanie np. Stringa po wciśnięciu przycisku znajdujacego sie w formie2 tak aby pojawił się w polu tekstowym w formie1.

Pozdrawiam,
Pamietaj nie musisz mi pomagac ale i tobie moze byc potrzebna pomocOczy
 System operacyjny: windows_seven Przeglądarka: chrome
#2
RE: Prośba o przykład przesyłania zmiennej pomiędzy formami [C++ Builder]
Może zmienna globalna?
 System operacyjny: windows_seven Przeglądarka: chrome
#3
RE: Prośba o przykład przesyłania zmiennej pomiędzy formami [C++ Builder]
Ciekawe rozwiązanie. Działa dziękuje Wesoły
Pamietaj nie musisz mi pomagac ale i tobie moze byc potrzebna pomocOczy
 System operacyjny: windows_seven Przeglądarka: chrome
#4
RE: Prośba o przykład przesyłania zmiennej pomiędzy formami [C++ Builder]
Witam, przecież masz dostęp do pól, np. z poziomu Form2 możesz napisać (dołączywszy wcześniej plik Unit1.h):
Kod:
Form1->Edit1->Text = "...";
Napisz dokładniej, czego oczekujesz.
 System operacyjny: linux Przeglądarka: firefox
#5
RE: Prośba o przykład przesyłania zmiennej pomiędzy formami [C++ Builder]
Dziękuję za pomoc już sposobem dorion300 rozwiązałem problem.
Pojawił się jednak następny. Czy ja mogę jakoś wywołać funkcję:
Kod:
void __fastcall TForm3::FormCreate(TObject *Sender)
Mam do okienek podczepiony komponent MainMenu i teraz jeżeli użytkownik wyjdzie do innego okienka to chciałbym przywrócić do pierwotnego stanu okienko z którego wyszedł(chodzi o grę). Teraz użytkownik może przechodzić pomiędzy okienkami a i tak gdy wchodzi do okienka z grą to zaczyna w miejscu w którym opuścił rozgrywkę. Nie widzę sensu aby milion razy teraz do każdej funkcji reprezentującej przycisk komponentu MainMenu kopiować ścianę tekstu która wykonuje się gdy użytkownik po raz pierwszy wchodzi do gry. Stworzenie własnej funkcji również odpada, ponieważ z niej nie widać pól(które są obrazkami). A wywołanie funkcji FormCreate nie udaje się. Czy da się ją w ogóle wywołać, czy można mój problem rozwiązać w inny sposób?

Pozdrawiam,
Pamietaj nie musisz mi pomagac ale i tobie moze byc potrzebna pomocOczy
 System operacyjny: windows_seven Przeglądarka: chrome
#6
RE: Prośba o przykład przesyłania zmiennej pomiędzy formami [C++ Builder]
Jeżeli metoda nie jest prywatna, to dostęp do niej możesz uzyskać w sposób opisany przez Szachistę.

Przy okazji. Używanie zmiennych globalnych to zazwyczaj kiepskie rozwiązanie. Jeżeli zmienna ma być widoczna z innym formularzu, to użyj metody by ją udostępnić. Jeżeli już chcesz udostępniać dane różnym formularzom, to zorganizuj to poprzez globalny Singleton. Zawsze to ładniej wygląda i jest czytelniejsze.
 System operacyjny: linux_fedora Przeglądarka: firefox
#7
RE: Prośba o przykład przesyłania zmiennej pomiędzy formami [C++ Builder]
Metoda FormCreate wywoływana jest automatycznie podczas tworzenia obiektu. Oczywiście można wywołać tę metodę, ale to nie jest dobry pomysł. Może lepiej nie dopuść do zamknięcia tego okienka, a spraw jedynie, by ukrywało się zamiast zamykało.
 System operacyjny: linux Przeglądarka: firefox
Programy: Polecane / Nowe / Inne




Podobne wątki (Prośba o przykład przesyłania zmiennej pomiędzy formami [C++ Builder])
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
Ściana Prosta gra w Builder C++ Kiranek1 1 18553 31.05.2019, 15:20
Ostatni post: Szachista
  wczytywanie zmiennej z innego pliku batch grymariusza 7 13702 18.12.2017, 17:34
Ostatni post: broda99
  [VB.NET] przenoszenie danych między formami Pioro 15 27192 19.11.2017, 03:48
Ostatni post: broda99

Skocz do: