Liczba postów: 190
Liczba wątków: 47
18.04.2016, 15:52
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 18.04.2016, 15:52 przez kileras1.
Powód edycji: info o kablu
)
Przerywanie sygnału wi-fi (brak możliwości podłączenia kablem). Screenshot z pingów
Witam,
mam problem który nie występuje 24h/7 ale zdarza się dość często i sytuacja taka trwa od kilku minut do godziny moze dłużej. W losowych momentach dnia.
Nie tylko mój laptop, ale inne w mieszkaniu równeiż mają w tym samym momencie problemy. Screen pokaże znacznie więcej.
Po lewej: pingi ip rutera; z prawej pingi onet.pl
Sytuacja przy normalnym użytkowaniu, żadnych torrentów itd.
http://i.imgur.com/VM3soxv.png
edit: nie posiadam kabla, żeby się podłączyć bezpośrednio.
Czy ktoś wie w czym problem?
Liczba postów: 1538
Liczba wątków: 40
19.04.2016, 08:38
RE: Przerywanie sygnału wi-fi (brak możliwości podłączenia kablem). Screenshot z pingów
Zainstaluj na laptopa InSSIDer albo Wifi Analyzer na Androida i sprawdź siłę sygnału i kanał.
Liczba postów: 190
Liczba wątków: 47
19.04.2016, 14:08
RE: Przerywanie sygnału wi-fi (brak możliwości podłączenia kablem). Screenshot z pingów
InSidder nie jest juz dostępny w wersji trial, jedynie do kupienia.
Zainstalowałem wersję 3.1.2.1 która jest darmowa.
Tak to wygląda:
http://i.imgur.com/tTTmTKQ.png
Jednak kanał w opcjach rutera mam ustawiony na automatyczny, więc zmienia się on prawdopodobnie przy jego resecie itp. Ustawić jakiś stały?
Bawiłem się tym trochę wcześniej, kanał 2, 6, 13 chociażby nie robią różnicy.
Screen zrobiłem w chwili kiedy nie ma żadnego problemu. Sprawdzę i dodam jeszcze screen kiedy zacznie się problem.
Liczba postów: 1538
Liczba wątków: 40
20.04.2016, 13:04
Przy takiej ilości sieci radiowych w pobliżu raczej zapomnij o stabilnym połączeniu z WiFi. Ustawienie kanału na stały lub automatyczny nie wiele pomoże, ponieważ reszta na pewno ma ustawione na automatyczny i za chwilę sygnał będzie się nakładać. W chwili obecnej możesz próbować przestawić kanał na taki, którego nie ma na liście w InSSIDer, ale raczej będzie to trudne. Masz trzy wyjścia:
- Przejść na kabel,
- Wymienić router/Access Point oraz karty sieciowe komputerów na 5 GHz,
- Kupić dodatkowe Access Pointy (ale nie wiele podniesie to wydajność, ale może wtedy nie będzie zrywać).
Liczba postów: 7
Liczba wątków: 0
16.05.2016, 01:37
co wy za głupoty gadacie.
wi-fi ma ok.
Dzwoń do opa z ryjem - bo chyba coś mu się popsuło w sieci
Ten screen przypomina mi reklame zywca - Prawie jak działający internet